Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU"— Sunum transkripti:

1 İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU
YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA KANUN(5651) Alper berk çakır

2 5651 SAYILI KANUN *kanun, tarihinde kabul edilmiştir ve tarihinde resmi gazete’de yayınlanarak hayatımızı girmiştir. *kanun 14 madde ve 1 geçici maddeden oluşmaktadır. *bu maddelerde bilgilendirme yükümlülüğü,içerik sağlayıcıların yükümlülüğü,yer sağlayanların yükümlülüğü,erişim sağlayanların yükümlülüğü,toplu kullanım sağlayanların yükümlülüğü ve verilerin erişimi ve ya erişime engellenmesi konuları ele alınmaktadır.

3 5651 sayılı kanun(madde 1) Bu kanunla İnternet erişiminin kontrol altına alınması amaçlanmaktadır. Bu sayede internet üzerinden işlenen bilişim suçlarının önemli ölçüde önüne geçilmek ile beraber suç unsuru içeren herhangi bir olay sonrasında suçlu ya da sorumluların tespit edilerek suçsuzdan kolayca ayrılmasını sağlamak amaçlanmaktadır. Ayrıca kullanıcıların internet üzerinden aldatılmasını engellemek amaçlanır

4 5651 SAYILI KANUN(madde 2) Kanunun bu maddesinde kanunun içeriğinde tanımı yapılması gereken kurumların,terimlerin tanımlaması yapılmıştır. Örneğin;Bakanlık(Ulaştırma Bakanşığı),Başkanlık(Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı),Bilgi(Verilerin Anlam Kazanmış Biçimi) vb. Bu madde ile kanunun daha anlaşılır olması amaçlanmıştır.

5 5651 SAYILI KANUN(madde 3) Bilgilendirme yükümlülüğü konu alınmıştır.
Madde 3: (1) İçerik,yer ve erişim sağlayıcıları,yönetmelikte belirlenen esas ve usuller çerçevesinde tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak bulundurmakla yükümlüdür. (2) Yukarıdaki fıkrada belirtilen yükümlülüğü yerine getirmeyen içerik,yer veya erişim sağlayıcısına Başkanlık tarafından 2000 Yeni Tük Lirasına kadar idari para cezası verilir.

6 5651 SAYILI KANUN(MADDE 4) İçerik sağlayıcıların sorumluluğu ele alınmıştır. İçerik sağlayıcı:İnternet ortamı üzerinden kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten, değiştiren ve sağlayan gerçek kişiler Madde 4:(1) İçerik sağlayıcı, internet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumludur. (2) İçerik sağlayıcı, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu değildir. Ancak, sunuş biçiminden, bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcının söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı açıkça belli ise genel hükümlere göre sorumludur.

7 5651 SAYILI KANUN(MADDE 5) Yer sağlayıcıların yükümlülüklerinden bahsedilmektedir. Yer Sağlayıcı:Hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişileri,ifade eder. Madde 5:(1) Yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. (2) Yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.

8 5651 Sayılı kanun(madde 6) Erişim sağlayıcıların yükümlülüklerinden bahsedilmiştir. Erişim Sağlayıcı:Kullanıcılara internet ortamına erişim imkanı sunan kişiler. Bu madde erişim sağlayıcının kötü içerikli herhangi bir veriyi engellemekle yükümlü olduğunu,hukuki sorumluluklardan kaçmayıp her hukuki zorunluluğu harfiyen uygulaması gerektiğine değinmiştir. Erişim sağlayıcılarının bu kanunu çiğnediği takdirde TL ceza alacağı kanunun son fıkrasında belirtilmiştir.

9 5651 Sayılı kanun(madde 7) Toplu kullanım sağlayan kişilerin sorumlulukları ele alınmıştır. MADDE 7 – (1) Ticarî amaçla toplu kullanım sağlayıcılar, mahallî mülkî amirden izin belgesi almakla yükümlüdür. İzne ilişkin bilgiler otuz gün içinde mahallî mülkî amir tarafından Kuruma bildirilir. Bunların denetimi mahallî mülkî amirler tarafından yapılır. İzin belgesinin verilmesine ve denetime ilişkin esas ve usûller, yönetmelikle düzenlenir. (2) Ticarî amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün toplu kullanım sağlayıcılar, konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almakla yükümlüdür. (3) Birinci fıkrada belirtilen yükümlülüğe aykırı hareket eden kişiye mahallî mülkî amir tarafından üçbin Yeni Türk Lirasından onbeşbin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

10 5651 SAYILI KANUN(MADDE 8) Erişimin engellenmesi kararı ve uygulanmasıyla alakalı maddedir. a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan; 1) İntihara yönlendirme (madde 84), 2) Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra), 3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190), 4) Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194), 5) Müstehcenlik (madde 226), 6) Fuhuş (madde 227), 7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228) ve benzeri verilerin engellenmesinden bahsetmektedir. *Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Kanunu’nda yer alan suçların bütününün engellenmesinde karar kılınmıştır.

11 5651 SAYILI KANUN(MADDE 9) İçeriğin yayından çıkarılması ve sorumlu kişilerin veya kurumların cevap hakkı konusuna açıklık getirilmiştir. Kişiler ve ya kurumlar Türk Ceza Kanunu usulünce itiraz hakkına sahiptir.

12 5651 SAYILI KANUN(MADDE 10) İdari yapı ve görevler açıklanmıştır.
Bu kanunun işleyişinde görevi olan her bir kurum ve o kurumların görevleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

13 5651 Sayılı kanun(11,12,13 ve 14.Maddeler)
11. Madde: Yönetmeliklerden bahsedilmiştir. 12.Madde:Kanunda yapılan değişiklikler analatılmıştır.(Para cezalarının arttırılması vb.) 13.Madde:Yürürlükten bahsedilmiştir. Hangi maddenin ne zaman işleyişe geçeceği belirlenmiştir. 14.Madde:Bu kanunu Bakanlar Kurulu’nun yürüttüğü belirtilmiştir.

14 KISACA 5651 SAYILI KANUN Günümüzde yaygın olarak kullanılan internetin,yaş ve cinsiyet gözetmeksizin daha verimli kullanılması için yapılmış bir düzenlemedir. Teknolojinin gelişmesiyle çoğu insan internet aracılığıyla dolandırılmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için dolandırıcılara verilecek bir nebze caydırıcı cezalardır. Kullanıcıları kötü sayılabilecek herhangi bir içerikten uzak tutmak amaçlanmıştır. Fakat kanunun bu tür suçların önüne geçebildiği pek söylenemez.

15 KAYNAKÇA http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/05/20070523-1.htm

16 TEŞEKKÜRLER ALPER BERK ÇAKIR


"İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları