Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hukukun TEMEL kavamları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hukukun TEMEL kavamları"— Sunum transkripti:

1 Hukukun TEMEL kavamları

2 1. Anayasa Hukuku: Kamu hukuku kuralları, başta Anayasa olmak üzere 6 ana başlık altında incelenmektedir. Anayasa Hukuku, devletin yapısını (biçimini), özelliklerini, devlet örgütünü, hak ve yetkilerini ve bireylerin devlet ile olan ilişkilerini belirler. Her devletin bir Anayasa Hukuku bulunmasına karşın bu anayasalar her zaman yazılı hukuk metinleri olmayabilmektedir (İngiltere örneği). Ancak anayasası olmayan devlet yoktur

3 Genelde bütün anayasalarda devletin üç temel görevinden söz edilmektedir, bunlar Yasama, Yürütme ve Yargıdır. Yasama: Halk adına egemenlik hakkını kullanarak toplumu yönlendirecek yazılı hukuk kurallarını yani yasaları yapar ve ayni zamanda Yürütmeyi denetler. (Meclise sunulan Soru ve Gensoru mekanizmalarını kullanır)

4 Yürütme: Yasalar ile kendisine tanınan hak ve yetkileri kullanarak kamu hizmetlerini yerine getirir.
Yargı: Yasamayı denetler (Anayasaya uygunluk denetimi yaparak) ve yürütme organı ile yurttaşların işlem ve eylemlerinin hukuka (yasaya) uygun olması için verilen görevleri yapar.

5 Kuvvetler ayrılığı: Her üç organın birbirinden bağımsız olması görüşünü savunur. Ülkemizde 1961 ve 1982 Anayasaları Kuvvetler ayrılığı prensibini taşımaktadır Kuvvetler birliği: Yasama, Yürütme ve Yargı erkleri tek bir organda toplanmaktadır. Ülkemizde 1924 Anayasası kuvvetler birliğine örnek gösterilebilir, her üç erk yasama meclisinde toplanmıştı.

6 2. İdare Hukuku: Devlet yönetiminde görev alan organların temel ilişkilerini, görev ve yetkilerini, güncel işlerin yapılışını düzenleyen hukuk dalıdır idare hukukunda eşitlik ilkesi değil astlık – üstlük ilkesi geçerlidir. Yönetimin alt kademeleri yasalar aykırı olmadığı sürece üstün talimatlarına uyma zorunluluğu vardır.

7 3.Uluslararası Kamu Hukuku:
Egemen ve bağımsız devletler ile uluslararası kuruluşların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen hukuk dalına Uluslararası Hukuk ya da Devletler Genel (Kamu) Hukuku denilmektedir. Egemen ve bağımsız devletlerin yanı sıra sınırlı bağımsızlığa sahip ya da henüz devlet sayılmayan toplulukların aralarındaki ilişkiler de uluslararası kamu hukuku kurallarına göre sürdürülmektedir.


"Hukukun TEMEL kavamları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları