Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yazıcılar Printers Fon müziği.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yazıcılar Printers Fon müziği."— Sunum transkripti:

1 Yazıcılar Printers Fon müziği

2 Genel Bakış Bu bölümde aşağıdaki konular ele alınacaktır;
Yazıcı teknolojileri Lazer yazdırma işlemi Yazıcı dilleri ve bağlantıları Windows için yazıcı kurulum işlemleri Sorun giderme ipuçları Bu bölümde yazıcı teknolojilerini… Lazer yazdırma işleminin detaylarını… Yazıcı dillerini ve bağlantılarını… Windows için yazıcı kurulum işlemlerini… Son olarak da, sorun giderme ipuçları ve yazıcı bakımı konularını ele alacağız.

3 Modern Yazıcı Teknolojileri
Nokta Vuruşlu / Impact (Dot-Matrix) Mürekkep Püskürtmeli / Inkjet Boya Uçunmalı / Dye-Sublimation Isıl veya Termal / Thermal Katı Mürekkep / Solid Ink Lazer / Laser Modern yazıcılar şu şekilde sınıflandırılabilirler. Nokta vuruşlu yazıcılar… Mürekkep püskürtmeli, yani inkjet yazıcılar… Boya uçunmalı veya süblimleşme yazıcıları… Isıl veya termal yazıcılar… Katı mürekkep yazıcıları ve lazer yazıcılar…

4 Nokta Vuruşlu Yazıcılar
Nokta vuruşlu yazıcılar, mürekkepli şeride vurulan darbeler aracılığı ile mürekkebi kağıt yüzeyine aktarırlar İki temel türevi vardır Papatya çarklı / daisy wheel yazıcılar Nokta matris / dot matrix yazıcılar Papatya çarklı yazıcılar daktiloya benzer bir mantıkla çalışır ve günümüzde kullanılmaz Dot matrix yazıcılar ise kopyalı çıktı verebilmelerinin avantajı ile ofis ortamlarından halen kullanılır Nokta vuruşlu yazıcılar, mürekkepli şeride vurarak mürekkebi kağıt yüzeyine aktarırlar. İki temel türevi vardır; papatya çarklı yazıcılar ve nokta matrisli yazıcılar. Günümüzde "papatya çarklı“ yazıcılar büyük ölçüde kullanılmazken, nokta matris yazıcılarının yaygın olarak orijinal adı olan dot-matrix yazıcılar olarak anıldığını da duyarsınız. Papatya çarklı yazıcılar daktiloya benzer bir mantıkla çalışır. Dot matrix yazıcılar ise kopyalı çıktı verebilmelerinin avantajı ile ofis ortamlarından halen kullanılır.

5 Dot Matrix Nokta Vuruşlu Yazıcılar
Nokta matrisli yazıcılarda ızgara şeklinde matris yapı kullanır Bu matris yapının üzerinde ince iğneler vardır Bu iğneler mürekkepli şeride vurarak görüntüyü kağıda aktarır İğneleri tutan kısma yazıcı başlığı denir Yazıcıya gelen imge matrisi, aynen monitörün görüntüyü ekrana bastığı gibi yorumlanarak kağıda aktarılır Dolayısıyla yazıcı kafadaki iğne sayısı arttıkça görüntünün çözünürlüğü artar Yavaş ve gürültülü olsalar da özellikle fatura vb muhasebe çıktılarında birincil tip yazıcı olarak kullanılır Nokta matrisli yazıcılar teknolojilerinde ızgara şeklinde matris bir yapı kullanır. Bu matris yapının üzerinde ince iğneler vardır. Bu iğneler mürekkepli şeride vurarak görüntüyü karşısındaki kağıda aktarır. İğneleri tutan kısma yazıcı başlığı denir. Yazıcıya gelen imge matrisi, aynen monitörün görüntüyü ekrana bastığı gibi yorumlanarak kağıda aktarılır. Dolayısıyla yazıcı kafadaki iğne sayısı arttıkça görüntünün çözünürlüğü artar. Yavaş ve gürültülü olsalar da özellikle fatura vb muhasebe çıktılarında birincil tip yazıcı olarak kullanılır.

6 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
Yazıcı kafası elektronik bir sistemle kontrol edilerek, sağa ve sola doğru hareket eder Bu sırada yazıcı kafasındaki mürekkebin ince tüplerden fırlatılması ile kağıt üzerine görüntü aktarılır Bazı türevleri mürekkebi ısıtarak fırlatırken bazıları bunun için mekanik bir yapı kullanır Çoğu renkli yazıcılar püskürtmelidir ve oldukça kaliteli görüntü oluşturabilir Mürekkep püskürtmeli yazıcılar basit yapıda olmasına rağmen en önemli özelliği yazıcı kafanın elektronik bir sistemle kontrol edilmesidir. Görüntü, kağıt üzerine yazıcı kafadaki mürekkebin ince tüplerden fırlatılması ile aktarılır. Bazıları mürekkebi ısıtarak fırlatırken bazıları da mekanik bir yapı ile fırlatır. Isıtarak fırlatma metodunda her bir tüpün sonunda ısıtmayı sağlayan küçük dirençler yada elektrik iletkenliği olan levhalar kullanılır. Isınan mürekkebin kaynamaya başlamasıyla ufak hava kabarcıkları oluşur. Bu hava kabarcıkları, bir parça mürekkep damlacığını kağıda doğru fırlatarak kağıt yüzeyine çarpmasına neden olur. Bu şekilde kağıt üzerine aktarılacak görüntünün bir parçası tamamlanmış olur. Çoğu renkli yazıcılar püskürtmelidir ve oldukça kaliteli görüntü oluşturabilir.

7 Püskürtmeli Yazıcı Kartuşları
Mürekkepler özel olarak tasarlanmış kartuşlar içinde depolanır Çoğu alt segment yazıcıda 1 adet siyah ve 1 adet renkli olmak üzere iki mürekkep kartuşu bulunur Renkli kartuşta, mavi, kırmızı ve sarı mürekkepler için farklı bölümler vardır Daha üst düzey yazıcılarda renkler üç ayrı kartuşta depolanır Bu şekilde hem ekonomik fayda, hem de daha kaliteli çıktı elde edilir Günümüzde altı, sekiz ve daha fazla sayıda renkli kartuş barındıran yazıcılar vardır Yazıcıda bulunan kartuş sayısı çıktıdaki görüntü kalitesini arttırmasına karşılık, yazıcının da fiyatını yükseltir Mürekkepler özel olarak tasarlanmış mürekkep kartuşlarının içinde depolanır. Çoğu alt segment yazıcıda bir adet siyah mürekkep, bir adet de renkli mürekkep olmak üzere iki kartuş bulunur. Renkli kartuş içerisindeki mavi, kırmızı ve sarı renk mürekkepler için farklı bölümler vardır. Bu mürekkepler CMYK renk metodunu kullanarak renk çıktısı verirler. Bunların en ciddi problemi, renkli mürekkep bölümlerinden har hangi biri bittiğinde yeni bir kartuş alınmasıdır. Daha üst düzey yazıcılarda üreticiler mürekkep renklerini üç ayrı kartuşta depolamaya başladılar. Böylece üç adet renkli mürekkep kartuşu ve bir de siyah mürekkep kartuşu olmak üzere yazıcılarda dört kartuş yer almaya başladı. Bu şekilde ekonomik olarak fayda sağlamanın yanında, çıktıların da yüksek kalitede olması sağlanmıştır. Günümüzde altı, sekiz ve daha fazla sayıda renkli kartuş barındıran yazıcılar vardır. Genel olarak, yazıcıda bulunan kartuş sayısı çıktıdaki görüntü kalitesini arttırmasına karşılık olarak yazıcının da fiyatını yükseltir.

8 Püskürtmeli Yazıcılarda Baskı Kalitesi
Baskı çözünürlüğü mürekkep yoğunluğuyla ilgili olup, baskı kalitesini ve hızını etkiler Çözünürlük, birim alandaki nokta sayısıyla ölçülür (DPI) Nokta sayısının fazla olması, mürekkep noktalarının birbirine daha çok yakınlaşmasını ve daha kaliteli baskı oluşmasını sağlar Baskı kalitesini etkileyen önemli bir ekten de baskı yapılan yüzeyin türü ve kalitesidir Çözünürlük ve baskı ortamına göre değişse de, daha kaliteli yazıcıların dakikada alabileceği çıktı sayısı daha fazladır Baskı çözünürlüğü mürekkep yoğunluğuyla ilgili olup, baskı kalitesini ve hızını etkiler. Çözünürlük, birim alandaki nokta sayısıyla ölçülür ve DPI olarak ifade edilir. Sayfadaki nokta sayısının fazla olması, sayfa üzerindeki mürekkep noktalarının birbirine daha çok yakınlaştığını gösterir. Bu sayede basılan dokümanlar daha kaliteli olacaktır. Baskı kalitesini etkileyen önemli bir ekten de baskı yapılan yüzeyin türü ve kalitesidir. Baskı hızı, dakikadaki sayfa sayısıyla ölçülür ve yazıcıya ait hız bilgisi, kutusunun üstünde yazılıdır. Ancak bu hız baskıda kullanılan çözünürlük ve baskı materyaline göre değişir.

9 Boya Uçunumlu Yazıcıların Çalışması
Termal boya transfer yazıcıları olarak da bilinirler Süblimleşme yöntemini kullanırlar Katı bir halden buharlaşma ve sonra tekrar katı hale dönme yöntemi Silindir haline getirilmiş ısıya duyarlı her biri sayfa boyutunda CMYK bölümlerinden oluşan plastik film kullanılır Binlerce ısı elemanı içeren yazma başlığı plastik film üzerinden geçerken ısınan boya gaz haline geçer Daha sonra bunlar kağıda temas eder ve yoğunlaşarak katı hale geçer Termal boya transfer yazıcıları olarak da bilinen boya uçunumlu yazıcılar, teknoloji olarak "süblimleşme" metodunu kullanır. Süblimleşme, maddenin katı halden gaz haline geçmesi ve sonra gaz halinden tekrar katı hale dönmesidir. Baskı uçunmalı yazma tekniğinde de, renk baskısı için CMYK metodu kullanılır. Silindir haline getirilmiş ısıya duyarlı ve her biri sayfa boyutunda olan turkuaz, kırmızı, sarı ve siyah bölümlerden oluşmuş plastik filmler ile baskı oluşturulur. Binlerce ısı elemanı içeren yazma başlığı plastik film üzerinden geçerken ısınan boya gaz haline geçer. Daha sonra bunlar kağıda temas eder ve yoğunlaşarak katı hale geçer. Bu işlem her bir renk sayfası için ayrıca tekrarlanır. Bazı yazıcılar tüm renk işlemlerinden sonra kağıdı, koruyucu ince bir katmanla kaplayarak yazma işlemini tamamlarlar.

10 Boya Uçunumlu Yazıcıların Kullanım Alanı
Boya uçunumlu yazıcılar, ince detayın ve renk zenginliğinin fiyat ve hızdan daha önemli olduğu uygulamalarda tercih edilir Genellikle yüksek kalite masaüstü yayımcılığı, tıbbi ve bilimsel görüntüleme ve profesyonel fotoğrafçılık alanlarında kullanılır Belli bir amaç için yapılmış daha küçük yazıcılar, anlık durum yazıcıları olarak adlandırılırlar Bu yazıcılar süblimleşme metodunu kullanmalarına rağmen diğerlerine göre fotoğraf baskılarını daha ekonomik basarlar Görüntü kalitesi, tek renkli noktaların birleşmesi yerine renklerin aralıksız bir şekilde harmanlanmasına dayanır Boya uçunumlu yazıcılar, ince detayın ve renk zenginliğinin fiyat ve hızdan daha önemli olduğu uygulamalarda tercih edilir. Genellikle yüksek kalite masaüstü yayımcılığı, tıbbi ve bilimsel görüntüleme ve profesyonel fotoğrafçılık alanlarında kullanılır. Belli bir amaç için yapılmış daha küçük yazıcılar, anlık durum yazıcıları olarak adlandırılırlar. Bu yazıcılar süblimleşme metodunu kullanmalarına rağmen diğerlerine göre fotoğraf baskılarını daha ekonomik basarlar. Süblimleşme metodu ile yazılmış dokümanlar sürekli ton görüntüsüne sahiptirler. Yani nokta olarak adlandırılan görüntü beneklerinin birleşmesi yerine farklı boya renklerinin aralıksız harmanlaşmasıyla oluşur. Diğer yazıcılarda görüntü, tek renkli noktaların birleşmesiyle oluşurken, burada renklerin aralıksız bir şekilde harmanlanmasıyla oluştuğundan, kalite açısından diğer yazıcılardan üstündür.

11 Termal Yazıcılar Termal yazıcılar, yazıcı başlığının ısıtılmasıyla, yüksek kalitedeki görüntüyü ısıya duyarlı özel kağıt yüzeyini yakarak oluşturur İlk nesil faks makinelerinde benzer bir yöntem kullanılmıştır Bazı türleri, termal mum filmler kullanarak çok farklı türdeki yüzeylere baskı yapabilirler Bu türlerde termal yazıcı başlığı film şeridi üzerinden geçerken balmumu eritilerek görüntü kağıt üzerine aktarılır Yaygın olarak satış fişleri ve barkot etiketleri için kullanılırlar Termal yazıcılar, yazıcı başlığının ısıtılmasıyla, yüksek kalitedeki görüntüyü ısıya duyarlı özel kağıt yüzeyini yakarak oluşturur. İlk nesil faks makinelerinde benzer bir yöntem kullanılmıştır. Bazı termal yazıcılar, termal mum filmler kullanarak çok farklı türdeki yüzeylere baskı yapabilirler. Bu türlerde termal yazıcı başlığı film şeridi üzerinden geçerken balmumu eritilerek görüntü kağıt üzerine aktarılır. Yaygın olarak satış fişleri ve barkot etiketleri için kullanılırlar.

12 Katı Mürekkepli Yazıcılar
Toksin olmayan katı mürekkep kalıpları kullanır Mürekkep eritilip kağıt liflerine emdirilir ve çok daha canlı renkler oluşturur Boya uçunmalı yazıcıların tersine bütün renkler tek fazda işleme girer Katı mürekkep çubukları, püskürtmeli yazıcılardaki gibi kartuş içerisinde değildir Bu sayede yazıcıyı kapatmadan eski çubukları yenileri ile değiştirilebilir Fiyat olarak en pahalı yazıcı türü olsa da, mürekkep çubukları hem çok pahalı değildir, hem de daha fazla çıktı üretir Kullanım sayısı arttıkça fiyatlarda düşüş olması beklenmektedir Katı mürekkep yazıcılar, zehirli olmayan katı mürekkep çubukları kullanarak diğer yazıcılara göre daha canlı renk baskısı verirler. Katı mürekkep eritildikten sonra kağıt lifleri tarafından soğrularak katılaşır. Bu şekilde aralıksız görüntü baskısı yapılmış olur. Boya uçunmalı yazıcılardaki gibi olmayıp, bütün renkler tek fazda işleme girer. Dolayısıyla renklerin yanlış hizalanmasının bir nebze önüne geçilmiş olur. Katı mürekkep çubukları, püskürtmeli yazıcılardaki gibi kartuş içerisinde yer almazlar. Bu yüzden yazıcıyı kapatmadan eski çubukları yenileri ile istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Bu yazıcılar 6 saniye içerisinde tamamıyla renkli bir çıktı verebilirler. Elbette hız ve kaliteli çıktı vermeleri yüksek fiyata sahip olmalarını göstermektedir. Fiyat olarak en pahalı yazıcı türü olsa da, mürekkep çubukları hem çok pahalı değildir, hem de daha fazla çıktı üretirler. Kullanım sayısı arttıkça fiyatlarda düşüş olması beklenmektedir.

13 Lazer Yazıcılar Elektro-fotoğrafik görüntüleme adı verilen bir teknik kullanırlar Belirli organik bileşenlerin fotoiletkenlik özelliğine dayanır Fotoiletkenlik, maddenin ışık kullanarak elektriği iletmesidir Işık kaynağı olarak daha hassas olan lazer ışınları kullanılır Bazı düşük fiyatlı yazıcılar ise lazer ışını yerine LED dizileri kullanır İlk çıkan lazer yazıcılar sadece siyah beyaz çıktı veriyorlardı Bugün ise renkli çıktı veren lazer yazıcılar bulunmaktadır Lazer yazıcılar, "elektro fotoğrafik" görüntüleme tekniğini kullanarak, yüksek kalite ve hızda hem yazı hem de grafik çıktısı verirler. Lazer yazıcılar belirli organik bileşenlerin fotoiletkenlik özelliğini kullanırlar. Fotoiletkenlik, bazı maddelerin ışık kullanılarak elektriği iletmeye başlamaları anlamına gelir. Lazer yazıcılar, hassasiyetinden dolayı ışık kaynağı olarak lazer ışınlarını kullanırlar. Bazı düşük fiyatlı yazıcılar ise lazer ışını yerine LED dizileri kullanır. İlk çıkan lazer yazıcılar sadece tek renkli siyah beyaz çıktı veriyorlardı. Bugün ise renkli çıktı veren lazer yazıcılar bulabilirsiniz. Buna rağmen günümüzde üretilen lazer yazıcıların çoğu tek renkli siyah beyaz çıktı vermektedirler.

14 Lazer Yazıcıların Çalışması
Bileşenler Toner Kartuşu ve Toner Işığa Duyarlı Tambur Silme Lambası Ana Korona Lazer Transfer Korona Kaynaştırıcı (Fuser) Dönen Dişliler Güç Kaynakları ve Sistem Kartı Ozon Filtresi Sensör ve Anahtarlar Yazdırma Adımları Temizleme (Clean) Yükleme, Şarj Etme (Charge) Yazma (Write) Geliştirme (Develop) Transfer Kaynaştırma (Fuse) Lazer yazıcılar bir çok parçadan oluşan, karmaşık ve önemli bir yazıcı türüdür. Toner kartuşu, tambur, silme lambası, ana korona, lazer, transfer korona, kaynaştırıcı, dönen dişliler, güç kaynakları, sistem kartı, ozon filtresi ve sensörler bilinmesi gereken temel bileşenlerdir. Lazer yazdırma işlemi ise altı farklı adımda incelenebilir. Bu adımlar temizleme, yükleme, şarj etme, yazma, geliştirme, transfer ve kaynaştırmadır. Bundan sonraki slaytlarda lazer yazıcının çalışma adımları, bileşenlerin tanıtılması ile birlikte anlatılacaktır.

15 İşletim Sisteminde Yazdırma Adımları
İlk olarak CPU yazdırma işleminizi algılayarak yapılacak işi bellekteki bekletici bölgesine gönderir Bekletici, birden fazla yazdırma işlemi varsa onların sıraya konmasına olanak sağlar ve ilk işlemi yazıcıya gönderir Eğer ilk işin boyutu büyükse işletim sistemi parçalara bölerek işi tamamlayacaktır Aynı zamanda işlem sırasında ekranın sağ alt köşesinde, yazdırma ilgili bilgiler yazıcı ikonu ile birlikte görülebilir Bekleticideki işler tamamlanıp kuyruk bittiğinde yazıcı ikonu kendiliğinden kaybolur İlk olarak CPU yazdırma işleminizi algılayarak yapılacak işi bellekteki bekletici bölgesine gönderir. Bekletici veya biriktirici olarak bilinen bölge, birden fazla yazdırma işleminiz varsa onları sıraya koymanıza olanak sağlar. Ardından ilk işlem yazıcıya gönderilir. Eğer ilk işin boyutu büyükse işletim sistemi parçalara bölerek işi tamamlayacaktır. Aynı zamanda işlem sırasında ekranın sağ alt köşesinde, yazdırma işlemle ilgili bilgileri yazıcı ikonu ile birlikte görebilirsiniz. Bekleticideki işler tamamlanıp kuyruk bittiğinde yazıcı ikonu kendiliğinden kaybolacaktır.

16 Taranmış Görüntü İşlemcisi
Diğer tür yazıcıların çoğu birim zamanda bir karakter ya da bir satır transfer ederlerken, lazer yazıcılar birim zamanda bir sayfa transfer eder Lazer yazıcılar, çıktının son halini gösteren taranmış bir görüntü oluşturur ve kağıda aktarım öncesi tamburu buna göre boyar Lazer yazıcılar, taranmış görüntüyü işleyip lazer kısmına komut gönderen, bir RIP (raster image processor) yani taranmış görüntü işlemcisi kullanırlar Diğer tür yazıcıların çoğu birim zamanda bir karakter ya da bir satır transfer ederlerken, lazer yazıcılar birim zamanda bir sayfa transfer eder. Lazer yazıcılar, çıktının son halini gösteren taranmış bir görüntü üretirler. Daha sonra bu taranmış görüntü, ışığa duyarlı tambur üzerinde lazer ışınlarını kullanılarak oluşturulur. Yani lazer yazıcı görüntüyü kâğıda aktarmaya başlamadan önce ışığa duyarlı tamburun bütün yüzeyini boyamak zorundadır. Lazer yazıcılar, taranmış görüntüyü işleyip lazer kısmına komut gönderen, RIP yani taranmış görüntü işlemcisi adındaki işlemcileri kullanırlar.

17 Yazdırma Çözünürlüğü Monitörlerin farklı çözünürlükleri gösterebilmesi gibi, lazer yazıcılar da farklı çözünürlüklerde baskı verebilirler Lazer yazıcılarda birim alan olarak inç kullanılmakta olup çözünürlük DPI (dots per inch) olarak ölçülür Lazer yazıcılar 600x600 veya 1200x1200 DPI çözünürlüktedir Yatay çözünürlük yani ilk sayı, lazer tarafından odaklanmanın ne kadar iyi yapıldığını gösterir Düşey çözünürlük yani ikinci sayı ise tamburun dönüşündeki en küçük artım miktarını ifade eder Monitörlerin farklı çözünürlükleri gösterebilmesi gibi, lazer yazıcılarda farklı çözünürlüklerde baskı verebilirler. Lazer yazıcının destekleyebileceği maksimum çözünürlük onun fiziksel karakteriyle ilişkilidir. Lazer yazıcılarda birim alan olarak inç kullanılmakta olup çözünürlük DPI olarak ölçülür. 600x600 ve 1200x1200 DPI, lazer yazıcılarda kullanılan en temel iki çözünürlüktür. Çözünürlük ifadesindeki ilk sayı yatay çözünürlük bilgisi olup lazerin ne kadar iyi odaklandığını belirtmektedir. İkinci sayı ise tamburun dönebileceği en küçük artışı belirtir. Yüksek çözünürlükler daha kaliteli baskı anlamına gelirken, aynı zamanda daha fazla RAM ihtiyacı demektir. Bazı durumlarda karmaşık görüntüler daha fazla RAM işgal edecekleri için düşük çözünürlükte yazdırılmaları gerekir.

18 RET: Çözünürlük Arttırma Teknolojisi
RET, karakterler arasına normalden daha küçük noktalar koyarak ya da sivri eğrileri yumuşatarak kaliteyi iyileştirir Lazer yazıcılarda RET özelliğini etkinleştirerek yüksek kalitede yazdırma işlemleri gerçekleştirebilirsiniz Ancak bir miktar daha fazla RAM kullanımına sebep olabilir RET’i durdurmak “MEM Overflow” hatasını önleyebilir Lazer yazıcılar kullandıkları RET, yani çözünürlük iyileştirme teknolojisi sayesinde 300 DPI çözünürlükte bile çıktı alsanız nokta matris yazıcılardan daha kaliteli baskı verirler. RET, karakterler arasına normalden daha küçük noktalar koyarak ya da sivri eğrileri yumuşatarak görüntü kalitesini iyileştirir. Lazer yazıcılarda RET özelliğini etkinleştirerek yüksek kalitede yazdırma işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bunun için bir miktar RAM alanından fedakârlık etmeniz gerekecektir. RET’in etkin olduğu durumlarda "MEM OVERFLOW" hatası alıyorsanız, RET’i kapatarak yazdırma işleminiz için gerekli bellek miktarını sağlayabilirsiniz.

19 Sistem Kartı ve RAM Bütün lazer yazıcılar en azından 1 adet elektronik kart içerirler Bu kart üzerinde ana işlemci, yazıcı ROM’u ve görüntünün basılmadan önce kısa bir süreliğine saklandığı RAM bulunur Bazı yazıcılar yazıcının farklı bölgelerine dağılmış bir kaç tane elektronik kart ile bu fonksiyonları gerçekleştirirler Yazıcıya RAM ekleme, PC ile aynı şekilde yapılır Çoğunlukla bilgisayarlarda kullanılan DRAM’lerle uyumludurlar Bütün lazer yazıcılar en azından 1 adet elektronik kart içerirler. Bu kart üzerinde ana işlemci, yazıcı ROM’u ve görüntünün basılmadan önce kısa bir süreliğine saklandığı RAM bulunur. Bazı yazıcılar yazıcının farklı bölgelerine dağılmış bir kaç tane elektronik kart ile bu fonksiyonları gerçekleştirirler. Yazıcıya RAM ekleme, PC ile aynı şekilde yapılır ve basit bir işlemdir. DIMM modüllerini sökerek yerine yazıcı üreticisinin önerdiği daha büyük bellek miktarına sahip RAM takabilirsiniz. Birçok yazıcı firmasının size pahalı RAM'lerini satmak istemelerine rağmen onların yerine bilgisayarlarınızda kullandığınız DRAM’leri de kullanabilirsiniz.

20 Yazıcı Dilleri Yazıcılar hem karakter hem de grafik barındıran dilleri kabul edecek şekilde tasarlanırlar Yazıcınızı istediğiniz çıktıyı verebilmesi için uygulama yazılımınızın doğru dili kullanması gerekir Yaygın olarak kullanılan 4 farklı yazıcı dili vardır ASCII (American Standard Code for Information Interchange) PostScript PCL (HP Yazıcı Kontrol Dili) Windows GDI (Grafiksel Cihaz Arayüzü ) Yazıcılar hem karakter hem de grafik barındıran dilleri kabul edecek şekilde tasarlanırlar. Yazıcınızı istediğiniz çıktıyı verebilmesi için uygulama yazılımınızın doğru dili kullanması gerekir. Yaygın olarak kullanılan 4 farklı yazıcı dili vardır. Bunlar ASCII, PostScript, PCL ve Windows GDI yazıcı dilleridir.

21 PostScript Yüksek çözünürlüklü grafik ve ölçeklenebilir karakter çıktı yeteneği bulunan aygıttan bağımsız yazıcı dilidir Adobe firması tarafından geliştirilmiştir PostScript yorumlayıcı yazılımlar, yazıcıya gömülüdürler PostScript yazıcı tarafından donanım seviyesinde anlaşıldığı için görüntü işlemeler bilgisayar yerine yazıcılarda yapılmıştır PostScript, sayfaları taranmış imgeler matrisi olarak tanımladığı için PostScript dosyaları taşınabilir olmuşlardır Bir makinede oluşturulup başka bir makinede güvenli bir biçimde çıktı alınabilir Yüksek çözünürlüklü grafik ve ölçeklenebilir karakter çıktı yeteneği bulunan aygıttan bağımsız yazıcı dilidir. Adobe firması tarafından geliştirilmiştir. PostScript yorumlayıcı yazılımlar, yazıcıya gömüldüler. PostScript yazıcı tarafından donanım seviyesinde anlaşıldığı için görüntü işlemeler bilgisayar yerine yazıcılarda yapılmıştır. PostScript, sayfaları taranmış imgeler matrisi olarak tanımladığı için PostScript dosyaları taşınabilir olmuşlardır. Bir makinede oluşturulup başka bir makinede güvenli bir biçimde çıktı alınabilir.

22 Popüler PostScript Biçimleri: PDF ve XPS
PDF (Portable Document Format), Adobe firmasının geliştirdiği ve en popüler olan PostScript biçimidir Ücretsiz bir okuyucusu vardır, dosya biçimi açıktır ve ISO standardı olmak üzerdir Microsoft Windows Vista sürümü ile sunduğu XPS formatı ile Adobe’un PDF biçimine rakip olmaya çalışmaktadır Windows Vista ve 7’de hazır bir XPS yazıcısı bulunmaktadır XPS dokümanları Vista’da Internet Explorer 7 ile okunurken, Windows 7 ile birlikte özel bir XP okuyucusu gelmektedir Günümüzde yaygın olarak kullanılan 2 özel PostScript formatı bulunmaktadır. PDF, Adobe firmasının formatı olup, en popüler biçimdir. Hem PC, hem de Macintosh sistemlerde çok yoğun şekilde kullanılır. Ücretsiz bir okuyucusu vardır, dosya biçimi açıktır ve ISO standardı olmak üzerdir. Microsoft Windows Vista sürümü ile sunduğu XPS formatı ile Adobe’un PDF biçimine rakip olmaya çalışmaktadır. Windows Vista ve Windows 7’de hazır bir XPS yazıcısı bulunmaktadır. XPS dokümanları Vista’da Internet Explorer 7 ile okunurken, Windows 7 ile birlikte özel bir XPS okuyucusu gelmektedir. Yeni Eklendi

23 Yazıcıları Bağlamak Yazıcılar yaygın olarak LPT, USB ve FireWire ile bağlanırlar LPT, DB 25 tip paralel bağlayıcı kullanır ve yavaştır Daha yüksek hızlı ve yarı çift yönlü paralel iletişim standardı olan IEEE 1284 destekleyen yazıcılar da vardır Halen LPT portunu kullanan yazıcılar bulunsa da, yaygın kullanılan bağlantı türü USB’dir Nadir de olsa SCSI ve seri port kullanan yazıcıları görebilirsiniz Yazıcılar yaygın olarak LPT, USB ve FireWire ile bağlanırlar. LPT, DB 25 tip paralel bağlayıcı kullanır ve yavaştır. Daha yüksek hızlı ve yarı çift yönlü paralel iletişim standardı olan IEEE 1284 destekleyen yazıcılar da vardır. Ancak LPT kullanan yazıcıların sayısı hızla azalmaktadır. Buna bağlı olarak yeni nesil bir çok anakart üzerinde yerleşil LPT portu yer almamaktadır. Yaygın kullanılan bağlantı türü USB’dir. Nadir de olsa SCSI ve seri port kullanan yazıcıları da görebilirsiniz.

24 Baskı Performansı ve Renk Kalibrasyonu
Ekranda gördükleriniz ile çıktı da görünenler aynı olmayabilir Monitörler RGB, yazıcılar ise CMYK standardını kullanır Renk farklılıklarını gidermek için elle veya ICC renk profil dosyaları yardımıyla ayarlamalar yapılabilir Ayrıca baskısı alınan resimler bilgisayarda büyük görünebilse bile, kağıt üzerinde çok küçük veya bozuk kalabilir Bunun sebebi çözünürlük farkıdır ve baskısı yapılan görüntü çözünürlüğünün yeterli olması gerekir Baskı ilk adımda yazıcının kalitesiyle ilişkili olsa da, çıktı kaliteniz diğer faktörlerin de etkisi altındadır. Ekranda gördükleriniz ile çıktı da görünenler eşdeğer olmayabilir. Bilgisayar monitörleri RGB çıkışı verirken yazıcılar renkleri farklı oranlarda karıştırarak CMYK modunda kâğıda aktarırlar. Bu iki yöntem aynı renk metodunu kullanmadığı için, görüntüler arasında renk kayması gibi farklılıklar görülebilir. Monitör ayarlarınızı değiştirerek çıktıdaki görüntüyü ekrandaki görüntüye eş yapabilirsiniz. Renk farklılıklarını gidermek için elle veya ICC renk profil dosyaları yardımıyla ayarlamalar yapılabilir. Ayrıca baskısı alınan resimler bilgisayarda büyük görünebilse bile, kağıt üzerinde çok küçük veya bozuk kalabilir. Bunun sebebi çözünürlük farkıdır ve baskısı yapılan görüntü çözünürlüğünün yeterli boyutta olması gerekir.

25 Yazıcı Problemleri Bağlantı problemleri Çıktı verememe
Yanlış boyutlarda çıktı verme Yanlış yazıcıdan çıktı verme Problemli baskılar veya boş kağıt çıkartma Kağıt sıkışması veya fazla kağıt çekme Hatalı / bozuk çıktılar Sarf malzemesi artıkları Enerji problemleri Kurulumlarının basit olması yanında, doğru sürücü yükleyip belirli aralıklarla bakım yaptıktan sonra yazıcılar kolay kolay sorun çıkarmazlar. Yazıcıların türlerinden bağımsız olarak bir çok problemi ortaktır. Ancak çözüm önerileri ve noktaları her tür için farklı olabilir. Yaygın yaşanan yazıcı problemleri olarak, bağlantı problemleri… Çıktı verememe… Yanlış boyutlarda çıktı verme… Yanlış yazıcıdan çıktı verme… Problemli baskılar veya boş kağıt çıkartma…. Kağıt sıkışması veya fazla kağıt çekme… Hatalı veya bozuk çıktılar… Sarf malzemesi artıkları ve enerji problemleri sayılabilir.


"Yazıcılar Printers Fon müziği." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları