Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FOTOGRAMETRİ - I Sunu 4 Eminnur Ayhan 17.06.2018.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FOTOGRAMETRİ - I Sunu 4 Eminnur Ayhan 17.06.2018."— Sunum transkripti:

1 FOTOGRAMETRİ - I Sunu 4 Eminnur Ayhan

2 Fotogrametrinin Optik ve Matematik Temelleri
Resim düzlemi O : İzdüşüm (projeksiyon ) merkezi P : Arazi noktası H’ : Asal nokta N’ : Nadir noktası c : Asal uzaklık H’OH : Asal uzaklık P’OP : İzdüşüm doğrusu I’, I : Fokal Nokta Arazi düzlemi

3 İzdüşüm (Projeksiyon) Merkezi : (O)
Kamera optik sistemin merkezidir. Resim düzlemi dışında bulunan ve izdüşüm doğrularının üzerinden geçtiği noktadır.  İzdüşüm Işını : (PP’, QQ’)  İzdüşüm merkezi ile görüntü noktaları ve onların arazideki karşılıklarını birleştiren doğrulardır.  Asal (Ana )Nokta: (H’) İzdüşüm merkezinden resim düzlemine inilen dikin, resim düzlemini kestiği noktadır. Aynı zamanda bu nokta resim koordinat sisteminin başlangıç noktasıdır.  Asal uzaklık: (OH’) İzdüşüm merkezinden resim düzlemine olan uzaklıktır.(OH’) uzaklığı genelde c ile gösterilir ve bu uzaklığa kamera sabiti adı da verilir.  Asal Eksen : (H’OH doğru parçası) İzdüşüm merkeziyle asal noktayı birleştiren doğrudur. Bu eksen alım ekseni, kamera ekseni veya optik eksen olarak da adlandırılabilir. İç yöneltme elemanları ( x H’ , y H’ , c) : asal noktanın yeri (xH’ ,yH’ ) ile asal uzaklık ( c) den oluşan elemanlardır.   Metrik kamera : iç yöneltme elemanları belirli olan kameralardır. Nadir noktası: (N’ ve N) izdüşüm merkezinden geçen düşey doğrunun resim ve arazi düzlemini kestiği noktalardır.  Fokal nokta(isocenter) ( I, I’ ) Resimde asal nokta ile nadir noktası arasında öyle bir nokta mevcuttur ki, tepesi bu noktada olan açılar arazide ve resimde birbirine eşittir.

4 Düşey bir Hava Fotoğrafının Temel Elemanları

5 Çerçeve İşaretleri

6 Resim (fotoğraf) Orta Noktası
Müşirlerin karşılıklı olarak birleştirilmesi ile elde edilen noktaya resim orta noktası (FC) adı verilir. Duyarlık isteyen çalışmalarda resim koordinat sisteminin başlangıcı asal noktaya göre belirlenir. Kamera kalibrasyon raporları ile sunulan Asal noktanın (ana) yeri, çerçeve işaretleri ve resim orta noktası ile tanımlanan bir koordinat sistemi ile belirlenir. Kamera kalibrasyon raporunun bulunmadığı, çok duyarlık gerektirmeyen çalışmalarda, resim orta noktası resim koordinat sisteminin başlangıcı olarak alınabilir.

7 Resim (Fotoğraf) Koordinat Sistemi
Resim koordinat sisteminin başlangıcı PPA Asal noktadır. Orjin PPA noktasıdır. FC (resim orta noktası) ile PPA(Asal nokta) arasındaki farklar mikron (%μ) düzeyindedir. PPA: Principal Point of Autocollimation Hesaplarda; FC orjinli hesaplanan koordinatlar PPA noktasına ötelenerek kullanılır.

8 Uygulama 23×23 cm’lik bir fotoğrafta asal noktanın (PPA) resim çerçeve işaretlerinden bulunan orta noktaya (FC) göre koordinatları kalibrasyon raporundan alınmıştır. (xo, yo) =(0.015, ) mm Fotoğrafta bulunan bir P noktasının FC’ye göre koordinatları ise; (x, y)=(75.542, ) mm olarak okunmuştur. Resim koordinat sisteminde bu noktanın koordinatlarını bulunuz ve şekil üzerinde gösteriniz.

9 Uygulama (Cevap) Resim koordinat Sisteminin başlangıç noktası olarak
PPA noktası alınır. P noktasının koordinatları bu noktaya göre hesaplanır.

10 Düşey Resim ve Resim Eğikliği

11 Düşey Resim ve Resim Eğikliği

12 İzdüşüm

13 Paralel İzdüşüm

14 Merkezi İzdüşüm

15 Merkezi İzdüşüm

16 Merkezi İzdüşümle ilgili Kurallar

17 Kaçış Noktası (Vanishing Point)

18 Merkezi İzdüşüm Özellikleri

19 Çifte Oran Özelliği

20 Çifte Oran Özelliği

21 Çifte Oran Özelliği

22


"FOTOGRAMETRİ - I Sunu 4 Eminnur Ayhan 17.06.2018." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları