Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kur'an'a Göre İdeal Genç “Biz sana onların haberlerini gerçek olarak anlatıyoruz: Şüphesiz onlar Rablerine inanmış birkaç genç yiğitti. Biz de onların.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kur'an'a Göre İdeal Genç “Biz sana onların haberlerini gerçek olarak anlatıyoruz: Şüphesiz onlar Rablerine inanmış birkaç genç yiğitti. Biz de onların."— Sunum transkripti:

1 Kur'an'a Göre İdeal Genç “Biz sana onların haberlerini gerçek olarak anlatıyoruz: Şüphesiz onlar Rablerine inanmış birkaç genç yiğitti. Biz de onların hidayetlerini artırmıştık.” (18/KEHF-13)

2 İnsanın Yaratlılış Gayesi: وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْاِنْسَ اِلَّا لِيَعْبُدُونِ “Ben cinleri de, insanları da ancak Bana kulluk-ibadet etsinler diye yarattım.” (51-Zâriyât 56)

3 Peygamber (s.a.v)'nin Örnekliği: لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ “Andolsun, Allah’ın Resûlünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.” (33-AHZÂB-21)

4 Kur’an’da Genç  KUR’AN GENÇLERİ, GENÇLİĞİ VE ÖVÜLESİ GENÇLERİ ÜÇ KELİME İLE ANLATIYOR. BUNLAR FETÂ, VİLDÂN VE ĞILMÂN.  FETÂ KÖKÜNDEN GELEN ‘FÜTÜVVET’, GENÇLİK, KAHRAMANLIK, KEREM, CÖMERTLİK MANALARINDA KULLANILIR.  “Sonra o, yiğitlik çağına erdiği, (hele) kırkıncı yılına ulaşıp (da tam kemâle var)dığı zaman…” (Ahkaf 46/15)  Gençlik, insan ömrünün en verimli çağıdır.  Gençlik, insan hayatının en kritik anıdır. Bu dönemde insan hayırda da, şerde de büyük mesafeler alabilir.  Gençlik, duygu ve kabiliyetlerin, enerjinin doruk noktaya ulaştığı bir zamandır.

5 Kur’an’da örnek gençler:  Sorumlu davranmayı öğreten genç: Âdem’in bir oğlu HZ. ÂDEM’İN İKİ OĞLU ARASINDA GEÇEN BU OLAY, TARİH İÇERİSİNDE VAR OLAN, ZAMANIMIZA KADAR SÜRÜP GELEN İKİ ZIT KUTUBUN, İKİ AYRI SEÇİMİN MÜCADELESİNİN BAŞLANGICIDIR. Bu iki zıt kutup; Allah'ı ve O'nun nebiler aracılığıyla gönderdiği ölçüleri kabul edip, hayatını bu ölçülere göre yaşamak isteyenlerle; iblisin iğvasıyla (kandırmasıyla) kendi görüşünü (heva’sını) en doğru kabul edip, hayatını dilediği gibi yaşayanlardır.

6 Tevhidin babası: Hz. İbrahim (as)  Hz. İbrahim, Kur’an’ın kendisinden çok söz ettiği ve çok övülen Ulu'l-azm peygamberlerdendir.  Hz. İbrahim, Nûh milletindendir, mü'minlerin babası, Allah'ın dostudur.  Böylesine methedilen ve insanlığa örnek gösterilen Hz. İbrahim’in gençliği de dikkat çekicidir.

7 Kurban ibadetini somutlaştıran genç: Hz. İsmail  Hz. İbrahim rüyasında onu kurban ettiğini söyleyince “Ey babacığım” dedi, “sana emredilen neyse onu yap: İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın! dedi. (Saffât 37/102-106)

8 İffetli olmanın sembolü genç: Hz. Yûsuf  Yûsuf peygamber bir genç olarak pek çok açıdan örnektir.  Emaneti koruma, iffetli ve namuslu kalma, sözde ve davranışlarda dürüstlük, hakka ve hukuka riayet, görevi hakkıyla yerine getirme, elindeki imkânları İslâmî davet uğrunda kullanma, affetme ve sevgi açısından daha büyük örnektir.  “And olsun ki, Yûsuf ve kardeşlerinin olayında, soranlara nice ibretler vardır.”(Yûsuf 12/7)  "Rabbim, bana hükümdarlık verdin, rüyaların yorumunu öğrettin. Ey göklerin ve yerin yaratanı! Dünya ve ahirette koruyanım sensin! Benim canımı, müslüman olarak al! Ve beni iyilerin arasına kat!“(Yûsuf 12/101)

9 Hak uğruna uzun bir yolculuğa çıkan bir genç: Hz. Musa  “Firavunların öldüremediği Musa’dır”  Hicret dönmek için terketmek, alabilmek için vazgeçmek, imkanların tükendiği yerden imkanların üretildiği yere göç etmekti.  Hicret bir anlamda direniş, toparlanma, nefes alma ve strateji geliştirmekti.

10 Güç ahlâkını öğreten bir genç: Hz. Süleyman  O, sağlam bir imana, uyanık bir akla, teslim olan bir karaktere, korkan bir kalbe sahipti.  Kendisine nimet vereni biliyor ve yalnızca O’ndan korkup sakınıyordu.  : “Davud ve Süleyman’ı da (an). Hani kavmin hayvanlarının içine girip yayıldığı ekin-tarlaları konusunda hüküm yürütüyorlardı. Biz onların hükmüne şahitler idik.Biz bunu (hükmü) Süleyman’a kavrattık, her birine de hüküm ve ilim verdik...”(Enbiyâ21/78-79)

11 Direniş sembolü gençler: Ashab-ı Kehf  Onlar “işte gençlik, işte gençler” denilmeyi hak edecek kadar yiğit kimselerdi  Onların imanları, teslimiyetleri, cesaretleri ve salih amelleri gelecek nesillere miras ve örnek kaldı.  Sen, yoksa Kehf ve Rakim Ehlini Bizim şaşılacak ayetlerimizden mi sandın? O gençler, mağaraya sığındıkları zaman, demişlerdi ki: Rabbimiz, Katından bize bir rahmet ver ve işimizden bize doğruyu kolaylaştır (bizi başarılı kıl). (Kehf Suresi, 9-10)

12 Adanmışlık ve iffet sembolü: Hz. Meryem  “İffetini korumuş olan, İmran kızı Meryem'i de (Allah örnek gösterdi). Biz, ona ruhumuzdan üfledik ve Rabbinin sözlerini ve kitaplarını tasdik etti. O gönülden itaat edenlerdendi.”(Tahrim 66/12)  DEĞERLİ BİR ANNENİN KABUL EDİLMİŞ ADAĞIDIR HZ. MERYEM. İFFET ABİDESİ BU GENÇ KIZ, BÜTÜN ZAMANLARIN GENÇ KIZLARININ, KADINLARIN/ANNELERİN MÜKEMMEL ÖRNEĞİDİR.  ALLAH, İMRAN AİLESİNİ ÂLEMLERE ÜSTÜN KILDIĞI GİBİ, BU AİLEYE MENSUP OLAN HZ. MERYEM'İ DE SEÇMİŞ, ONU EN GÜZEL ŞEKİLDE YETİŞTİREREK TÜM KÖTÜLÜKLERDEN ARINDIRMIŞTIR.

13 KUR’AN AHLAKININ YAYILMASINDA GENÇLERE DÜŞEN SORUMLULUK:  “Sonra o gün, nimetten sorguya çekileceksiniz.” (Tekasür Suresi, 8)  Gençler, yeryüzünde güzel ahlakın yayılmasından, savaşların, zulmün, gözyaşının dindirilmesinden, Müslümanların yeryüzünde eziyet görmelerinden kendilerini sorumlu hissetmeli ve iyiliği emredip kötülükten sakındırma görevini üstlenmelidirler.  Tüm bunların temelini oluşturan sapkın felsefelerle fikri anlamda mücadele etmeli, kendilerinden önceki salih müminlerin yaşamını örnek almalıdırlar.  Sahabenin Hz. Peygamber (sav)e bağlılığını, ona sevgisini, itaatini örnek almalı, kendilerine Kuranı ve Peygamberimiz (sav)in sünnetlerini rehber edinmelidirler. Böylece dünyanın, çok yakın olan, aydınlık günlerine yaklaşılmasına mümin gençler bu çabalarıyla vesile olacaklardır

14 Hz. Muhammed (sav)ve Sahabelerin Sevdiği Gençler:  İmanını iyice öğrenen ve iman esaslarını içselleştiren genç Hz.Ali  İlim yolunda yürüyen ve ilmi dünyanın en büyük kazancı gören genç Zeyd b.Sabit  İradesini güçlendiren ve iradesinin hakkını veren genç Sad b.Ebu Vakkas  İbadeti ihlas üzere yapan genç Kuzman ve Uhut Harbi  İstığnayı hayatında diri tutan genç Muaz b.Cebel

15  İstikrarı elden bırakmayan genç Enes b. Malik  İtiraz eden genç  İsar sahibi genç Cabir b.Abdullah  İstişare eden genç Habbab b. Munzir  İnsicam(uyum sağlayan) sahibi genç Hasan El Benna

16


"Kur'an'a Göre İdeal Genç “Biz sana onların haberlerini gerçek olarak anlatıyoruz: Şüphesiz onlar Rablerine inanmış birkaç genç yiğitti. Biz de onların." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları