Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WINDOWS 8.1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WINDOWS 8.1."— Sunum transkripti:

1 WINDOWS 8.1

2 Windows 8.1 Yenilikler Farklılıklar Genel Bakış Önemli Özellikler

3 Başlat menüsü nerde? Ekim 2012 itibari ile hayatımıza giren, Windows 7’ye göre açılış hızı oldukça artan Windows 8’in en belirgin farklılığı Başlat menüsünün olmayışı.

4 Başlangıç ekranıyla tanışın.
Daha çok dokunmatik ekran teknolojisi düşünülerek tasarlanan karşılama ekranı (Başlangıç-Metro arayüzü) da en önemli değişiklikler arasında.

5 Başlangıç ekranıyla tanışın.

6 Windows 8 den Windows 8.1 e Windows 8 çok kısa bir süre sonra yayınlanan güncelleştirme ile 8.1’e yükseltildi. 8.1’e Başlat düğmesi eklendi ama o da Windows 8’deki karşılama ekranını açınca kullanıcıları hayal kırıklığına uğrattı.

7 Windows 8 den Windows 8.1 e Windows 8 başlat menüsüne sahip olmayışı ile kullanıcıların önyargısı ile karşılandı ancak birazdan Windows 8.1’i tanıdığınızda ona kolay bir şekilde alışabileceğinizi göreceksiniz. Dilerseniz Start Menu 8 gibi programlar ile Windows 8’e Windows 7’dekine benzer bir Başlat Menüsü ekleyebilirsiniz ancak Windows 8.1’i tanıdığınızda buna gerek olmadığını göreceksiniz.

8 Başlangıç Ekranını Düzenleyin
Başlangıç ekranında yer alan simgelerin yerlerini fare ile tutup sürükleyerek değiştirebiliyorsunuz.

9 Başlangıç Ekranını Düzenleyin
Örneğin burada yer alan Masaüstü simgesini sürükleyerek sol üst köşeye alın. Bu sayede Başlangıç ekranında iken klavyeden Enter tuşladığınızda masaüstüne hızlıca dönebilirsiniz. (Windows+D kısayolu ile de masaüstüne dönebilirsiniz.)

10 Başlangıç Ekranını Düzenleyin
Başlangıç ekranında gruplandırma yapabiliyorsunuz. Ekran görüntüsünde Internet Explorer simgesi sağa doğru sürüklenerek yeni bir grup oluşturuluyor. Dilerseniz bu grup başlıklarına tıklayarak isim de verebilirsiniz.

11 Başlangıç Ekranını Düzenleyin

12 Uygulamalara Hızlıca Erişin
Başlangıç ekranının sol alt köşesinde yer alan aşağı yönlü oku tıkladığınızda Uygulamalar ile karşılaşacaksınız.

13 Uygulamalara Hızlıca Erişin
Bu ekrandan uygulamaları çalıştırabilirsiniz. Ekranda yer alan uygulamaları belirlediğiniz kritere göre sıralayabilirsiniz.

14 Uygulamalara Hızlıca Erişin

15 Uygulamalara Hızlıca Erişin
Aynı zamanda uygulama üzerinde farenin sağ tuş menüsünü tıkladığınızda aşağıdaki seçenekler ile karşılaşırsınız.

16 Uygulamalara Hızlıca Erişin
Başlangıç ekranında yer alan bazı uygulamalar sizden bir Microsoft hesabı ile oturum açmanızı isteyecektir. Örneğin Başlangıç Ekranında yer alan Takvim’i tıkladığınızda aşağıdaki ekran ile karşılaşırsınız. Oturum açma işlemi gerçekleştirdikten sonra bu uygulamaları kullanabileceksiniz.

17 Uygulamalara Hızlıca Erişin
Posta uygulaması ile tanımladığınız hesabın e-postalarını hızlı bir şekilde görebilirsiniz. Bu posta uygulamasına birden fazla e-posta tanımlayıp onları uygulamadan takip edebilirsiniz.

18 Uygulamalara Hızlıca Erişin
Oturum açma işlemi sonrasında Başlangıç ekranında sağ üst köşede ilgili kullanıcıyı görebilirsiniz.

19 Uygulamalara Hızlıca Erişin
Windows 8.1’de oturum açma işlemi ile birlikte artık ayarlarınız sadece kendi bilgisayarınızda kalmıyor. Bilgisayarınızı kullanırken girdiğiniz oturum bilgileriniz ile başka bir bilgisayarda oturum açabilir ve kendi ayarlarınızı o bilgisayarda kullanmaya devam edebilirsiniz.

20 Uygulamalara Hızlıca Erişin
Oturum Açma işlemi yaptıktan sonra açılış ekranında şu şekilde karşılanırsınız.

21 Uygulamaları hızlı bir şekilde kapatın.
Metro arayüzünde açılan bir uygulamada pencerenin üstüne gittiğinizde bir el simgesi göreceksiniz. Pencereyi bu el simgesinden tutup ekranın en altına sürüklediğinizde uygulama kapatılır.

22 Canlı kutucuklar ile her şeyi zahmetsizce takip edin.
Başlangıç ekranında yer alan bir çok uygulama internet bağlantısı üzerinden verileri otomatik getirir. Örneğin finans kutucuğunda hem finans verilerine hem de güncel finans haberlerine ulaşabilirsiniz.

23 Mağazadan uygulamalar edinin.
Windows 8 ile birlikte karşımıza Android işletim sisteminden alışık olduğumuz Mağaza uygulaması çıkıyor. Başlangıç ekranından direk ulaşabildiğiniz Mağazadan uygulama aratıp kolayca yükleyebiliyorsunuz. Uygulamaların bazıları ücretsiz, bazıları ise ücretli olarak kullanıma sunuluyor.

24 Mağazadan uygulamalar edinin.

25 Internet Explorer 11 Yine Aramızda

26 Aradığınızı daha kolay bulun.
Windows+F kısayol tuşu ile tıpkı Windows 7’de olduğu gibi arama penceresine erişebiliyorsunuz. Dosyalar açılır menüsüne tıkladığınızda Arama yapabileceğiniz yerleri görebilirsiniz.

27 Aradığınızı daha kolay bulun.
Windows 7’de başlat menüsüne alışan kullanıcılar için arama kısmı oldukça önemli. İlk etapta neyin nerede olduğunu bilmediğiniz için bu ekrandan istediğiniz her yere kolayca ulaşabiliyor, istediğiniz program ismini yazarak programlara da hızlı bir şekilde erişebiliyorsunuz.

28 Aradığınızı daha kolay bulun.
Not:Her yer araması, arama yaptığınız kelime ile ilgili web sonuçlarını da ekranda listeler. İstanbul Kelimesi – Her yer araması ekran görüntüsü şu şekilde karşımıza çıkıyor.

29 Aradığınızı daha kolay bulun.

30 Pencereler arasında hızlıca geçiş yapın.
Bir pencere ile işlem yaparken sol üst köşeye fare ile geldiğinizde en son üzerinde çalıştığınız yere geri dönebilirsiniz.

31 Pencereler arasında hızlıca geçiş yapın.
Aşağıdaki ekran görüntüsünde Word programı çalışıyor sol üst köşeye fare ile gelindiğinde Word’e Mağaza uygulamasından gelindiğini görebiliyorsunuz.

32 Pencereler arasında hızlıca geçiş yapın.
Sol üst köşeye geldiğinizde en son uygulamaya geçerken fare ile ekranın sol bitiş noktasına geldiğinizde son uygulamalar sol bölümde görüntülenir. Bu alandan uygulamalar üzerine tıklayarak geçiş yapabilirsiniz.

33 Pencereler arasında hızlıca geçiş yapın.
Aynı zamanda son uygulama veya pencere üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan Kapat seçeneği ile uygulamayı kapatabilirsiniz. (Açık olan uygulamalar arasında Alt+Tab kısayol tuşlarını kullanarak da geçiş yapabilirsiniz.)

34 Başlangıç ekranın sağ alt köşesindeki simge üzerine ya da masaüstünde sağ alt köşede Windows 7den alışık olduğunuz masaüstünü göster düğmesi üzerine geldiğinizde bir menü ile karşılaşacaksınız.

35 Aynı zamanda bu menü ile birlikte pil durumu, tarih, saat bilgileri de ekranda görüntülenir.

36 Solda yer alan menü elemanları sayesinde Arama işlemine kolayca erişebilirsiniz. Paylaşım bölümünden E-posta uygulaması ile e-posta gönderebilir çalışma ekranınızı paylaşabilirsiniz.

37 Başlangıç düğmesi ile Başlangıç ekranına dönebilirsiniz
Başlangıç düğmesi ile Başlangıç ekranına dönebilirsiniz. Cihazlar düğmesi ile cihazlarınızı hızlı erişebilirsiniz. Burada en sık kullanacağınız düğme ise en altta yer alan Ayarlar düğmesi olacak.

38 Bilgisayar Ayarlarınızı Değiştirin.
Ayarlar düğmesini tıkladığınızda yandaki ekran ile karşılaşacaksınız. Özellikle Windows 7den sonra Denetim Masası nereye kayboldu korkusu yaşayanlar için burası imdada yetişir nitelikte.

39 Bilgisayar Ayarlarınızı Değiştirin.
Yine bu ekrandan Windows 7’den alışık olduğunuz Kişiselleştirme seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Kişisel Bilgisayar Bilgisi seçeneği ise Windows 7’den alışık olduğunuz Denetim Masası-Sistem penceresi açılır. F1 ile ulaşabildiğiniz Yardım bölümü de buraya eklenmiş durumda.

40 Bilgisayar Ayarlarınızı Değiştirin.
Alt kısımda ise Ağ durumu, ses derecesi, ekran parlaklığı, bildirimler yer alıyor.

41 Bilgisayarımı nereden kapatacağım?
Güç seçeneğini tıkladığınızda aşağıdaki ekran ile karşılaşırsınız ve buradan bilgisayarınızı uykuya alabilir, kapatabilir ya da yeniden başlatabilirsiniz. Windows 7’den Windows 8’e geçenlerin korkulu rüyası olan “ Bilgisayarı nereden kapatacağız?” sorusunun yanıtı burada yer alıyor.

42 Bilgisayar Ayarlarınızı Değiştirin.
Bu bölümde en alt kısımda yer alan düğmesi ile de aşağıdaki ekrana ulaşırsınız. Bilgisayar ayarları ekranında Denetim Masasından alışık olduğunuz düğmelerin birçoğu ile karşılaşırsınız.

43 Bilgisayar Ayarlarınızı Değiştirin.

44 SkyDrive Uygulaması Bu ekranda en büyük yeniliklerden birisi SkyDrive uygulamasıdır. Bu menüde yer alan SkyDrive düğmesi aşağıdaki ekrana ulaşabilirsiniz. Bu bölümde SkyDrive ile ilgili açıklama da yer alıyor.

45 SkyDrive Uygulaması SkyDrive uygulamasını Başlangıç ekranında yer alan SkyDrive düğmesi ile de başlatabilirsiniz. Başlangıç ekranındaki SkyDrive düğmesini tıkladığınızda aşağıdaki ekran ile karşılaşırsınız. Yine bu ekranda açıklamalar yer almaktadır.

46 SkyDrive Uygulaması

47 SkyDrive Uygulaması SkyDrive Bulut depolama teknolojisinin bir örneğidir. Siz SkyDrive uygulamasına yüklediğiniz tüm dosyalara internete bağlı diğer tüm cihazlarınızdan kolayca erişebilirsiniz. SkyDrive dosyalarınıza uygulama üzerinden erişebileceğiniz gibi web sayfası üzerinden de ( erişebilirsiniz. Microsoft’un sunduğu bu hizmetin benzerini Google, Google Drive ile Yandex, Yandex Disk ile sunuyor.

48 SkyDrive Uygulaması Not:SkyDrive uygulamasına erişmek için herhangi bir klasör içerisinden sol menüyü kullanabilirsiniz.

49 Yardım ve İpuçları Ekranını Kullanın.
Başlangıç ekranında yer alan Yardım ve İpuçları düğmesini tıklayın. Aşağıdaki yardım ekranı ile karşılaşacaksınız. Burada yer alan kategorilerde konu anlatımları ve video anlatımları görebilirsiniz.

50 Yardım ve İpuçları Ekranını Kullanın.

51 Yardım ve İpuçları Ekranını Kullanın.
Yardım penceresinde Yenilikler sekmesi görüntüleniyor.

52 Başlat düğmesi üzerinde sağ tuş menüsü
Başlat menüsü üzerinde farenin sağ tuşuna basıldığında yandaki ekranla karşılaşırsınız.

53 Bilgisayarınızı Kapatın-Yeniden Başlatın
Bilgisayar kapatma seçeneklerine ulaşmanın bir diğer yöntemi ise Başlat düğmesi üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan “Kapatın veya oturumu kapatın” bölümünü kullanmaktır.

54 Dosya Uzantılarını Açın – Kapın
Herhangi bir klasör içerisinde Görünüm menüsünde yer alan Seçenekler düğmesi tıklanır.

55 Dosya Uzantılarını Açın – Kapın
Açılan pencerede Görünüm sekmesinde Bilinen “Dosya Türleri için Uzantıları Gizle” seçeneği iptal edilip Tamam düğmesi tıklanır.

56 Gizli Dosya, Klasör ve Sürücüleri Gösterme / Göstermeme
Herhangi bir klasör içerisinde Görünüm menüsünde yer alan Seçenekler düğmesi tıklanır. Açılan pencerede Görünüm sekmesinde “Gizli Dosya, Klasör ve Sürücüleri Göster/Gösterme” seçenekleri ile işlem yapabilirsiniz. Not: Windows 7’de anlatılan “Korunan İşletim Sistemi Dosyalarını Gizle” seçeneği de bu sekmede yer alır.

57 Disk Birleştirme Disk birleştirme işlemine ulaşmak için Disk Birleştiricisi araması yerine Birleştirme araması kullanılır. Arama sonucu tıklandığında Windows 7’deki Disk Birleştirme ekranına çok benzer bir ekran ile karşılaşacaksınız.

58 Disk Birleştirme

59 Sistem Geri Yükleme Sistem Geri yükleme işlemini başlatmak için masaüstünde yer alan Bu Bilgisayar Simgesi üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan Özellikler düğmesini tıklayın. Sistem penceresine arama kısmına Sistem yazarak da ulaşabilirsiniz.

60 Sistem Geri Yükleme

61 Sistem Geri Yükleme Windows 7’den bildiğimiz bu pencereden Sistem Geri Yükleme düğmesi ile Sistem Geri Yükleme işlemini başlatabilir. Oluştur düğmesi ile yeni bir sistem geri yükleme noktası oluşturabilirsiniz.

62 Bilgisayarı Sıfırlama
Sağ alt köşeye geldiğinizde açılan menüden Ayarlar düğmesini tıklayın.

63 Bilgisayarı Sıfırlama
Açılan menüden düğmesini tıklayın. Sonrasında gelen pencereden Kurtarma Sekmesini tıklayın. 1. Bölümdeki başlayın ile yapılan işlem bir nevi işletim sistemini onarmak gibidir. 2. Bölümdeki herşeyi kaldırın… altında yer alan başlayın düğmesi ile bilgisayarınızı format atıldığı ilk günkü haline kolayca getirebilirsiniz. İlgili açıklamalar doğrultusunda işlem yapabilirsiniz.

64 Bilgisayarı Sıfırlama

65 Başlangıç Menüsü Başlangıç klasörüne erişmek için Windows+R tuşları ile çalıştır penceresini açın.

66 Başlangıç Menüsü Çalıştır ekranına Shell:startup yazın ve Enter düğmesini tıklayın. Başlangıç klasörü açılacaktır.

67 Denetim Masasına Erişim
Başlat düğmesi üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan Denetim Masası seçeneğine tıklayarak Denetim Masasına hızlı bir şekilde erişebilirsiniz. (Windows 7 ile benzer bir Denetim Masası ile karşılaşacaksınız.)

68 Dil Ayarları (İşletim Sistemi Dilini ve Klavye Dilini Değiştirmek)
Sağ alt köşeye geldiğinizde açılan menüden Ayarlar düğmesini tıklayın. Açılan menüden düğmesini tıklayın. Açılan pencereden seçeneğini tıklayın. Zaman ve Dil seçenekleri altında yer alan Bölge ve Dili tıklayın.

69 Dil Ayarları

70 Dil Ayarları Açılan pencerede yer alan Dil Ekle seçeneği ile işletim sisteminin dilini değiştirebilirsiniz. Klavye dili değiştirmek için burada yer alan Türkçe seçeneği üzerine fare ile gidin ve Seçenekler düğmesini tıklayın. Açılan bu pencereden Klavye ekle seçeneği ile örneğin Türkçe F klavyeyi tanımlayabilirsiniz.

71 Görev Çubuğu ve Gezinti Özellikleri
Windows 7’de Görev Çubuğu ve Başlat menüsü olarak adlandırılan bölüm Windows 8.1’de bu ekrana Görev Çubuğu üzerinde Sağ-Tuş Özellikler seçeneği üzerinden erişebileceğiniz gibi Denetim Masasından da erişebilirsiniz. Denetim Masasında yer alan “Görev Çubuğu ve Gezinti” seçeneğini tıklayın.

72 Görev Çubuğu ve Gezinti Özellikleri
Windows 7’deki Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü seçeneklerinden farklı olarak burada karşımıza gezinti sekmesi geliyor. Atlama listeleri de yine bu ekranda sekme olarak yer alıyor.

73 Başlangıç Ekranına ve Görev Çubuğuna Uygulama Sabitleme
Uygulamalar ekranında herhangi bir uygulama üzerinde farenin sağ tuş menüsünü tıkladığınızda aşağıdaki seçenekler üzerinden işlem yapabilirsiniz. Bu pencere sayesinde Windows 7’den bildiğimiz başlat menüsüne sabitle yerine Başlangıç ekranına sabitle seçeneği karşımıza geliyor. Görev çubuğuna sabitle ise Windows 7’deki haliyle karşımıza çıkıyor.

74 Bilgisayarın Görüntüsünü Projeksiyona Aktarma
Windows 7’de olduğu gibi Windows 8.1’de de Windows +P kısayol tuşu ile bu işlemi yapabilirsiniz. Bu kısayolu kullandığınızda şu menü ile karşılaşacaksınız.

75 Hazırda Beklet Seçeneği
Windows 8.1 yeterince hızlı açılıp kapanabilen bir işletim sistemi olduğu için açılış kapanış süresini azaltma açısından Hazırda Beklet seçeneğine ihtiyaç duymazsınız. Ama yine de Hazırda Beklet uygulamaları kapatmadan bilgisayarı kapatma özelliğine sahip olması açısından önemlidir.

76 Hazırda Beklet Seçeneği
Öncelikle Başlat düğmesi üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan “Kapatın veya oturumu kapatın” menüsüne “Hazırda Beklet” seçeneğini eklemeyi görelim. Bu işlem için Denetim Masası – Güç Seçenekleri – Güç Düğmelerinin Yapacaklarını seçin seçeneğini tıklayın.

77 Hazırda Beklet Seçeneği
Sonrasında gelen ekrandan “Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir” seçeneğini tıklayın.

78 Hazırda Beklet Seçeneği
Alt kısımda görüntülenen Kapatma Ayarları bölümünden Hazırda Beklet seçeneğini aktif hale getirin.

79 Hazırda Beklet Seçeneği
Bu işlem sonucunda Başlat düğmesi sağ tuş menüsünde “Kapatın veya oturumu kapatın” menüsüne Hazırda Beklet düğmesi eklenmiş olur.

80 Kullanıcı Hesapları Windows 7 ile benzer özellikler içerir. Ebeveyn Denetimi burada karşımıza Aile Korumasını Ayarla olarak çıkıyor. Bir yenilik olarak da Çocuk Hesabı ekleyebiliyorsunuz. Bilgisayarınıza bir çocuk hesabı eklemek için Sağ alt köşeye geldiğinizde açılan menüden Ayarlar düğmesini tıklayın.

81 Kullanıcı Hesapları Açılan menüden düğmesini tıklayın. Gelen pencereden seçeneğini tıklayın. Hesaplar iletişim penceresinde yer alan Diğer Hesaplar seçeneğini tıklayın.

82 Kullanıcı Hesapları Bu ekranda yer alan Hesap Ekle düğmesini tıkladığınızda aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız.

83 Kullanıcı Hesapları Bu ekranda e-posta hesabı ile kullanıcı ekleyebilirsiniz. Windows 7’den farklı olarak Çocuk Hesabı Ekle seçeneğini tıklayın.

84 Kullanıcı Hesapları

85 Kullanıcı Hesapları Çocuğunuz e-posta kullanabilecek yaşta ise onun e-posta adresini buraya ekleyerek kullanıcı oluşturabilirsiniz. Değilse E-postası olmayan bir çocuk hesabı ekle seçeneğini tıklayın ve İleri düğmesini tıklayın.

86 Kullanıcı Hesapları

87 Açılan pencereden formu doldurun ve İleri düğmesini tıklayın.
Kullanıcı Hesapları Açılan pencereden formu doldurun ve İleri düğmesini tıklayın.

88 Kullanıcı Hesapları Yeni Hesap eklendi uyarısı ile karşılaşacaksınız. Son düğmesini tıklayın ve işlemi tamamlayın.

89 Kullanıcı Hesapları Eklenen Çocuk Hesabı için “Aile Koruması ayarlarını çevrimiçi yönetin” seçeneğini tıkladığınızda Microsoft hesabınız ile oturum açtıktan sonra çocuk kullanıcısı bu ekranda görüntülenir.

90 Kullanıcı Hesapları Bu ekrandan Çocuk kullanıcısını seçtiğinizde aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız. Webe göz atma, uygulamalar ve oyunlar, ekran süresi bölümlerinden koruma ayarlarını yapabilirsiniz. Not: Çocuğunuz için doğru sınırlamalar konusunda adresini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

91 Kullanıcı Hesapları

92 Güvenlik Windows 8.1 ile birlikte yenilenen ve kurulum ile birlikte otomatik olarak sisteme eklenen Windows Defender 8.1 ile birlikte ağda yer alan olayları da (tehditleri) incelemeye başladı.

93 Güvenlik

94 Çoklu Kopyalama İşlemleri
Aynı anda birden fazla kopyalama işlemi tek bir pencereden kontrol edilebiliyor. Bu pencereye kopyalama işlemlerini durdurma ve sonlandırma düğmeleri de eklenmiş.

95 Yenilenmiş Görev Yöneticisi
Windows 7’de olduğu gibi Ctrl+Alt+Delete tuşları ile veya görev çubuğu üzerinden farenin sağ tuş menüsünde yer alan Görev Yöneticisini Başlat seçeneği ile Görev Yöneticisi ekranına ulaşabilirsiniz.

96 Yenilenmiş Görev Yöneticisi
Bu ekrandan diğer ayrıntılar düğmesini tıkladığınızda Windows 7’deki Görev Yöneticisi ekranına benzer arayüz ile karşılaşacaksınız. Not: Windows 8.1 görev yöneticisi çalışmayan uygulamaları arka planda askıda tutma özelliği sayesinde performansın artmasında çok önemli rol oynuyor.

97 Yenilenmiş Görev Yöneticisi

98 Bir Programın Bilgisayarın Başlangıcında Çalışmasını Engelleme
Görev yöneticisinde en önemli yenilik Başlangıç sekmesi olarak karşımıza çıkıyor. Windows 7’de msconfig komutu ile başlangıç uygulamalarını kapatabilirken Windows 8.1’de bu işlem de Görev Yöneticisi Başlangıç sekmesinden yapılabiliyor. Başlangıç sekmesinden devre dışı bırakılmak istenen uygulamayı farenin sağ tuş menüsünde yer alan “Devre dışı bırak” seçeneği ile başlangıçtan kaldırabilirsiniz.

99 Bir Programın Bilgisayarın Başlangıcında Çalışmasını Engelleme


"WINDOWS 8.1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları