Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

2 İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ TEKNİK KONULAR

3 GÜVENLİK ve SAĞLIK İŞARETLERİ

4 Amaç Katılımcılar, güvenlik ve sağlık işaretleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır.

5 Öğrenim Hedefleri Bu sunumun sonunda katılımcılar;
İş sağlığı ve güvenliği işaretlerini açıklar, İş sağlığı ve güvenliği işaretlerini sıralar, Emredici, yasak, uyarı, acil çıkış ve ilk yardım işaretlerini sayar, Yangın işaretleri ile sesli sinyalleri açıklar.

6 Güvenlik ve Sağlık İşaretleri -1
Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve / veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el - kol işareti yoluyla iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi veren, tehlikelere karşı uyaran ya da talimat veren işaretlerdir. Konunun mevzuattaki yerinin “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği” olduğundan bahsedilir. 6

7 Güvenlik ve Sağlık İşaretleri -2
İşyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesi sonuçlarına göre, işyerindeki risklerin ortadan kaldırılamadığı veya toplu korumaya yönelik teknikler veya işin organizasyonunda kullanılan önlem, yöntem veya süreçlerle yeterince azaltılamadığı durumlarda, sağlık ve güvenlik işaretleri bulundurulur ve uygun yerlerde kullanılmasını sağlanır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 10. Maddesinde risk değerlendirmesi sonucu alınması gereken tedbirlerden sonra sağlık ve güvenliğin artırılması için sağlık ve güvenlik işaretlerinin kullanılması gereklidir. İşaretler görsel olduğundan çalışanlar için daha akılda kalıcı olmaktadır.

8 Güvenlik ve Sağlık İşaretleri -3
EMREDİCİ İŞARETLER YASAKLAYICI İŞARETLER UYARI İŞARETLERİ ACİL ÇIKIŞ VE İLK YARDIM İŞARETLERİ Emredici işaretler, yasaklayıcı işaretler, uyarı işaretleri ve acil çıkış ve ilk yardım işaretlerinin hangi renkle gösterildiklerini vurgulanır. İşaretleri açıklamadan önce katılımcıların işaretler hakkındaki bilgilerini öğrenebilmek ve katılım sağlanabilmesi için soru cevap yapılabilir.

9 Emredici İşaretler -1 Daire biçiminde,
Mavi zemin üzerine beyaz piktogram olmalıdır. Mavi kısımlar işaret alanının en az %50’sini kapsamalıdır.

10 Emredici İşaretler -2

11 Emredici İşaretler -3

12 Yasaklayıcı İşaretler -1
Daire biçiminde, Beyaz zemin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgi şeklinde olmalıdır. Kırmızı kısımlar işaret alanının en az %35’ini kapsamalıdır.

13 Yasaklayıcı İşaretler -2

14 Yasaklayıcı İşaretler -3

15 Uyarı İşaretleri -1 Üçgen şeklinde
Sarı zemin üzerine siyah piktogram, siyah çerçeve olmalıdır. Sarı kısımlar işaret alanının en az %50’sini kapsamalıdır.

16 Uyarı İşaretleri -2

17 Uyarı İşaretleri -3

18 Uyarı İşaretleri -4

19 Acil Çıkış ve İlk Yardım İşaretleri -1
Dikdörtgen veya kare biçiminde, Yeşil zemin üzerine beyaz piktogram olmalıdır. Yeşil kısımlar işaret alanının en az % 50’sini kapsamalıdır.

20 Acil Çıkış ve İlk Yardım İşaretleri -2

21 Acil Çıkış ve İlk Yardım İşaretleri -3

22 Yangınla Mücadele İşaretleri -1
Dikdörtgen veya kare biçiminde, Kırmızı zemin üzerine beyaz piktogram olmalıdır. Kırmızı kısımlar işaret alanının en az %50’sini kapsamalıdır.

23 Yangınla Mücadele İşaretleri -2

24 Engeller ve Tehlikeli Yerlerde Kullanılan İşaretler
Sarı – siyah ya da kırmızı – beyaz şeritler yaklaşık olarak 45 derece açıyla ve aynı büyüklükte boyanmalıdır. Olay mahalli engeller ve tehlikeli yerlerde kullanılan işaretler ile sınırlandırılır ve koruma altına alınır. İşlem tamamlandıktan sonra işaretler kaldırılır.

25 Sesli Sinyaller Ortam gürültüsünden daha yüksek, ancak aşırı derecede yüksek ve zarar verici olmayacak şekilde duyulabilir bir ses düzeyinde olmalıdır. Teknik özellikleri itibariyle kolaylıkla tanınabilir, diğer sesli sinyaller ile ortamdaki seslerden açıkça ayırt edilebilir olmalıdır. 

26 Özet Yasaklayıcı işaretlerden birer örnek veriniz.
Emredici işaretler hangi renktir? Acil çıkış işaretlerini açıklayınız. Acil çıkış işaretlerini açıklayınız? Yasaklayıcı işaretlerden birer örnek veriniz? Emredici işaretler ne renktir? sorularına yanıt aranır.

27 Özet Slayttaki işaretlerin anlamları sorulur. Veya işyerindeki güvenlik işaretleri örnekleri katılımcılara dağıtılır ve anlamını söylemesi istenir.

28 Katılımınız İçin Teşekkür Ederiz


"İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları