Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FATMA YILDIZ REHBER ÖĞRETMEN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FATMA YILDIZ REHBER ÖĞRETMEN"— Sunum transkripti:

1 FATMA YILDIZ REHBER ÖĞRETMEN
HOŞGELDİNİZ FATMA YILDIZ REHBER ÖĞRETMEN

2 ÖZET İletişim;Bireyin karşısındaki kişiye kendini anında ve doğru biçimde ifade etmesidir. Sözel İfade(söz,ses tonu,yazı vs) ile Sözel olmayan İfadenin(Beden dili,jest ve mimikler vs)birbiriyle uyumlu olması halinde etkili iletişim olur aksi halde iletişim çatışmaları yaşanır. Yanlış Anlama ve Aktif Dinleme etkili iletişim için önemlidir.

3 PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ
Genellikle çocuklarımızın veya gençlerimizin sadece olumlu özelliklere sahip olarak yetişmelerini isteriz. Tercihlerimizi kendi açımızdan yapar onlarda bu kalıba oturtmak isteriz. Onların farklı bir birey olduğunu farklı özellikler gösterebileceğini olumsuz özelliklere de sahip olabileceklerini kabul etmeyiz. Kısaca onların insan olduğunu unuturuz.Bu nedenle de ara ara sorunlar yaşarız.

4 Çocuklarımızın istemediğimiz bir davranışını gördüğümüzde genellikle değer yargılarımız ve aldığımız eğitimimizden kaynaklanan yargı ve etiketler oluştururuz. Önemli olan davranışlar ile davranışlara atfettiğimiz yargıları ayırt edebilmektir. Çünkü çocuklarımız bizleri örnek alırlar ve bizim çözüm tarzımızı benimserler. Model alma kolay ve pratiktir.

5 Tüm çocukların öğretmenleri, arkadaşları, ana-babalarıyla,kardeşleriyle,hatta kendi kendileriyle problemleri olabilir.Bu sorunların çözümü için yardım alan çocuklar daha kendine güvenli ve daha güçlü olurlar.Yardım alamayanlar ise duygusal açıdan sorunlar yaşarlar.Anne-babaların bir sorunum var tümcelerini duymaya açık olmaları ,ancak daha da önemlisi SORUN KİMİN ilkesini bilmeleri gereklidir.

6 Anne-Baba-Çocuk ilişkisinde üç durum vardır:
1-Çocuğun herhangi bir gereksinimi engellenmişse sorunu var demektir.Burada sorun çocuğundur. 2-Çocuğun gereksinimleri karşılanmışsa ve anne-babya somut bir engel yaratmıyorsa burada Sorun yoktur. 3-çocuğun gereksinimi karşılanmakta ancak davranışı anne-babaya engel çıkarmaktaysa sorun Anne-babanındır.

7 Çocuğun sorunu olduğu zaman Anne-Babanın yapacağı en akıllıca yol Etkin Dinleme yapmaktır.Ancak sorun anne –babadayken sağlıklı olmaz.Etkin Dinlemede zaman ve koşullar çok önemlidir.

8 İNSAN ANAŞILDIĞINI HİSSETMEDENKABUL EDİLDİĞİNİ ANLAMAZ
Etkin Dinleme; Çocukların duygu boşalımına yardım eder. Böylece çocuklar duygularını keşfederler. Ayrıca çocuk Anne-Baba arasında sıcak bir dostluk gelişir.Burada empatik yaklaşımda çok önemlidir.Bu yaklaşımı yakalayan anne-babalar daha anlayışlı olurlar.

9 Çocuklarımızla iletişimde Sen dilini kullandığımızda sorunlarımızı daha da artırırız.Çünkü sen Dilinde duygu yoktur emir verme yargılama,öğüt verme gibi iletişim engelleri vardır. Ben Dilinde duygu vardır ve duygular konuşur.Bu nedenle ben dilini kullandığımızda daha etkili ve iyi sonuçlar alırız. Bazen Ben Dili ve Etkin Dinlemede işe yaramaz işte o zaman Etkili sorun çözme teknikleri devreye girmelidir.

10 Çatışmalar değişik nedenlerden ortaya çıkar ancak çözümde formül aynıdır.Burada 2 temel tutumla yajklaşılırsa sağlıklı çözümler olur. 1-KAZAN/KAYBET YAKLAŞIMI 2-KAZAN/KAZAN yada KAYBEDEN YOK YAKLAŞIMI 1-Kazan Kaybet:Burada Bir çatışma yaşandığında taraflardan her biri kendi isteğinin olmasına olanak veren çözümde ısrar etmesi ve gerçekleştirmesiyle olur.Burada güçlü olan kazandığı için adaletsizlik vardır.sorun ok olmamış aksine artmıştır. 2-Kazan Kazan:Her iki tarafı da tatmin edecek bir çözüm yolunun bulunup kabullenilmesiyle oluşur sonuçtan taraflar memnun olur.

11 ÇOCUĞUMUZLA PROBLEM ÇÖZERKEN
1-Uzaktan seslenme yanına git 2-Göz teması kur 3-Düzeyine otur 4-Beden teması yap 5-Sonra konuş Ama kısa olsun

12 SORUN ÇÖZERKEN KULLANILACAK AŞAMALAR
1-Problemin tanımı. Sizce sorun nedir? 2-Çözüm Yolları Önerme. 3-Uygun Çözüm Yolları Değerlendirme 4-Uygun Çözüm Yolları Arasında Seçim Yapma 5-Seçtiğimiz Çözümü Deneme 6-Çözüm yolumuzun etkinliğini kontrol etme,etkin değilse başka çözüm yolu deneme 7-Başarılı olursa kendimizi ödüllendirme

13 BİLİNÇLİ BİR YAŞAMA ADIM
Özeleştiri yapın Sert ve katı değerlendirmelerden kaçının Lüzumsuz konuşmaktan kaçını Telaşlanmaktan kaçının Kendinizi tanıyın Stresli ortamda kontrollü olun Gün boyunca hatırlayabileceğiniz iki güzel şey yapın


"FATMA YILDIZ REHBER ÖĞRETMEN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları