Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 1950’den günümüze, eğitim hayatında bilgisayarın aktif olarak kullanılmasının sonuçlarından biri olarak hayatımıza giren ve ülkemizde “Kitlesel Açık.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " 1950’den günümüze, eğitim hayatında bilgisayarın aktif olarak kullanılmasının sonuçlarından biri olarak hayatımıza giren ve ülkemizde “Kitlesel Açık."— Sunum transkripti:

1

2  1950’den günümüze, eğitim hayatında bilgisayarın aktif olarak kullanılmasının sonuçlarından biri olarak hayatımıza giren ve ülkemizde “Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler” olarak bilinen ilk MOOC (Massive Open Online Course) yazılımı, Stephen Downes ve George Siemens tarafından 2008 yılında Manitoba Üniversite’sinde kullanıma sunulmuştur

3  ‘Kitlesel’ (massive) eğitim hedefiyle yola çıkan MOOC, hedeflendiği üzere milyonlarca uzman ve öğrenci tarafından başvurulan bir eğitim kaynağı haline gelmiştir. Özelikle kolay erişim ve ekonomik olması nedeniyle, kısa zamanda kullanımı yaygınlaşmıştır. Aralarında Harvard, Berkeley ve Boston Üniversitelerinin de bulunduğu, dünyaca ünlü eğitim kurumları tarafından desteklenmeye başlanmıştır.

4  Ders formatında organize edilmiş, ücretsiz ve serbestçe ulaşılabilen, sayısal ortamda bulunan,  kullanıma ve adaptasyona belli lisans koşulları (creative commons) ile açık ve  tek başına sertifika ya da diploma vermek amacıyla kullanılmayan yüksek kaliteli eğitim kaynaklarıdır.

5  Öğrenme Platformu  Eposta Listeleri  Sanal Sınıflar  Çoklu Ortam Dosyaları  Ders Forumları  Oyunlaştırma Uygulamaları  Laboratuar Uygulamaları

6  MOOC, adından da anlaşılacağı üzere, geniş kitlelere hizmet vermeyi amaçlayan ve internet üzerinden herkese açık çevrimiçi (online) multimedya eğitimlerdir

7  MOOC, alanında uzmanlaşmak isteyenlerin, iş hayatı ile eğitim hayatını sürdürmek isteyenlerin, mesleki kabiliyet veya uzmanlık alanları konusunda kararsız kalanların, kariyer hedefleri doğrultusunda yeteneklerini geliştirmeye çalışanların ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla hizmet sunmaktadır.

8  MOOC; açıklık ilkesine dayanarak, bilgi talep eden katılımcılar ile bilgi kaynaklarının arasında doğrudan iletişim ve etkileşim kurmayı hedefleyen bir ortam olarak nitelendirilebilir.

9  Zaman ve mekân sınırlaması olmaması, ekonomik olması, katılımcılardan özel bir yetenek/diploma talep edilmemesi ve kolay erişilebilir olmasının yanı sıra, öğrenme-öğretme faaliyetlerinin akademik bir programa bağlı olarak bir süreç içerisinde gerçekleştirilmesi bu ortamların en belirgin özelliklerindendir.

10  Ayrıca, sınıf ortamının internet ortamına aktarılmış olmasıyla, katılımcılar doğrudan sorunlarına ve sorularına cevap bulabilmektedir. Oluşan etkileşimlerle ilgili tüm veriler kayıt altına alınarak, sunulan eğitim programlarının eğitimcilerin ve öğrencilerin karşılıklı çıkarlarına hizmet verip vermediği, objektif veriler ile değerlendirilebilmektedir.

11  Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler, çevrimiçi eğitim evriminde bir aşamadır.  İçerik, ağlara dağıtılmıştır.  Öğreticinin rolü değişmiştir.  Öğrenenin etkin katılımı önemlidir.  Öğrenenler bağımsızdır ve genellikle göz önünde değildirler.  Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslerin sonul bir hedefi yoktur; ama öğrenenlerin ihtiyaçlarını gidermek doğrultusunda kendi hedefleri vardır. Program çıktılarını katılımcılar oluşturur.

12  Öğrenenler, başka öğrenenler ve materyallerle etkileşime geçerler.  Sonul bilgi, sürecin sonunda ortaya çıkacaktır. Doğru ve gerçek kavramları katılımcıların uzlaşması sonucu ortaya çıkmaktadır.  Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler içerisinde bilgi çoğalabilir ve şekil değiştirebilir.  Bilgi kimseye ait değildir.

13  MOOC’un iki farklı tür ve bu türlerin birlikteliğinden oluşan bir melez türü bulunmaktadır:  Connectivist MOOC (cMOOC),  Extension MOOC (xMOOC).

14  yaratıcılığı, özerkliği ve sosyal bağlantıları ön plana çıkarıp bağlantıcı yaklaşımı benimser.

15  video sunumları, kısa sınavlar gibi araçları kullanarak içeriği sunmakta ve geleneksel öğrenme yaklaşımlarını tercih etmektedirler

16  Karma öğrenme yaklaşımını benimseyen ve daha geniş bir öğrenen kitlesini hedefleyen melez kitlesel açık çevrimiçi dersler de Hybrid MOOC olarak tanımlanmaktadır.

17  Coursera  Edx  Udacity  - Khan Academy  - Futurelearn  - Openstudy  - Codeacademy  - Openlearning  - NPTEL  - Udemy

18

19

20  Dünya çapında yaygın kullanılmakta olan MOOC eğitim modeli, Türkiye’de 2013 yılında E-üniversite olarak kullanıma girmiştir. E- üniversite, tüm dünyada geçerli, uluslararası akreditasyona sahip olan ve lisans, yüksek lisans ve doktora diplomaları veren bir MOOC platformudur.

21  Anadolu MOOCs  AtademiX  Akadema

22  Alternatif bir eğitim modeli olan MOOC’un, işleyişi, etkileri, faydaları, eksik yönleriyle beraber, teknik ve işlevsel bütün yönlerini incelemeyi amaçlayan bu bildiride karşılaştırılma yöntemi ile farklı ortamlar analiz edilmeye çalışılacaktır.

23  Coursera  edX  Udacity

24  Harvard ve MIT üniversitelerinin derslerini kitlelere ulaştırmak amacıyla kurulan edX ise, bugün Standford, Berkeley gibi Amerika’nın önde gelen üniversitlerinin de içinde bulunduğu 39 anlaşmalı üniversite ile 4 milyondan fazla öğrenciye eğitim sunmaktadır. Stanford Üniversitesi akademisyenlerinden biri olan Sebastian Thrun tarafından ticari amaçlı kurulan Udacity platformuna 9 milyon üzerinde öğrenciye eğitim vermektedir.

25 1. Erişim : Dil - Katılımcı Sayısı 2. Kurs / Ders : Alan / Eğitim Yazılımı - Sertifika Ücreti - İçerik 3. Yönetim : Değerlendirme Kriterleri - Rehberlik 4. Platform : Açık / Kapalı 5. Teknik : Yazılım

26

27  Programa kayıtlı uzmanlar, katılımcıların takibini doğrudan yaparak, uzmanlar ve danışanlar arasında güvenilir bir iletişim ortamı sağlanmaktadır. Bunun yanında, gerçekleştirilen programların, hedeflenen etkileşim ve iletişim ortamının sağlayıp sağlamadığını da kontrol altında tutulmaktadır.

28  Eğitimler esnasında, webcam’lar aracılığı ile öğrenciler ile doğrudan iletişim kurulmasının yanı sıra, gerçekleştirilen sınavlarda, sınav güvenliğini sağlamak için de webcam’ler kullanılmaktadır. Örneğin; Uzaktan gözetmenlik sağlayan bir şirket olan ProctorU çalışanları, ekran paylaşımı ve webcam bildirimleri kullanarak, sınava giren öğrencileri bu yolla izlemektedir.

29  değişik kaynaklara ulaşmak,  kaynakların izini sürmek, eriştiği kaynakları bir araya getirmek,  kişisel hesaplar oluşturmak, kendi düşüncelerini bir araya getirip yeni anlayışlar geliştirmek ve  son olarak diğer öğrenenlerin de yaptığı gibi ortaya çıkardıkları ürünleri paylaşmaktır.

30  Sessiz Katılımcılar (Lurking Participants): Sadece dersi takip etmek, ders kayıtlarını seyretmek veya mevcut ders kaynakları arasında dolaşmak gibi pasif katılım şekilleri gösterirler. Bu katılımcıların amacı öğrenme ortamında neler olup bittiğini görmektir.

31  Orta Derecede Aktif Katılımcılar (Moderately Active Participants): Birkaç konu ile ilgilenirler ve o konu başlığı altındaki kişilerle etkileşimde bulunurlar. İlgili konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olurlar, not ve deneyim paylaşımında bulunurlar ve sorularına yanıt alırlar.

32  Yüksek Derecede Aktif Katılımcılar (Memorably Active Participants): En azından beş veya altı konuya katılım gösterirler. İlgili konuda öneri geliştirirler, akran ve uzman yardımı alırlar.

33  üreticiler ve aktif katılımcılar, %90  katkı sağlayıcılar ve içerik geliştiriciler %9  tüketiciler ve sessiz katılımcılar %1

34  Bu çalışma kapsamında, dünya üzerinde her geçen gün kullanıcı sayısını artıran MOOC ortamlarından en yaygın kullanılanlar ele alınarak temel özellikleri tanıtılmış, bu ortamlar farklı açılardan analiz edilmiştir. Karşılaştırma yolu ile yapılan inceleme sonucunda, mevcut MOOC ortamlarının benzer ve farklılıkları ortaya konmuştur.

35

36  https://www.youtube.com/watch?v=QcDm5XWz4VQ https://www.youtube.com/watch?v=QcDm5XWz4VQ

37  http://ab.org.tr/ab16/bildiri/279.pdf http://ab.org.tr/ab16/bildiri/279.pdf  http://eogrenme.blogspot.com.tr/2013/03/thehistory-of- moocs.htmlhttp://eogrenme.blogspot.com.tr/2013/03/thehistory-of- moocs.html  http://www.hakanyildirim.com/kitlesel-cevrimici-acik-dersler- moocs-uzerine.html http://www.hakanyildirim.com/kitlesel-cevrimici-acik-dersler- moocs-uzerine.html  http://dergipark.gov.tr/download/article-file/35569

38  Veysel çırak-151018017  Tolga doğrul-151018061  Umut civan-151018041  Burak utku tekalmaz-151018074


" 1950’den günümüze, eğitim hayatında bilgisayarın aktif olarak kullanılmasının sonuçlarından biri olarak hayatımıza giren ve ülkemizde “Kitlesel Açık." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları