Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FTP Server Eray Demir 1141602909.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FTP Server Eray Demir 1141602909."— Sunum transkripti:

1 FTP Server Eray Demir

2 FTP NEDİR ? Ftp (File Transfer Protocol), dosya gönderme protokolü manası gelir. Bir bilgisayardan bir başka bilgisayar yada server arasında bağlantı kurma ve dosya paylaşım işlevi görür. Ftp kullanmak için, bir bilgisayarınız ve uzakta bulunan bir host’unuz olmalıdır. Bu hostunuza ait ftp adresi (örn; ftp.trakya.edu.tr), kullanıcı adı (örn; Trakya82) ve şifreniz olmalıdır.

3 Bir dosyayı ftp ile bir başka TCP/IP ağı üzerinde bulunan kullanıcıya göndermek için o ağda bir kullanıcı adı ve bir de şifre gerekmektedir. Bazı sunucular kullanıcı adı ve şifre olmadan her kullanıcıya erişim izni verir >> Anonim FTP (Anonymous FTP). Kullanıcı adı kısmına anonymous ve şifre kısmına mail adresinizi yazarak bağlantıyı gerçekleştirebilirsiniz. Ftp dosya transferi yada komut transferi için farklı portlar kullanılır. Varsayılan port 21 dir. Genellikle port kısmı boş geçilir, eğer sizden port isteniyorsa ve kullanım amacınız dosya transferi gibi birşeyse 21 yazabilirsiniz.

4 Ftp ile Bağlanmak için Ne Gerekir?
Ftp ile uzaktaki bir server’a bağlanmak için bir ftp programı gerekir (Örn; FileZilla, Cute FTP vb.) Bu programlardan FileZilla en çok tercih edilenidir. Bunların dışında bazı ftp serverları browser üzerinden de ftp ile bağlantı kurmanıza olanak veriyor.

5 FileZilla Nedir Nasıl Kullanılır ?
Filezilla en popiler ftp programıdır. Web siteye Filezilla ile Bağlanma: Ftp bilgilerimizi manuel girerek yada bu bilgileri kaydederek bağlantı kurabiliriz. Bağlantı için “ftp.siteadresi.com”, “Sunucu adı” ve “şifre” gerekecek.

6 Filezilla Dosya yükleme ve indirme

7 İzlenecek Adımlar 1- Bu alan, server bağlıyken olay akışlarını gösterir. Örneğin uzaktaki sunucuya yolladığınız dosyalar ve sildiğiniz dosyaların durumu burada gösterilir. Bu alan hızlıca akar. 2- Bilgisayarımız sürücü ve dosyalarını ağaç modunda listeler. Burada görülen dosyalarım bizim bilgisayarımızda kayıtlı olan dosyalardır. 3- Burası da bizim bilgisyarımızda bulunan dosyalardır ve sunucuya yollamak istediğimiz tüm şeyleri buradan karşı tarafa yollarız. Bunun için yollamak istediğimiz dosyayı sağ tıklayarak Karşıya yükle kısmına basmalıyız. Böylece dosya, uzaktaki Sunucu / Hostinge yüklenmiş olur. 4- Uzaktaki server’ın ağaç biçiminde dosyalanmış hali. 5- Server’da yüklü bulunan dosyalar.

8 FTP Server Kurulumu

9 Windows Server 2012

10 Windows Server 2012

11 Windows Server 2012

12 vsftpd Kurulumu # vsftpd Kurulumu yum install vsftpd -y
# vsftpd Yapılandırma vi /etc/vsftpd/vsftpd.conf anonymous_enable=NO connect_from_port_20=NO chroot_list_enable=YES chroot_list_file=/etc/vsftpd/chroot_list Değişiklikleri /etc/vsftpd/vsftpd.conf dosyasına kaydedip çıkın. # FTP Kullanıcılarını kendi home dizinine hapsetmek için ekleyiniz. touch /etc/vsftpd/chroot_list chkconfig --levels 235 vsftpd on service vsftpd start

13 Kaynakça


"FTP Server Eray Demir 1141602909." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları