Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK DÖNEMİ VE SORUNLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK DÖNEMİ VE SORUNLARI"— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK DÖNEMİ VE SORUNLARI

2 ‘’Biz her şeyi gençliğe bırakacağız
‘’Biz her şeyi gençliğe bırakacağız...Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir.’’ M.Kemal ATATÜRK

3 ERGENLİK DÖNEMİ Adolesan ve gençlik dönemi; bireylerin, belirgin fiziksel değişiklikler, hızlı büyüme ve gelişme,cinsel açıdan olgunlaşma ve psikososyal gelişme gösterdiği bir dönemdir. Ergenlik,10-24 yaş grubu olarak tanımlanmaktadır.

4 Adolesanlara niye odaklanıyoruz?
10 19 Yaş 15 24 Gençlik Dönemi Genç İnsan Dünyada 4 kişiden biri,10-24 yaş arasında

5 Bu dönemde ne gibi değişimler yaşadık-yaşıyoruz?

6 BESLENME-1 Büyümenin çok hızlandığı bu dönemde enerji ve besin öğelerine gereksinim en yüksek düzeyde olup, dengeli beslenme son derece önemlidir. Yetersiz ve tek yönlü beslenme önemli sağlık sorunlarına neden olur.(Kansızlık vs..) Aşırı beslenme şişmanlığa ve bazı hastalıklara zemin hazırlar.(Kalp Damar Hastalıkları vs..)

7 BESLENME-2 Besin gereksinimi bilinmeli
Hatalı beslenme alışkanlıklarından vazgeçilmeli Öğün atlanmamalı Öğün aralarında ayran, süt, yoğurt, taze meyve suyu tüketilmeli Temel besinler hergün dengeli tüketilmeli

8 BESLENME-3 Yapılan çalışmaların sonuçlarına; gün içinde öğrenmenin etkin ve kalıcı olabilmesi için besinlerin en çok 3 SAATLİK ARALIKLARLA dengeli ve yeterli olarak alınması gerekir. EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTIDIR!!!

9 Besin Grupları 2 - 3 su bardağı süt, yoğurt yada iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller(2 porsiyon, 1adet, 1-2 porsiyon) Taze meyve ve sebze(5-6 porsiyon) Tahıllar, ekmek(2 porsiyon)

10 Yemek aralarında aşırı şekerli besinleri tüketilmesi ve dişlerin fırçalanmaması durumunda dişte çürüklerin oluşması kolaylaşır.

11 FAST FOOD türü besinler önceden hazırlanıp paketlendikleri ve uzun süre bekletildikleri için yağ, şeker ve tuz oranları yüksek, vitamin ve mineral içerikleri düşüktür.

12 Adolesan Dönemde Beden Eğitimi
Ve Sporun Yararları Adolesan döneminde bedenin daha iyi gelişmesi için yapılacak fizik egzersizler gelecek yıllarda gençlerin daha sağlıklı bir yaşam sürmesine katkı sağlayacaktır.

13 ADOLESAN DÖNEMDE PSİKOSOSYAL GELİŞİM
Adolesan insan gelişim dönemleri içinde toplumsal etkilerin birey için en fazla önem taşıdığı bir dönem. Gencin gelişimini etkileyebilecek içsel ve dışsal faktörlerin varlığı göz önüne alınarak genel olarak 3 evrede incelenir

14 Ergenin Beklentileri Başarma Büyüme Gelişme Kendini ispat İlerleme
Olgunlaşma Değişme Bireyselleşme Bağımsızlık kazanımı

15 Ergenlik Döneminde Psikososyal Gelişme
Ergenlik dönemi üçe ayrılmaktadır: Erken ergenlik dönemi yaş Orta ergenlik dönemi yaş Geç ergenlik dönemi yaş

16 Ergenlik ne zaman sona erer?

17 Ergenlik döneminin sonunda:
Sosyal akıl yürütme artar. Farklı perspektifleri görme şansı artar. Kendi kuralları, standartları,uzun vadeli amaçlar belirlenir. Olayları kendi etik prensiplerine göre değerlendirir. Öz eleştiri yapabilir. Benlik saygısı yükselir. İçsel çatışmalar azalır.

18 Problem Türleri: 1. Fiziksel görünüş ve sağlıkla ilgili problemler
2. Evde ve dışarıda toplumsal ilişkilerle ilgili problemler 3. Karşı cinsle olan ilişkilerdeki problemler 4.Okul ödevleri, gelecek ile ilgili( eğitim, meslek seçimi, eş seçimi) problemler. 5.Cinsiyet ve töresel davranışlarla, dinle ilgili problemler 6.Mali durumla ilgili problemler

19 Gelecek ile ilgili problemler erkeklerde fazla görülürken,
Aile ilişkileri, toplumsal ilişkiler, arkadaş seçimi, doğru hareket etmek gibi problemler kız ergenlerde daha çok görülür.

20 Ruh Sağlığını Koruma-1 1-Öfke, kızgınlık, korku, sevinç gibi duyguların içe atılmaması, uygun bir dille ifade edilmesi gerekir. 2-Herkes, kendisinin dünyada bir başka benzeri olmayan bir varlık olduğuna ve en az bir alanda yetenekli olduğuna inanmalıdır. 3-Zamanı verimli şekilde değerlendirmek olumlu ruh sağlığına sahip olmanın şartlarından biridir.

21 Ruh Sağlığını Koruma-2 4-Ergenlik döneminde, gencin isteklerinin engellenmesi veya bir arzusunun gerçekleşmemesi kırıklık yaratır. Herhangi bir konudaki başarısızlığın,bütün alanlarda başarısızlık anlamına gelmeyeceğini unutmamak gerekir. 5-Beden sağlığı ile ruh sağlığı arasındaki ilişkiye dikkat etmek gerekir.Dengeli beslenme önemlidir.

22 Ruh Sağlığını Koruma-3 6-Spor yapmak beden ve ruh sağlığını güçlendirir. 7-Günlük hayatın getirdiği gerginlikler ve zorlanmalar karşısında vücuttaki kas gerginliklerini gevşetme ve uygun nefes alma yöntemlerini bilmek yarar sağlar. 8- Bütün öğretilerde ''kendini bilme'' kuralı ruh sağlığının ve olgunlaşmanın temel basamağıdır.

23 Bu dönemde bizi bekleyen tehlikeler nelerdir?

24 Alışkanlık ve Bağımlılık Yapan Maddeler-1
Sigara, alkol, uyuşturucu maddeler ve benzerleri gibi keyif verici olan ve alışkanlık veya bağımlılık yaratan maddelerle ilk karşılaşma genellikle çocukluğun sonlarında ve ergenlikte olmaktadır. Alışkanlık veya ruhsal bağımlılık, keyif verici bir maddeyi kullanmaya alışmak, olmadığı zaman onu arzu etmek, onun yoksunluğundan sıkılıp gerginlik ve kaygı duymaktır.

25 Alışkanlık ve Bağımlılık Yapan Maddeler-2
Ergenliğin son dönemindeki genç artık delikanlılıktan çıkıp yetişkinliğe girdiğini herkese anlatmak ve kabul ettirmek çabası içindedir. Yetişkinlik sembolleri olan bazı tutumlara başvurur. Bunlar, sigara, içki kullanmak, geç vakitlere kadar evin dışında kalmak, kızlar için dudak boyamak ve makyaj yapmak gibi tutumlardır.

26 Sigara kendisini düzenli olarak kullanan her 4 kişiden birini öldürmektedir!!!
Sigara bağımlılık yapan maddeler arasında en çok ölüme neden olanıdır!!!

27 Sigaranın Sağlık Üzerine Etkileri
Nikotin bağımlılığı Ağızda kötü koku, dişlerde boyanma Süregen öksürük Kalp çarpıntısı, Solunum kapasitesinin azalması Spor yapma kapasitesinde azalma Kalp Damar hastalığı Akciğer kanserinde artış 1992 yılında Amerikan çevre koruma dairesi sigarayı bir numaralı kanser etkeni olarak tanımlamıştır. En sık oluşan kanser akciğer kanseridir. Kişi sigaraya ne kadar erken başlar ve ne kadar çok içerse kansere yakalanma riski o denli yüksek olur. Sigara içenlerde normalde bronşlardaki yabancı maddeleri temizleyen, süpüren ve atan hücreler yok olarak zamanla yerlerini sürekli balgam yapan hücrelere bırakırlar. Bu da nefes darlığına neden olur. Sigara içen annelerin bebekleri düşük doğum ağırlıkta doğmakta, sigara dumanına maruz kalma bazı bebeklerde ani ölüme yol açmaktadır.

28 Madde Bağımlılığı’nın Sağlık Üzerine Etkileri-1
Fiziksel kontrolü, olayları değerlendirme ve karar verme yetisini azaltarak kazalara, etrafa ve kendine yönelik şiddete eğilimi arttırır. Bağımlılık adolesan çocuklarda depresyon, gerginlik, huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıkartır, etrafa saldırganlığı arttırır . A.B.D de adolesan intiharlarının 1/3’ü alkol veya madde bağımlılığı ile ilişkili bulunmuş, adolesanların sebep olduğu cinayet ve trafik kazaları olaylarının da yarısında alkol veya diğer madde bağımlılıklarının rolü olduğu gözlenmiştir. Madde bağımlılığının yol açtığı ölümler, fiziksel ve mental fonksiyonlardaki azalma sonucu oluşan kazaların dışında, bilinç kaybı varken oluşan kusma sonucu, kusma materyalinin akciğere kaçması, ayrıca alınan maddenin toksik etkisine de bağlı olabilmektedir.

29 Madde Bağımlılığı’nın Sağlık Üzerine Etkileri-2
Adolesanın derslerde konsantrasyonu azalır, anlama zorluğu, görme ve işitmede,azalma ortaya çıkar. Adolesanın etrafındaki kişiler ile ilişkileri bozulmaya başlar. Zihinsel fonksiyonları,beslenmeleri ve fiziksel sağlıklarında bozulma ortaya çıkar. A.B.D de adolesan intiharlarının 1/3’ü alkol veya madde bağımlılığı ile ilişkili bulunmuş, adolesanların sebep olduğu cinayet ve trafik kazaları olaylarının da yarısında alkol veya diğer madde bağımlılıklarının rolü olduğu gözlenmiştir. Madde bağımlılığının yol açtığı ölümler, fiziksel ve mental fonksiyonlardaki azalma sonucu oluşan kazaların dışında, bilinç kaybı varken oluşan kusma sonucu, kusma materyalinin akciğere kaçması, ayrıca alınan maddenin toksik etkisine de bağlı olabilmektedir.

30 Adolesanda Alkol Bağımlılığı
Aile, en yakın arkadaşlar veya öğretmenler ile ilişkinin bozulur. Okul başarısızlığı görülür. Riskli davranışlara eğilim (Alkollü araba kullanma, yüzme, güvensiz cinsel ilişki ve benzeri) artar. Adolesanda alkol zehirlenmesine yol açan alkol miktarı ve alkolik olmaları için geçen süre erişkine nazaran daha azdır.

31 Teşekkürler…


"ERGENLİK DÖNEMİ VE SORUNLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları