Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 4 Öğrenme Alanı : DİN VE KÜLTÜR Ünite : AİLE VE DİN Süre : = 80 dakika Konular : Aile içi ilişkilere yönelik İslâm’ın öğütleri Kazanımlar : İslâm dininin aile hayatına ilişkin prensiplerini fark eder.

2 Aile içi ilişkilere yönelik İslâm dininin öğütleri konusunda
neler biliyorsunuz?

3 İslâm dini aileye büyük önem vermektedir.
Ailede huzurun, mutluluğun, yardımlaşmanın ve dayanışmanın sağlanmasına ve devamına yönelik öğütlerde bulunmaktadır. Bu öğütler öncelikle eşlere yöneliktir. Örneğin Yüce Allah, “…Erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları gibi, kadınların da erkekler üzerinde belli hakları vardır.” buyurmaktadır. Bakara suresi, 228. ayet Yukarıdaki ayet meâlinden ne anlıyorsunuz?

4 Eşlerin iyi geçinebilmeleri için birbirlerine
“…onlarla (kadınlarla) iyi geçinin.” Nisâ suresi, 19. ayet Yüce Allah, bu ayette erkeklerin hanımlarıyla iyi geçinmesini öğütlemektedir. Eşlerin iyi geçinebilmeleri için birbirlerine nasıl davranmaları gerekir?

5 Yukarıdaki ayette öğütlenen tutum ve davranışlar nelerdir?
İslâm dini, eşler arasında yapılan tartışmaların, olabilecek anlaşmazlıkların büyütülmemesini, kavgaya dönüştürülmemesini, istemiştir. Eşlerin birbirlerine karşı bağışlayıcı olmalarını, hatalarını görmezden gelmelerini ve başkalarına da anlatmamalarını öğütlemiştir. Yüce Allah bu konuda şöyle buyurmaktadır: “…affeder, kusurlarını başlarına kakmaz, kusurlarını örterseniz, bilin ki Allah, çok bağışlayan, çok esirgeyendir.” Teğâbün suresi, 14. ayet Yukarıdaki ayette öğütlenen tutum ve davranışlar nelerdir?

6 “Kadın, … kocasına iyi davranır
ve namazını da kılarsa cennete girer.” Hadis-i Şerif “Sizin en hayırlınız, kadınlarına en iyi davrananınızdır.” Hadis-i Şerif Yukarıdaki hadislerin vermek istediği mesaj nedir?

7 Dinimiz, anne ve babanın çocuklarına baskı ve şiddetle değil, sevgi ve merhametle davranmalarını emretmiştir. Anne ve babanın çocuklarına karşı sorumluluklar vardır. Sevgili Peygamberimizin, “…Her biriniz idareniz altındakilerden sorumlusunuz…” sözü anne ve babayı da kapsamaktadır. Sizce, anne ve babanın çocuklarına karşı sorumlulukları neler olabilir?

8 ANNE VE BABANIN ÇOCUKLARA KARŞI SORUMLULUKLARI
Çocukların eğitim ve öğretimini yaptırmak Çocuğuna iyi bir meslek kazandırmak. Çocukların ihtiyaçlarını karşılamak. Evlilik çağı geldiğinde yuva kurmasına yardımcı olmak.

9 Okumaya önem veren bir aile

10 “Çocukları güzel terbiye edin.”
Yukarıdaki hadis, çocukların eğitimi konusunda anne ve babaya sorumluluk yüklemektedir. Sizce, çocuklarının eğitimi konusunda anne ve babaya düşen görevler neler olabilir? Anne ve babanızın, sizin eğitiminiz için kendilerine düşen görevleri (imkânları ölçüsünde) yerine getirdiklerine inanıyor musunuz? Sizin eğitiminiz için, başka neler yapabilirler?

11 Peki, anneniz ve babanız sizin için harcama yapıyorlar mı?
Dinimiz, çocuklar için yapılan harcamaları sadaka kabul etmektedir. Peygamberimiz bu konuda, “Bir kimse, sevabını Allah’tan bekleyerek ailesi için harcama yaparsa, bu harcama onun için bir sadaka (sevap) olur.” buyurmuştur. Yukarıdaki hadisten neler anladığınızı söyleyiniz. Peki, anneniz ve babanız sizin için harcama yapıyorlar mı?

12 sizin eğitim ve öğretiminiz için kendilerine düşen görevi
Öyleyse onlar, sizin eğitim ve öğretiminiz için kendilerine düşen görevi yerine getirmiş oluyorlar.

13 Çocuğunu seven anne ve baba

14 Hz.Peygamberin bu sözü neye dikkat çekmektedir?
KONUŞALIM Peygamberimizin, torununu (Hz.Hasan’ı) öptüğünü gören bir kişi, (on tane çocuğu olduğunu ve) çocuklarından hiçbirini öpmediğini söyleyince Peygamberimiz o kişiyi yadırgamış ve o kişiye, “Yüce Allah senin kalbinden merhameti çekmişse (senin kalbinde acıma duygusu yoksa) ben ne yapayım!” demiş. Hz.Peygamberin bu sözü neye dikkat çekmektedir? Anne ve babanın çocuklarını sevmelerinin, onlara iyi davranmalarının çocuklar üzerindeki etkilerini yukarıdaki olayı da dikkate alarak değerlendiriniz.

15 Anne ve baba çocukları arasında ayrım yapmamalı,
adaletli olmalıdırlar. Peygamberimiz, çocuklarından birine mal vermek isteyen arkadaşına, “Peki, diğer çocuklarına da o kadar mal verecek misin?” diye sordu. Arkadaşının hayır demesi üzerine ona: “Allah’tan kork ve çocukların arasında ayrım yapma.” buyurdu. Peygamberimiz, bu hadisinde hangi konuya dikkat çekmektedir?

16 sizin için harcadığı emekleri ve yaptığı çalışmaları dikkate
Anne ve babanız sizin için harcadığı emekleri ve yaptığı çalışmaları dikkate a l a r a k annenizin ve babanızın sizde ne gibi hakları olduğunu açıklayınız?

17 anne ve babamıza iyi davranmamızı
Dinimiz çocuklara yönelik öğütlerde de bulunmaktadır. Örneğin, Yüce Allah, anne ve babamıza iyi davranmamızı şu ayette emretmektedir: “Biz insana anne ve babasına iyi davranmasını emrettik. Çünkü annesi onu, nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. (İşte bunun için) önce bana, sonra da ana babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur...” Lokman suresi, 14. ayet

18 Anne ve babamızın bizdeki haklarını ödememiz mümkün değildir.
Dünyaya geldiğimizde anne ve babamızın sevgisine, ilgisine ve yardımına muhtaçtır. Kendi başımıza hiçbir iş yapamıyorduk. Annemiz ve babamız bizimle ilgilendiler. Ağladığımızda hemen yanımıza koştular. Hasta olduğumuzda iyileşmemiz için çaba harcadılar. Bizim iyiliğimiz için kendi rahatlarını feda ettiler. Anne ve babamızın bizdeki haklarını ödememiz mümkün değildir. Ancak onlara karşı görevlerimizi yerine getirirsek vicdanımız rahat olur.

19 “Rabb’in sadece kendisine kulluk etmenizi, ana babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa kendilerine “Öf!” bile deme, onları azarlama, ikisine de güzel söz söyle. Onları esirgeyerek alçak gönüllülükle üzerlerine kanat ger ve Rabb’im! Küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştirmişlerse şimdi de sen onlara (öyle) rahmet et.” diyerek dua et.” İsrâ suresi, ayetler Yukarıdaki ayet meâllerine göre anne ve babamıza karşı görev ve sorumluluklarımız nelerdir?

20 ÖNEMSEYELİM Peygamberimiz,
“Allah katında en değerli amel (davranış) nedir?” sorusuna, -Vaktinde kılınan namazdır, diye cevap vermiştir. “Sonra hangisidir?” diye sorulduğunda, -Anne ve babana iyilik etmektir, demiştir.

21 “…İnsan, kardeşine yardım ettiği sürece
Kardeşlerimizle de iyi geçinmeliyiz. Peygamberimiz Kardeşlerimizle ilişkilerimiz konusunda, “…İnsan, kardeşine yardım ettiği sürece Allah da ona yardım eder.” buyurmaktadır. Kardeşlerimize hangi konularda yardım edebiliriz?

22 DÜŞÜNELİM, DEĞERLENDİRELİM
Sizin düşüncenize göre dinimiz, aşağıdaki davranışlardan hangilerini öğütler? ( ) Anne ve babaya saygılı olmak ( ) Kardeşlerin başarısını kıskanmak ( ) Kocanın eşine baskı yapması ( ) Aile bireylerinin yardımlaşmaları ( ) Çocukların iyi eğitilmesi ( ) Eğitimin baskıyla uygulanması ( ) Sadece babanın sözüne uyulması

23 BEYİN FIRTINASI YAPALIM
İslâm dini aileye neden önem vermektedir?

24 DEĞERLENDİRME 1-Anne ve babanın çocuklarına karşı
sorumlulukları nelerdir? 2-Çocukların anne ve babalarına karşı


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları