Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Koray Torun 6 / F 429 İyi seyirler 

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Koray Torun 6 / F 429 İyi seyirler "— Sunum transkripti:

1 Koray Torun 6 / F 429 İyi seyirler 
Harezmi Koray Torun 6 / F 429 İyi seyirler 

2 Yaşamı Harezmi, Millattan Sonra 780 yılında Özbekistan'ın Harezm bölgesinde Hive şehrinde dünyaya merhaba demiştir . Tam ismi Ebu Abdullah Muhammed bin Musa El – Harezmi’ dir. Gençlik yıllarında Bağdat’ taki ileri bilim atmosferinin varlığını öğrenir. Bu bilgilerini geliştirmek için Bağdat’ a yerleşir. Abbasi Halifesi Me'mun’ dan destek alır. Bağdat’ taki Saray Kütüphanesi’ nin idaresi ona verilir. 70 yaşına gelince 850 yılında vefat eder  .

3 Çalışmaları ve Eserleri
Doğu ve Batı ilim aleminde Cebir’ e yaptığı katkılarla ünlenip tanınan Harezmi, bu konuda ilk eser sahibidir. 0 rakamını kullanarak, cebir işlemlerini geometrik şekillerle temellendirdi. Kitab'ül Muhtasar fi Hesab'il Cebri Mukabele ‘yi yazdı. Bu kitapta birinci ve ikinci dereceden denklemlerin çözüm şekillerini, bilinmeyenlerini, çeşitli cebir hesaplamalarını açıkladıktan sonra, hesaplama şekillerini, zamanın hükümet işlerine ait hesapların yapılmasını, kanalların açılmasını, bina yapımını, esnaf ve tüccar için gerekli işaretleri kapsıyordu. Bir başka eseri ise Kitab-el Muhtasar Fi Hisaballindi ‘ ydi. Günümüzde kullandığımız log ( logaritma ) terimini onun bulduğu tahmin ediliyor.

4 İlgilendiği Alanlar Matematik Astronomi Coğrafya Algoritma

5 Özet 780 yılında doğmuştur. 850 yılında vefat etmiştir.
Bilgilerini geliştirmek için Bağdat ‘ a gitmiştir. Saray Kütüphanesi ‘ nin iradesi ona verilmiştir. Cebir hakkında yeni bilgiler keşfeder. 0 ‘ ı ve logaritmayı ( log ) bulur. Kitab'ül Muhtasar fi Hesab'il Cebri Mukabele ve Kitab-el Muhtasar Fi Hisaballindi adlı eserler yazmıştır. Matematik, astronomi, algoritma ve coğrafya alanlarıyla ilgilenmiştir.

6 Kaynakça abdullah-muhammed-bin-musa-el-harezmi-harizm-780-bagdat-850


"Koray Torun 6 / F 429 İyi seyirler " indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları