Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GERBER KİRİŞLER YAPI STATİĞİ 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GERBER KİRİŞLER YAPI STATİĞİ 1."— Sunum transkripti:

1 GERBER KİRİŞLER YAPI STATİĞİ 1

2 GİRİŞ Kenar mesnetleri sabit veya ankastre, ara mesnetleri ise hareketli olan doğru eksenli sistemlere Sürekli Kirişler denir. Sürekli kirişler hiperstatik sistemlerdir. Bu kirişlerin mesnet tepkileri sayısı mesnet sayısından bir fazladır. Bu durumda, üç tane olan denge denklemlerine eklenmesi gereken denklem sayısı, mesnet sayısından iki eksik veya ara mesnet sayısı kadardır. Bu sistemi izostatik hale getirmek için, sisteme ara mesnet sayısı kadar mafsal eklemek yeterli olmaktadır. Sürekli kirişlere ara mesnet sayısı kadar mafsal ekleyerek elde edilen izostatik sistemlere Gerber Kirişleri denir. İlk defa H. Gerber adında bir Alman Mühendis tarafından kullanılmıştır.

3 GERBER KİRİŞ KULLANIM ALANI
Gerber kirişleri pratikte (uygulamada) genellikle çatı aşıkları ve köprü kirişleri olarak kullanılırlar. Kısa elemanlar olduğundan prefabrik olarak imal edilebilir ve taşınabilirler. Meydana gelen her kuvvet izostatiktir. Mesnet çökmesinden, sıcaklık değişmesinden etkilenmez.

4 NEDEN GERBER KİRİŞ? Hiperstatik sistemler, mesnetlerde çubuk eksenine dik yönde meydana gelen çökmelerden etkilenir. Özellikle köprü kirişlerinde bu mesnetlerin altındaki orta ayakların oturduğu zemin sağlam değilse veya akarsu içerisindeki orta ayakların olması halinde bu mesnetlerde çökmeler meydana gelebilir. Bu çökmelerden dolayı sürekli kirişlerde kesme kuvvetleri ve eğilme momentleri meydana gelir. İzostatik sistemlerde ise mesnet hareketlerinden dolayı kesme kuvveti ve eğilme momenti meydana gelmez. Bundan dolayı hiperstatik sürekli kirişlerde açıklıklarda uygun yerlere mafsallar konularak izostatik duruma yani gerber kiriş haline getirilir.

5 GERBER KİRİŞLER Şekil 1. Sürekli Kiriş Şekil 2. Gerber Kiriş

6 GERBER KİRİŞ TASARIM KURALLARI
Gerber kirişte mafsal sayısı, kirişin hiperstatiklik derecesine eşittir. Mafsallar konurken sistemin taşıyıcılık özelliğine dikkat edilmeli, sistemin bir kısmının taşıyıcılık özelliği bozulup bir kısmı hiperstatik olarak kalmamalıdır. Bunun için: Kenar açıklıklara en fazla bir, orta açıklıklara en fazla iki mafsal konulabilir. İki mafsal konulan ara açıklıklarda komşu açıklıklara mafsal konulmamalıdır. Yan yana komşu iki açıklık mafsalsız bırakılmamalıdır. Yan yana komşu iki açıklığa iki mafsal konulmamalıdır. Mafsallar nasıl yerleştirilirse yerleştirilsin kirişte bir açıklık mafsalsız bırakılmalıdır.

7 GERBER KİRİŞ TASARIM KURALLARI
Bir ankastre mesnedi olan gerber kirişlerinde bu kurallarda bazı değişiklikler yapılabilir: Ankastre mesnetli kenar açıklığa iki mafsal konulabilir. Diğer slayttaki maddelerden (e) maddesi uygulanmayabilir. Ankastre mesnetli açıklığa en az bir mafsal konulmalıdır.

8 GERBER KİRİŞ UYGUN MAFSAL YERLEŞİMİ

9 GERBER KİRİŞ UYGUN OLMAYAN MAFSAL YERLEŞİMİ

10 GERBER KİRİŞ İÇ KUVVET HESABI
Gerber kirişin iç kuvvet hesabı için hesap adımları; 1- Gerber kirişi mafsallarından ayrılarak, kendi kendine taşıyıcı olan kısımlar alt sıraya ve bunlara oturan kısımlar da üst sıraya çizilerek taşıyıcı sistem şeması elde edilir. 2- Önce taşıyıcı kısımlara oturan parçalar kendi üzerlerine etkiyen kuvvetler altında hesaplanır. Daha sonra bunlardan meydana gelen mafsallardaki tepki kuvvetleri taşıyıcı kısma ters yönde aktarılarak ve kendi üzerlerine gelen yükler göz önünde bulundurularak taşıyıcı kısımlar hesaplanır. 3- Her bir parçanın kesit tesir değerleri birleştirilerek tüm sisteme ait kesit tesirleri bulunmuş olur.

11 GERBER KİRİŞ TAŞIMA ŞEMASI
Şekil 3. Gerber Kiriş taşıma şeması

12 Şekil 4. Gerber Kiriş taşıma şeması

13 Şekil 4’te verilen Gerber kiriş sisteminin kullanıldığı köprü modeli
Şekil 4’te verilen Gerber kiriş sisteminin mafsal detayı

14 Aşağıda verilen gerber (ara mafsallı) sistemilerin taşıma şemalarını çiziniz.

15 Aşağıda verilen gerber (ara mafsallı) sistemilerin taşıma şemalarını çiziniz.

16 a. Şıkkı Taşıma şeması

17 b. Şıkkı Taşıma şeması

18 Aşağıda verilen gerber kirişin T ve M diyagramlarını çiziniz.

19


"GERBER KİRİŞLER YAPI STATİĞİ 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları