Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1)RAMAZAN BAYRAMI 2)KURBAN BAYRAMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1)RAMAZAN BAYRAMI 2)KURBAN BAYRAMI"— Sunum transkripti:

1 1)RAMAZAN BAYRAMI 2)KURBAN BAYRAMI
DİNİ BAYRAMLARIMIZ 1)RAMAZAN BAYRAMI 2)KURBAN BAYRAMI

2

3

4 DİNİ BAYRAMLAR Dini bayramlar, ulusal bayramlardan farklı olarak ay takvimine göre düzenlendiğinden her yıl 10 gün erken gelirler. Yani bir kışa, yaza veya baharlara gelen bayramları görebiliriz.Her yıl farklı zamanlarda dini bayramları kutlarız

5 Dini bayramlar, dinimiz açısından önemli ve kutsal sayılan günlerde kutladığımız sevinçli günlerimizdir. İslam'da iki bayram kutlanmaktadır: Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı

6 Bayramın ilk gününden önceki güne arife denir
Bayramın ilk gününden önceki güne arife denir. Ramazan Bayramı, Şevval ayının birinci günü başlar, üç gündür. Kurban Bayramı, Zilhicce'nin 10. günü başlar, dört gündür. Bayram günü oruç tutulmaz, çalışılmaz (çalışanlara ücretleri iki kat ödenir), icra takibi yapılmaz, resmi yerler kapalıdır, herkes sevinç içinde eğlenir.

7 Ayrıca, bayram gibi kutlama günleri vardır ki, bunlar daha yöresel, daha dar topluluklara mahsustur, Aşura veya Aşure kutlaması gibi yahut kandil günleri (Mevlid Kandili, Regaip Kandili, Miraç Kandili, Beraat Kandili, Kadir Gecesi) gibi. Nevruz denilen kutlama halk kutlamasıdır, resmi değildir. Özel olarak Müslümanlar Cuma gününü de bayram gibi telakki ederler.

8 Ramazan Bayramı Bayram bir sevinç ve neşe günüdür. Yüce duyguların coştuğu, sevgi ve saygı, hislerinin Mü'minler arasında alabildiğine canlandığı güzel günlerden biridir. O günde yardımlaşma ve kaynaşma son sınırına varır.

9 RAMAZAN BAYRAMI Ramazan Bayramı: Ramazan ayının sonunda kutlanan üç günlük bayramdır. Ramazan bayramının kutlanma nedeni, ayni ayda, topluca tutulan oruçların ve diğer ibadetlerin sonucunda elde ettiğimiz sevaplardır. Bu bayramda herkes birbirini kutlar, çocuklar en güzel şekilde giydirilir; yanaklarından öpülür; ceplerine harçlıklar konur; seker ve çikolatalar ikram edilir. Büyükler de birbirine sarılır; küslükler unutulur; tatlıya bağlanır.

10

11 Ramazan Bayramı Bayram bir sevinç ve neşe günüdür. Yüce duyguların coştuğu, sevgi ve saygı, hislerinin mü'minler arasında alabildiğine canlandığı güzel günlerden biridir. O günde yardımlaşma ve kaynaşma son sınırına varır. Bayram insanları kaynaştırıp biraraya getiren en güzel vesilelerden biridir. Öyle ki, bayramda şahlanan yardımlaşma ve hediyeleşme ruhu yalnızca hayatta olanlara bağlı kalmaz, dünyadan gidip kabirlerinde bir Fatiha bekleyenlere kadar uzanır. Onların bu dileğini yerine getirmek için mü'minler bayramda kabirleri ziyaret ederler; ruhlarına Kur'ân'lar, Fatihalar ve dualar okuyarak onları da sevindirirler.

12 Ramazan Bayramının Mü'minler arasında ayrı bir yeri vardır
Ramazan Bayramının Mü'minler arasında ayrı bir yeri vardır. Çünkü Ramazan Bayramı, her gün tutulan orucun iftar vaktindeki sevinci gibi, tutulan bir aylık orucun toplu bir iftar sevincini ifade eder. Bir ay gibi uzun bir süreyle, özellikle Ramazan'ın yaz mevsimine denk geldiğinde sıcak günlerde nefislerine oruç tutturan Mü'minler, sabır imtihanını vererek manevi sorumluluktan kurtulmanın sevincini Ramazan Bayramında yaşama imkânına kavuşurlar.

13 KURBAN BAYRAMI Kurban Bayramı: Kurban bayramının kutlanmasında tarihsel bir neden vardır. O da Hz. İbrahim Peygamber'in, canından çok sevdiği oğlu İsmail'i, canlar cani Allah yoluna kurban olarak adamasıdır. şefkat ve merhameti çok yüce olan Allah, elbette İsmail'in kurban edilmesine izin vermemiş, onun yerine bir koç kesmesini emretmiştir. Bu durum, Allah'a olan sevginin ve bağlılığın bir işareti olarak kuşaktan kuşağa günümüze kadar gelmiştir.

14 Kurban bayramında Müslümanlar dört gün boyunca bayram eder; kestikleri kurbanların etlerini dostları, arkadaşları ve ihtiyaç sahibi kimselerle paylaşırlar. Bayramlarda Allah‘ın rahmet ve şefkati insanların yüreklerine iner; insanlar daha hoşgörülü ve sevecen olurlar.

15 Kurban, insanın Allah'a yaklaşmasına ve O'nun rızasını kazanmasına vesile olan bir ibadettir. "Kurban"kelimesinde bu mana vardır. İnsan kurban kesmekle İbrahim (a.s.) gibi Allah'a ve O'nun emirlerine bağlılığını, gerekirse O'nun rızasını kazanmak için her fedakârlığa katlanacağını göstermiş olur.

16 Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılan her şeyde esas olan iyi niyettir. Kurbanda da böyledir, iyi niyet ve ihlas esastır. Bakınız, bu konuda Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyruluyor: "Onların (kurbanların ) ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır. Fakat O'na sadece sizin takvanız ulaşır.'' Esasen Allah Teâla ancak takva sahiplerinin yapmış oldukları ibadetleri kabul eder.

17

18

19 Bayram Gecesi ve Günlerinde Yapılması Sevap Olan Şeyler
a) Bayram gecelerini dua ve ibadetle ihya etmek, kaza namazı kılmak, Kur'an okumak ve Allah Teâlâ'dan af ve mağfiret dilemek. Çünkü duaların makbul olduğu gecelerden birisi de bayram geceleridir. Nitekim Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Ramazan ve kurban bayramı gecelerini, sevabını umarak ibadetle geçiren kimsenin kalbi, kalplerin öldüğü gün ölmez."

20 b) Bayram sabahı erken kalkarak yıkanıp temizlendikten sonra namaza gitmek. c) Güzel koku sürünmek. d) Temiz ve yeni elbise giyinmek. e) Gücü yetiyorsa namaza yürüyerek gitmek. f) Güler yüzlü ve sevinçli görünmek.

21 g) Yoksullara çokça sadaka vermek
g) Yoksullara çokça sadaka vermek. h) Bayram namazına giderken yolda tekbir getirmek. i) Kurban kesecekse kurban etinden yiyinceye kadar oruç tutuyormuş gibi bir şey yiyip içmemek. j) Kurban etinden iftar etmek. Çünkü peygamberimiz böyle yaparlardı. k) Çoluk çocuğuna bolluk göstermek.

22 Her zaman bayram gibi bir hayat geçirmeniz dileğiyle hoşça kalın
Sevgili öğrencilerim


"1)RAMAZAN BAYRAMI 2)KURBAN BAYRAMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları