Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DONATILAR MENÜSÜ Donatılar Menüsü Donatılarda Yer Alan Programlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DONATILAR MENÜSÜ Donatılar Menüsü Donatılarda Yer Alan Programlar"— Sunum transkripti:

1 DONATILAR MENÜSÜ Donatılar Menüsü Donatılarda Yer Alan Programlar
DOSYA VE KLASÖR SEÇME SİSTEM ARAÇLARI BAŞLANGIÇ MENÜSÜ DONATILAR MENÜSÜ

2 Donatılar Menüsü Başlat menüsünde Tüm Programlar altında Donatılar menüsünde işletim sistemi ile birlikte yüklü olarak gelen programlar yer alır. Tıpkı cep telefonlarınızı ilk kullanmaya başladığınızda üzerinde yer alan ajanda, hesap makinesi, basit oyunlar vb. programlar bilgisayarda işletim sistemi ile birlikte gelir ve donatılar menüsünde yer alırlar.

3 DONATILARDA YER ALAN PROGRAMLAR
Hesap Makinesi Not Defteri Ekran Alıntısı Aracı WordPad Paint Ses Kaydedicisi Yapışkan Notlar Büyüteç Ekran Klavyesi Windows Gezgini DOS Komut İstemi

4 Donatılarda Yer Alan Programlar
Ekran Klavyesi, Ses Kaydedicisi, Ekran Alıntısı Aracı, Büyüteç, Hesap Makinesi, Not defteri, Windows Gezgini, Wordpad ve Paint gibi programları açabilirsiniz.

5 Hesap Makinesi Basit hesap işlemleri yapabilirsiniz. Görünüm menüsünden daha detaylı hesap makinesi görünümlerine geçebilirsiniz.

6 Not Defteri İşletim sistemindeki en basit metin düzenleme programıdır. Yazının rengini değiştirme, yazının büyüklüğünü değiştirme gibi işlemleri not defterinde yapamazsınız. Kaydettiğinizde dosya .txt uzantılı olarak kaydedilecektir.

7 Ekran Alıntısı Aracı Ekran alıntısı aracı sayesinde ekranda dilediğiniz alanın ekran görüntüsünü alabilirsiniz. Ekran alıntısı aracı programını çalıştırdığınızda aşağıdaki ekran ile karşılaşırsınız.

8 Ekran Alıntısı Aracı Program açıldıktan sonra Yeni düğmesi seçili halde gelir. Ekranda görüntüsünü almak istediğiniz alanı fare ile tutup sürükleyerek seçtiğinizde görüntü ekranda yer alır ve Kaydet (Disket Simgesi) düğmesi ile görüntüyü kaydetme işlemini kolayca yapabilirsiniz.

9 WordPad Not defterine göre biraz daha gelişmiş bir yazı yazma ve düzenleme programıdır. Word programı kadar profesyonel ve yetenekli değilken, not defterine göre oldukça gelişmiştir.

10 Paint

11 Paint Windows 7 işletim sisteminde Paint programına yeni özellikler eklenmiştir. Photoshop gibi profesyonel bir resim düzenleme programı olmasa da Paint ile resimler üzerinde ufak tefek düzenlemeleri yapabilirsiniz.

12 Paint Araçlar bölümünde yer alan kalem aracı ile çizim, renkle doldur aracı ile belirli bir alanı boyama, metin aracı ile resme metin ekleme, silgi aracı ile silme, büyüteç aracı ile resmi yakınlaştırma işlemlerini yapabilirsiniz.

13 Paint Şekiller bölümünden resminize hazır şekiller ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz şekiller için 1.renk kenar rengini, 2.renk ise şeklin dolgu rengini belirtir. Yapmış olduğunuz resmi sol üst köşede yer alan Paint menüsü ile veya sol üst bölümde yer alan Disket simgesine tıklayarak kaydedebilirsiniz.

14 Ses Kaydedicisi Basit ses kayıtları yapabileceğiniz programdır.

15 Yapışkan Notlar Masaüstünüze yapışkan not kâğıdı eklenir. Hatırlatmalarınızı bu bölüme yazabilirsiniz. Sol üst köşesinde yer alan + simgesi ile yeni not kâğıdı ekleyebilir, sağ üst köşesinde yer alan Notu Sil düğmesi ile notu ekrandan kaldırabilirsiniz. Yapışkan not üzerinde farenin sağ tuş menüsünü kullanarak notun rengini değiştirebilirsiniz.

16 Büyüteç Donatılarda Erişim Kolaylığı menüsünde yer alır. Ekranın belirli bir kısmını belirlenen oranda yakınlaştırmak için kullanılır.

17 Ekran Klavyesi Donatılarda Erişim Kolaylığı menüsünde yer alır. Klavyeniz çalışmadığı durumlarda ekran klavyesi oldukça kullanışlıdır. Normal klavye ile yazı yazar gibi fare yardımıyla klavyeyi kullanabilirsiniz.

18 Windows Gezgini Pencereler arasında hızlı bir şekilde gezinmeyi ve kesme, kopyalama gibi işlemleri hızlıca yapmayı sağlar. Başlat – Tüm Programlar – Donatılar menüsünden açılabileceği gibi klavyeden Windows+E tuş kombinasyonu ile de açılabilir.

19 Windows Gezgini Windows gezgini penceresinde; dosya menüsünde dosya ile ilgili işlemler, düzen menüsünde kes-kopyala-yapıştır-seçme gibi işlemler, görünüm menüsünde Windows gezgini penceresinin görünümü ve simgelerin görünümü gibi işlemler, araçlar menüsünde yer alan klasör seçeneklerinden ise klasörlerle ilgili işlemler yapılır.

20 Windows Gezgini Araç çubuğunda yer alan geri düğmesi bir önceki klasöre gitmeyi, ileri düğmesi gelinen klasöre geri dönmeyi sağlar.

21 DOS Komut İstemi Bilgisayarınızın ön planında gerçekleşen bütün işlemlerin arka planda kodlar üzerinde yapıldığı yerdir. DOS sisteminde bütün işlemler komutlar üzerinden gerçekleşir.

22 DOS Komut İstemi Örnek olarak siz bir dosyayı kopyalarken dosya üzerinde sağ tuş kopyala seçeneğini seçip, dosyayı yapıştırmak istediğiniz yerde sağ tuş yapıştır derken; DOS işletim sisteminde bu işlem copy C:\hakan.doc D:\Mevsimler (C:\ klasöründe yer alan hakan.doc dosyasını kopyala ve D:\Mevsimler klasörünün içine yapıştır.)

23 DOS Komut İstemi DOS Komut İstemi 3 yoldan açılabilir. Başlat – tüm programlar-donatılar-çalıştır-cmd Başlat – tüm programlar-donatılar-çalıştır -command.com Başlat –tüm programlar-donatılar-komut istemi

24 DOSYA VE KLASÖR SEÇME

25 Dosya ve Klasör Seçme Bu örnekte ağlayan çocuk dosyasından Haydi Spora dosyasına kadar seçim yapılmıştır. Öncelikle ağlayançocuk.jpg dosyası bir kere tıklanarak seçilir. Ardından klavyeden Shift tuşuna basılı tutulup Haydi Spora dosyası tıklanır.

26 Dosya ve Klasör Seçme Ardışık (sıralı) olan dosya ve klasörleri seçerken SHIFT tuşu kullanılır. Ardışık olmayan (rastgele) dosya ve klasörleri seçerken CTRL tuşu kullanılır.

27 Dosya ve Klasör Seçme Bu örnekte rastgele dosyalar klavyeden CTRL tuşu basılı tutulup istenilen dosyalara birer kez tıklanarak seçilmiştir.

28 Dosya ve Klasör Seçme Not1: İsterseniz dosya ve klasör seçmek için farenizi klasörlerin yanına getirip farenin sol tuşu basılı tutulup sürükleyerek de seçebilirsiniz.

29 Dosya ve Klasör Seçme Not2: Klasör açıkken içerisindeki tüm dosya ve klasörler seçmek için CTRL-A kısayol tuşunu kullanabilirsiniz. Not 3: CTRL tuşu ile aynı zamanda seçili olan öğeyi tekrar tıklayarak seçimini kaldırabilirsiniz.

30 Disk Üzerinde Hata Denetimi
SİSTEM ARAÇLARI Disk Temizleme Disk Birleştirme Disk Üzerinde Hata Denetimi Sistem Geri Yükleme

31 Sistem Araçları Donatılar altında yer alan “Sistem Araçları” menüsü oldukça önemlidir. Bu bölümde yer alan programları belirli sürelerde çalıştırmanız bilgisayarınızın ve sabit diskinizin daha verimli ve uzun ömürlü çalışması açısından önemlidir. Nasıl ki arabaların km bakımları varsa bilgisayarlarında bu programlar aracılığıyla yazılımsal bakımları yapılır.

32 Disk Temizleme Bu program sayesinde sabit diskinizde yer alan gereksiz dosyaları silebilirsiniz.

33 Disk Temizleme Programı çalıştırdığınızda program size hangi disk sürücüsünü temizlemek istediğinizi sorar. Bu bölümde işletim sisteminiz hangi disk bölümünde yüklü ise onu seçmelisiniz. Çünkü bu gereksiz dosyalar sizin işletim sistemi kurulu olan disk bölümünüzde yer alırlar. Disk bölümünü seçip Tamam düğmesini tıklayın.

34 Disk Temizleme Bu ekranda hangi alandaki dosyaları silmek istediğiniz sorulur. Bunlar karşıdan yüklenen program dosyaları, geçici internet dosyaları, geri dönüşüm kutusunda yer alan dosyalar vb. gibidir. Bunlardan silinmesini istediklerinizi seçip silme işlemini başlatabilirsiniz.

35 Disk Birleştirme Bilgisayarınızın daha hızlı çalışması için yapılan bu işlemde verileriniz düzenli hale getirilir. Bilgisayarınıza yeni dosyalar ekledikçe, bilgisayarınızdan dosyalar sildikçe sabit diskiniz üzerinde parçalanmalar meydana gelir. Bir nevi boşluklar oluşur. İşte disk birleştirme işlemi bu boşlukları etkin şekilde kullanarak verilerinizi düzenler. Bu sayede bilgisayarınız dosyaları daha rahat bulabildiği için hızlanır.

36 Disk Birleştirme

37 Disk Birleştirme Disk Birleştiricisi ekranında Diski Çözümle düğmesi ile diskin birleştirilmeye ihtiyacı olup olmadığını denetleyebilirsiniz. Diski Birleştir düğmesi ile ise disk birleştirme işlemini başlatabilirsiniz. Disk birleştirme işleminin süresi diskin kapasitesine ve disk üzerindeki parçalanma oranına göre değişir.

38 Disk Birleştirme Not: Programlar konusunda bilgisayarınızdan tamamen silinmiş dosya ve klasörleri geri kurtarmayı öğreneceksiniz. Eğer bilgisayarınızdan yanlışlıkla sildiğiniz ve geri kurtarmak istediğiniz dosyalarınız varsa disk birleştirme işlemini daha sonra yapmalısınız. Disk birleştirme işlemi yapılan diskten veri kurtarmak daha güç olacaktır.

39 Disk Üzerinde Hata Denetimi
Bilgisayarınızı düzgün kapatmadığınız zamanlarda bu işlem otomatik olarak bilgisayar başlangıcında yapılmak istenir. Genellikle siyah ekran üzerinde geri sayım başlar ve devam etmek istiyorsanız bir tuşa basın uyarısı ekranda yer alır. Kullanıcılar genellikle bu işlemi es geçip bilgisayarın bir an evvel açılmasını isterler. Ancak bu disk denetleme işlemi oldukça önemlidir.

40 Disk Üzerinde Hata Denetimi
Ani elektrik kesintilerinde veya bilgisayarın düzgün kapanmadığı durumlarda genellikle bu durum karşınıza çıkacaktır. Kendiniz disk denetleme işlemini yapmak isterseniz Bilgisayar penceresinde Yerel Disk C ya da Yerel Disk D üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan özellikler düğmesini tıklayın.

41 Disk Üzerinde Hata Denetimi

42 Disk Üzerinde Hata Denetimi
Araçlar sekmesinde yer alan Şimdi Denetle düğmesini tıklayarak disk üzerinde düzeltme işlemini başlatabilirsiniz. Bu bölümde yer alan iki seçenekte seçili olabilir. Başlat düğmesini tıkladığınızda bu işlemin şu anda yapılamayacağı, bilgisayarınızın bir sonraki açılışında yapılabileceği ile ilgili bir uyarı ile karşılaşırsınız.

43 Disk Üzerinde Hata Denetimi
Bunun nedeni bilgisayar açıkken dolayısıyla işletim sistemi dosyaları kullanırken bu işlemin sağlıklı bir şekilde yapılamamasıdır. Bilgisayarınızın bir sonraki açılışında disk denetimi yapılacak ve bu işlem belirli bir süre sürdükten sonra bilgisayarınız açılacaktır.

44 Sistem Geri Yükleme Sisteminizi belirlediğiniz bir tarihe geri yüklemek amacıyla kullanılır. Sistem geri yükleme işleminde belgeleriniz kaybolmaz. Yalnızca sistem dosyalarınız belirttiğiniz tarihe yüklenir. Yüklediğiniz programlar sistem geri yükleme işleminde silinir. Sisteminizi geri yüklediğiniz tarihte bilgisayarınızda hangi programlar yüklü ise yalnızca o programlar kullanılabilir. Sisteminizi geri yüklediğiniz tarihten sonra kurulan program silinir. Çünkü programlar sizin işletim sisteminize etki ederler.

45 Disk Üzerinde Hata Denetimi
Sistem geri yükleme işlemini başlattığınızda yandaki ekranla karşılaşırsınız.

46 Disk Üzerinde Hata Denetimi
İleri düğmesini tıklayarak sistem geri yükleme yapılacak olan tarihin yer aldığı ekrana geçebilirsiniz.

47 Disk Üzerinde Hata Denetimi
Bu ekranda yalnızca belirli tarihlerin yer aldığını göreceksiniz. Sisteminiz yalnızca belirli tarihlerde sistem geri yükleme noktası oluşturur. İşletim sisteminiz bir güncelleme yaptığında, bilgisayarınıza bir program kurduğunuzda, kısacası bilgisayarınızda sistemsel bir değişiklik gerçekleştiğinde bilgisayar kendisini güvenceye almak için sistem geri yükleme noktası oluşturur. Sistem geri yükleme penceresinde yer alan tarih ve açıklamalarından dilediğinizi seçip sisteminizi geri yükleyebilirsiniz.

48 Disk Üzerinde Hata Denetimi
Not1: Bilgisayarınıza bulaşan virüsten sistem geri yükleme işlemi ile kurtulabilirsiniz. Sisteminizi henüz virüsün bulaşmadığı bir zamana yüklerseniz virüsten kurtulmuş olursunuz. Çünkü virüs sizin sistem dosyalarınıza zarar verir. Ancak sağlam bir virüs bu ihtimali göz önüne alarak sizin sistem geri yükleme işlemine girmenizi engelleyebilir.

49 Disk Üzerinde Hata Denetimi
Not2: Bilgisayarınızda yazılımsal bir sorun olduğunda sistem geri yükleme yaparak bu sorunu düzeltebilirsiniz. Örneğin internet açılış sayfanız bir virüs tarafından değiştirilmişse sistem geri yükleme ile bu sorunu düzeltebilirsiniz.

50 Disk Üzerinde Hata Denetimi
Not3: Aynı zamanda kendinizde bir sistem geri yükleme noktası oluşturabilirsiniz. Örneğin Cuma günü bilgisayarınız gayet düzgün çalışıyor ancak hafta sonu küçük yeğenleriniz bilgisayarınızı kullanacaklar, oyun oynayacaklar, internette gezinecekler. Çok büyük ihtimalle istemediğiniz programlar bilgisayarınıza yüklenecek. Yeğenleriniz internette gezinirken rastgele linklere tıklayacaklar ve belki de internet açılış sayfanız değişecek. Ufak tefek virüsler de belki sisteminize yerleşecekler.

51 Disk Üzerinde Hata Denetimi
Böyle bir durumda yapmanız gereken Cuma günü her şey yolunda iken “Yeğenlerim henüz gelmedi” isimli bir sistem geri yükleme noktası oluşturmaktır. Hafta sonu yeğenleriniz bilgisayarı kullandıktan sonra Cuma günü oluşturduğunuz sistem geri yükleme noktasına geri dönerek yeğenlerinizin kurduğu programlardan, sisteminize yerleşen virüslerden ve problemlerden hızlıca kurtulabilirsiniz.

52 Disk Üzerinde Hata Denetimi
Not4: Sistem geri yükleme yaptıktan sonra örneğin bir programın silindiğini fark ettiniz veya bilgisayarınızın performansından memnun kalmadıysanız yeniden sistem geri yükleme programına girip “En son yapılan sistem geri yükleme işlemini geri al” seçeneği ile son yaptığınız geri yükleme işlemini iptal edip sistemi eski haline döndürebilirsiniz.

53 Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturma
Bilgisayar simgesi üzerinde sağ tuş özellikler seçeneği tıklanır. Açılan Sistem penceresinde sol menüde yer alan Sistem Koruması seçeneği seçilir. Ardından Oluştur düğmesi ile sistem geri yükleme noktası oluşturma işlemi başlatılır.

54 Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturma
Oluştur düğmesini tıkladığınızda Sistem Koruması iletişim penceresi ile karşılaşırsınız.

55 Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturma
Açılan Sistem Koruması iletişim penceresinde Geri Yükleme Noktası için bir açıklama girip Oluştur düğmesini tıklayarak geri yükleme noktası oluşturma işlemini tamamlayabilirsiniz. Buradaki açıklama kısmına “Bilgisayarım yeni tamirden geldi” , “Bilgisayarım Çok Hızlı” gibi bir açıklama girerseniz Sistem Geri Yükleme yaparken bu açıklama size yardımcı olacaktır.

56 Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturma
Bir problem yaşadığınızda sisteminizi kendi bildiğiniz bir tarihe yüklemek oldukça avantajlıdır. Bilgisayarınıza tanımadığınız bir programı kurmadan önce sisteminizi güvence altına almak için bir Sistem Geri Yükleme noktası oluşturabilirsiniz. Programı kurduktan sonra bir aksilik ile karşılaşırsanız sisteminizi program kurulumundan önceye geri yükleyebilirsiniz.

57 Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturma
Not 5: Bilgisayarınız açılmadığı durumlarda sistem geri yükleme yaparak sisteminizi normal çalıştığı bir zamana geri yükleyebilirsiniz. Bilgisayarınızın açılmadığı durumlarda bilgisayarınızı GÜVENLİ MOD da açabilirsiniz. Bilgisayarınızın açılış ekranında Güvenli Mod F8 yazısını gördüğünüzde F8 tuşuna basarak bilgisayarınızın güvenli modda açılmasını sağlayabilirsiniz.

58 Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturma
Bilgisayarınız açılırken sürekli F8 düğmesine basıp çekerseniz bu ekranı kaçırmazsınız. Güvenli modda ilk açılışta bilgisayar size sistem geri yükleme yapıp yapmak istemediğinizi zaten soracaktır. Bu kısmı yanlışlıkla geçseniz dahi Başlat-Tüm Programlar-Donatılar-Sistem Araçları menüsüne girerek Sistem Geri Yükleme programını çalıştırabilirsiniz.

59 BAŞLANGIÇ MENÜSÜ

60 Başlangıç Menüsü Başlat menüsünde Tüm Programlar altında yer alan Başlangıç menüsüne, bilgisayarınız ilk açıldığında çalışmasını istediğiniz programın kısayolu veya çalışmasını istediğiniz dosyanın kendisi alınmalıdır. Sürükle bırak yöntemi ile buraya kısayol ekleyebilirsiniz.

61 Başlangıç Menüsü Aynı şekilde Başlangıç klasörü üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan aç düğmesi ile klasörü açıp işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz.

62 Başlangıç Menüsü Bu işlemi yaptığınızda Başlangıç klasörü açılır. Bu klasöre bilgisayarınızın başlangıcında çalışmasını istediğiniz programın kısayolunu veya açılmasını istediğiniz dosyayı kopyalayabilirsiniz.

63 Başlangıç Menüsü Bu bölüme aldığınız kısayolu silmek istediğiniz farenin sağ tuş menüsünde yer alan Sil seçeneğini kullanabilirsiniz.


"DONATILAR MENÜSÜ Donatılar Menüsü Donatılarda Yer Alan Programlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları