Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ-I ÜNİTE 3 Yrd. Doç. Dr. Ebrucan İslamoğlu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ-I ÜNİTE 3 Yrd. Doç. Dr. Ebrucan İslamoğlu"— Sunum transkripti:

1 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ-I ÜNİTE 3 Yrd. Doç. Dr. Ebrucan İslamoğlu
SUNUM TEKNOLOJİLERİ

2 SUNUM NASIL HAZIRLANIR?

3 Sunumlar günümüzde eğitim ortamlarında ve iş yaşamında yaygın olarak kullanılan araçlardır.
Sunum, bir konu hakkında bilgi vermek, açıklamak, bir ürün veya hizmet tanıtımı yapmak, katılımcıları bir yolu izlemeye ikna etmek gibi amaçlarla yapılır.

4 Sunumlarda, görme ve işitme gibi birden fazla iletişim kanalı kullanılır. Bu yüzden anlatılacak konunun özünün verilmesi ve görsel materyallerin iyi tasarlanması gerekmektedir. Böylece sunuyla verilmek istenen mesaj net biçimde verilir ve daha etkin katılım sağlanır.

5 SUNUM YAZILIMLARI ETKİLİ SUNUM MİCROSOFT POWER POİNT PREZİ
ANAHTAR KAVRAMLAR SUNUM YAZILIMLARI ETKİLİ SUNUM MİCROSOFT POWER POİNT PREZİ

6 SUNUM HAZIRLAMA AŞAMALARI

7 Hazırlanma, aktarma ve kapanış şeklindedir.
Hazırlanma başarılı bir sunum için en önemli adımdır. HAZIRLANMA AŞAMASI, yaratıcı düşünmeyi, düşünceleri organize etmeyi ve araştırma yapmayı gerektirir.

8 Sunumu etkili kılıcak görsel malzemelerin seçimi, sunum yapılacak mekanın incelenmesi ve sunum aşamalarının planlanması gibi işlemler hazırlanma aşamasında gerçekleştirilir.

9 AKTARMA AŞAMASI, sunucunun konu ile ilgili bilgi ve deneyimi yanında, kişisel özelliklerinin de ön plana çıktığı aşamadır. En ilginç, en akılda kalıcı ve en etkili sunumlar sunan kişinin kendi kişiliğini ortaya çıkardığı sunumlardır.

10 Gündemdeki bir olaydan söz etmek, tablo, grafik veya diğer görsel desteklerden yararlanmak, harita ve çizimlere başvurmak, sunum yapan kişinin tarzını çeşitlendirebileceği yollardan bazılarıdır.

11 Sunum yapan kişinin vermek istediği mesajı, basit ve net bir şekilde verebilmesi için seçeceği sözcükler büyük önem taşır.

12 KAPANIŞ AŞAMASINDA, sunumda anlatılanların en önemli noktalarını içeren, girişle bağlantılı kısa bir özet yapılır. Dinleyenlere katılımları için teşekkür edilmeli ve mutlaka soru-cevap bölümüne yer verilmelidir. Ayrıca sunum yapan kişi, sonradan gelebilecek sorular için, iletişim bilgilerini mutlaka katılımcılarla paylaşmalıdır.

13 SUNUMLARDA YAPILAN BAZI HATALAR

14 Sunumlarda, sunumu yapan kişiden ve hazırlanan sunum materyalinden kaynaklanan katılımcıları olumsuz etkileyen bazı hatalar söz konusu olabilir. Bunlardan bazıları,

15 Sunumda çok sayıda slayta yer vermek,
Slaytlarda yazılanları aynen tekrar etmek, Görsel malzeme olarak çok fazla resim, metin ve renk kullanmak, Sunucunun dinleyicilere sırtını dönmesi, Sunucunun monoton bir şekilde konuşması, Okumayı zorlaştıran koyu renk fon kullanılması belirtilebilir.

16 SUNUMLARDA GÖRSEL MATERYALLERİN ÖNEMİNİ AÇIKLAYINIZ.

17 Görme ve işitmenin, sunumlarda verilen mesajın kalıcılığı üzerine olan etkisi görsel materyallerin tasarımını önemli kılmaktadır. Görsel malzemeler, sunumun anlaşılmasını kolaylaştırır, hafızalarda yer edinmesini sağlar ve konuşmacıya büyük ölçüde yardımcı olur.

18 Katılımcıların konuya dikkatini çekerek, karmaşık bilgilerin ve kavramların daha kolay anlaşılmasına, konuyu ilginç hale getirmeye de katkı sağlar.

19 SIK KULLANILAN SUNUM TEKNOLOJİLERİ

20 Son yılların en iyi yedi sunum aracı, Clear Slayt (Slide Rocket) Prezi
Eğitim ya da ticari amaçlı geliştirilen birçok sunum aracı vardır. Son yılların en iyi yedi sunum aracı, Clear Slayt (Slide Rocket) Prezi Slide Shark Haiku Deck

21 Slide Dog Pow Toon Kineti Cast şeklinde sıralanabilir. Ancak sıklıkla kullanılan, Microsoft PowerPoint ve Prezi sunum araçlarıdır.

22 Powerpoint Belirlenmiş bir konuyu, belirli bir gruba görsel-işitsel öğeler yoluyla tanıtmak, öğretmek, bilgilendirmek, ikna etmek ya da açıklama yapmak amacıyla kullanılan bir sunum programıdır. .

23 Powerpoint sunuları; kullanıcı dostudur ve yaygın sistem özelliğinden dolayı hemen her alanda sunum yapmak isteyenlere yardımcı olur. Eğitim alanında, iş dünyasında, proje tanıtımlarında, toplantılarda ve seminerlerde sıklıkla powerpoint sunuları kullanılır.

24 POWERPOİNT AÇILIŞ SAYFASI BÖLÜMLERİ
Powerpoint dosyalarına sunu adı verilir ve bu dosyaların uzantısı «pptx» dir. Powerpoint programındaki her bir ekrana slayt denir. POWERPOİNT AÇILIŞ SAYFASI BÖLÜMLERİ Sekmeler Ana hat ve Slaytlar Bölmesi Slayt ekranı Not bölmesi şeklinde dört temel bölümden oluşur.

25 SEKMELER BÖLÜMÜ ; sunu penceresinin üst kısmında yer alan hazırlanacak ya da hazırlanan sunuda kullanılabilecek görevleri gerçekleştirmek için, kullanılabilecek olan menüleri içerir. ANAHAT VE SLAYTLAR BÖLMESİ ; hazırlanan tüm slaytları sayfa sayfa görebileceğiniz alandır.

26 SLAYT EKRANI ; sunumu hazırlarken metin, resim, grafik, video, ses, tablo gibi verilerin eklendiği alandır. NOT BÖLMESİ ; sunumu yapacak olan kişinin, her slaytın altına bu pencereyi kullanarak notlar alabileceği kısımdır.

27 GİRİŞ SEKMESİ : Bu sekme Powerpoint’ teki temel biçimlendirme işlemlerinin yapılabileceği seçenekleri içerir. Her powerpoint kullanıcısının sıklıkla ihtiyaç duyabileceği birçok grup seçeneği üzerinde bulundurur. Bunlar : Pano, Slaytlar, Yazı Tipi, Paragraf, Çizim ve Düzenleme şeklindedir. EKLE SEKMESİ : Bu sunuya ; tablo, resim, diyagram, grafik, metin kutusu, ses, köprü, üst ve alt bilgi gibi nesneleri eklemek için kullanılan sekmedir.

28 TASARIM SEKMESİ : Slaytlara : tema, yazı tipi, renk şeması veya arka plan stilleri vermek ve sayfa ayarlarını değiştirmek için kullanılan sekmedir. GEÇİŞLER SEKMESİ : Geçerli slaydınıza geçişler uygulayabildiğiniz, ses ekleme ve zamanlama ayarlaması yapabildiğiniz, değiştirebildiğiniz veya kaldırabildiğiniz sekmedir.

29 ANİMASYONLAR SEKMESİ : Slaydınızdaki nesnelerde animasyon uygulayabildiğiniz, değiştirebildiğiniz, zamanlama ekleyebildiğiniz veya kaldırabildiğiniz sekmedir. SLAYT GÖSTERİSİ SEKMESİ : Slayt gösterisini baştan veya istenilen yerden başlatabildiğiniz, slayt gösteriniz için ayarları özelleştirebildiğiniz ve tek tek slaytları gizleyebildiğiniz sekmedir.

30 GÖZDEN GEÇİR SEKMESİ : Sununuzda yazım denetimi yapabildiğiniz, dili değiştirebildiğiniz, geçerli sunu ile başka bir sunu ile arasındaki farkları karşılaştırabildiğiniz sekmedir. GÖRÜNÜM SEKMESİ : Sununuzda yazım denetimi yapabildiğiniz, dili değiştirebildiğiniz, geçerli sunu ile başka bir sunu arasındaki farkları karşılaştırabildiğiniz sekmedir. BİÇİM SEKMESİ : Sununuza çeşitli biçimlerde şekil ekleme, yazı, resim vb. nesneleri slayta çeşitli biçimlerde yerleştirme ve boyut verme gibi işlemleri yapabildiğiniz sekmedir.

31 PREZİ Prezi programı, çevirimiçi olarak hizmet veren, bir sunum programıdır. Prezi, sunumları çevirimiçi ortamda saklama, değişiklik yapma, diğer kişilerle birlikte aynı sunum üzerinde çalışma ve sunum yapma gibi olanaklar sunan bir programdır.

32 Prezi, PowerPoint ve benzeri sunum programlarının klasik yöntemlerinden sıyrılarak görsellik ve yaratıcılıkla birleştirilmiş sunumlar hazırlamaya olanak tanır. Prezi’ de yeni sunu oluşturmak için «New Prezi» ye tıklayarak sunum hazırlanmaya başlanır. Tasarım şablonlarından biri seçilerek devam edilir.

33 PREZİ ANA MENÜLERİ INSERT menüsüyle sunuya bilgisayardan fotograf, pdf dosyası ya da video eklenebilir. Bununla birlikte Youtube videolarını ya da çevirimiçi bir fotograf da sunuya eklenebilir. FRAME aracıyla çizilen çerçeve içinde birden fazla öğe yerleştirmek ve o çerceve üzerinden ögelerin hepsine birden odaklanmak mümkündür.

34 PATH aracıyla sırayla işaretlediğimiz tüm öğelerin hepsinin sunuma katılması sağlanır.
COLORS & FONTS menüsünde Prezi’ de hazır bulunan renk seçenekleri kullanılabilir.

35 «Show» butonuyla sunumu izlemek ve tekrar düzenleme yapmak da olasıdır
«Show» butonuyla sunumu izlemek ve tekrar düzenleme yapmak da olasıdır. Prezi, diğer sunum programlarından farklı olarak, her şeyi bir ekranda tutup ekrandaki elemanlar arasında geçiş yapma olanağı sağlayan bir yapıya sahiptir. Oluşturulan metinleri ve görsel öğeleri Frame içine alarak gruplandırdıktan sonra Path menüsüyle sıralamak mümkündür.

36 Google/Google documents/Slayts Sunum hazırlama teknolojileri

37 EN SIK KULLANILAN SUNUM PROGRAMLARINDAKİ KAVRAMLARIN TEMEL İŞLEVLERİNİ AÇIKLAYINIZ.

38 Powerpoint sunum programında Ekle, Tasarım, Geçişler, Animasyon, Slayt Sıralayıcısı, Gözden Geçirme, Görünüm ve Biçim gibi menüler yer alırken, Prezi, Insert, Frame, Path ve Colors&Fonts gibi menülere sahiptir.

39 Her iki programda da benzer işlevlere sahip bu araçlarla sunularda daha etkili mesajlar vermek ve kalıcılığını sağlamak için çeşitli yazı, grafik, tablo, animasyon, video gibi ögeler eklenir ve görüntülenir.

40 Powerpoint, Prezi’ ye göre daha eski bir sunum programıdır
Powerpoint, Prezi’ ye göre daha eski bir sunum programıdır. Prezi, sunu ögelerinin çevrim içi gösterimine olanak sağlarken ve her yerden ulaşma imkanı sunarken Powerpoint daha durağandır. Bununla birlikte, Prezi gibi tüm işlevlerine erişmek için ücretli abonelik gerektirmemesi Powerpoint’in daha sık kullanılmasını sağlamaktadır. Öte yandan Prezi, Powerpoint’ e göre daha etkileyici ve yaratıcı sunuların hazırlanmasına olanak sağlamaktadır.

41 TEŞEKKÜR EDERİM…


"TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ-I ÜNİTE 3 Yrd. Doç. Dr. Ebrucan İslamoğlu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları