Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yardımlaşma ve Dayanışma Yolu Olarak Sadaka Zekât ve Sadaka Verecek Duruma Gelmeye Çalışmalıyız Yardımlaşma Kurumlarımız.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yardımlaşma ve Dayanışma Yolu Olarak Sadaka Zekât ve Sadaka Verecek Duruma Gelmeye Çalışmalıyız Yardımlaşma Kurumlarımız."— Sunum transkripti:

1 Yardımlaşma ve Dayanışma Yolu Olarak Sadaka Zekât ve Sadaka Verecek Duruma Gelmeye Çalışmalıyız Yardımlaşma Kurumlarımız

2 "Veren el alan elden üstündür."

3 Sadaka nedir? Karşılıksız yapılan her türlü yardım, güzel ve yararlı davranışa sadaka denir.

4 Bir yoksula para, giyecek, yiyecek vs
Bir yoksula para, giyecek, yiyecek vs. vermek, insanların yararlanacağı okul, cami, yol, köprü, çeşme yaptırmak birer sadakadır.

5 Çevrenizde insanların yararlanmaları için yaptırılmış yerler var mı?
7ııuuhjbı

6 Sadaka örnekleri Komşuları ile olan ilişkilerinde kırıcı olmamak, ona her konuda yardım elini uzatmak Bir yoksulu yedirip, giydirmek ve barındırmak Güler yüz ve tatlı dille insanların gönüllerinin almak, sevgi ile başları okşamak Üzgün ve dertli birini teselli etmek Bildiklerini başkalarına öğretmek Çevremizdekilere doğru yolu göstermek Hasta, yaşlı ve kimsesizleri ziyaret etmek Her konuda çevremizdeki insanların yardımına koşmak

7 Hasta, sakat ve yaşlı bir kardeşimize taşıtlarda yer vermek, elinden tutup karşıdan karşıya geçmesine yardım etmek Bir yolcuya, bir misafire gideceği veya aradığı yeri göstermek Çevremizde insanlara rahatsızlık, tiksinti veren şeyleri ortadan kaldırmak İnsan olsun hayvan olsun susayan birine su vermek Yaşlı, hasta bir komşunun çarşı-Pazar işlerini görmek Kısaca; Allah ve Rasulünün bizden istediği, akıl ve vicdanın hoş gördüğü bir şeyi yapmak iyiliktir. Hatta kötülükten sakınmak, başkalarına kötülük yapmamakta bir iyiliktir. Bütün iyiliklerde “ sadaka ” dır.

8 fıtır sadakası Bu sadaka, aslî ihtiyaçlarından başka zekât verecek kadar bir mala sahip olan her Müslüman tarafından verilir. Ramazan ayında bayramdan önce verilir. Halkımız bu sadakaya kısaca "fitre" demektedir. Amacı: Oruç tutan müslümanlarda meydana gelebilecek hataları gidermek ve bayram günlerinde fakirlerinde sevinmelerini sağlamaktır

9 Fıtır sadakası neden bayramdan önce verilmelidir? Tartışınız.

10 Zengin olan müslümanlar verir.
Fitrede akıl ve ergenlik şartı yoktur. Çocuklar ve deliler için velileri fitrelerini verirler. Oruç tutmayanlar da fitrelerini vermelidirler.

11 Fitreler zekat verilen yerlere verilir.
KİMLERE VERİLİR - KİMLERE VERİLMEZ Fitreler zekat verilen yerlere verilir. Fitreler zekat verilmeyen yerlere verilmez.

12 Miktarı ne kadardır? Fıtır sadakasının miktarı bir kişinin sabahlı akşamlı bir günlük yiyecek miktarıdır.

13 SİZDEN FAZLA VEREN VAR Hz. Ebu Bekir'in halifeliği sırasında Medine'de büyük bir kıtlık baş göstermişti. Halk ekmek yapmak için buğday bulamaz olmuştu. Hz. Osman da bu sırada Şam'a bir ticaret kafilesi göndermiş, oradan yüz deve yükü buğday satın alarak Medine'ye getirtmişti. Bu miktar, halkın buğday ihtiyacını büyük ölçüde karşılayabilecek kadardı | Bazı tüccarlar derhal Hz. Osman'a müracaat ettiler. Şam'dan getirttiği bu buğdayı satın almak istediler. Buğdayın bir ölçüsüne 4 dinar veriyorlardı. Hz. Osman, "Sizden fazla veren var." dedi ve buğdayını hiç kimseye satmak istemedi. Tüccarlar bu durumda teklif ettikleri fi­yatı arttırdılar. Fakat yine Hz. Osman'dan, "Sizden fazla veren var." yanıtını aldılar. Nihayet buğdaya verebilecekleri en yüksek fiyatı verdiler. Fakat Hz. Osman'ın ağzından, "Sizden fazla veren var." sözünden başka lâf çıkmıyordu. Bazıları onun bu tutumunu, fırsat düşkünlüğüne ve çok kazanma hırsına bağlıyordu. Halk şiddetli ihtiyaç içinde kıvranırken onun böyle davranma­sını kendisine hiç yakıştıramıyorlardı.

14 Konuyu halife Hz. Ebu Bekir'e anlatmaya karar verdiler. Ondan Hz
Konuyu halife Hz. Ebu Bekir'e anlatmaya karar verdiler. Ondan Hz. Osman'la aralarını bulmasını istediler. Halifenin huzuruna çıkarak, durumu olduğu gibi anlattılar. Hz. Ebu Bekir anlatılanları sonuna kadar dinledi ve onlara, "Bu işte bir gariplik var." dedi. "Bana öyle geliyor ki siz Hz. Osman'ın sözünü iyi anlayamadınız. O, halkın ihtiyacını fırsat bilip ondan kâr ve çıkar elde ede­cek kimse değildir. Böyle davranışının mutlaka bir hikmeti vardır. Haydi, beraber gidip konuyu bizzat kendisinden öğrenelim." dedi. Hep birlikte Hz. Osman'ın yanına vardılar. Hz. Ebu Bekir tüccarların anlattıklarını Hz. Osman'a söyledi. Ona niçin malını verilen fiyata satmadığını sordu. Hz. Osman'ın bu soruya yanıtı şaşırtıcıydı. Hz. Osman sadece Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için buğdayı yoksullara dağıtacağını söyledi.

15 Hz.Osman'ın bu davranışını değerlendiriniz.

16 ZEKÂT VE SADAKA VERECEK DURUMA GELMEYE ÇALIŞMALIYIZ
İslâm dini, çalışmayı neden ibadet saymaktadır? Tartışınız. "Veren el alan elden üstündür." hadisinin ne anlatmak isteğini tartışınız Çalışıp üretmek varken dilenmek insana yakışmaz. Ürün emek ister. Emek olmadan yemek olmaz.

17 En eski yardımlaşma kurumlarımız vakıflardır
En eski yardımlaşma kurumlarımız vakıflardır. Bu kurumlarımız birer hayır kurumlarıdır.

18 Sadece Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla mal veya mülk gelirinin tamamının insanların veya diğer varlıkların yararına verilmesine vakıf denir.

19 Çevrenizdeki yardımlaşma kurumlarının adlarını söyleyiniz?

20 Devletimizin korunması ve halkımızın mutluluğu için görev yapan vakıf adları söyleyiniz.

21 Çevrenizde hayırsever kimseler tarafından yaptırılmış herhangi bir okul, köprü, çeşme, cami var mı? Varsa adlarını söyleyiniz.

22 Kızılay doğal afetlerde neler yapmaktadır? Bildiklerinizi söyleyiniz.

23 Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kuru­mudu

24 Bulunduğunuz il, ilçe veya kasabada bu kurumlardan hangisi bulunmaktadır?

25 Buraları hiç ziyaret ettiniz mi
Buraları hiç ziyaret ettiniz mi? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

26 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu

27

28 Temiz Toplum: Kendisine güvenilen şerrinden ve zarârından emîn olunan kimselerden meydana gelmiş topluluk

29 GELECEK HAFTA İŞLENECEK KONU
Vatan ve Millet Kavramlarını Öğreniyoruz Biz Vatanımızı ve Milletimizi Çok Severiz Bu Vatanda Hepimiz Bir Milletiz

30


"Yardımlaşma ve Dayanışma Yolu Olarak Sadaka Zekât ve Sadaka Verecek Duruma Gelmeye Çalışmalıyız Yardımlaşma Kurumlarımız." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları