Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Erasmus + Programı Öğrenci Hareketlilikleri Bilgilendirme Sunumu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Erasmus + Programı Öğrenci Hareketlilikleri Bilgilendirme Sunumu"— Sunum transkripti:

1 Erasmus + Programı Öğrenci Hareketlilikleri Bilgilendirme Sunumu
İSTE Rektörlük Konferans Salonu 26 Aralık 2016

2 Erasmus + Yükseköğretim Programı Kapsamı
Ana Eylem 1 - Bireylerin Öğrenme Hareketliliği (KA1) altında yer alan  Yükseköğretim Öğrenci ve Personelinin Öğrenme Hareketliliği (Başvurular Ulusal Ajansa yapılmaktadır) Ortak Yüksek Lisans Dereceleri (Başvurular Komisyon Yürütme Ajansına yapılmaktadır) Yüksek Lisans Öğrencileri İçin Kredi Garantisi (Başvurular Komisyon Yürütme Ajansına yapılmaktadır)

3 Devamı.. Ana Eylem 2 - Yenilik ve İyi Uygulama Değişimi için İşbirliği (KA2) altında yer alan  Stratejik Ortaklıklar (Başvurular Ulusal Ajansa yapılmaktadır) Bilgi Ortaklıkları (Başvurular Komisyon Yürütme Ajansına yapılmaktadır) Özel Eylem Jean Monnet (Başvurular Komisyon Yürütme Ajansına yapılmaktadır)

4 Eramus+ Yükseköğretim Öğrenci ve Personelinin Öğrenme
Hareketliliği Nedir? Avrupa Birliği Program Ülkeleri ve Ortak Ülkeler genelinde kurumlararası anlaşmalar yapılarak öğrenci ve personel değişimini öngören ve yüksek öğrenimde kalitenin artırılmasını amaçlayan bir değişim programıdır. Öğrenci Hareketlilikleri 2’ye ayrılır: 1. Öğrenim Hareketliliği nedir? Bir öğrencinin 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 dönem Avrupa Birliği Program Ülkelerinde bulunan başka bir Üniversiteye öğrenci olarak gidebilmesini sağlayan programa Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği denir. Avrupa Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti öğrencilere hibe vererek değişime mali olarak da destek vermektedir. Birliğe aday ülke olarak Türkiye diğer program ülkelerinin tümüyle de değişim yapabilecektir.

5 DEVAMI….. 2. Staj Hareketliliği nedir?
Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin Avrupa Birliği Program Ülkelerindeki bir işletme veya üniversite bünyesindeki mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir. 2-12 ay süresinde yapılır. Öğrenci, AB’ye üye olan ya da üyelik sürecinde bulunan ülkelerinin tamamındaki işletme ya da üniversitelerde staj yapabilir. 2016/2017 akademik yılında başvuru yapıp mezun olan bir öğrenci, mezun olduktan sonraki 1 yıl içerisinde staj faaliyeti gerçekleştirebilecektir.

6 Değişim devam ediyor! döneminde, her bir öğrenim kademesi (Lisans,Y.Lisans, Doktora) dahilinde, öğrenciler staj hareketliliği için 2 ile 12 ay arasında öğrenim hareketliği için ise 3 ile 12 arasında değişen sürelerde yurtdışında eğitim alabileceklerdir.

7 BİR ERASMUS DEĞİŞİMİNDE YER ALAN TARAFLAR
Web Sayfaları: si-iliskiler-koordinatorlugu T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (ULUSAL AJANS) ÜNİVERSİTE / ERASMUS KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL/MYO KOORDİNATÖRÜ BÖLÜM KOORDİNATÖRÜ ÖĞRENCİ

8 ULUSAL AJANS * Temel olarak Avrupa Birliği’nin eğitim ve gençlik programlarını ülke içinde duyurma, bu programlara katılım çalışmalarını koordine etme, yürütme ve izleme, Avrupa Komisyonuna rapor halinde sunma, program uygulamaları hakkında Avrupa Komisyonu ile gerekli görüşmeleri yapma ve uygulama sözleşmelerini imzalama görevlerini üstlenmiştir.

9 ERASMUS KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Üniversite adına Avrupa Birliği Program Ülkelerindeki Üniversiteler ile Erasmus + Programını koordine eder. Üniversitemize gelen değişim öğrencileri için oryantasyon programları düzenler ve kaldıkları sürede karşılaştıkları sorunları çözmeleri için yardımcı olur. Giden öğrencilerin değişim programını sorunsuz gerçekleştirmeleri için destek olur. Erasmus+ Programı çerçevesinde, Üniversitenin Ulusal Ajans'a karşı olan sorumluluğunu yerine getirir.

10 KOORDİNATÖRLER Erasmus Kurum Koordinatörlüğü ile Fakülte/Yüksekokul ve Bölümler arasındaki koordinasyonu sağlar. Yeni anlaşmaların yapılması ve bölüm öğretim elemanlarının bu konuda teşvik edilmesi Erasmus hareketlilik başvuruları için Erasmus Kurum Koordinatörlüğü tarafından yapılan ilanların ve seçim sonuçlarının birimlerinde duyurulması Öğrenciyle birlikte alınacak derslerin seçilmesi ve Öğrenim ya da Staj Anlaşması formlarının ( ) doldurulmasında destek vermesi Hareketlilik faaliyetini tamamlayan öğrencilerin dönüş yaptıktan sonra akademik tanınma/ders saydırma işlemlerinin yapılması Gelen öğrencilerin akademik oryantasyonu, ders seçimi, eğitimlerinin takibi ve transkriptlerinin hazırlanmasında destek olunması

11 ÖĞRENCİ adresinden duyuruları takip eder , hareketlilik başvurusu yapar. Dil sınavı akabinde yapılan değerlendirme sonucunda yurtdışında eğitim görme hakkı kazandığı takdirde Erasmus Kurum Koordinatörlüğüne görüşmeye gelir. Karşı kurum veya işletmeye başvuru sürecini X Kurum/İşletme- Erasmus Kurum Koordinatörlüğü ve Fakülte/Yüksekokul/Bölüm Koordinatörüyle işbirliği içerisinde yürütür. Başvuru belgelerinin hazırlanmasında Erasmus Kurum Koordinatörlüğü destek alabilir. Erasmus Uygulama el kitabındaki ( kurallar çerçevesinde, eğitimi süresince sorumluluklarını yerine getirmek ve aldığı ders/kredilerden başarılı olmak durumundadır. Dönüş sırasında Erasmus Kurum Koordinatörlüğü nünkurallar çerçevesinde talep ettiği belgeleri temin eder,doldurur ve Ofise teslim eder. Döndükten sonra edindiği bilgi ve tecrübeleri diğer öğrencilerle paylaşır.

12 Erasmus Kurum Koordinatörlüğü Nerede?
Adres: Merkez Kampüs, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3. Kat İletişim Bilgileri Telefon: E-posta(1): E-posta(2): Web Sayfamız:

13 İKİLİ ANLAŞMAMIZ BULUNAN ÜLKELER
Avrupa Birliği üye ülkelerde faaliyet gösteren toplam 40 yükseköğretim kurumuyla iletişim kurulmuş, bunların yaklaşık yarısından olumlu dönüşler alınmıştır. Anlaşma yapılması için görüşmeler devam etmektedir. An itibariyle,Erasmus+ 2014/2021 dönemi için İspanya, Litvanya, Romanya’da bulunan toplam 3 Üniversite ile anlaşma sağlanmıştır. Link:

14 KİMLER ERASMUS ÖĞRENCİSİ OLABİLİR? (BAŞVURU ŞARTLARI)
Önlisans, Lisans, Yüksek lisans ve doktora öğrencileri programdan yararlanabilir. Önlisans ve Lisans düzeyinde, birinci sınıf haricinde herhangi bir yıl ve dönemde erasmus öğrencisi olunabilir. Öğrenim hareketliliği için: yeterli sayıda ECTS kredi yükü olması Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce faaliyetlerden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ay’ı geçmemesi Önlisans ve Lisans düzeyi için en az 2.2 genel not ortalaması yüksek lisans ve doktora için en az 2,5 genel not ortalaması bulunan öğrenciler (Yükseköğretim kurumları, başvuru talebinin fazla olması durumunda Merkezin koymuş olduğu ölçütlere uygun olmak kaydıyla taban puan barajını yükseltebilirler). Alttan dersinizin olmasının bir önemi bulunmamaktadır. Belirli bir seviyede yabancı dil bilgisine sahip öğrenciler.

15 ÖĞRENCİ SEÇİM ve DEĞERLENDİRMESİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR ?
Üniversite Rektörlüğünce belirlenmiş bir komisyon tarafından yapılır. Kurumlararası anlaşmalar çerçevesinde değişim yapılabilecek kurumlar ve bölümleri, öğrenim ve başvuru koşulları ile takvimi ilan edilir. Öğrenciler takvimde belirtilen tarihte Erasmus Yabancı Dil Sınavına girerler, sınav sonuçları Erasmus Kurum Koordinatörlüğüne gönderilir. Öğrencilerin not ortalamaları ve sınav sonuçları hesaplanarak bir Erasmus Notu elde edilir. Öğrenciler aldıkları Erasmus Notlarına göre kendi Fakülteleri içerisinde sıralanırlar. Gitmeye hak kazanan öğrenciler kendilerine uygun kurumu ve bölümü belirler, öğrenim koşullarını değerlendirirler, Erasmus Kurum Koordinatörlüğü nün yardımıyla başvuru yaparlar. Şeffaf değerlendirme; Öğrenim ve Staj için %50 not ortalaması + %50 yabancı dil

16 Yabancı Dil Sınav Sürecine İlişkin Bilgiler
*Erasmus+ Yabancı Dil Sınavı İngilizce yapılacaktır. *Sınav Yazılı Sınav ve Sözlü Mülakat şeklinde olacaktır. * Öğrencilerin başarılı sayılabilmeleri için bu sınavdan 100 üzerinden en az 50 puan almaları gerekmektedir.

17 HİBELER Ülke Kategorileri ve Hibe Miktarları (Aylık)
Ödeme Zamanı ve Şekli

18 HİBELER (2016-2017 Akademik Yılı) Ülke Kategorileri ve Hibe Miktarları (Aylık -Euro)
Hayat pahalılığına göre ülke türleri Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler Aylık Öğrenci Öğrenim Hibesi (€) Aylık Öğrenci Staj Hibesi (€) 1. Grup Program Ülkeleri Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, Birleşik Krallık 500 600 2. Grup Program Ülkeleri Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye 400 3. Grup Program Ülkeleri Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya 300

19 Hibeler ne zaman ve ne şeklide ödenir?
Hibeler, gitmeden önce öğrencilerin yapacağı işlemlerin hepsi tamamlandıktan sonra ödenir. Hibeler Euro(€) olarak banka hesaplarınıza yatırılır. Kabul mektubundaki tarihler esas alınır, toplam olarak yurtdışında geçirilecek zaman hesaplanır; İlk olarak %80’i gitmeden önce, geriye alan %20’u Erasmus dönemi tamamlandıktan sonra(öğrencinin tüm sorumluluğunu yerine getirip getirmediği değerlendirilditen sonra) yatırılır.

20 Online Dil Desteği  http://erasmusplusols.eu/
Online destek, Avrupa Komisyonu tarafından seçilen öğrencilerin yurtdışında eğitim görmek ya da staj yapmak için kullanacakları dile ilişkin yeterliliklerini değerlendirmek amacıyla bu öğrencilere sağlanacaktır. Yükseköğretim kurumu tarafından seçildiklerinde online hizmetten faydalanan bütün öğrenciler yurtdışında eğitim görmek ya da staj yapmak için kullanacakları dildeki yetkinliklerini değerlendirmek için hareketlilik başında ve sonunda online bir teste tabi olacaklardır. Bu testin sonuçları, öğrenciye ve gönderen yükseköğretim kurumuna iletilecektir. Bu durum, gönderen yükseköğretim kurumunun muhtemelen online dil kurslarına ihtiyaç duyacak öğrencilerin sayısını belirlemesine olanak sağlayacaktır.

21 Online Dil Desteği  Mevcut online lisans sayısına bağlı olarak, yükseköğretim kurumları öğrenci ihtiyaçlarına göre lisansları dağıtacaktır. Öğrenciler, hibe anlaşmasında tanımlandığı ve anlaşmaya varıldığı şekilde online kursu takip etme sorumluluğunu üstleneceklerdir; Hareketlilik döneminin sonunda, yabancı dilde kaydedilen ilerlemeyi ölçmek amacıyla öğrenciler ikinci bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Sonuçlar, öğrenciye ve yükseköğretim kurumlarına iletilecektir.

22 Özet olarak; * Şu anda 12 farklı dilde (CS, DA, DE, EL, EN, ES, FR, IT, NL, PL, PT, SV) verilmektedir.2020’ye kadar AB’nin tüm resmi dillerinde bu hizmet verilmesi planlanmaktadır. * Faaliyetten önce ve sonra değerlendirme * Faaliyet süresince online dil kursu Yukarıdaki diller dışındaki ilgili ülke dili desteği için Erasmus Ofislerine verilecek olan hibeden giden/gelen öğrenciye kurs açılabilecek. EILC ( Erasmus Yoğun Dil Kursu kaldırıldı.)

23 AKADEMİK TANINMA VE GEREKLİ BELGELER
Yükseköğretim Kurumu, Öğrencinin dönüşünde, geçirilen öğrenim süresi tam olarak tanımak durumundadır. Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement) AB Anketi (EU Questionnaire) ve Öğrenci Bilgi Formu Transkript (Transcript of records) Katılım Sertifikası (Confirmation) Pasaport fotokopisi

24 ÖNEMLİ! döneminde aynı öğrenci farklı akademik yıl ya da dönemlerde, belirli koşullar çerçevesinde, 2 belki de 3 kez öğrenim/staj hareketliliği yapabilecektir. Fakat, daha önce programdan yararlanmış öğrenciye puan eksiltme uygulanacaktır. Tabiki programdan hiç yararlanmamış öğrenci önceliklidir. Öğrenciler her bir öğrenim kademesinde öğrenim ya da stajdan maksimum 12 ay hibeli ya da hibesiz olarak yararlanabilirler.

25 Erasmus+ Resmi Web Sayfası
FAYDALI LİNKLER Ulusal Ajans Erasmus+ Resmi Web Sayfası

26 2017-2018 Akademik Yılı Güz Dönemi Erasmus Öğrenim Hareketliliği Programı Başvuruları
Başvuru ilanımız; Üniversitemiz web sayfasında: Koordinatörlük web sayfamızda: Not: Koordinatörlük, Facebook sayfamız yapım aşamasındadır.

27 2017-2018 Akademik Yılı Güz Dönemi Erasmus Öğrenim Hareketliliği Programı Başvuruları
Başvuru Tarihleri: Şubat Mart 2017 Erasmus Yabancı Dil Sınav Tarihi: Mart 2017

28 2017-2018 Akademik Yılı Güz Dönemi Erasmus Öğrenim Hareketliliği Programı Başvuruları
Öğrencilerin web sayfamızda yayınlanacak başvuru formunu doldurup diğer istenen belgelerle (Transkript ve Nufüs Cüzdan Fotokopisi) birlikte Erasmus Kurum Koordinatörlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir. ÖSYM’nin de denklik verdiği yabancı dil sınavlarında, eşdeğerliliği en az 50 olmak şartıyla, bir puana sahip adaylar, sınav sonuçlarının geçerli olup olmadığı kontrol edilerek değerlendirmeye alınabileceklerdir.

29 TEŞEKKÜRLER  Murat TÜRKMENOĞLU İskenderun Teknik Üniversitesi Merkez Kampüs, Erasmus Kurum Koordinatörlüğü Tel: Web sayfamız: E-posta(1): E-posta


"Erasmus + Programı Öğrenci Hareketlilikleri Bilgilendirme Sunumu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları