Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Midyat Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Midyat Rehberlik ve Araştırma Merkezi"— Sunum transkripti:

1 Midyat Rehberlik ve Araştırma Merkezi
ORTAÖĞRETİM TANITIM SLAYTI

2 LİSE TÜRLERİ ÖZELLİKLERİ MİDYAT-2017

3 LİSE NEDİR? Lise, Türk eğitim sistemine göre sekiz yıllık ilkokulu ve ortaokulu bitirmiş olan yaşlarındaki öğrencileri, en az dört yıllık bir eğitimle yükseköğretime hazırlayan ortaöğretim kurumudur. eğitim-öğretim dönemiyle liseler, zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.

4 Fen Lisesi Anadolu Lisesi Sosyal bilimler lisesi İmam hatip lisesi Çok programlı Anadolu lisesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Açık Öğretim Lisesi

5 Fen Lisesi Fen Lisesi, Fen ve matematik alanlarındaki yetenekleri yüksek olan öğrencileri, matematik ve fen bilimleri alanında yüksek öğrenime hazırlar.  Matematik ve fen bilimleri alanlarında gereksinim duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder.

6 Öğrencilerin bilimsel araştırma yapmalarına, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izlemelerine yardımcı olacak şekilde yabancı dilde iyi yetişmelerini sağlar. Öğrenim süresi 4 yıldır.

7 Anadolu Lisesi Anadolu Liseleri, öğrencileri ilgi ve başarılarına göre yükseköğretim kurumlarına hazırlayan liselerdir. Eğitim süresi genel olarak 4 yıldır. 1 sene hazırlık sınıfı bulunan liseler de olup bu liseler 5 sene eğitim veren liselerdir.

8 Düz liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesiyle beraber Anadolu liseleri değer kaybetmiştir.
Ancak ülkemizde o kadar köklü Anadolu Liseleri vardır ki; bu okulları kazanmak için girilmesi gereken yüzdelik dilim; düz liselerin Anadolu lisesine çevrilmesine rağmen hala aynıdır. Yabancı dili İngilizcedir.

9 Sosyal Bilimler Lisesi
Ülkemizde ilk defa eğitim-öğretim döneminde açılmıştır. İlki İstanbul’da kurulmuştur. Okulun amacı; ağırlıklı olarak edebiyat ve sosyal bilimler alanında yetenek ve ilgiye sahip olan öğrencileri yetiştirmektir. Yani sözel alan ağırlıklıdır.

10 Edebiyat ve sosyal bilimler alanında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesinin yanı sıra devlet kademelerinde de üst düzey noktalarda görev alacak, yetişkin, kalifiye eleman ihtiyacı da bu liselerin kuruluşunda önemli bir faktördür. 1 yılı hazırlık olmakla birlikte eğitim süresi 5 yıldır.  Bu okullar genellikle yatılı ve karma okullardır.

11 Anadolu İmam Hatip Lisesi
Türkiye’nin ihtiyacı olan imam, hatip ve Kur’an kursu öğreticisini yetiştiren meslek liseleridir. İmam Hatip Liseleri hem mesleğe hem de yükseköğretime öğrencilerini hazırlar.  İmam Hatip Liselerinde diğer liselerde olduğu gibi 4 yılda aynı dersler görülür. Ayrıca bu derslere ek olarak mesleki dersler de verilmektedir.

12 Mesleki Dersler Tefsir Siyer Arapça Akaid ve Kelam Temel Dini Bilgiler
Kur’an-ı Kerim Arapça Hadis Fıkıh Siyer Akaid ve Kelam Karşılaştırmalı dinler tarihi Hitabet ve Mesleki Uygulama İslam Kültür ve Medeniyeti Tefsir Mesleki Arapça Temel Dini Bilgiler

13 İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden mezun olan öğrenci üniversite sınavı sonucunda eğer İlahiyat Fakültesini veya Din Kültürü ve  Ahlak Bilgisi Öğretmenliğini tercih eder ise ek puan alır. Kendi alanları dışında herhangi bir alanı tercih etmeleri durumunda da puanlarında bir kesilme olmaz. Diğer liseler ile aynı şartlarda değerlendirilirler.  Mezun olan öğrenci 2 yıllık İlahiyat Meslek Yüksek Okullarına sınavsız olarak da geçiş yapabilir.

14 Çok Programlı Liseler Genel, mesleki ve teknik eğitim programlarını barındıran liselere Çok Programlı Liseler adı verilir. Bu liseler yerleşim yerinin küçük, nüfusun az ve başka bir ortaöğretim kurumunun bulunmadığı bölgelerde açılır. Çok programlı liselerde 4 ana program bulunmaktadır: Anadolu Meslek Programı Anadolu teknik programı Anadolu Lisesi Anadolu İmam Hatip Lisesi programları yer almaktadır.

15 Diplomalar okunan programa göre verilir
Diplomalar okunan programa göre verilir. Çok Programlı Lisenin mesleki ve teknik eğitim programlarından birinden mezun olan öğrenci diğer mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrenciler ile aynı hakkı kazanır. Çok Programlı Liselerden bazıları öğrencilerine pansiyon olanağı da sunar. Bu pansiyonlarda parasız yatılı olan kız ve erkek öğrencilerin barınma, sabah kahvaltıları, öğle ve akşam yemekleri ile diğer ihtiyaçları karşılanır. Mezun olan öğrencilere eğitimini gördükleri program türüne ait diploma verilmekte ve alanlarının devamı niteliğindeki yüksek öğretim kurumlarını tercih etmelerinde halinde de ek puan verilmektedir.

16

17 Mesleki Teknik ve Anadolu lisesi
Eskiden bildiğimiz mesleki lise türlerinin birleştirildiği lise türüdür. Okul, adında da geçtiği gibi mesleki ve teknik alanda gerekli bilgi ve beceriye sahip bireyleri yetiştirmeyi planlar. Tercih ettiğimiz Meslek lisesi, aynı zamanda hangi meslek grubuna yöneleceğimizi ve gelecekteki mesleğimizi büyük ölçüde belirleyici olmuş olacaktır.

18 Çatısı Altında Bulunan Okullar:
Tarım lisesi Sağlık lisesi Ticaret lisesi Turizm lisesi Güzel Sanatlar Lisesi Spor lisesi Kız Teknik ve Meslek lisesi

19 Sağlık Meslek Lisesi Sağlık alanında eleman yetiştirmeyi amaçlar.
Gerek kamu gerekse özel sektörde fazlasıyla sağlık personeline ihtiyaç duyulduğundan halen fazlasıyla revaçta olan bir lise türüdür. Son yapılan değişiklikler neticesinde Sağlık Meslek liselerinden hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı ve sağlık bakım teknisyeni unvanlarıyla mezun olunabilmektedir. Öğrenim süresi uygulamalı eğitiminle(staj) birlikte 4 yıldır.

20 2. Ticaret Meslek Lisesi Kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu muhasebe ve finansman, pazarlama ve perakende, büro yönetimi ve sekreterlik ve bilişim alanında eğitim öğretim vermek amacını taşır. Mezunları sınavsız olarak alanlarında meslek yüksek okulu programlarına girebilmektedirler.

21 3. Turizm Meslek Lisesi Turizm alanında eğitim almak ve bu alanda çalışmak isteyen bireyler içindir. Öğrenim süresi 4 yıldır. 2 yıl zorunlu staj dönemleri vardır. Bu okullarda; Resepsiyon, Servis, Mutfak, Kat Hizmetleri, Seyahat Acenteciliği bölümleri bulunmaktadır.

22 4. Kız Teknik ve Meslek Lisesi
Çeşitli alan ve dallarda kız öğrencilere yönelik mesleki alanlarda eğitim sunar. 1 yıl hazırlık ve 4 yıl normal eğitim olmak üzere toplam öğrenim süresi 5 yıldır.

23 Ağırlama ve gıda teknolojisi Bilgisayar Büro Yönetimi ve Sekreterlik
Genel olarak Ağırlama ve gıda teknolojisi Bilgisayar Büro Yönetimi ve Sekreterlik Çocuk Gelişimi El Sanatları Fotoğrafçılık İç Mekan Tasarımı bölümleri mevcuttur.

24

25 5. Tarım Lisesi Tarım sektöründe çalışacak kalifiye kişileri yetiştirmeyi amaçlar. Bu okullarda; Veteriner sağlık Makine (tarım makineleri) Tarım teknolojisi Laborant Genel ziraat gibi alanlarda yatılı ve gündüzlü eğitim-öğretim yapılmaktadır.

26 6. Güzel Sanatlar Lisesi Güzel sanatlar liseleri; öğrencilere resim, müzik, tiyatro gibi güzel sanatlar ve voleybol, tenis, atletizm gibi spor dallarında temel eğitim vererek yüksek öğretime hazırlar.  Sanat ve spor derslerinin yanı sıra İngilizce, Matematik, Edebiyat gibi temel dersler de alırlar. Güzel sanatlar liselerine başvuru şartlarını taşıyan ve yetenek sınavında başarılı olan öğrenciler kayıt olabilir.

27 7. Spor Liseleri Spora kabiliyeti olan ve geleceğini bu dalda şekillendirmek isteyenler için açılan ve özel yetenek sınavları ile öğrenci alan liselerdir. Pek çok branşta açılan ve sporcu öğrencilerini kendi yeteneklerine göre geliştiren bu liseler, yılın belli aylarında sınav düzenleyen ve önceden belirlenen şartlara uygun olan herkese başvuru şansı tanıyan eğitim kurumlarıdır. Anadolu Lisesi statüsündedir ve eğitimi 4 yıldır.

28 8. Açık Öğretim Lisesi Açık öğretim lisesi ya da kısaca açık lise, çeşitli sebeplerle örgün öğretime devam edemeyen ya da eğitimini yarıda bırakmak durumunda kalan öğrencilerin okuduğu lisedir. Açık öğretim lisesi 1992'de kurulmuştur. Uzaktan öğretim esasına dayanır. Liseler bugün 4 yıl olduğu için açık lise de 4 yıl 8 dönemdir. 18 yaşından büyük öğrenciler yılda üç sınav hakkını değerlendirirse eğitimini 2,5 yılda tamamlayabilir.

29

30 Temel Lise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) dershanelerin özel okula dönüşümünü öngören kanuna dayanarak Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapmıştır. Değişikliğe göre, dershanelerden özel okula dönüşen liselerin adı “temel lise” olmuştur. Hedefi üniversite olan, amacına en kestirme ve çabuk ulaşmak isteyen öğrenci, amacı doğrultusunda seçeceği okul, bu yolda gidişatına en çok yardımı olacak unsurdur. Bu amaç doğrultusunda onu hedefine ulaştıracak en etkili lise ise temel lisedir.

31

32

33 İL İLÇE OKUL ADI DİL 2015 2016 MARDİN Midyat Midyat Fen Lisesi
İngilizce 440 Midyat Anadolu Lisesi 369,512 379.79 Midyat İMKB Anadolu Lisesi 325,652 Midyat Aziz Önen Anadolu Lisesi 283,219 283.24 Midyat Anadolu İmam Hatip Lisesi İmam Hatip Prog.Uyg.Alan 218,325 Midyat Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi İmam Hatip Prog.Uyg.Alan 247,155 Midyat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Alan Yok (Anadolu Meslek Prog.) Midyat Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Alan Yok (Anadolu Meslek Prog.) Lokman Hekim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sağ.Mes.Lis./Alan Yok 342,799 Söğütlü Çok Programlı Anadolu Lisesi Alan Yok (Anadolu Meslek Prog.) 76.088 Söğütlü Çok Programlı Anadolu Lisesi Alan Yok (Anadolu Lisesi) 83.762 Şenköy Çok Programlı Anadolu Lisesi Alan Yok (Anadolu Meslek Prog.) 68.299 Telkari Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Alan Yok (Anadolu Meslek Prog.) Acırlı Çok Programlı Anadolu Lisesi Alan Yok (Anadolu Lisesi) 154.72 Acırlı Çok Programlı Anadolu Lisesi Alan Yok (Anadolu Meslek Prog.) 69.745 Midyat Aziz Önen Kız Anadolu Lisesi Hayrettin Kahraman Anadolu İmam Hatip Lisesi 36,7156 ----

34 Mardin İMKB Sosyal Bilimler Lisesi 348.942 İMKB Anadolu Lisesi
İLÇE OKUL ADI DİL 2015 2016 MARDİN Artuklu Mardin Fen Lisesi İngilizce Mardin Anadolu Lisesi Mardin İMKB Sosyal Bilimler Lisesi İMKB Anadolu Lisesi Aziz Sancar Anadolu Lisesi 75. Yıl Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sağ.Mes.Lis./Alan Yok Artuklu Anadolu İmam Hatip Lisesi İmam Hatip Prog.Uyg.Alan Mehmet Edip-Fatma Yüksel Kız Anadolu Lisesi

35 MİDYAT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TEŞEKKÜRLER


"Midyat Rehberlik ve Araştırma Merkezi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları