Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EVLAT EDİNME EVLAT EDİNME KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EVLAT EDİNME EVLAT EDİNME KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI"— Sunum transkripti:

1 EVLAT EDİNME EVLAT EDİNME KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
ERGİN VE KISITLILARIN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI EVLAT EDİNMEDE ŞEKİL VE USUL EVLAT EDİNMENİN SONUÇLARI

2 EVLAT EDİNME Evlat edinme ile kurulan soybağı, kan bağına değil, evlat edinme ilişkisini mahkeme kararına dayanır. Yapay soybağı olarak isimlendirilir. Medeni Kanun evlat edinmenin koşulların evlatlık olan kişinin ergin olup olmadığına bakarak iki farklı biçimde düzenlenmiştir.

3 KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
18 yaşından küçüklerin evlat edinilmesidir. Koşulları genel ve özel koşullar olarak 2’ye ayırabilir: 1.Genel Koşullar -Çocuğun yüksek yararına uygunluk (ÇHS’de de özel olarak düzenlenmiştir. TMK madde 305) -Bakım ve özen ilişkisinin evlatlık işleminden önce kurulmuş olması gerekir. Bir yıl süreyle bakılmış olma koşulu aranır.

4 KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
2. Özel Koşullar a.Eşlerin Birlikte Evlat Edinmesi: Medeni Kanun evli kişiler açısından kural olarak birlikte evlat edinme zorunluluğunu benimsemiştir. Bunun nedeni de çocuğun yüksek yararıdır. (TMK madde 306). Bununla birlikte evlat edinecek eşlerin beş yıldan beri evli olmaları ve otuz yaşını doldurmuş bulunmaları şarttır.

5 KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
Eşlerin birlikte evlat edinme zorunluluğunun iki istisnası mevcuttur: -Birlikte evlat edinmenin mümkün olmaması durumunda otuz yaşını doldurmuş eş, diğer eşin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksunluğu, iki yılı aşkın süredir nerede olduğunun bilinmemesi veya mahkeme kararıyla iki yılı aşkın süredir eşinden ayrı yaşamakta olması yüzünden birlikte evlat edinmesinin mümkün olmadığını kanıtlarsa tek başına evlat edinebilir. (TMK madde 307)

6 KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
-Diğer Eşin Çocuğunu Evlat Edinmesi durumunda eşlerden biri, en az iki yıldan beri evli olmaları veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlat edinebilir (TMK madde 306). Medeni Kanun birlikte evlat edinmeyi, eşlerin beş yıldır evli olmaları koşuluyla kolaylaştırmışken, tek başına evlat edinmeyi otuz yaş koşulunu koyarak zorlaştırmıştır.

7 KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
b.Tek Başına Evlat Edinmede Otuz Yaşın Doldurulmış Olması: Evli olmayan kişilerin evlat edinmeleri için diğer koşulların yanında otuz yaşını doldurmuş olmaları da zorunludur (TMK madde 307). Evlat edinmede “doğayı taklit etme” kuralı işlenir. Medeni Kanun evlat edinen ile evlat edinilen arasında on sekiz yaş farkın bulunmasını hükme bağlamıştır (TMK madde 308).

8 KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
c.Yaş Farkı: Evlat edinenle evlat edinilen arasında en az onsekiz yaş bulunması zorunludur (TMK m. 308/1). d.Vesayet Dairelerinin İzni: Evlat edinilecek çocuk vesayet altında ise vesayet dairesinin izni aranır.

9 KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
e.Çocuğun Rızası: Evlat edinilecek küçük, ayırt etme gücüne sahipse, rızası olmadıkça evlat edinilemez (TMK madde 308). Yargıtay evlat edinme tarihinde on iki yaşındaki çocuğun evlat edinme bakımından ayırt etme gücüne sahip olup olmadığının araştırılmasını istemektedir. f.Ana Babasının Rızası: Bir çocuğun evlat edinilebilmesi kural olarak ancak ana babasının rızasıyla mümkün olabilir. (TMK madde 309) Her ikisinin de rızası alınır.

10 KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
Rızanın Verilme Yöntemi -Rıza, çocuğun ana babasının oturdukları yer mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak açıklanarak tutanağa geçirilir. -Rıza şarta bağlanamaz. -Kanun koyucu anne ve babanın çocuk doğmadan önce veya doğduktan hemen sonra rıza vermelerini uygun görmemiştir. En az doğumdan sonra altı hafta sonra geçmiş olmalıdır. (TMK madde 310) -Rıza geri alınabilir. Rıza mahkeme tutanağına geçirildikten sonra altı hafta içinde aynı usulle geri alınabilir.

11 KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
Rızanın Aranmadığı Durumlar -Anne ve babadan birinin kim olduğu bilinmez veya uzun süreden beri nerede olduğu bilinmiyorsa veya ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunuyorsa rıza aranmaz. -Anne ve baba küçüğe karşı özen yükümlülüklerini yeterince yerine getirmiyorsa rıza aranmaz. (TMK madde 311) Bu durumlar genellikle bulunmuş veya terk edilmiş çocuklar bakımından söz konusu olur. Anne babanın rızasının aranıp aranmayacağına dair karar evlat edinme işlemleri sırasında verilir. Bu kararı vermeye yetkili mahkeme, çocuğun oturduğu yer mahkemesidir. (TMK madde 312)

12 ERGİN VE KISITLILARIN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
Belli koşulları olmasıyla birlikte ihtiyaç halinde küçüklerin evlat edinme usulleri kıyasen uygulanır. -Evlat edinenin alt soyunun izni gerekir. -Evlat edinilen evlat edinen tarafından küçükken en az beş yıl süreyle bakılmış olmalıdır. -Evlat edinecek eşlerin en az beş yıldır birlikte yaşamaları gerekir. (TMK madde 313) -Evlat edinilecek kişi tam ehliyetli olsa bile diğer eşin rızası olmadıkça evlat edinilemez.

13 EVLAT EDİNMEDE ŞEKİL VE USUL
“Küçüklerin Evlat Edinilmesinde Aracılık Faaliyetlerinin Yürütülmesine İlişkin Tüzük” bu konudaki yöntemleri gösterir. Aracılık faaliyeti Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından yürütülür. Uluslararası evlatlık ilişkileriyle ilgili “Çocukların Korunması ve Ülkelerarası Evlat Edinme Konusunda İşbirliğine Dair Sözleşme” hükümleri uygulanır. Ancak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, evlat edinmek üzere kurum yetkili mercilerine başvuruda önceliği Türk vatandaşlarına tanımaktadır.

14 EVLAT EDİNMEDE ŞEKİL VE USUL
Medeni Kanun madde 316 gereği hakimin evlatlık işlemi açısından tarafları kapsamlı bir biçimde araştırma görevi bulunur. Evlat edinme kararı kesinleştikten sonra mahkeme kesinleşmiş kararı on gün içinde hem evlat edinene hem de evlatlığın nüfus dairesine bildirir. (Nüfus Hizmet Kanunu madde 29) Medeni Kanun’a göre evlat edinme ile ilgili kayıtlar belgeler ve bilgiler mahkeme kararı olmadıkça veya evlatlık istemedikçe açıklanamaz. (TMK madde 314)

15 EVLAT EDİNMENİN SONUÇLARI
1. Kişisel Sonuçlar a.Adı Soyadı: Evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alır. (TMK madde 314) b.Vatandaşlık: Türk Vatandaşlık Kanunu’na göre ergin olmayan evlatlık, kamu düzeni açısından sakınca bulunan bir hal olmaması koşuluyla evlatlık kararı ile Türk vatandaşlığını kazanır. c.Hısımlık: Evlat edinme sonucunda soybağı kurulur. Evlenme yasağı vardır.

16 EVLAT EDİNMENİN SONUÇLARI
2.Velayet: Evlat edinme kararının kesinleşmesiyle asıl anne babaya ait olan velayet hakkı evlat edinene geçer. 3.Mirasçılık: Evlatlık ve altsoyu evlat edinene kan hısımı gibi mirasçı olur. Buna karşın evlat edinen ve hısımları evlatlığa mirasçı olmazlar. (TMK madde 500) evlatlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. (TMK madde 500) 4.Nafaka Yükümlülüğü: Evlatlık ve evlat edinen karşılıklı olarak birbirlerine yardım nafakası vermekle yükümlüdürler. (TMK madde 367)


"EVLAT EDİNME EVLAT EDİNME KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları