Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KRİZ Zorlu ya da tehdit olarak algılanan bir durum ya da olaya bağlı olarak, bireyin baş etme becerilerinin geçici olarak yetersiz kaldığı, yoğun bir belirsizliğin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KRİZ Zorlu ya da tehdit olarak algılanan bir durum ya da olaya bağlı olarak, bireyin baş etme becerilerinin geçici olarak yetersiz kaldığı, yoğun bir belirsizliğin."— Sunum transkripti:

1 KRİZ Zorlu ya da tehdit olarak algılanan bir durum ya da olaya bağlı olarak, bireyin baş etme becerilerinin geçici olarak yetersiz kaldığı, yoğun bir belirsizliğin yaşandığı karmaşık bir dönemdir (Flannery ve Everly, 2000; Sayıl, 2000). Travmatik olaylara verilen akut tepkilerdir (Everly, 2000).

2 Kriz durumunda: Psikolojik denge (homeostasis) bozulmuştur.
Bireyin varolan (olağan) baş etme mekanizmaları bozulan dengeyi yeniden oluşturma konusunda yetersiz ya da etkisiz kalmaktadır. Kriz sürecinde oluşan yoğun kaygı, kişisel iyilik halinin bozulmasına ve işlevsel bozukluklara yol açar.

3 Travma Sonrası Adaptasyon (Uyum) Düzeyleri
Kriz Durumu Aynı Ruh Sağlığı Düzeyine Dönüş Başetme Mekanizmaları Daha kötü bir ruh sağlığı

4 Kriz Çeşitleri (Baldwin, 1978)
Travmatik krizler Durumsal krizler Öngörülebilen yaşamsal krizler (işe başlama, iş değiştirme, yeni kardeş vb.) Gelişimsel krizler (değer çatışmaları, cinsel kimlik sorunları, otorite ile sorunlar). Psikopatolojiye bağlı krizler (kronik depresyon, kişilik bozuklukları, yeme bozuklukları vb.) Psikiyatrik aciller (psikoz, kontrol edilemeyen öfke, özkıyım girişimleri, aşırı dozda madde/alkol almak vb).


"KRİZ Zorlu ya da tehdit olarak algılanan bir durum ya da olaya bağlı olarak, bireyin baş etme becerilerinin geçici olarak yetersiz kaldığı, yoğun bir belirsizliğin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları