Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
DERS: YAPI TEKNOLOJİLERİ 2 KONU: GİYDİRME CEPHELER HAZIRLAYANLAR: Sinan BİNGÖL Alim ECEVİT Özgür KAN ÖĞR. ÜYESİ : Prof.Dr.Metin ARSLAN

2 KONU İÇERİKLERİ Cephe Kavramı ve Gelişimi
Sanayi Devrimi Öncesi ve Sonrası Cephe Gelişimi Günümüzde Cephe Anlayışı Giydirme Cephe Kavramı Giydirme Cephe Özellikleri Giydirme Cephelerin Sınıflandırılması Giydirme Cephe Yapımında Kullanılan Malzemeler Giydirme Cephe Detayları Giydirme Cephe Uygulamaları

3 GİYDİRME CEPHELER

4 GİRİŞ İlk dönemlerden bugüne mimariyi yönlendiren faktörlerden biri ve mekanın dışa yansıması olan cepheyi, oluşumuna etki eden etmenlerle birlikte geçmişten bugüne kadarki gelişimi ile gözden geçirmek amacıyla, bu bölümde ilk olarak cephenin tanımı, sanayi devrimi öncesi ve sonrasındaki gelişimi, cephenin bugün gelinen durumu ele alınacaktır. İkinci olarak giydirme cephelerin tanımı, gelişimi ve türleri ele alınıp incelenecektir.

5 Cephe Kavramı Cephe, yabancı dillerdeki söylenişiyle fasad, Latincede yüz anlamına gelen facies kelimesinden gelmekte olup sözlük anlamı, "Bir binanın yüzlerinden her biri, özellikle ön yüz veya bina yüzüne dik doğrultuda sonsuzda bakılan görünüş" olarak tanımlanmaktadır.

6 Cephe Kavramı Cephe kelimesi mimarlık kavramları arasında, görünüş olarak da geçer. Ancak, görünüş cepheden çok farklı bir kavramdır. Niteliğini izleyiciden, yani subjeden alır. Cephe kavram ise yapıdan, diğer bir deyişle objeden gelmektedir.

7 Cephe Kavramı Gelişimi
Yapının kabuğu niteliğinde olan cephe, binanın strüktür ve malzemesinin ve gününün mimari anlayış ve tekniğinin belirlediği bir yapıya sahiptir. Yeni malzemeler ve yeni teknolojilerin geliştiği ve her alanda olduğu gibi yapıda da dönüm noktası olan sanayi devrimine bağlı olarak ele almanın yararı olacaktır.

8 Sanayi devrimi öncesi cephe gelişimi
Mısır mimarileri Yunan mimarileri Roma mimarileri Gotik mimarileri Rönesans mimarileri Barok mimarileri Rokoko mimarileri olarak ele alınmıştır.

9 Mısır Mimarisi'nde Cephe:
Piramitler, sağlam formlarının içe gömülen cepheleri ile ebediliğin sembolüdür. Resimde görüldüğü gibi büyük taş bloklardan yapay bir dağ oluşturularak sağlanmıştır. Mısır'da Piramitler

10 Yunan Mimarisi'nde Cephe:
Tapınak, ortada cella denen bir mekan ve onun önünde de bir sütun sisteminin üzerine gelen alınlıklı beşik çatıdan oluşur. Panthenon Tapınağı, Atina, Yunanistan

11 Roma Mimarisi'nde Cephe:
Colosseum, tüm olarak incelendiğinde işlevsel bir yapıttır. Geniş basamaklı anfi tiyatronun ağırlığını taşıyan birbiri üstüne konmuş üç kemer düzeninden oluşmaktadır. Colosseum, Roma

12 Gotik Mimari'de Cephe: Gotik mimaride sütun başlıkları bitkisel karakterlidir. Yapı süslemeleri, pergelle yapılan çizimlerden çıkarılır ve geometrik kanunlara uygun bir konstrüksiyondadır. Balık hava kabarcığı, rozetler, kemerler, hep süsleme için cephede kullanılmışlardır Gotik Mimariden Bir Cephe

13 Rönesans Mimarisi'nde Cephe:
Yapılarda cephe; geometrik, açık biçimli ve sade bir görünüş ve tamamen insani bir özellik kazanır. Rönesans mimarisinden bir örnek bir örnek

14 Barok mimariden bir cephe
Rokoko dönemi cephesi

15 Sanayi Devrimi Sonrası Cephe Gelişimi
Sanayi devrimi sonrası modern’den post moderne, art neoveu’dan high tect’e uzanan mimari akımlar. Modern mimari ve cephe Art Nouveou da cephe, De Stilj akımından bir cephe

16 High Tech'de cepheler Post Modern Mimari'de Cephe

17 Günümüzde Cephe Anlayışı
Günümüzde cephe, içten dışa doğru gelişen, yaşamın kendisinden çıkan bir sonuçtur. Gelişen teknoloji, yeni malzemeler ve yeni estetik anlayışı sonucu, eski ve geleneksel cephe artık ortadan kalkmıştır. Ana cephe kavramı da kalkmış, yerine bütün cepheler kavramı gelmiştir.

18 Çağdaş mimarlığın kazanımlarından biri, giydirme cephe olarak adlandırılan yapım yönteminin geliştirilip kullanılmaya başlamasıdır.

19 Giydirme Cepheler Binaların dışarıdan bakıldığında görünen yüzleri cephe olarak isimlendirilir. Binalarda görünüşler; ön görünüş(ön cephe), yan görünüşler(yan cepheler) ve arkadan görünüş(arka cephe) olarak isimlendirilirler.

20 Giydirme Cepheler Metal taşıyıcı sistemle oluşturulan yüzeylerin; muhtelif seramik, camlar, metal levhalar, yalıtım panoları gibi levhalarla kaplanarak taşıyıcı sisteme dıştan monte edilen dış duvarlara giydirme cephe denir.

21 Giydirme Cepheler Giydirme cephe, çağdaş mimari kavramları
alüminyum, cam kombinasyonu ile çözen,özgün tasarımları uygulamaya geçiren bir mühendislik, yapım ve montaj sistemidir.

22 Giydirme Cephe Özellikleri
Giydirme cephelerden genel olarak; Atmosferik şartlara karşı fiziksel ve mekanik dayanım, Geçirimsiz bir tabaka oluşturma, Beklenmeyen iç ve dış etkilere karşı dayanım, Yangına dayanıklılık, Su ve neme karşı yalıtım, Kondansasyon (yoğuşma) kontrolü,

23 Giydirme Cephe Özellikleri
Ses yalıtımı, Güneş kontrolü, Doğal aydınlatma sağlama, Bir bütün olarak deforme olmadan genel dayanıklılık, Kolay temizlenebilme, Kolay bakım onarım, Dekoratif görünüm ve estetik bütünlük gibi özellikleri taşıması beklenir.

24 Giydirme Cephe Avantajları
Güneş ışınlarından ve zararlı dış etkilerden korur. Yalıtım kullanılmasına imkan sağlayarak enerji tasarrufu sağlar.

25 Giydirme Cephe Avantajları
Binaları yağmurdan, kinetik enerjiden, kapiler su emmesinden, nispi rutubetten, gürültüden korur. Çatlakların görünmesini önler, muhtemel şakül hatalarını giderir.

26 Giydirme Cephe Avantajları
Renk ve doku bozuklukları olmaz. Bakım ve onarım en aza iner. Çevre dostudur. Fonksiyonel ve Estetiktir. Hafiftir.

27 Giydirme Cephe Uygulamaları
Giydirme cepheler, yapısal özelliklerine göre 2’ ye ayrılır. Izgara konstrüksiyon Panel konstrüksiyon Izgara konstrüksiyon; Bina taşıyıcı sistemine monte edilmiş yardımcı hafif çerçevelerden oluşur. Panel konstrüksiyon; İskelete direkt olarak veya yardımcı çerçevelere monte edilmiş,önceden hazırlanan panellerden oluşur.

28 Giydirme Cephelerinin Sınıflandırılması
Giydirme cepheler, kullanılan cephe kaplamasının çeşidine ve geliştirilen sistemlere göre 8’ e ayrılır. 1.Klasik Kapaklı Cephe Sistemleri Bu sistemin karakteristik özelliği cephe dışından alüminyum profillerin görünmesidir. 50 mm genişliğinde görünen bu kapaklar pek çok farklı geometrik kesite sahiptirler. 

29

30 2.Strüktürel Silikon Cephe Sistemleri
Bu uygulama ile tamamen cam görünümlü, ısı yalıtımsız SPS giydirme cephe sistemi, farklı derinliklere sahip griyaj profilleri sayesinde geniş açıklık uygulamalarına olanak sağlamaktadır. Sadece cam görünümü ile, yapının görsel zenginliğini arttırırken, içten bağlantı olanağı ile uygulama ve bakım kolaylığını beraberinde getirmektedir.

31

32 3.Panel Cephe Sistemleri
Panel Cephe Sistemlerinde paneli oluşturan elemanlar üretim aşamasında fabrika ortamında sürekli kontrol edilerek bir araya getirilip,montaja hazır halde şantiyeye gönderilir.

33 Yüksek kaliteli ürün Hızlı montaj imkânı Panel sistemin en büyük avantajı çok yüksek yalıtım performansına sahip olmasıdır.

34 4.Transparan Cephe Sistemleri
Transparan cephe, yapıya mimari bir tasarım ve estetik bir görünüş kazandıran giydirme cephe sistemidir. Bu sistemde cephe kaplama malzemesi olarak sadece şeffaf camın kullanılmasından ötürü iç ve dış ortam arasındaki görülebilirlik sağlamasıdır.

35 Cam, paslanmaz çelik veya epoksi boyalı demir taşıyıcı konstrüksiyon üzerine paslanmaz çelik bağlantı elemanları (spider) ve paslanmaz rotiller ile monte ediliyor.

36 Tutamaklar hareket edebilen baslıklı olarak imal edilmektedir
Tutamaklar hareket edebilen baslıklı olarak imal edilmektedir. Camin büyüklüğüne göre, statik hesap sonucu belirlenen kalınlıkta lamine, rodajlı, temperli cam kullanılmaktadır. Camlar arasında kalan fuga boşlukları toz tutmayan silikon ile tekniğine uygun olarak dolduruluyor.

37

38 5.Alüminyum Kompozit Panel Cephe Sistemleri
İki alüminyum levha arasına yerleştirilmiş polietilen tabakadan oluşan alüminyum kompozit paneller binalara sıcak ve modern görünümler kazandırıyor. Kolay işlenmesi hafif ve dayanaklı bir kaplama çeşididir.

39 6.Kompakt Laminat Cephe Sistemleri
Bina dış kabuğuna estetik bir görünüm kazandıran alüminyum profillerden oluşmaktadır. Havalandırma ile bina nefes alacak şekilde kaplanır, yağmur suyunun içeri girmesi minimize edilir.

40 7.Terra Cotta Cephe Sistemleri
Pişmiş toprak anlamına gelen ismi ile ülkemizde kendine yer bulmuş dış cephe malzemesidir. Kil ve kaolen gibi doğal malzemelerden endüstriyel olarak üretilen, bina cephelerinin doğal olarak havalanmasına olanak sağlayan cephe kaplama sistemidir. 

41 Alüminyum profiller ile alt konstrüksiyonu oluşturulmaktadır
Alüminyum profiller ile alt konstrüksiyonu oluşturulmaktadır. Cephede yalıtımı sağlamak amacıyla sistemin arkasına taş yünü veya camyünü uygulaması isteğe bağlı yapılabilir.

42 8.Granit & Seramik Kaplama
Alt konstrüksiyon olarak alüminyum profiller kullanılarak özel aparatlar ile montajı yapılır. Yalıtım olarak taş yünü ve cam yünü kullanılır çeşitli seramik ve granit ile renk ve desen seçenekleri bulunur

43 GİYDİRME CEPHE YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER
Giydirme cephe taşıyıcı ızgara elemanları Taşıyıcı ızgara birleştirme ve montaj elemanları Giydirme cephe kaplama elemanları Yalıtım elemanları

44 GİYDİRME CEPHE YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER
ÇELİK; levha profil ve özel şekillendirilmiş çelik elemanlar giydirme cephe ızgara elemanlarının yapımında kullanılır.

45 GİYDİRME CEPHE YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER
PASLANMAZ ÇELİK; alüminyum ve normal çeliğe göre daha pahalı olması nedeni ile özel nokta ve yüzey kaplamalarında kullanılır. Paslanmaz çelik dekoratif görünümlüdür, koruma gerektirmez.

46 GİYDİME CEPHE TAŞIYICI IZGARA ELEMANLARI
ALÜMİNYUM; en çok kullanılan malzeme durumundadır.Alüminyum sade kullanıldığı gibi manganezle, magnezyumla, silikonla olan alaşımları giydirme cephe konstrüksiyonlarında yoğun bir şekilde kullanılır.

47 GİYDİRME CEPHE YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER
BRONZ; bilindiği gibi bakır ve kalay alaşımlarıdır. Bronz elemanların oranları mekanik ve fiziksel özellikleri alaşım oranlarına bağlı olarak değişir. Bilindiği gibi bronz paslanmaz ve aşınmaya karşı dayanıklıdır.

48 GİYDİRME CEPHE YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER
PİRİNÇ; bakır ve çinko alaşımlardır. Bronzda olduğu gibi, karışım oranları mekanik ve fiziksel özelliklerinin oluşmasında etkindir. Pirincin şekillendirilmesi bronza göre daha kolaydır. Pirinç elemanlar paslanmaz ve aşınma dayanımı yüksektir.

49 Giydirme Cephe Bileşenleri
1. Ana Profil İşlevi; cephe düzleminde bulunan cam ve dolgu birimlerinin ağırlıklarından doğan düşey yükleri ve bunlara etkiyen yatay yükleri taşıyarak fazla ötelenmelerini engellemektir.

50 1. Ana Profil Ana profil, düşey ve yatay konumlarda olmakta ve çoğunlukla cephe düzleminin iç tarafında yer almaktadır. Cam ve dolgu birimlerinin iç yüzey kenarları bu profil ile dıştaki baskı profili arasında sıkıştırılır. Tek veya birbirine geçen iki bileşenden oluşabilir. Rijitliğini arttırmak amacıyla içerisine ayrı bir destek profil geçirilebilir.

51 2.Dış ve İç Contalar Bu bileşenler, dış ortamdan iç ortama iki dolgu birimi arasından su ve hava sızıntısını önlemenin yanında birimlerin metal profillerle yan yana getirilmesine olanak tanırlar. Dış ve iç contaların her biri ayrı olabileceği gibi dış-dış, dış-iç veya iç-iç şeklinde birleştirilmiş olarak da tasarlanabilir.

52 2.Dış ve İç Contalar Baskı profilli sistemlerde dış contalar bu profilin iç yüzünde bulunmakta ve dolgu birimini sıkıştırmaktadır. İç contalarda aynı şekilde ana profil üzerine yerleştirilmektedir.

53 2.Dış ve İç Contalar Strüktürel Silikonlu (taşıyıcı macunlu) sistemlerde ise iç contalar baskı profilli sistemdekiler ile aynı konumda bulunmakla birlikte, direk profili sıkıştırmaktadır. Dış contalar çoğunlukla birleşimin simetri aksı üzerindedir. Bu konumdakilerde iki çözümle karşılaşılmaktadır. İlkinde dış conta tek veya iki bileşenli olarak iki dolgu birimi arasında bir tıkaç gibi sıkıştırılmaktadır. İkinci çözümde ise dış conta ek profil ile ana profil arasında kalmaktadır.

54 3.Çift Cam Birimi Bu birimin yeterli fiziksel çevre kontrolü sağlamanın yanında rüzgar ve darbe yüklerine karşı da yeterli mekanik dayanım göstermesi beklenir. Söz konusu birim cephe taşıyıcı ızgarasının dikme ve kayıtları arasına yerleştirilir. Çubuk sistemlerde birim ızgaraya doğrudan yerleştirilirken, panel sistemlerde cam birimi çerçeve ile fabrikada birleştirilir ve yapı taşıyıcı ızgarası üzerinde bu çerçeveler yan yana getirilir.

55 4.Isı Kesici 5.Baskı Profili
Cam ve dolgu birimleri arasındaki birleşimde çoğunlukla metal birleşenler kullanılır. Isı kesici, bu birleşimin dış ve iç bölümlerini birbirinden ayırarak iç ortamdan dış ortama doğru olan ısı iletimini azaltır. 5.Baskı Profili Bu bileşen cam veya dolgu birimini iç taraftaki ızgara bileşenine doğru bastırarak mekanik bir bağlantı sağlar. Baskı profili, cam veya dolgu biriminin dış yüzeyi kenarlarında bulunur. Birim ile arasına dış conta yerleştirilir.

56 6.Dış ve İç Ek Profiller Bu bileşenler Strüktürel Silikonlu (taşıyıcı macunlu) sistemlerde cam biriminin ızgaraya mekanik bağlantısını sağlar. Dış ek profil cam birimi kenarı ile ısı kesicinin arasına yerleştirilir. İç ek profil ise ısı kesici ile ızgara arasında bulunur ve bazı çözümlerde dış ek profil gibi cam birimi ile de Strüktürel Silikon (taşıyıcı macun) yardımıyla birleştirilebilmektedir. Bu profillerin mekanik olarak yerleştirildikleri durumlarda araya ısı kesici olarak bir yassı conta yerleştirilmektedir.

57 Strüktürel Silikon (Taşıyıcı Macun)
Strüktürel Cephe silikonu, iki komponentli, nötr bir yapıştırıcı olup cam, metal ve diğer yapı malzemelerinin konstrüktif bağlanması için özellikle dizayn edilmiştir.

58 Giydirme Cephe Uygulamaları
Öncelikle kaba inşaatı bitmiş bir yapının üzerinde ölçüler alınarak autocad çizimi yapılır.

59 Silikon Cephe Uygulaması
Düz giydirme cephe profili duvara ankraj ile sabitlenir. Kaset profilli silikon cephe düz giydirme cephe profiline vidalanır. Ardından profil camla birleşmeden önce EPDM profile yerleştirilir. Profilin camı sağlıklı şekilde tutması için bonding kimyasal yapıştırıcısı ile cam profile sabitlenir.

60 Giydirme Cephe Numune Örnekleri
Transparan Giydirme Cephe Numune Örnek

61 Giydirme Cephe Numune Örnekleri

62 Giydirme Cephe Numune Örnekleri

63 Giydirme Cephe Numune Örnekleri

64 Giydirme Cephe Numune Örnekleri

65 KAYNAKLAR Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü- Giydirme Cephe Tasarım Sürecinde Karar Vermek İçin Bir Yöntem Önerisi


"GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları