Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
2
Endüstriyel Mikrobiyoloji: Ticari önemi olan ürünleri üretmek için mikroorganizmaların büyük ölçekli kullanımıdır. Mikrobiyal Biyoteknoloji: Mikroorganizmalar tarafından pek çoğu doğal olarak üretilmeyen yeni mikrobiyal ürünlerin üretimi için gen manipülasyon yöntemlerini kullanır.
3
Yararlı Bir Endüstriyel Mikroorganizmanın Özellikleri
Endüstriyel işlem için uygun olan bir organizmanın, yalnızca ilgilenilen maddeyi üretilebilmesinin yanı sıra başka özellikleri de olmalıdır. 1. Organizma büyük ölçekli kültürde üreme ve ürün oluşturma yeteneğinde olmalıdır. 2. Büyük fermentörlere kolayca inoküle edilebilmesi için, tercihen spor ve diğer bazı üreme hücresi formlarını üretmelidir. 3. Hızlı üremeli ve istenilen ürünü kısa zamanda üretmelidir. 4. Endüstriyel olarak yararlı bir organizma,büyük miktarda temin edilebilen ve pahalı olmayan sıvı kültür ortamında üreyebilme yeteneğinde de olmalıdır. Pek çok endüstriyel mikrobiyolojik işlem, büyük ölçekli kültür ortamlarında ana veya tamamlayıcı bileşen olarak diğer endüstrilerin atık karbonlarını kullanır. Bunlara, mısır meserasyon sıvısı (mısır yaş öğütme endüstrisinin azot ve üreme faktörlerince zengin olan bir ürünü) ve peynir altı suyu (süt endüstrisinin laktoz ve mineraller içeren atık suyu) dahildir.
4
Yararlı Bir Endüstriyel Mikroorganizmanın Özellikleri
5. Bir endüstriyel organizma, özellikle insanlara ve ekonomik önemi olan hayvan ve bitkilere patojenik olmamalıdır. 6. Endüstriyel fermentördeki yüksek hücre yoğunlukları ve fermentörün dışındaki çevrenin kontaminasyonunun engellenmesi fiilen imkansız olduğundan, bir patojen potansiyel olarak çok önemli problemler oluşturacaktır. 7. Endüstriyel mikroorganizma genetik manipulasyona uygun olmalıdır. Endüstriyel mikrobiyolojide, artmış verimler çoğu kez genetik olarak mutasyon ve seleksiyon yollarıyla elde edilmiştir. 8. Genetik olarak kararlı olan ve kolayca manipüle edilebilen bir mikroorganizma, bu nedenle açık bir avantajdır.
5
Primer ve Sekonder Metabolitler
Primer metabolit: Aktif hücre çoğalması esnasında meydana getirilen ve üreme için gerekli ürünlerdir. Örn: Fermentasyonda etanol oluşumu Sekonder metabolit: Üremenin durağan fazı olan üremenin sonuna doğru üretilen üründür. Çoğalma ve üreme için gerekli değildir. Sentezi için çok satıda özgül enzimatik reaksiyona ihtiyaç duyulan kompleks organik moleküllerdir. Örn: Tetrasiklin 72 ve eritromisin antibiyotiği 25 farklı enzimatik basamakla sentezlenir.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.