Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KADINLARIN VE ERKEKLERİN EVLİLİK ALGISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KADINLARIN VE ERKEKLERİN EVLİLİK ALGISI"— Sunum transkripti:

1 KADINLARIN VE ERKEKLERİN EVLİLİK ALGISI
SERPİL HARPUT AVRASYA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİMLERİ* *Prof.Dr. Bayram KAYA danışmanlığında

2 AMAÇ Özellikle aile içindeki iletişim sorunlarının yaşanması, son zamanlardaki boşanmaların iyice artması ve aile içi şiddeti de göz önünde bulundurarak insanların evliliğe nasıl baktığını, evlilik algısının kişilerin medeni hallerinde nasıl değişiklik gösterdiğini görmek amacıyla bu çalışma yapılmıştır.

3 örneklem Bu çalışma Trabzon’da yaşayan 19’u erkek, 21’i kadın olmak üzere toplam 40 kişiye uygulanmıştır. Bekar Erkek kişi ( yaş arasında) Evli Erkek kişi (30-50 yaş arasında) Bekar Kadın kişi (24-41 yaş arasında) Evli Kadın kişi (27-47 yaş arasında) Boşanmış Kadın 3 kişi (35-38 yaş arasında)

4 METAFOR (EĞRETİLEME, MECAZ ) NEDİR?
yöntem Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi olarak metafor analizi, kültür analizi ve görüşme yöntemi (derinine analiz) kullanılıp yöresel bir çözümleme yapılmıştır. METAFOR (EĞRETİLEME, MECAZ ) NEDİR? Bir şeyi başka şey ile benzetmeye, kıyaslamaya, anlatmaya yarayan mecazlardır. KÜLTÜR ANALİZİ: Kültür analizi belirli bir grubun kültürünü tanımlama ve yorumlamadır.(Toplumsal davranış, yapı ,işleyiş , değerler gibi.) GÖRÜŞME YÖNTEMİ: Sosyal bilimler alanında yapılan araştırmalarda kullanılan en yaygın veri toplama yöntemidir.

5 VERİ TOPLAMA ARACI «Evliliği ; bir nesne, bir obje ,bir çizgi film kahramanı, bir hayvan, bir çiçek ya da herhangi bir nesneye benzetirseniz neye benzetirsiniz? Neden, Nasıl?» sorusunun yer aldığı formlar verilerek kişilerin görüşleri alınmıştır.

6 Bulgular Elde edilen bulgular sonucunda 40 metafor üretilmiş olup , benzerlerini çıkardığımızda ise 38 kavramsal değişik metaforun kullanıldığı görülmektedir.

7 Bekar erkekler Ejderha Sonsuz uçurumdaki çiçek Çınar ağacı Trabzonspor
Çay Tom ve Jerry Yeni yapılan bina

8 Evli erkekler Uzun yol Çiçek (3 kişi) Menekşe Yaş pastanın tümü
Su üzerinde giden bir kayık Su Şelale Çiçeğin dikilme kararı Pişmaniye Meyve Arının bal yapması için kurulmuş petek

9 Bekar kadınlar Arı Devlet adamı Okul Kısrak Dalton kardeşler Ağaç
Çınar fidanı Tom ve Jery

10 Evli kadınlar Sakız Köklü ağaç Mücevher kutusu Tüpsüz ocak
Renk kartelası Şarap Gece-gündüz Film Aile fotoğrafı Süs eşyası

11 BOŞANMİŞ KADİNLAR Karpuz Hayvan (Eşek ) Gargamel

12 ÖRNEK METAFORLAR

13 Kayik (evli erkek) Evlilik su üzerinde giden bir kayık gibidir. Çok doldurursan batar, az doldurursan dalgalarda alabora olur. Evliliğin içini iyi doldurup evlilik dengede tutulmalıdır.

14 GARGAMEL (BOŞANMİŞ KADİN)
Çizgi film kahramanı Gargamel. Çünkü kötü bir karakter tıpkı kocalar gibi sevimsiz. Evliliği de sevimsiz yapan kocalar.

15 Gece gündüz ( evli kadin)
Evlilik gece gündüze benzer. Ne her zaman gece ne de her zaman gündüz olmayacağı gibi.. Eşinle aranızın kötü, kırgın , kızgın olduğu durumlarda insan mutsuz olduğu için geceye ( karanlık) benzetiyorum. Nasılsa her gecenin bir sabahı olduğu gibi eşler arasındaki geceler de anlayış sabır çerçevesinde gündüze dönüşür. Dilerim her evli çiftlerin hiçbir zaman gecesi olmasın.

16 Trabzonspor (bekar erkek)
Evlilik benim için Trabzonspor gibi fırtınalı , ihtilal duygusu yüksek bir o kadar da efsane . Adından söz ettirene kadar nice zorlukları aşmış nice badireler atlatmış inişli çıkışlı dönemleri olan yense de , yenilse de kalpten bağlı sevinmek için sevilmeyen bir ömür boyu kalbimde taşıyacağım ona olan inancımdan sevgimden ve aşkımdan asla vazgeçmeyeceğim daima onunla aynı yolda yürüyeceğim gerekirse gözümü kırpmadan canımı feda edebileceğim onun için bıkmadan usanmadan üşenmeden kilometrelerce yollar kat edebileceğim ve hep sıkılmadan bıkmadan beklediğim şampiyonluk geldiğinde yüreğimin taşacağı toprağın bordo kokacağı yağmurun mavi yağacağı bir şampiyonluk olmalı işte o zaman efsane tekrar doğacak . İşte evlilikte böyle

17 kisrak (bekar kadin) Evlilik bence kısrak gibidir. Start verilir dört nala koşmaya başlarsın. Sürekli bir ayağın ilerdedir kısrak gibi , yorulduğunu anlamazsın. Kısrak gibi heybetlidir, ihtişamlıdır.

18 Renk kartelasi (evli kadin)
Evlilik renk kartelası gibidir. İçinde yüzlerce renk vardır. Her renk ayrı bir duyguyu simgeler. Hayat bir çok renkten ibarettir. Allar morlar beyazlar olduğu gibi siyahlar da vardır. Evlilik duygu yelpazesi geniş bir yaşam ortaklığıdır.

19

20 sonuç Sonuç olarak yaş grupları, cinsiyet ve medeni haller incelendiğinde, erkek ve kadın olmanın getirdiği toplumsal roller, tarafların içinde bulundukları sosyal statü, eğitim düzeyi, duyguların niteliği, aile yapıları ve kültürel unsurlar, hangi koşullarda evliliğe karar verildiği gibi evliliğe bakış açısını da ciddi oranda etkilemektedir.

21 Sokrates "Ne olursa olsun evlenin. İyi bir kadına düşerseniz mutlu olursunuz. Kötü bir kadına düşerseniz filozof olursunuz."

22 TEŞEKKÜRLER


"KADINLARIN VE ERKEKLERİN EVLİLİK ALGISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları