Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kamu Emeğinin Örgütlenmesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kamu Emeğinin Örgütlenmesi"— Sunum transkripti:

1 Kamu Emeğinin Örgütlenmesi

2 Tarihçe Kamu görevlilerinin örgütlenmeleri ve bu örgütler aracılığı ile çeşitli hak taleplerinde bulunmaları işçilere göre daha geç bir tarihte gerçekleşmiştir. Türkiye’de de kamu görevlilerinin sendikalaşma süreci işçilerden daha geç başlamış ve yavaş ilerlemiştir.

3 Tarihçe Türkiye’de kamu yönetimi alanında işçi niteliği taşımayan kamu görevlilerinin sendikalaşma süreci 1961 Anayasası ile başlamıştır. Anayasa, kamu görevlilerinin sendikal haklarının kanunla düzenleneceğini öngörmüş ve buna dayanılarak 8 Haziran 1965’de yürürlüğe konulan 624 sayılı Devlet Personeli Sendikaları Kanunu ile memur sendikaları kurulmuştu.

4 Tarihçe 624 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde işçi niteliğinde olmayan, kamu hizmeti gören personelin sendika kurabileceği belirtilmiş bu hükme dayanılarak 1965 yılında 202 personel sendikası kurulmuş, bu sayı 1967’de 383’e, 1971 başında da 483’e çıkmıştır. Ancak kamu görevlileri sendikalarının ömrü pek uzun olmamış, 1971 yılında Anayasanın 46 ncı maddesi değiştirilmiş, arkasından 624 sayılı Kanun yürürlükten kaldırılarak işçi dışında kalan kamu görevlilerinin sendikacılığına son verilmiştir.

5 Tarihçe 1981 Anayasasının 51. maddesinde işçilerin ve işverenlerin sendika kurma hakkına sahip oldukları belirtilmiş fakat memur ve diğer kamu görevlilerinin sendika kurma hakkından söz edilmemiştir. Bu dönemde bir taraftan Anayasada açıkça memurların sendika kurabileceğine ilişkin hüküm bulunmadığı iddiasıyla memur sendikacılığının mümkün olamayacağı savunulurken diğer taraftan Anayasada açık bir yasak olmayan konuda yasal düzenleme yapılmasına engel bulunmadığı savıyla işçi dışında kalan kamu görevlilerinin sendika kurabileceği dile getirilmiştir.

6 Tarihçe Bu tartışmalar sürerken Danıştay 10. Dairesi Kasım 1992’de aldığı bir kararla, İçişleri Bakanlığı’nın memurların sendika kurmalarını yasaklayan genelgesini temel hak ve özgürlükler kapsamındaki bir hakkın Anayasa’da yer almadığı gerekçesiyle kullanılmasının engellenemeyeceğini ileri sürerek iptal etmiştir.

7 Tarihçe 2000’li yıllara gelindiğinde bu tartışmalar sona ermiş ve 25/06/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu yürürlüğe konularak kamu görevlileri sendikacılığı yasal zemine kavuşturulmuştur. Kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkı tanınmasından sonra 2012 yılında 4688 sayılı Kanunun adı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu biçiminde değiştirilerek bugünkü adını almıştır.

8 Tanım ve Kapsam 4688 sayılı Kanunun, devletin veya diğer kamu tüzel kişilerinin yürütmekle görevli oldukları kamu hizmetlerinin görüldüğü: genel, katma ve özel bütçeli idarelerde, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı kuruluşlarda kamu iktisadî teşebbüslerinde, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanarak kurulan banka ve teşekküller ile bunlara bağlı kuruluşlarda, diğer kamu kurum veya kuruluşlarında, işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlileri hakkında uygulanması kurala bağlanmıştır.

9 Tanım ve Kapsam Kapsamın belirlenmesinde iki temel ölçüt esas alınmıştır: Devletin veya diğer kamu tüzel kişilerinin yürütmekle görevli oldukları kamu hizmetlerinin görüldüğü bir kurumda çalışıyor olmak, bu kurumlarda işçi statüsü dışında çalışıyor olmak.

10 Tanımlar Kamu görevlisi: Kanun kapsamında yer alan kurum ve kuruluşların kadro veya pozisyonlarında istihdam edilenlerden işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlilerini, Kamu İşvereni: Kamu görevlilerinin çalıştığı tüzel kişiliği olan ya da olmayan kamu kurum ve kuruluşlarını, Kamu İşveren Vekili: Kamu kurum ve kuruluşlarını temsile ve bütününü sevk ve idareye yetkili olanlar ile bunların yardımcılarını, İşyeri: Kamu hizmetinin yürütüldüğü yerleri,

11 Tanımlar Kurum: Kuruluş kanunları veya kuruluşlarına ilişkin mevzuatlarında görev, yetki ve sorumlulukları belirlenen, hizmetin niteliği ve yürütülmesi bakımından idarî bir bütünlüğe sahip işyerlerinden oluşan kuruluşları, Sendika: Kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve meslekî hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşları, Konfederasyon: Değişik hizmet kollarında bu Kanuna tabi olarak kurulmuş en az beş sendikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliği olan üst kuruluşları,

12 Tanımlar Toplu sözleşme: Kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda uzlaşma sağlanması durumunda taraflarca imzalanan sözleşmeyi, Toplantı tutanağı: Toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda toplu sözleşme imzalanamaması halinde, tarafların uzlaştığı ve uzlaşamadığı konuların yer aldığı tutanağı, İşyeri sendika temsilcisi: Bir işyerinde en çok üye kaydetmiş sendikaca o işyerinden seçilen kamu görevlisini, Sendika işyeri temsilcisi: Bir işyerinde en çok üye kaydetmiş sendika dışındaki her bir sendika tarafından o işyerinden seçilen kamu görevlisini ifade eder.

13 Sendika Hizmet Kolları
4688 sayılı Kanun sendikaların kurulabilecekleri hizmet kollarını sayma yoluyla göstermiştir. Bu hizmet kolları şunlardır: 1. Büro, bankacılık ve sigortacılık hizmetleri 2. Eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri 3. Sağlık ve sosyal hizmetler 4. Yerel yönetim hizmetleri 5. Basın, yayın ve iletişim hizmetleri 6. Kültür ve sanat hizmetleri 7. Bayındırlık, inşaat ve köy hizmetleri 8. Ulaştırma hizmetleri 9. Tarım ve ormancılık hizmetleri 10. Enerji, sanayi ve madencilik hizmetleri 11. Diyanet ve vakıf hizmetleri

14 Sendika kurulması ve üyelik
Sendika ve Konfederasyonlar önceden izin alınmaksızın serbestçe kurulurlar. Sendika kurucusu olabilmek için kamu görevlisi olarak çalışmak yeterlidir. Sendikanın kurucuları; sendika tüzüğü ve kamu görevlisi olduklarını gösterir belge ile sendikayı ilk genel kurula kadar yöneteceklerin isimlerini kuruluş dilekçelerinin ekinde sendika merkezinin bulunacağı ilin valiliğine vermek zorundadırlar.

15 Sendika üyesi olamayacaklar
Bu Kanuna göre kurulan sendikalara aşağıdaki kişiler kurucu ve üye olamazlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde çalışan kamu görevlileri, Yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar, 4888 sayılı Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların müsteşarları, başkanları, genel müdürleri, daire başkanları ve bunların yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri, merkez teşkilâtlarının denetim birimleri yöneticileri ve kurul başkanları, hukuk müşavirleri, bölge, il ve ilçe teşkilâtlarının en üst amirleri ile bunlara eşit veya daha üst düzeyde olan kamu görevlileri, belediye başkanları ve yardımcıları,

16 Sendika üyesi olamayacaklar
Yükseköğretim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü rektörleri, fakülte dekanları, enstitü ve yüksek okulların müdürleri ile bunların yardımcıları, Mülkî idare amirleri, Silahlı Kuvvetler mensupları, Millî İstihbarat Teşkilâtı mensupları, 4888 sayılı Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların merkezi denetim elemanları, Emniyet hizmetleri sınıfı ve emniyet teşkilâtında çalışan diğer hizmet sınıflarına dahil personel, Ceza infaz kurumlarında çalışan kamu görevlileri.

17 Sendika ve konfederasyonlar için yasaklar
Sendika ve konfederasyonların yönetim ve işleyişleri Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerine ve demokratik esaslara aykırı olamaz. Sendika ve konfederasyonlar kamu makamlarından maddî yardım kabul edemez, siyasî partilerden maddî yardım alamaz ve onlara maddî yardımda bulunamazlar. Sendika ve konfederasyonların siyasi faaliyetlerine de yasak getirilmiştir. Bunlar siyasî partilerin kuruluşu içinde yer alamazlar; siyasî partilerin ad, amblem, rumuz veya işaretlerini kullanamazlar. Aynı zamanda sendika ve konfederasyonlar ticaretle de uğraşamazlar.

18 Toplu Sözleşme Anayasanın 128 inci maddesinde, “Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir.” hükmüne yer verilerek, statü hukukuna tabi olmanın doğal bir sonucu olarak memurların özlük işlerinin yasa ile düzenlenmesi öngörülmüştür.

19 Toplu Sözleşme 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile bu hükme “Ancak, malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.” ibaresi eklenmiş ve bu yolla mali ve sosyal haklarının düzenlenmesi söz konusu olduğunda “toplu sözleşme”, “kanun”la eşdeğer konuma getirilmiştir.

20 Toplu sözleşme Toplu sözleşme; kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler,aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ve diğer mali ve sosyal hakları kapsar.

21 Toplu sözleşme tarafları
Toplu sözleşme görüşmelerine Kamu idaresi adına Kamu İşveren Heyeti, Kamu görevlileri adına Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti katılır.

22 Kamu İşveren Heyeti Kamu İşveren Heyeti,
Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakanın başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve heyet başkanınca uygun görülen bakanlık temsilcileri ile Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı temsilcilerinden oluşur.

23 Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti
Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti on beş üyeden oluşur. On beş üyenin dağılımı aşağıdaki biçimdedir: Bağlı sendikaların toplam üye sayısı itibarıyla en fazla üyesi bulunan konfederasyonun Heyet Başkanı olarak belirleyeceği bir temsilci, Her bir hizmet kolunda en fazla üyeye sahip kamu görevlileri sendikaları tarafından belirlenecek birer temsilci, Bağlı sendikaların üye sayıları esas alınmak kaydıyla toplam üye sayıları itibarıyla birinci, ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlar tarafından belirlenecek birer temsilci.

24 Toplu sözleşme görüşmeleri
Toplu sözleşme görüşmeleri son rakamı tek olan yıllarda yapılır.

25 Toplu sözleşme görüşmeleri
Toplu sözleşme görüşmelerine, Ağustos ayının ilk işgünü Kamu İşveren Heyeti Başkanınca belirlenen ve Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine dahil konfederasyonlara görüşmelerin başlamasından en az bir hafta önceden bildirilen yerde başlanır. Toplu sözleşme süreci, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararının alınması da dahil olmak üzere en geç Ağustos ayının son işgünü tamamlanır.

26 Uyuşmazlık hali Toplu sözleşme görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması ve toplantı tutanağı imzalanamaması halinde Devlet Personel Başkanlığı tarafından görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlandığına dair tespit tutanağı tutulur. Toplantı tutanağı imzalanmasından veya görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlandığının tespit tutanağı ile belirlenmesinden itibaren üç işgünü içerisinde sözleşmenin ilgili bölümlerini imzalamaya yetkili olanlar tarafından imzalamaya yetkili oldukları bölümler için Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulabilir.

27 Kamu Görevlileri Hakem Kurulu
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu her toplu sözleşme dönemi için; Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya Daire Başkanları arasından Bakanlar Kurulunca Başkan olarak seçilecek bir üye, Kamu İşveren Heyeti Başkanınca Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığından görevlendirilecek birer üye, Bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlenecek iki, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlardan birer üye,

28 Kamu Görevlileri Hakem Kurulu
Üniversitelerin kamu yönetimi, iş hukuku, kamu maliyesi, çalışma ekonomisi, iktisat ve işletme bilim dallarından en az Doçent unvanını taşıyanlar arasından Bakanlar Kurulunca seçilecek bir üye, Bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından üç, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlar tarafından ikişer olmak üzere yukarıda belirtilen bilim dallarından en az Doçent unvanını taşımak kaydıyla, önerilecek toplam yedi öğretim üyesi arasından Bakanlar Kurulunca seçilecek bir üye, olmak üzere onbir üyeden oluşur.

29 Kamu Görevlileri Hakem Kurulu
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, tarafların başvuru tarihinden itibaren beş gün içinde kararını verir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alır. Kurul üyeleri çekimser oy kullanamazlar. Oyların eşitliği halinde Başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılır. Karara katılmayan üyeler, ayrı ayrı veya birlikte, karşı oy şerhini ve gerekçesini tutanağa yazdırır. Kurul kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir. Kurul kararları taraflara üç gün içerisinde yazılı olarak bildirilir ve Resmî Gazetede yayımlanır.


"Kamu Emeğinin Örgütlenmesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları