Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU
İDEAL GENÇLİK HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM-HATİBİ ERZİNCAN MÜFTÜLÜĞÜ

2 وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım. (Zariyat, /56)   Yüce Peygamber (sav)şöyle  buyurur: إياكم وطيرات الشباب ، أي عثراتهم وزلاتهم. " Gençliğin  tehlikelerinden sakınınız!" (Abdürrazzak. 10/93)

3 لَقَدْ كَانَ لَكُمْ ف۪ي رَسُولِ اللّٰهِ اُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُوا اللّٰهَ وَالْيَوْمَ الْاٰخِرَ وَذَكَرَ اللّٰهَ كَث۪يراًۜ ﴿٢١﴾ Andolsun, Allah'ın Resülünde sizin için; Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah'ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır. Ahzâb : 21

4 عَنِ ابْنِ مَسْعُودٍ عَنِ النَّبِىِّ (صعلم) قَالَ  لاَ تَزُولُ قَدَمَا ابْنِ آدَمَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ مِنْ عِنْدِ رَبِّهِ حَتَّى يُسْأَلَ عَنْ خَمْسٍ عَنْ عُمْرِهِ فِيمَا أَفْنَاهُ وَعَنْ شَبَابِهِ فِيمَا أَبْلاَهُ وَمَالِهِ مِنْ أَيْنَ اكْتَسَبَهُ وَفِيمَ أَنْفَقَهُ وَمَاذَا عَمِلَ فِيمَا عَلِمَ . İbn Mesut (r.a) Rasulullah'ın (s.a.v) şöyle buyurduğunu söyledi: Âdemoğlu şu beş şeyden sorguya çekilmedikçe Rabbinin huzurundan ayrılamaz: 1- Ömrünü nerede geçirdiğinden. 2- Gençliğini nerede tükettiğinden. 3- Malını nerden kazandığından. 4- Nereye harcadığından. 5- İlmiyle nasıl amel ettiğinden.  (Tirmizi, Kıyame, 2601)

5 أن النبي (ص) قال لرجل : (إغتَنِمْ خَمْسًا قبل خمسٍٍ : حياتَكَ قبل موتِك ، وفَرَاغَك قبل شُغلِِك ، ، وشبابَك قبل هَرَمِك ، وصحتَك قبل سَقَمك "Beş şey gelmeden evvel beş şeyi fırsat bil: 1.Ölüm gelmeden önce hayatının, 2.Hastalık gelmeden önce sağlığının, 3.Meşguliyet gelip çatmadan önce boş vaktinin, 4.İhtiyarlık gelmeden önce gençliğinin, 5.Fakirlik gelmeden önce zenginliğinin."  (Hâkim: Müstedrek, Beyhaki Şuab)

6 ”. من عرف نفسه فقد عرف ربّه
KENDİNİ BİLEN RABBİNİ BİLİR. RABBİNİ BİLEN DE HADDİNİ BİLİR. Bediüzzaman hz.: Çünkü ben nefsimi herkesten daha ziyade nasihate muhtaç görüyorum. (birinci söz)

7 Nefse güvenilmez. Hazret-i Yûsuf (a.s.) bir peygamber olduğu halde,
     وَمَا أُبَرِّئُ نَفْسِي إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ إِلَّا مَا رَحِمَ رَبِّي إِنَّ رَبِّي غَفُورٌ رَحِيمٌ  "Ben nefsimi temize çıkarmam. Çünkü nefis, dâima kötülüğe sevkeder ancak Rabbim rahmet ederse o başka" (Yûsuf :53) demiştir.

8 Geçliğimizi Tehdit Eden Unsurlar:
1- Özenti: 2- Din ve Ahlak Eğitiminin Yetersizliği: 3- Zararlı Alışkanlıklar:  4- Şeytan, Nefis, Heva ve Hevese Uyma:  5- Zararlı Görsel ve Yazılı Medya: 6- Kitap Okuma Alışkanlığının Yetersizliği: 7-Aile İçi Problemler:

9 Geçliğimizi Tehdit Eden Unsurlar:
1- Özenti: “Aya giden, yıldıza gidenmilletlere imrenen türk gencliği! Yirmi yaşındaki fatihin Ahlak fezasından düştüğünüz bu günkü çöplüğe bakın ve utanın! NFK Ya Allah a Baş Eğer hiç kimseye eğmezsin. Yada herkese baş eğer hiçbir şeye değmezsin. NFK Neler Kaybetti İnsan Kul’a kulluk uğruna… Ah Bir Erebilseydik, “KUL” Olmanın Şuuruna.. NFK

10 2- Din ve Ahlak Eğitiminin Yetersizliği:
Almanyada konferansta H. Karaman a bir öğrenci soruyor. “Türkiyede 0kumuş gencler tıpkı bir hırıstıyan gibi yaşamayı tercih ediyor. Orada öğretmenler hırıstıyan değil. Neden böyle? Mehmed'im, sevinin, başlar yüksekte!  Ölsek de sevinin, eve dönsek de!  Sanma bu tekerlek kalır tümsekte!  Yarın, elbet bizim, elbet bizimdir!  Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir!

11 3- Zararlı Alışkanlıklar:  
إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاء فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللّهِ وَعَنِ الصَّلاَةِ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ Şeytan içkide ve kumarda ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister.Artık vazgeçtiniz değil mi? (Maide, 5/91)  4- Şeytan, Nefis, Heva ve Hevese Uyma:  أَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَهَهُ هَوَاهُ أَفَأَنتَ تَكُونُ عَلَيْهِ وَكِيلًا “Kendi nefsinin arzusunu kendisine ilah edineni gördün mü? Ona sen mi vekil olacaksın?” (Furkan, 25/43) 5- Zararlı Görsel ve Yazılı Medya:

12 6- Kitap Okuma Alışkanlığının Yetersizliği:
“Bir elde kadeh, bir elde Kur’ân / Bir helâldir işimiz bir haram. Şu yarım yamalak dünyada, Ne tam kâfiriz, ne tam Müslüman…” Ömer Hayam; derken tam da zamanımızı ifade ediyor

13 Enes İbni Mâlik (r.a)’den, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu:
7-Aile İçi Problemler: Peygamberimiz(sav) büyüklerine saygılı gençler hakkında şöyle buyurmuştur: عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صعلم) مَا أَكْرَمَ شَابٌّ شَيْخًا لِسِنِّهِ إِلَّا قَيَّضَ اللَّهُ لَهُ مَنْ يُكْرِمُهُ عِنْدَ سِنِّهِ Enes İbni Mâlik (r.a)’den, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu:  “Allah Teâlâ, yaşından ötürü bir ihtiyara saygı gösteren gence, yaşlılığında hizmet edecek kimseler lutfeder.”  (Tirmizî, Birr, 75) sıtkı aslanhan anlatıyor.

14 Abdullah ibni Ömer'in (r.a.) anlattığı şu hâdise ne kadar ibretlidir:
Ensardan bir adam gelerek, Peygamberimize (a.s.m.) şöyle sordu: "Yâ Resûlâllah, müminlerin hangisi daha akıllı, daha şuurludur? "Ölümü en çok hatırlayan ve ölümden sonrası için en güzel şekilde hazırlanan. İşte onlar en akıllı, en şuurlu olanlarıdırlar." (Ibn-i Mâce, Zühd: 31)

15 Zübeyir b. Avvam (ra) Müslüman olduğu zaman 15 yaşındaydı
Zübeyir b. Avvam (ra) Müslüman olduğu zaman 15 yaşındaydı. 17 yaşında eline kılıcı alıp gece sokağa fırlamıştı. Peygamberimiz (asm) ona “Zübeyir benim havarimdir” demişti.  Talha b. Ubeydullah (ra) 15 yaşında Müslüman olmuştu ve Peygamberimiz (asm) ona da “Talha ve Zübeyir cennette benim komşularımdır”

16 Sa’d b. Ebi Vakkas (ra) 19 yaşında Müslüman oldu
Sa’d b. Ebi Vakkas (ra) 19 yaşında Müslüman oldu. Tam bir İslâm fedaisi idi. Uhut Savaşında Peygamberimizi (asm) korumuş ve her ok atışında bir müşriği yok etmiş Peygamberimizin (asm) “Anam-babam sana feda olsun at ya Sa’d!” diye iltifatına mazhar olmuştur. 

17 Said b. Zeyd (ra) 19 yaşında Müslüman olmuş ve bütün ömrünü İslâm yolunda feda etmiş hanımı ile ilk hicrete çıkan da o olmuştur. Cennetle müjdenen “Aşere-i Mübeşere” denilen on kişiden sayılmışlardır. Erkam b. Ebi’l-Erkam (ra) 17 yaşında Müslüman olmuş ve Mekke kenarındaki avlulu evini Peygamberimize (asm) tahsis etmiş ve ilk “Medrese” şekline getirmiştir. Hz. Ömer (ra) ve daha nice mü’minler bu evde hidayete ermişlerdir. (İbn-i Hişam, Sire, 1:270)

18 Mus’ab. B. Umeyr (ra):16 yaşında müslüman olmuş
Mus’ab. B. Umeyr (ra):16 yaşında müslüman olmuş.Genç yaşında muallim olarak Medine’ye gönderilmiş ve bir senede Müslümanların sayısını 180’e çıkarmış . Medine ileri gelenlerinden Useyid b. Hudayr ve Sa’d b. Muaz (ra) gibi ileri gelenlerin Müslüman olmasını sağlamıştır. (Buhari, Menâkıbu’l-Ensar, 46) Cafer b. Ebi Talib (ra) 25 yaşında Habeş Hicret kafilesinin başkanlığını yapmış ve Habeş Necaşisi huzurunda Mekke müşrikleri ile tartışarak Necaşi’nin Müslüman olmasını sağlamıştır.

19 Enes b. Mâlik (ra) genç yaşında Peygamberimizin (asm) hizmetine girmiş ve on sene Peygamberimize (asm) hizmet etmiştir. Peygamberimiz (asm) ona da “ömrünün uzun mal ve evlâdının çoğalması için duâ etmiştir.” Bu duânın bereketi ile 107 yaşına kadar yaşamış, 100 evlât ve torununu bizzat kendi eliyle cenazesini defnetmiştir. Mal ve servetçe de bulunduğu beldede ondan zengini olmamıştır. Zeyd b. Sabit (ra) Peygamberimizin (asm) azatlı kölesi idi. Kur’ân'ın hafızı olup daha sonra Kur’ân-ı Kerimin toplanıp kitap haline gelmesinde Heyet Başkanı olarak görev yapmıştır. Üsame b. Zeyd (ra) Peygamberimiz (asm) onu 19 yaşında orduya komutan tayin etmiş ve Bizans üzerine göndermiş, emrine Hz. Ömer (ra) ve Halid b. Velid (ra) gibi kumandanları vermiştir. 

20 Ben Milletim Uğruna Adamışım Kendimi.
Bir Doğrunun İmanı, Bin Eğriyi Düzeltir. Zulüm Azrail olsa Hakkı Tutacağım. Mukaddes Davalarda Ölüm Bile Güzeldir. Sezai KARAKOÇ MÜSLÜMANLAR Asla Düşmanlarına Mağlup Olmazlar. Biz Müslümanlar sadece aramızdaki ihtilaflara mağlup oluruz Şehid Abdullah Azzam

21 www.ibrahimsucuoglu.com Ya inandığın gibi yaşarsın
yada yaşadığın gibi inanırsın Hz. Ömer (Ra)

22 عَنْ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ قَالَ حَاسِبُوا أَنْفُسَكُمْ قَبْلَ أَنْ تُحَاسَبُوا  وزِنوا أنفسَكم قبل أن تُوزَنوا   وَتَزَيَّنُوا لِلْعَرْضِ الْأَكْبَرِ وَإِنَّمَا يَخِفُّ الْحِسَابُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَلَى مَنْ حَاسَبَ نَفْسَهُ فِي الدُّنْيَا Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz. Amelleriniz tartılmadan önce de ölçülü olunuz!  Hesap günü için hazırlıklı olun. Şüphesiz dünyada sorumlu davranan kimsenin hesabı hafif olacaktır."   (Tirmizi,İbn Ebi Şeybe, Beyhaki)….!

23 Peygamberimiz (a.s.m.)en hayırlı gençlerle ilgili bir hadislerinde şöyle buyurur:
"Gençlerinizin en hayırlısı ihtiyarlarınıza benzeyendir. İhtiyarlarınızın en şerlisi, gençlerinize benzeyendir." (F. Kadîr, 15:776) Nitekim bir Allah dostu, bu hadîsi izah ederken, şunları söyler: "En hayırlı genç odur ki, ihtiyar gibi ölümü düşünüp âhiretine çalışarak, gençlik hevesâtına esir olmayıp gaflette boğulmayandır. Ve ihtiyarlarınızın en kötüsü odur ki, Gaf lette ve hevesatta gençlere benzemek ister, çocukçasına, hevesât-ı nefsaniyeye tâbi olur."

24 Peygamberimiz, "Lezzetleri tahrip edip acılaştıran ölümü çok zikrediniz"  (Tirmizi, Zühd: 2),
. Hz. Ali (ra) da; “Gençleri kendi zamanımıza göre değil, onların yaşayacağı zamana göre eğitmek gerektiğine dikkatimizi” çeker.

25 bir gençlik, bir gençlik, bir gençlik...
"zaman bendedir ve mekân bana emanettir! " şuurunda bir gençlik... surda bir gedik açtık; mukaddes mi mukaddes!  ey kahbe rüzgâr, artık ne yandan esersen es! .. HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM-HATİBİ ERZİNCAN MÜFTÜLÜĞÜ


"HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları