Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yazıcılar Printers Fon müziği.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yazıcılar Printers Fon müziği."— Sunum transkripti:

1 Yazıcılar Printers Fon müziği

2 Genel Bakış Bu bölümde aşağıdaki konular ele alınacaktır;
Yazıcı teknolojileri Lazer yazdırma işlemi Yazıcı dilleri ve bağlantıları Windows için yazıcı kurulum işlemleri Sorun giderme ipuçları Bu bölümde yazıcı teknolojilerini… Lazer yazdırma işleminin detaylarını… Yazıcı dillerini ve bağlantılarını… Windows için yazıcı kurulum işlemlerini… Son olarak da, sorun giderme ipuçları ve yazıcı bakımı konularını ele alacağız.

3 Modern Yazıcı Teknolojileri
Nokta Vuruşlu / Impact (Dot-Matrix) Mürekkep Püskürtmeli / Inkjet Boya Uçunmalı / Dye-Sublimation Isıl veya Termal / Thermal Katı Mürekkep / Solid Ink Lazer / Laser Modern yazıcılar şu şekilde sınıflandırılabilirler. Nokta vuruşlu yazıcılar… Mürekkep püskürtmeli, yani inkjet yazıcılar… Boya uçunmalı veya süblimleşme yazıcıları… Isıl veya termal yazıcılar… Katı mürekkep yazıcıları ve lazer yazıcılar…

4 Nokta Vuruşlu Yazıcılar
Nokta vuruşlu yazıcılar, mürekkepli şeride vurulan darbeler aracılığı ile mürekkebi kağıt yüzeyine aktarırlar İki temel türevi vardır Papatya çarklı / daisy wheel yazıcılar Nokta matris / dot matrix yazıcılar Papatya çarklı yazıcılar daktiloya benzer bir mantıkla çalışır ve günümüzde kullanılmaz Dot matrix yazıcılar ise kopyalı çıktı verebilmelerinin avantajı ile ofis ortamlarından halen kullanılır Nokta vuruşlu yazıcılar, mürekkepli şeride vurarak mürekkebi kağıt yüzeyine aktarırlar. İki temel türevi vardır; papatya çarklı yazıcılar ve nokta matrisli yazıcılar. Günümüzde "papatya çarklı“ yazıcılar büyük ölçüde kullanılmazken, nokta matris yazıcılarının yaygın olarak orijinal adı olan dot-matrix yazıcılar olarak anıldığını da duyarsınız. Papatya çarklı yazıcılar daktiloya benzer bir mantıkla çalışır. Dot matrix yazıcılar ise kopyalı çıktı verebilmelerinin avantajı ile ofis ortamlarından halen kullanılır.

5 Dot Matrix Nokta Vuruşlu Yazıcılar
Nokta matrisli yazıcılarda ızgara şeklinde matris yapı kullanır Bu matris yapının üzerinde ince iğneler vardır Bu iğneler mürekkepli şeride vurarak görüntüyü kağıda aktarır İğneleri tutan kısma yazıcı başlığı denir Yazıcıya gelen imge matrisi, aynen monitörün görüntüyü ekrana bastığı gibi yorumlanarak kağıda aktarılır Dolayısıyla yazıcı kafadaki iğne sayısı arttıkça görüntünün çözünürlüğü artar Yavaş ve gürültülü olsalar da özellikle fatura vb muhasebe çıktılarında birincil tip yazıcı olarak kullanılır Nokta matrisli yazıcılar teknolojilerinde ızgara şeklinde matris bir yapı kullanır. Bu matris yapının üzerinde ince iğneler vardır. Bu iğneler mürekkepli şeride vurarak görüntüyü karşısındaki kağıda aktarır. İğneleri tutan kısma yazıcı başlığı denir. Yazıcıya gelen imge matrisi, aynen monitörün görüntüyü ekrana bastığı gibi yorumlanarak kağıda aktarılır. Dolayısıyla yazıcı kafadaki iğne sayısı arttıkça görüntünün çözünürlüğü artar. Yavaş ve gürültülü olsalar da özellikle fatura vb muhasebe çıktılarında birincil tip yazıcı olarak kullanılır.

6 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
Yazıcı kafası elektronik bir sistemle kontrol edilerek, sağa ve sola doğru hareket eder Bu sırada yazıcı kafasındaki mürekkebin ince tüplerden fırlatılması ile kağıt üzerine görüntü aktarılır Bazı türevleri mürekkebi ısıtarak fırlatırken bazıları bunun için mekanik bir yapı kullanır Çoğu renkli yazıcılar püskürtmelidir ve oldukça kaliteli görüntü oluşturabilir Mürekkep püskürtmeli yazıcılar basit yapıda olmasına rağmen en önemli özelliği yazıcı kafanın elektronik bir sistemle kontrol edilmesidir. Görüntü, kağıt üzerine yazıcı kafadaki mürekkebin ince tüplerden fırlatılması ile aktarılır. Bazıları mürekkebi ısıtarak fırlatırken bazıları da mekanik bir yapı ile fırlatır. Isıtarak fırlatma metodunda her bir tüpün sonunda ısıtmayı sağlayan küçük dirençler yada elektrik iletkenliği olan levhalar kullanılır. Isınan mürekkebin kaynamaya başlamasıyla ufak hava kabarcıkları oluşur. Bu hava kabarcıkları, bir parça mürekkep damlacığını kağıda doğru fırlatarak kağıt yüzeyine çarpmasına neden olur. Bu şekilde kağıt üzerine aktarılacak görüntünün bir parçası tamamlanmış olur. Çoğu renkli yazıcılar püskürtmelidir ve oldukça kaliteli görüntü oluşturabilir.

7 Püskürtmeli Yazıcı Kartuşları
Mürekkepler özel olarak tasarlanmış kartuşlar içinde depolanır Çoğu alt segment yazıcıda 1 adet siyah ve 1 adet renkli olmak üzere iki mürekkep kartuşu bulunur Renkli kartuşta, mavi, kırmızı ve sarı mürekkepler için farklı bölümler vardır Daha üst düzey yazıcılarda renkler üç ayrı kartuşta depolanır Bu şekilde hem ekonomik fayda, hem de daha kaliteli çıktı elde edilir Günümüzde altı, sekiz ve daha fazla sayıda renkli kartuş barındıran yazıcılar vardır Yazıcıda bulunan kartuş sayısı çıktıdaki görüntü kalitesini arttırmasına karşılık, yazıcının da fiyatını yükseltir Mürekkepler özel olarak tasarlanmış mürekkep kartuşlarının içinde depolanır. Çoğu alt segment yazıcıda bir adet siyah mürekkep, bir adet de renkli mürekkep olmak üzere iki kartuş bulunur. Renkli kartuş içerisindeki mavi, kırmızı ve sarı renk mürekkepler için farklı bölümler vardır. Bu mürekkepler CMYK renk metodunu kullanarak renk çıktısı verirler. Bunların en ciddi problemi, renkli mürekkep bölümlerinden har hangi biri bittiğinde yeni bir kartuş alınmasıdır. Daha üst düzey yazıcılarda üreticiler mürekkep renklerini üç ayrı kartuşta depolamaya başladılar. Böylece üç adet renkli mürekkep kartuşu ve bir de siyah mürekkep kartuşu olmak üzere yazıcılarda dört kartuş yer almaya başladı. Bu şekilde ekonomik olarak fayda sağlamanın yanında, çıktıların da yüksek kalitede olması sağlanmıştır. Günümüzde altı, sekiz ve daha fazla sayıda renkli kartuş barındıran yazıcılar vardır. Genel olarak, yazıcıda bulunan kartuş sayısı çıktıdaki görüntü kalitesini arttırmasına karşılık olarak yazıcının da fiyatını yükseltir.

8 Püskürtmeli Yazıcılarda Baskı Kalitesi
Baskı çözünürlüğü mürekkep yoğunluğuyla ilgili olup, baskı kalitesini ve hızını etkiler Çözünürlük, birim alandaki nokta sayısıyla ölçülür (DPI) Nokta sayısının fazla olması, mürekkep noktalarının birbirine daha çok yakınlaşmasını ve daha kaliteli baskı oluşmasını sağlar Baskı kalitesini etkileyen önemli bir ekten de baskı yapılan yüzeyin türü ve kalitesidir Çözünürlük ve baskı ortamına göre değişse de, daha kaliteli yazıcıların dakikada alabileceği çıktı sayısı daha fazladır Baskı çözünürlüğü mürekkep yoğunluğuyla ilgili olup, baskı kalitesini ve hızını etkiler. Çözünürlük, birim alandaki nokta sayısıyla ölçülür ve DPI olarak ifade edilir. Sayfadaki nokta sayısının fazla olması, sayfa üzerindeki mürekkep noktalarının birbirine daha çok yakınlaştığını gösterir. Bu sayede basılan dokümanlar daha kaliteli olacaktır. Baskı kalitesini etkileyen önemli bir ekten de baskı yapılan yüzeyin türü ve kalitesidir. Baskı hızı, dakikadaki sayfa sayısıyla ölçülür ve yazıcıya ait hız bilgisi, kutusunun üstünde yazılıdır. Ancak bu hız baskıda kullanılan çözünürlük ve baskı materyaline göre değişir.

9 Boya Uçunumlu Yazıcıların Çalışması
Termal boya transfer yazıcıları olarak da bilinirler Süblimleşme yöntemini kullanırlar Katı bir halden buharlaşma ve sonra tekrar katı hale dönme yöntemi Silindir haline getirilmiş ısıya duyarlı her biri sayfa boyutunda CMYK bölümlerinden oluşan plastik film kullanılır Binlerce ısı elemanı içeren yazma başlığı plastik film üzerinden geçerken ısınan boya gaz haline geçer Daha sonra bunlar kağıda temas eder ve yoğunlaşarak katı hale geçer Termal boya transfer yazıcıları olarak da bilinen boya uçunumlu yazıcılar, teknoloji olarak "süblimleşme" metodunu kullanır. Süblimleşme, maddenin katı halden gaz haline geçmesi ve sonra gaz halinden tekrar katı hale dönmesidir. Baskı uçunmalı yazma tekniğinde de, renk baskısı için CMYK metodu kullanılır. Silindir haline getirilmiş ısıya duyarlı ve her biri sayfa boyutunda olan turkuaz, kırmızı, sarı ve siyah bölümlerden oluşmuş plastik filmler ile baskı oluşturulur. Binlerce ısı elemanı içeren yazma başlığı plastik film üzerinden geçerken ısınan boya gaz haline geçer. Daha sonra bunlar kağıda temas eder ve yoğunlaşarak katı hale geçer. Bu işlem her bir renk sayfası için ayrıca tekrarlanır. Bazı yazıcılar tüm renk işlemlerinden sonra kağıdı, koruyucu ince bir katmanla kaplayarak yazma işlemini tamamlarlar.

10 Boya Uçunumlu Yazıcıların Kullanım Alanı
Boya uçunumlu yazıcılar, ince detayın ve renk zenginliğinin fiyat ve hızdan daha önemli olduğu uygulamalarda tercih edilir Genellikle yüksek kalite masaüstü yayımcılığı, tıbbi ve bilimsel görüntüleme ve profesyonel fotoğrafçılık alanlarında kullanılır Belli bir amaç için yapılmış daha küçük yazıcılar, anlık durum yazıcıları olarak adlandırılırlar Bu yazıcılar süblimleşme metodunu kullanmalarına rağmen diğerlerine göre fotoğraf baskılarını daha ekonomik basarlar Görüntü kalitesi, tek renkli noktaların birleşmesi yerine renklerin aralıksız bir şekilde harmanlanmasına dayanır Boya uçunumlu yazıcılar, ince detayın ve renk zenginliğinin fiyat ve hızdan daha önemli olduğu uygulamalarda tercih edilir. Genellikle yüksek kalite masaüstü yayımcılığı, tıbbi ve bilimsel görüntüleme ve profesyonel fotoğrafçılık alanlarında kullanılır. Belli bir amaç için yapılmış daha küçük yazıcılar, anlık durum yazıcıları olarak adlandırılırlar. Bu yazıcılar süblimleşme metodunu kullanmalarına rağmen diğerlerine göre fotoğraf baskılarını daha ekonomik basarlar. Süblimleşme metodu ile yazılmış dokümanlar sürekli ton görüntüsüne sahiptirler. Yani nokta olarak adlandırılan görüntü beneklerinin birleşmesi yerine farklı boya renklerinin aralıksız harmanlaşmasıyla oluşur. Diğer yazıcılarda görüntü, tek renkli noktaların birleşmesiyle oluşurken, burada renklerin aralıksız bir şekilde harmanlanmasıyla oluştuğundan, kalite açısından diğer yazıcılardan üstündür.

11 Termal Yazıcılar Termal yazıcılar, yazıcı başlığının ısıtılmasıyla, yüksek kalitedeki görüntüyü ısıya duyarlı özel kağıt yüzeyini yakarak oluşturur İlk nesil faks makinelerinde benzer bir yöntem kullanılmıştır Bazı türleri, termal mum filmler kullanarak çok farklı türdeki yüzeylere baskı yapabilirler Bu türlerde termal yazıcı başlığı film şeridi üzerinden geçerken balmumu eritilerek görüntü kağıt üzerine aktarılır Yaygın olarak satış fişleri ve barkot etiketleri için kullanılırlar Termal yazıcılar, yazıcı başlığının ısıtılmasıyla, yüksek kalitedeki görüntüyü ısıya duyarlı özel kağıt yüzeyini yakarak oluşturur. İlk nesil faks makinelerinde benzer bir yöntem kullanılmıştır. Bazı termal yazıcılar, termal mum filmler kullanarak çok farklı türdeki yüzeylere baskı yapabilirler. Bu türlerde termal yazıcı başlığı film şeridi üzerinden geçerken balmumu eritilerek görüntü kağıt üzerine aktarılır. Yaygın olarak satış fişleri ve barkot etiketleri için kullanılırlar.

12 Katı Mürekkepli Yazıcılar
Toksin olmayan katı mürekkep kalıpları kullanır Mürekkep eritilip kağıt liflerine emdirilir ve çok daha canlı renkler oluşturur Boya uçunmalı yazıcıların tersine bütün renkler tek fazda işleme girer Katı mürekkep çubukları, püskürtmeli yazıcılardaki gibi kartuş içerisinde değildir Bu sayede yazıcıyı kapatmadan eski çubukları yenileri ile değiştirilebilir Fiyat olarak en pahalı yazıcı türü olsa da, mürekkep çubukları hem çok pahalı değildir, hem de daha fazla çıktı üretir Kullanım sayısı arttıkça fiyatlarda düşüş olması beklenmektedir Katı mürekkep yazıcılar, zehirli olmayan katı mürekkep çubukları kullanarak diğer yazıcılara göre daha canlı renk baskısı verirler. Katı mürekkep eritildikten sonra kağıt lifleri tarafından soğrularak katılaşır. Bu şekilde aralıksız görüntü baskısı yapılmış olur. Boya uçunmalı yazıcılardaki gibi olmayıp, bütün renkler tek fazda işleme girer. Dolayısıyla renklerin yanlış hizalanmasının bir nebze önüne geçilmiş olur. Katı mürekkep çubukları, püskürtmeli yazıcılardaki gibi kartuş içerisinde yer almazlar. Bu yüzden yazıcıyı kapatmadan eski çubukları yenileri ile istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Bu yazıcılar 6 saniye içerisinde tamamıyla renkli bir çıktı verebilirler. Elbette hız ve kaliteli çıktı vermeleri yüksek fiyata sahip olmalarını göstermektedir. Fiyat olarak en pahalı yazıcı türü olsa da, mürekkep çubukları hem çok pahalı değildir, hem de daha fazla çıktı üretirler. Kullanım sayısı arttıkça fiyatlarda düşüş olması beklenmektedir.

13 Lazer Yazıcılar Elektro-fotoğrafik görüntüleme adı verilen bir teknik kullanırlar Belirli organik bileşenlerin fotoiletkenlik özelliğine dayanır Fotoiletkenlik, maddenin ışık kullanarak elektriği iletmesidir Işık kaynağı olarak daha hassas olan lazer ışınları kullanılır Bazı düşük fiyatlı yazıcılar ise lazer ışını yerine LED dizileri kullanır İlk çıkan lazer yazıcılar sadece siyah beyaz çıktı veriyorlardı Bugün ise renkli çıktı veren lazer yazıcılar bulunmaktadır Lazer yazıcılar, "elektro fotoğrafik" görüntüleme tekniğini kullanarak, yüksek kalite ve hızda hem yazı hem de grafik çıktısı verirler. Lazer yazıcılar belirli organik bileşenlerin fotoiletkenlik özelliğini kullanırlar. Fotoiletkenlik, bazı maddelerin ışık kullanılarak elektriği iletmeye başlamaları anlamına gelir. Lazer yazıcılar, hassasiyetinden dolayı ışık kaynağı olarak lazer ışınlarını kullanırlar. Bazı düşük fiyatlı yazıcılar ise lazer ışını yerine LED dizileri kullanır. İlk çıkan lazer yazıcılar sadece tek renkli siyah beyaz çıktı veriyorlardı. Bugün ise renkli çıktı veren lazer yazıcılar bulabilirsiniz. Buna rağmen günümüzde üretilen lazer yazıcıların çoğu tek renkli siyah beyaz çıktı vermektedirler.

14 Lazer Yazıcıların Çalışması
Bileşenler Toner Kartuşu ve Toner Işığa Duyarlı Tambur Silme Lambası Ana Korona Lazer Transfer Korona Kaynaştırıcı (Fuser) Dönen Dişliler Güç Kaynakları ve Sistem Kartı Ozon Filtresi Sensör ve Anahtarlar Yazdırma Adımları Temizleme (Clean) Yükleme, Şarj Etme (Charge) Yazma (Write) Geliştirme (Develop) Transfer Kaynaştırma (Fuse) Lazer yazıcılar bir çok parçadan oluşan, karmaşık ve önemli bir yazıcı türüdür. Toner kartuşu, tambur, silme lambası, ana korona, lazer, transfer korona, kaynaştırıcı, dönen dişliler, güç kaynakları, sistem kartı, ozon filtresi ve sensörler bilinmesi gereken temel bileşenlerdir. Lazer yazdırma işlemi ise altı farklı adımda incelenebilir. Bu adımlar temizleme, yükleme, şarj etme, yazma, geliştirme, transfer ve kaynaştırmadır. Bundan sonraki slaytlarda lazer yazıcının çalışma adımları, bileşenlerin tanıtılması ile birlikte anlatılacaktır.

15 Tambur ve Temizleme Tambur, ışığa duyarlı bileşenlerle kaplı alüminyum bir silindirdir Yazdırma işlemi tamburun elektriksel ve fiziksel olarak temizlenmesi ile başlar Tamburun üzerindeki alana ışık gönderildiğinde elektrik yükleri silindir üzerinden toprağa akar ve temizlenir Tamburun yüzeyine ışık gönderen bileşen silme lambasıdır Fiziksel temizlikte ise yazdırma işleminden sonra tamburun üzerinde kalan toner artıkları kauçuktan yapılmış pala yardımıyla yüzeyden kaldırılır Tambur, ışığa duyarlı bileşenlerle kaplı alüminyum bir silindirdir. Yazdırma işlemi ışığa duyarlı tamburun elektriksel ve fiziksel olarak temizlenmesi ile başlar. Her yeni bir sayfa yazdırılmadan önce tambur temizlenerek yenilenmiş olmalıdır. Tamburun kendisi yani silindir güç kaynağı ile topraklanmış, üzerindeki kaplama ve ışığa duyarlı alan ise topraklanmamıştır. Tamburun üzerindeki alana ışık gönderildiğinde elektrik yükleri silindir üzerinden toprağa akarlar. Silme lambası, ışığa duyarlı tamburun yüzeyine ışık gönderip bu bölgede elektrik yükleri oluşturur. Bir ya da birkaç adet silme lambası uygun dalga boyundaki ışığı tambur yüzeyine göndererek oradaki yüklü parçacıkların sahip olduğu yüklerin toprağa boşalmasını sağlar. Fiziksel temizlikte ise yazdırma işleminden sonra tamburun üzerinde kalan toner artıkları kauçuktan yapılmış pala yardımıyla yüzeyden kaldırılır. Eğer tamburun üzerinde toner parçacıkları kalmışsa çıktı üzerinde rastgele dağılmış siyah nokta ve çizgiler görülebilir. Fiziksel temizleme de, artık toner parçacıkları ya atık oyuğunda tutulur yada toner kartuşunu içerisine geri dönüşüm yapılır.

16 Tamburun Yüklenmesi / Şarj
Temizleme işleminden sonra tambur toner parçacıklarından ve elektriksel yüklerden arınır Tamburun yeni görüntüyü kabul edebilir olması için elektriksel olarak yüklenmesi gerekir Ana korona teli, tamburun yüzeyine 600V ile 1000V arasında olan negatif düzenli bir gerilim uygulayarak tamburun yüklenmesini sağlar Temizleme işleminden sonra tambur toner paçacıklarından ve elektriksel yüklerden arınmış durumdadır. Tamburun yeni görüntüyü kabul edebilir olması için elektriksel olarak yüklenmesi gerekir. Ana korona teli, tamburun yüzeyine 600V ile 1000V arasında olan negatif düzenli bir gerilim uygulayarak tamburun yüklenmesini sağlar. Ana korona teli, ışığa duyarlı tambur yüzeyinin hemen üstünde yer almasına rağmen tambura değmez. Ana koronaya yüksek voltaj uygulandığında, tel ile tambur yüzeyi arasında elektrik alan oluşur. Oluşan elektriksel alan, tambur yüzeyindeki ışığa duyarlı parçacıkların üzerinde de elektriksel yüklerin oluşmasına neden olur.

17 Görüntünün Alınması Görüntü, tambur üzerine lazer ışınları kullanılarak aktarılır Lazer ışınlarına maruz kalan tambur üzerindeki parçacıklar negatif yüklerinin bir kısmını tamburun içine boşaltırlar Tambur üzerinde kalan negatif yük, toner parçacıklarını kendi üzerine çeker Bu elektriksel yük değişimi ve çekimi sonucunda görüntü oluşturulmuş olur Pozitif görüntü, tambur üzerine lazer ışınları kullanılarak aktarılır. Lazer ışınlarına maruz kalan tambur üzerindeki parçacıklar negatif yüklerinin bir kısmını tamburun içine boşaltırlar. Tambur üzerinde kalan negatif yük, toner parçacıklarını kendi üzerine çeker. Bu elektriksel yük değişimi ve çekimi sonucunda görüntü oluşturulmuş olur.

18 Lazerin Tamburu Tarama Mekanizması
Lazer diyot derleyici, veri sinyaline göre açılıp kapanan bir lazer ışını üretir Lazer ışını bir seri ayna ve lens aracılığıyla aynadan tamburun yüzeyine yansıtılır Lazer ışını tambur yüzeyini bir baştan diğer başa tarar ve bir satır oluşturulur Tambur döndürülür ve tarama işlemi görüntü tamamen tambur yüzeyinde oluşana kadar devam eder Lazer diyot derleyici, veri sinyaline göre açılıp kapanan bir lazer ışını üretir. Lazer ışını bir seri ayna ve lens aracılığıyla aynadan tamburun yüzeyine yansıtılır. Lazer ışını tambur yüzeyini bir baştan diğer başa tarar ve bir satır oluşturulur. Tambur döndürülür ve tarama işlemi görüntü tamamen tambur yüzeyinde oluşana kadar devam eder.

19 Görüntünün Kağıda Transfer Edilmesi
Toner, ince toz haline getirilmiş ve etrafı demir parçacıklarıyla çevrelenmiş plastik film parçacıklarından oluşur Toneri barındıran kartuş, toner tozunun yanında bakım giderlerini azaltmak için en çok aşınan kısımları da içerir Transfer korona kâğıda pozitif elektriksel yük verir Kâğıt pozitif yüklendiğinde negatif yüklü toner parçacıkları tamburdan kağıda doğru sıçrar Bu aşamada parçacıklar tam olarak kâğıda yapışmamış durumdadırlar Yazıcı, tambur üzerinde oluşan görüntüyü kâğıda aktarmak zorundadır. Tambur üzerinde görüntüyü oluşturan toner, ince toz haline getirilmiş ve etrafı demir parçacıklarıyla çevrelenmiş plastik film parçacıklarından oluşur. Toneri barındıran kartuş, toner tozunun yanında bakım giderlerini azaltmak için en çok aşınan kısımları da içerir. Transfer korona adı verilen parça, kâğıda pozitif elektriksel yük vermek için kullanılır. Kâğıt pozitif yüklendiğinde negatif yüklü toner parçacıkları tamburdan kağıda doğru sıçrar. Bu aşamada parçacıklar tam olarak kâğıda yapışmamış durumdadırlar.

20 Fuser ve Kaynaştırma İşlemi
Toner parçacıkları kâğıt yüzeyine tam anlamıyla kaynaştırma işleminin gerçekleşmesi ile tutunmuş olurlar Toner parçacıkları büyük oranda plastik içerdiği için kolayca eritilerek kâğıda tutturulurlar Son olarak statik yük eleyicisi kâğıt üzerindeki pozitif yükü toprağa boşaltır Yazdırma işlemi tamamlanınca yazıcı, kâğıdı dışarı iterek bir sonraki yazdırma işlemi için fiziksel ve elektriksel temizlik işlemlerini başlatır Kâğıt pozitif yüklü olduğu için toner parçacıklarını kendisine doğru çekecektir. İşlem bir anda durdurulursa toner parçacıkları kâğıt yüzeyinden ayrılıp düşeceklerdir. Toner parçacıkları kâğıt yüzeyine tam anlamıyla kaynaştırma işleminin gerçekleşmesi ile tutunmuş olurlar. Toner parçacıkları büyük oranda plastik içerdiği için kolayca eritilerek kâğıda tutturulurlar. Yapışmayan maddeyle kaplanmış ısı silindiri ve basınç silindiri kullanılarak, toner parçacıkları eritilir ve basınçla kâğıt yüzeyine yapıştırılır. Son olarak statik yük eleyicisi kâğıt üzerindeki pozitif yükü toprağa boşaltır. Yazdırma işlemi tamamlandığında yazıcı, kâğıdı dışarı iterek bir sonraki yazdırma işlemi için fiziksel ve elektriksel temizlik işlemlerini başlatır.

21 İşletim Sisteminde Yazdırma Adımları
İlk olarak CPU yazdırma işleminizi algılayarak yapılacak işi bellekteki bekletici bölgesine gönderir Bekletici, birden fazla yazdırma işlemi varsa onların sıraya konmasına olanak sağlar ve ilk işlemi yazıcıya gönderir Eğer ilk işin boyutu büyükse işletim sistemi parçalara bölerek işi tamamlayacaktır Aynı zamanda işlem sırasında ekranın sağ alt köşesinde, yazdırma ilgili bilgiler yazıcı ikonu ile birlikte görülebilir Bekleticideki işler tamamlanıp kuyruk bittiğinde yazıcı ikonu kendiliğinden kaybolur İlk olarak CPU yazdırma işleminizi algılayarak yapılacak işi bellekteki bekletici bölgesine gönderir. Bekletici veya biriktirici olarak bilinen bölge, birden fazla yazdırma işleminiz varsa onları sıraya koymanıza olanak sağlar. Ardından ilk işlem yazıcıya gönderilir. Eğer ilk işin boyutu büyükse işletim sistemi parçalara bölerek işi tamamlayacaktır. Aynı zamanda işlem sırasında ekranın sağ alt köşesinde, yazdırma işlemle ilgili bilgileri yazıcı ikonu ile birlikte görebilirsiniz. Bekleticideki işler tamamlanıp kuyruk bittiğinde yazıcı ikonu kendiliğinden kaybolacaktır.

22 Taranmış Görüntü İşlemcisi
Diğer tür yazıcıların çoğu birim zamanda bir karakter ya da bir satır transfer ederlerken, lazer yazıcılar birim zamanda bir sayfa transfer eder Lazer yazıcılar, çıktının son halini gösteren taranmış bir görüntü oluşturur ve kağıda aktarım öncesi tamburu buna göre boyar Lazer yazıcılar, taranmış görüntüyü işleyip lazer kısmına komut gönderen, bir RIP (raster image processor) yani taranmış görüntü işlemcisi kullanırlar Diğer tür yazıcıların çoğu birim zamanda bir karakter ya da bir satır transfer ederlerken, lazer yazıcılar birim zamanda bir sayfa transfer eder. Lazer yazıcılar, çıktının son halini gösteren taranmış bir görüntü üretirler. Daha sonra bu taranmış görüntü, ışığa duyarlı tambur üzerinde lazer ışınlarını kullanılarak oluşturulur. Yani lazer yazıcı görüntüyü kâğıda aktarmaya başlamadan önce ışığa duyarlı tamburun bütün yüzeyini boyamak zorundadır. Lazer yazıcılar, taranmış görüntüyü işleyip lazer kısmına komut gönderen, RIP yani taranmış görüntü işlemcisi adındaki işlemcileri kullanırlar.

23 RIP ve Elektronik Olarak Yazma İşlemi
RIP, yazı tipi ve grafikler hakkındaki sayısal bilgiyi noktaların birleşmesiyle oluşmuş taranmış görüntü haline çevirir Sayısal bilgiler bu sayede yazdırılabilir hale getirilir Mürekkep püskürtmeli yazıcılardaki RIP, elektronik bir devre olmayıp sürücü yazılımına ek olarak bulunan bir yazılımdır RIP, işleyeceği bilgiyi depolayabilmesi için RAM'e ihtiyaç duyar Bu yüzden lazer yazıcıların en az bir sayfalık veriyi depolayabilecek kadar RAM’e sahip olmaları gerekir Yeterli miktarda bellek alanı yoksa taşma problemi yaşanır Bu durumda çözünürlüğü düşürülmesi veya yazıcıya RAM eklenmesi gerekir RIP, yazı tipi ve grafikler hakkındaki sayısal bilgiyi noktaların birleşmesiyle oluşmuş taranmış görüntü haline çevirir. Sayısal bilgiler bu sayede yazdırılabilir hale getirilir. Mürekkep püskürtmeli yazıcılardaki RIP, elektronik bir devre olmayıp sürücü yazılımına ek olarak bulunan bir yazılımdır. RIP, işleyeceği bilgiyi depolayabilmesi için RAM'e ihtiyaç duyar. Bu yüzden lazer yazıcıların en az bir sayfalık veriyi depolayabilecek kadar RAM’e sahip olmaları gerekir. Yeterli miktarda bellek alanı yoksa taşma problemi yaşanır. Bu durumda çözünürlüğü düşürülmesi veya yazıcıya RAM eklenmesi gerekir. Bellek ile ilgili bütün hataları RAM ekleyerek çözemeyebilirsiniz. Daha fazla RAM kartı eklemek her lazer yazıcının problemlerini çözmez. Örneğin HP LaserJet'den gelen "yazıcı gelen karmaşık bilgiyi çıktı için yeterli hızda işleyememektedir" hatası, gelen verinin RIP’in işleyebileceğinden daha karmaşık olduğunu göstermektedir.

24 Yazdırma Çözünürlüğü Monitörlerin farklı çözünürlükleri gösterebilmesi gibi, lazer yazıcılar da farklı çözünürlüklerde baskı verebilirler Lazer yazıcılarda birim alan olarak inç kullanılmakta olup çözünürlük DPI (dots per inch) olarak ölçülür Lazer yazıcılar 600x600 veya 1200x1200 DPI çözünürlüktedir Yatay çözünürlük yani ilk sayı, lazer tarafından odaklanmanın ne kadar iyi yapıldığını gösterir Düşey çözünürlük yani ikinci sayı ise tamburun dönüşündeki en küçük artım miktarını ifade eder Monitörlerin farklı çözünürlükleri gösterebilmesi gibi, lazer yazıcılarda farklı çözünürlüklerde baskı verebilirler. Lazer yazıcının destekleyebileceği maksimum çözünürlük onun fiziksel karakteriyle ilişkilidir. Lazer yazıcılarda birim alan olarak inç kullanılmakta olup çözünürlük DPI olarak ölçülür. 600x600 ve 1200x1200 DPI, lazer yazıcılarda kullanılan en temel iki çözünürlüktür. Çözünürlük ifadesindeki ilk sayı yatay çözünürlük bilgisi olup lazerin ne kadar iyi odaklandığını belirtmektedir. İkinci sayı ise tamburun dönebileceği en küçük artışı belirtir. Yüksek çözünürlükler daha kaliteli baskı anlamına gelirken, aynı zamanda daha fazla RAM ihtiyacı demektir. Bazı durumlarda karmaşık görüntüler daha fazla RAM işgal edecekleri için düşük çözünürlükte yazdırılmaları gerekir.

25 RET: Çözünürlük Arttırma Teknolojisi
RET, karakterler arasına normalden daha küçük noktalar koyarak ya da sivri eğrileri yumuşatarak kaliteyi iyileştirir Lazer yazıcılarda RET özelliğini etkinleştirerek yüksek kalitede yazdırma işlemleri gerçekleştirebilirsiniz Ancak bir miktar daha fazla RAM kullanımına sebep olabilir RET’i durdurmak “MEM Overflow” hatasını önleyebilir Lazer yazıcılar kullandıkları RET, yani çözünürlük iyileştirme teknolojisi sayesinde 300 DPI çözünürlükte bile çıktı alsanız nokta matris yazıcılardan daha kaliteli baskı verirler. RET, karakterler arasına normalden daha küçük noktalar koyarak ya da sivri eğrileri yumuşatarak görüntü kalitesini iyileştirir. Lazer yazıcılarda RET özelliğini etkinleştirerek yüksek kalitede yazdırma işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bunun için bir miktar RAM alanından fedakârlık etmeniz gerekecektir. RET’in etkin olduğu durumlarda "MEM OVERFLOW" hatası alıyorsanız, RET’i kapatarak yazdırma işleminiz için gerekli bellek miktarını sağlayabilirsiniz.

26 Mekanik Fonksiyonlar ve Güç Kaynakları
Lazer yazıcılar oldukça fazla mekanik fonksiyona sahiptirler Kağıt alma ve dışarıya verme, silindirin dönmesi, lazerin sağdan sola hareket etmesi, tonerin dağıtılması gibi işlemler mekanik fonksiyonlara örnek olarak verilebilir Mekanik fonksiyonların ana yapısı dönen dişlilerdir Lazer yazıcılarda 2 yada 3 adet dişli kutusu bulunur Ana güç kaynağı, tüm mekanik ve elektronik parçaları besler Yüksek gerilim güç kaynağı ise tamburu besler Lazer yazıcılar oldukça fazla mekanik fonksiyona sahiptirler. Kağıt alma ve dışarıya verme, silindirin dönmesi, lazerin sağdan sola hareket etmesi, tonerin dağıtılması gibi işlemler mekanik fonksiyonlara örnek olarak verilebilir. Lazer yazıcıda mekanik fonksiyonların ana yapısı olarak dönen dişliler kullanılmıştır. Dönen dişliler bir araya getirilerek kullanılmakta ve dişili paketleri olarak bilinmektedirler. Lazer yazıcılarda 2 yada 3 adet dişli paketi bulunur. Paket halinde bulunmaları arıza verdiklerinde kolayca değişebilmelerini sağlar. Birincil olana "ana güç kaynağı" yada bazen sadece "güç kaynağı" denir. Bu güç kaynağı, kağıtları hareket ettiren motorları, sistem elektronik devrelerini, lazer ve transfer koronayı beslemektedir. Yüksek voltaj güç kaynağı ise genellikle ana koronayı beslemektedir. Yüksek voltaj kaynağı olması, onun bilgisayar dünyasındaki en tehlikeli cihazlardan biri olmasına sebep olmuştur. Lazer yazıcılarda yani bir toner kartuş yerleştirirken, daima elektrik gücünü kesin.

27 Sistem Kartı ve RAM Bütün lazer yazıcılar en azından 1 adet elektronik kart içerirler Bu kart üzerinde ana işlemci, yazıcı ROM’u ve görüntünün basılmadan önce kısa bir süreliğine saklandığı RAM bulunur Bazı yazıcılar yazıcının farklı bölgelerine dağılmış bir kaç tane elektronik kart ile bu fonksiyonları gerçekleştirirler Yazıcıya RAM ekleme, PC ile aynı şekilde yapılır Çoğunlukla bilgisayarlarda kullanılan DRAM’lerle uyumludurlar Bütün lazer yazıcılar en azından 1 adet elektronik kart içerirler. Bu kart üzerinde ana işlemci, yazıcı ROM’u ve görüntünün basılmadan önce kısa bir süreliğine saklandığı RAM bulunur. Bazı yazıcılar yazıcının farklı bölgelerine dağılmış bir kaç tane elektronik kart ile bu fonksiyonları gerçekleştirirler. Yazıcıya RAM ekleme, PC ile aynı şekilde yapılır ve basit bir işlemdir. DIMM modüllerini sökerek yerine yazıcı üreticisinin önerdiği daha büyük bellek miktarına sahip RAM takabilirsiniz. Birçok yazıcı firmasının size pahalı RAM'lerini satmak istemelerine rağmen onların yerine bilgisayarlarınızda kullandığınız DRAM’leri de kullanabilirsiniz.

28 Ozon Filtresi ve Sensörler
Lazer yazıcıdaki koronalar, ozon (O3) gazı üretirler İnsana zarar verecek düzeyde değildir Yazıcı bileşenlerin zarar vermemesi için kullanılan ozon filtresi periyodik olarak değiştirilmelidir Lazer yazıcılar makinenin farklı bölgelerine dağılmış oldukça fazla sayıda sensör ve anahtar barındırırlar Kağıt sıkışması, kağıt tablasının boşalması ve tonerin azalması gibi durumları algılayıp uyarı sinyali göndermek için kullanılırlar Lazer yazıcıdaki koronalar, Ozon (O3) gazı üretirler. Küçük miktarları insanlara zarar vermese de yazıcı bileşenlerine zarar verebilirler. Ozon filtresi kullanılarak bu problemin önüne geçilmiştir. Bu filtrenin belirli zaman aralıklarında temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekmektedir. Lazer yazıcılar makinenin farklı bölgelerine dağılmış oldukça fazla sayıda sensör ve anahtar barındırırlar. Sensörler kağıt sıkışması, kağıt tablasının boşalması ve tonerin azalması gibi durumları algılayıp uyarı sinyali göndermek için kullanılırlar. Bu sensörlerin çoğu açık kapıları kontrol eden küçük anahtarlardır.

29 Yazıcı Dilleri Yazıcılar hem karakter hem de grafik barındıran dilleri kabul edecek şekilde tasarlanırlar Yazıcınızı istediğiniz çıktıyı verebilmesi için uygulama yazılımınızın doğru dili kullanması gerekir Yaygın olarak kullanılan 4 farklı yazıcı dili vardır ASCII (American Standard Code for Information Interchange) PostScript PCL (HP Yazıcı Kontrol Dili) Windows GDI (Grafiksel Cihaz Arayüzü ) Yazıcılar hem karakter hem de grafik barındıran dilleri kabul edecek şekilde tasarlanırlar. Yazıcınızı istediğiniz çıktıyı verebilmesi için uygulama yazılımınızın doğru dili kullanması gerekir. Yaygın olarak kullanılan 4 farklı yazıcı dili vardır. Bunlar ASCII, PostScript, PCL ve Windows GDI yazıcı dilleridir.

30 ASCII ASCII, büyük ve küçük harflerle birlikte farklı birkaç sembol ve kontrol karakterinden oluşan bir karakter format kümesidir Aynı zamanda bilgisayarda da kullanılır Veri transferi için gerekli kontrol karakterlerini içermektedir Örneğin "Kod 10" yeni satır, "Kod 12" form atlatma demektir Bu komutlar IBM bilgisayarları yapılmadan önce standart haline gelmiştir ve tüm yazıcılar tarafından desteklenmektedir Standart olmasına rağmen kontrol kodları oldukça sınırlıdır Yüksek kalite grafik çıktısı veremez ASCII, büyük ve küçük harflerle birlikte farklı birkaç sembol ve kontrol karakterinden oluşan bir karakter format kümesidir. Aynı zamanda bilgisayarda da kullanılır. Baskı karakterlerinin dışında veri transferi için gerekli kontrol karakterlerini de içermektedir. Örneğin "Kod 10" yeni satır, "Kod 12" form atlatma anlamına gelir. Bu komutlar IBM bilgisayarları yapılmadan önce standart haline gelmiştir ve tüm yazıcılar tarafından desteklenmektedir. Standart olmasına rağmen kontrol kodları oldukça sınırlıdır. Bu yüzden yüksek kalite grafik çıktısı almak istiyorsanız ileri düzeyde bir dil kullanmalısınız.

31 PostScript Yüksek çözünürlüklü grafik ve ölçeklenebilir karakter çıktı yeteneği bulunan aygıttan bağımsız yazıcı dilidir Adobe firması tarafından geliştirilmiştir PostScript yorumlayıcı yazılımlar, yazıcıya gömülüdürler PostScript yazıcı tarafından donanım seviyesinde anlaşıldığı için görüntü işlemeler bilgisayar yerine yazıcılarda yapılmıştır PostScript, sayfaları taranmış imgeler matrisi olarak tanımladığı için PostScript dosyaları taşınabilir olmuşlardır Bir makinede oluşturulup başka bir makinede güvenli bir biçimde çıktı alınabilir Yüksek çözünürlüklü grafik ve ölçeklenebilir karakter çıktı yeteneği bulunan aygıttan bağımsız yazıcı dilidir. Adobe firması tarafından geliştirilmiştir. PostScript yorumlayıcı yazılımlar, yazıcıya gömüldüler. PostScript yazıcı tarafından donanım seviyesinde anlaşıldığı için görüntü işlemeler bilgisayar yerine yazıcılarda yapılmıştır. PostScript, sayfaları taranmış imgeler matrisi olarak tanımladığı için PostScript dosyaları taşınabilir olmuşlardır. Bir makinede oluşturulup başka bir makinede güvenli bir biçimde çıktı alınabilir.

32 Popüler PostScript Biçimleri: PDF ve XPS
PDF (Portable Document Format), Adobe firmasının geliştirdiği ve en popüler olan PostScript biçimidir Ücretsiz bir okuyucusu vardır, dosya biçimi açıktır ve ISO standardı olmak üzeredir Microsoft Windows Vista sürümü ile sunduğu XPS formatı ile Adobe’un PDF biçimine rakip olmaya çalışmaktadır Windows Vista ve 7’de hazır bir XPS yazıcısı bulunmaktadır XPS dokümanları Vista’da Internet Explorer 7 ile okunurken, Windows 7 ile birlikte özel bir XPS okuyucusu gelmektedir Günümüzde yaygın olarak kullanılan 2 özel PostScript formatı bulunmaktadır. PDF, Adobe firmasının formatı olup, en popüler biçimdir. Hem PC, hem de Macintosh sistemlerde çok yoğun şekilde kullanılır. Ücretsiz bir okuyucusu vardır, dosya biçimi açıktır ve ISO standardı olmak üzerdir. Microsoft Windows Vista sürümü ile sunduğu XPS formatı ile Adobe’un PDF biçimine rakip olmaya çalışmaktadır. Windows Vista ve Windows 7’de hazır bir XPS yazıcısı bulunmaktadır. XPS dokümanları Vista’da Internet Explorer 7 ile okunurken, Windows 7 ile birlikte özel bir XPS okuyucusu gelmektedir. Yeni Eklendi

33 Hewlett Packard Yazıcı Kontrol Dili (PCL)
PCL ASCII dilinin genişletilmesiyle oluşmuş komut kümesidir HP firması tarafından geliştirilmiştir PCL’in ilk sürümü yazı tabanlı çıktılar için geliştirilmiş olup, ileri düzeydeki grafik çıktıları desteklemez PCL’in en son sürümü olan PCL6 ise ölçeklenebilir karakterlerin yanında çizgi çizmeyi destekler PostScript gibi sayfa tanımlama dili değildir PCL bir dizi komut kullanarak sayfa üzerinde karakter tanımlar ve taşınabilmesi için her bir yazıcı tarafından desteklenmelidir PCL ASCII dilinin genişletilmesiyle oluşmuş komut kümesidir. Yazıcı kontrol dili, ASCII kodlarının yerine geçmesi amacıyla Hewlett Packard tarafından geliştirilmiştir. PCL’in ilk sürümü yazı tabanlı çıktılar için geliştirilmiş olup, ileri düzeydeki grafik çıktıları desteklemez. PCL’in en son sürümü olan PCL6 ise ölçeklenebilir karakterlerin yanında çizgi çizmeyi destekler. PostScript gibi sayfa tanımlama dili değildir. PCL bir dizi komut kullanarak sayfa üzerinde karakter tanımlar. Bu komutlar dosyaların taşınabilmesi açısından her bir yazıcı tarafından desteklenmelidir.

34 Windows GDI Bu durumda yazma işlemlerini işletim sistemi üstlenir
GDI, yazıcıdan çok merkezi işlemci birimini kullanarak işlemlerini gerçekleştirir ve tamamlananları yazıcıya gönderir TrueType yazı tipi kullanarak Windows'ta bir harf yazdığınızda, GDI gerekli işlemi gerçekleştirerek her sayfayı bit haritası çıkarılmış görüntü olarak yazıcıya gönderir Dolayısıyla yazıcı gelen TrueType yazıyı resim olarak görür Çoğu kullanıcı yazıcı sürücüsünü yükleyerek, Windows’un çıktı işlemlerini gerçekleştirmesini sağlar Windows GDI ile yazma işlemlerini işletim sistemi üstlenir. Buna rağmen yazıcı için PostScript gibi dışarıdan bir dil de kullanılabilir. GDI, yazıcıdan çok merkezi işlemci birimini kullanarak işlemlerini gerçekleştirir ve tamamlananları yazıcıya gönderir. TrueType yazı tipi kullanarak Windows'ta bir harf yazdığınızda, GDI gerekli işlemi gerçekleştirerek her sayfayı bit haritası çıkarılmış görüntü olarak yazıcıya gönderir. Dolayısıyla yazıcı gelen TrueType yazıyı resim olarak görür. Çoğu kullanıcı yazıcı sürücüsünü yükleyerek, Windows’un çıktı işlemlerini gerçekleştirmesini sağlar.

35 Yazıcıları Bağlamak Yazıcılar yaygın olarak LPT, USB ve FireWire ile bağlanırlar LPT, DB 25 tip paralel bağlayıcı kullanır ve yavaştır Daha yüksek hızlı ve yarı çift yönlü paralel iletişim standardı olan IEEE 1284 destekleyen yazıcılar da vardır Halen LPT portunu kullanan yazıcılar bulunsa da, yaygın kullanılan bağlantı türü USB’dir Nadir de olsa SCSI ve seri port kullanan yazıcıları görebilirsiniz Yazıcılar yaygın olarak LPT, USB ve FireWire ile bağlanırlar. LPT, DB 25 tip paralel bağlayıcı kullanır ve yavaştır. Daha yüksek hızlı ve yarı çift yönlü paralel iletişim standardı olan IEEE 1284 destekleyen yazıcılar da vardır. Ancak LPT kullanan yazıcıların sayısı hızla azalmaktadır. Buna bağlı olarak yeni nesil bir çok anakart üzerinde yerleşil LPT portu yer almamaktadır. Yaygın kullanılan bağlantı türü USB’dir. Nadir de olsa SCSI ve seri port kullanan yazıcıları da görebilirsiniz.

36 Ağ Yazıcıları Ağ yazıcıları, başlangıçta sadece ofislerde kullanılan, ancak giderek yaygınlaşan bir türdür Basit yöntemde bir yazıcının ağa bağlanması için, önce ağda bulunan bir bilgisayara fiziksel olarak bağlanır, daha sonra da bilgisayar üzerinden diğer kullanıcılara paylaştırılır Günümüzde normal bir ağ yazıcısı, üzerinde RJ45 standardını destekleyen ağ adaptörü ile gelir ve direkt olarak ağa bağlanır Herhangi bir bilgisayardan bağımsız bir şekilde çalışabilir Kablosuz ağ ve Bluetooth kullanan türleri de vardır Ağ yazıcıları, başlangıçta sadece ofislerde kullanılan, ancak giderek yaygınlaşan bir türdür. Yazıcılar, ağda yer alan tüm kullanıcıların yazıcıdan faydalanabilmesi için ağa bağlanırlar. Basit yöntemde bir yazıcının ağa bağlanması için, önce ağda bulunan bir bilgisayara fiziksel olarak bağlanır, daha sonra da bilgisayar üzerinden diğer kullanıcılara paylaştırılır. Teknik olarak bu yöntem de halen geçerlidir ancak bu durumda yazıcıyı ağa paylaştıran bilgisayar kapalı iken yazıcı kullanılamaz durumdadır. Günümüzde normal bir ağ yazıcısı, üzerinde RJ45 standardını destekleyen ağ adaptörü ile gelir ve direk olarak ağa bağlanır. Bu sayede herhangi bir bilgisayardan bağımsız bir şekilde çalışabilir. Kablosuz ağ ve Bluetooth kullanan türleri de vardır.

37 Windows’da Yazıcı Kavramı
Windows her bir fiziksel yazıcıyı yazdırma aygıtı olarak görür Yazıcı ise bir veya daha fazla yazdırma aygıtını kontrol eden yazılımsal birimi ifade eder Yani Windows’da bir yazıcıya 2 farklı yazdırma birimi bağlanabilir Bu sayede bir windows yazıcısı, yazıcı sunucusu gibi davranabilir Yazdırma biriktiricisi (spooler) ve yazdırma aygıtı sürücüleri, Windows açısından “yazıcı” kavramının içine entegredir Birçok yerde yazıcı kelimesi geçse de fiziksel yazıcı işletim sistemi tarafından yazdırma işlemini gerçekleştiren bir cihaz olarak algılanmaktadır. Yani Windows her bir fiziksel yazıcıyı sadece “yazdırma aygıtı” olarak görür. Yazıcı kavramı ise bir veya daha fazla yazdırma aygıtını kontrol eden yazılımsal birimi ifade eder. Yani Windows’da bir yazıcıya 2 farklı yazdırma birimi bağlanabilir. Bu durumda aygıtlardan birinde problem çıkması halinde yazdırma işlemi otomatik olarak diğer aygıta yönlendirilmektedir. Dolayısıyla bir windows yazıcısı, yazıcı sunucusu gibi davranabilmektedir. Yazdırma biriktiricisi ve yazdırma aygıtı sürücüleri, Windows açısından “yazıcı” kavramının içine entegredir.

38 Yeni Yazıcının Kurulması
USB arabirimi kullanan yazıcıların artmasıyla birlikte yazıcı kurulumları çoğunlukla otomatik olarak gerçekleştirilir Eğer yazıcınız tarihsel olarak yeni değil ise, Windows bir çok yazıcıyı otomatik olarak tanıyacaktır Eğer bilgisayarınıza taktığınız yazıcı tak/çalıştır değilse yada bilgisayarınız takılı yazıcıyı görmediyse aygıtı elle kurmalısınız Bunun için denetim masasındaki yazıcılar uygulamasını kullanmanız gerekir Bu kurulum için belirtmeniz gereken 3 temel parametre vardır Bağlantı konumu (Yerel veya ağ yazıcısı) Bağlantı port (LPT, USB, vb.) Yazıcı sürücü seçimi veya kurulumu USB arabirimi kullanan yazıcıların artmasıyla birlikte yazıcı kurulumları çoğunlukla otomatik olarak gerçekleştirilir. Eğer yazıcınız tarihsel olarak yeni değil ise, Windows bir çok yazıcıyı otomatik olarak tanıyacaktır. Ancak bilgisayarınıza taktığınız yazıcı tak/çalıştır değilse yada bilgisayarınız takılı yazıcıyı görmediyse aygıtı elle kurmalısınız. Bunun için denetim masasındaki yazıcılar uygulamasını kullanmanız gerekir. Bu kurulum işleminde belirtmeniz gereken 3 temel parametre vardır. Bağlantı konumu, yan yazıcının bilgisayarınıza bağlı bir yerel yazıcı mı veya bir ağ yazıcısı mı olduğu… Yerel yazıcılar için bağlantı portu, yani LPT veya USB arabirimlerinden hangisini kullandığı… Son olarak da yazıcı sürücüsünün seçimi veya kurulumudur.

39 Yazıcıların Elle Kurulum Adımları
1 2 Bağlantı Konumu Seçimi Bağlantı Portunun Seçimi Aygıt Sürücüsünün Seçilmesi veya Yeniden Yüklenmesi Yazıcı kurulum uygulaması ilk olarak yazıcınızın konumunu sorar. Yerel yazıcılarınızın bağlantı portunu direkt kendiniz seçebileceğiniz gibi, Windows’un bir kez daha otomatik olarak algılamasını sağlayabilirsiniz. Eğer bu ekranda ağ yazıcısını seçerseniz, üzerine yazıcı paylaştırılan bilgisayarlar ile, direkt ağa bağlı yazıcı aygıtlarını listeleyen bir ekran ile karşılaşırsınız. Yerel yazıcı seçerseniz ve yazıcınızı otomatik algılanmaz ise size yazcının hangi portu kullandığı sorulur. Eğer mevcut portlar arasında kullandığınız bağlantı yok ise, uygun parametrelerle yeni bir port da tanımlayabilirsiniz. Yazıcınızın ağ konumunu veya yerel portunu belirttikten sonra yazıcı sürücünüzü seçmeniz gerekir. Burada Windows’un yerleşik sürücülerini kullanabileceğiniz gibi, “Disketi Var” seçeneği ile harici sürücüyü de kurabilirsiniz. Bu işlemin ardından kurulum işlemi sorunsuz tamamlanırsa, yazıcılar klasöründe yüklenmiş aygıtınız görüntülenir. Yüklenmiş Aygıtın Yazıcılar Klasöründe Görünmesi 3 4

40 Ağ Yazıcılarına Hızlı Bağlanmak
Yazıcı paylaşımı açık olan bir bilgisayara ağ üzerinden erişin Paylaştırılan yazıcıya sağ tuşla tıklayın ve “bağlan” ı seçin Yazıcı otomatik olarak sisteminize kurulacaktır Kurulum işlemi sırasında sisteminize aygıt sürücüsü kurmanız gerekiyorsa, karşıdaki sistemden sürücüler otomatik olarak alınır Vista öncesi sürücülerle kurulan yazıcıların sürücüleri kopyalanamaz Ağ yazıcılarına bağlanmanın birden çok yolu vardır ve oldukça hızlı bir işlemdir. Yazıcı kurulum uygulamasına hiç girmeden başka bir bilgisayarda paylaştırılmış olan ağ yazıcısına bağlanabilirsiniz. Bunun için öncelikle yazıcı paylaşımı açık olan bir bilgisayara ağ üzerinden erişin. Paylaştırılan yazıcının üzerine sağ tuşla tıklayın ve bağlan ı seçin. Yazıcı otomatik olarak sisteminize kurulacaktır. Kurulum işlemi sırasında sisteminize aygıt sürücüsü kurmanız gerekiyorsa, karşıdaki sistemden sürücüler otomatik olarak alınır. Sadece Windows Vista öncesi sürücülerle kurulan yazıcıların sürücüleri bu şekilde otomatik olarak kopyalanamaz. Bu durumda öncelikle sürücüleri kendi sisteminize elle kurmalı, daha sonra yazıcıya bağlanması denemelisiniz. Ayrıca Windows ağ üzerinden kullanıma açık olan yazıcıları belirli aralıklarla otomatik olarak tarayabilir ve sisteminize kurabilir.

41 Yerel Yazıcınızı Paylaştırmak
Yazıcılar klasöründe paylaşım sekmesinden etkinleştirilir Varsa yazıcının eski Windows sürücüleri eklenebilir Ayrıca “Ağ ve Paylaşım Merkezi”nden yazıcı paylaşımı kapatılmamış olmalıdır Windows’da bir yazıcıyı paylaştırmak da oldukça kolaydır. Yazıcılar klasörünüzde kurulu olan bir yazıcının üzerinde sağ tuşla tıklayın ve özellikler seçeneğinden paylaşım sekmesinde gelin. Buradan da “bu yazıcıyı paylaştır” seçeneğini işaretlemeniz yeterlidir. Ayrıca bu ekrandan yazıcınız için var olabilecek eski Windows sürücülerini ekleyebilirsiniz. Bu şekilde örneğin Vista üzerinden paylaştırılan bir yazıcıyı kullanmak isteyen bir Windows XP sisteme, ihtiyaç duyacağı sürücüyü sunma imkanınız olur. Windows Vista üzerinde bir yazıcıyı paylaşmak, otomatik olarak genel yazıcı paylaşım sistemini etkinleştirir. Ancak bu ayar bir şekilde elle veya başka bir yazılım tarafından kapatılmış olabilir. Paylaşımı başarıyla yapabilmeniz için “Ağ ve Paylaşım Merkezi”nden yazıcı paylaşımının etkin olması gerekir. Bu ekrandan aynı zamanda istemcilerin erişimi için şifre sorulup sorulmayacağı da belirtilebilir. Eğer şifre gerekli ise bunun bilgisayarınızdaki yerel bir hesabın şifresi olması gerektiğini unutmayınız.

42 Baskı Performansı ve Renk Kalibrasyonu
Ekranda gördükleriniz ile çıktı da görünenler aynı olmayabilir Monitörler RGB, yazıcılar ise CMYK standardını kullanır Renk farklılıklarını gidermek için elle veya ICC renk profil dosyaları yardımıyla ayarlamalar yapılabilir Ayrıca baskısı alınan resimler bilgisayarda büyük görünebilse bile, kağıt üzerinde çok küçük veya bozuk kalabilir Bunun sebebi çözünürlük farkıdır ve baskısı yapılan görüntü çözünürlüğünün yeterli olması gerekir Baskı ilk adımda yazıcının kalitesiyle ilişkili olsa da, çıktı kaliteniz diğer faktörlerin de etkisi altındadır. Ekranda gördükleriniz ile çıktı da görünenler eşdeğer olmayabilir. Bilgisayar monitörleri RGB çıkışı verirken yazıcılar renkleri farklı oranlarda karıştırarak CMYK modunda kâğıda aktarırlar. Bu iki yöntem aynı renk metodunu kullanmadığı için, görüntüler arasında renk kayması gibi farklılıklar görülebilir. Monitör ayarlarınızı değiştirerek çıktıdaki görüntüyü ekrandaki görüntüye eş yapabilirsiniz. Renk farklılıklarını gidermek için elle veya ICC renk profil dosyaları yardımıyla ayarlamalar yapılabilir. Ayrıca baskısı alınan resimler bilgisayarda büyük görünebilse bile, kağıt üzerinde çok küçük veya bozuk kalabilir. Bunun sebebi çözünürlük farkıdır ve baskısı yapılan görüntü çözünürlüğünün yeterli boyutta olması gerekir.

43 Yazıcı Problemleri Bağlantı problemleri Çıktı verememe
Yanlış boyutlarda çıktı verme Yanlış yazıcıdan çıktı verme Problemli baskılar veya boş kağıt çıkartma Kağıt sıkışması veya fazla kağıt çekme Hatalı / bozuk çıktılar Sarf malzemesi artıkları Enerji problemleri Kurulumlarının basit olması yanında, doğru sürücü yükleyip belirli aralıklarla bakım yaptıktan sonra yazıcılar kolay kolay sorun çıkarmazlar. Yazıcıların türlerinden bağımsız olarak bir çok problemi ortaktır. Ancak çözüm önerileri ve noktaları her tür için farklı olabilir. Yaygın yaşanan yazıcı problemleri olarak, bağlantı problemleri… Çıktı verememe… Yanlış boyutlarda çıktı verme… Yanlış yazıcıdan çıktı verme… Problemli baskılar veya boş kağıt çıkartma…. Kağıt sıkışması veya fazla kağıt çekme… Hatalı veya bozuk çıktılar… Sarf malzemesi artıkları ve enerji problemleri sayılabilir.

44 Bağlantı Problemleri Tüm çevre birimlerinde olduğu gibi yazıcılarda da her türlü hata durumunda ilk kontrol edilmesi gereken yer bağlantılardır Bağlantı problemleri her zaman yazıcının çıktı almaması sonucunu doğurmaz; bazen kısmi temas eden LPT portları farklı sorunlara sebep olabilir Kabloların sağlam olduğundan ve bağlayıcılara tam olarak oturduğundan emin olun Ayrıca bazı USB yazıcı sürücüleri, bağlantı yaptığınız USB portunu adresler ve yazıcı başka bir porta takılırsa bunu otomatik olarak algılamaz Bağlantı sorunu yaşayan yazıcılar, çevrimdışı olarak ayarlanır ve daha silik bir simge ile gösterilir Tüm çevre birimlerinde olduğu gibi yazıcılarda da her türlü hata durumunda ilk kontrol edilmesi gereken yer bağlantılardır. Bağlantı problemleri her zaman yazıcının çıktı almaması sonucunu doğurmaz; bazen kısmi temas eden LPT portları farklı sorunlara sebep olabilir. Bunun için kabloların sağlam olduğundan ve bağlayıcılara tam olarak oturduğundan emin olun. Ayrıca bazı USB yazıcı sürücüleri, bağlantı yaptığınız USB portunu adresler ve yazıcı başka bir porta takılırsa bunu otomatik olarak algılamaz. Bağlantı sorunu yaşayan yazıcılar, çevrimdışı olarak ayarlanır ve daha silik bir simge ile gösterilirler.

45 Çıktı Alamama Problemi
Bir yazıcı sistemde kurulu olmasına rağmen çıktı alınamıyor ise aşağıdaki adımların kontrol edilmesi gerekir Bağlantı veya elektrik problemi var Yazıcı çevrimdışı durumda Kağıt tablasında kağıt bitmiş Kağıt tablasında yanlış boyutta kağıt var Yazıcı yanlış kağıt tablasını kullanacak şekilde ayarlanmış Yazıcı içerisinde kağıt sıkışmış durumda Bu hataların bir kısmı aynı anda ortak belirtiler de sergileyebilir Biriktirici, yazıcının problemli olduğu durumlarda dokümanları saklar ve yazıcı çevrimiçi olduğunda yazıcıdan çıkmasını sağlar Bir yazıcı sistemde kurulu olmasına rağmen çıktı alınamıyor ise sırasıyla aşağıdaki adımların kontrol edilmesi gerekir. Öncelikle bir bağlantı veya elektrik problemi yaşanıyor olabilir. Çok basit bir şekilde yazıcı kapalı veya uyku modunda olabilir. Bazen yazıcı sisteme bağlı ve açık olsa bile Windows bunu algılayamaz ve yazıcı çevrimdışı durumda kalır. Bu durumda yazıcının elle çevrimdışı duruma getirilmesi gerekir. Kağıt tablasında kağıt bitmiş veya tabladan yazıcının beklediğinin dışında yanlış boyutta kağıt konulmuş olabilir. Çok yaşanan bir diğer yanılgı da, yazıcının yanlış tablasına kağıt konmasıdır. Birden kağıt tablası bulunan yazıcılar çoğunlukla kağıt bulunan tablayı otomatik algılasa da, zorunlu bir şekilde bir tablayı kullanmaya ayarlı yazdırma komutları da olabilir. Her tür yazıcının en sık yaşadığı problem ise yazıcı içerisinde kağıt sıkışmasıdır. Bu sorun çoğunluk çoğunlukla yazıcı ile değil, kullanılan kağıt türü ilgilidir. Bu hatların bir kısmı aynı anda ortak belirtiler de sergileyebilir. Biriktirici kısmı, yazcının problemli olduğu durumlarda dokümanları saklar ve yazıcı çevrimiçi olduğunda yazdırma işlemine kaldığı yerden devam edebilir.

46 Kağıt Tablası ve Boyutlar
Yazıcıların varsayılan kağıt tabla ve boyut seçenekleri yazıcı tipine göre değişiklik göstermektedir Olması gerekenden farklı boyutlarda gelen çıktılar kullanıcının ayar yaparken yanlış bir şeyler yaptığının göstergesidir Bir çok program Windows’un varsayılan ayarları ile yazdırma işlemi yapar Bazı yazılımlar ise yazdırma öncesinde detaylı ayarlar yapmanıza izin verir Kağıt boyutu, yönü ve tabla seçenekleri birden fazla noktadan ayarlanabilir Doğru yeri ayarladığınıza emin olun Yazıcıların varsayılan kâğıt tabla ve kâğıt boyut seçenekleri yazıcı tipine göre değişiklik göstermektedir. Bu seçenekleri bulabilmek için "Yazıcılar ve Fakslar" uygulamasında yer alan aygıt ayarları kısmına tıklamanız yeterli olacaktır. Buradaki ayar listesini kullanarak hangi tablada hangi kâğıdın bulunacağını ayarlayabilirsiniz. Olması gerekenden farklı boyutlarda gelen çıktılar kullanıcının ayar yaparken yanlış bir şeyler yaptığının göstergesidir. Bir çok program Windows’un varsayılan ayarları ile yazdırma işlemi yapar. Bazı yazılımlar ise yazdırma öncesinde detaylı ayarlar yapmanıza izin verir. Kağıt boyutu, yönü ve tabla seçenekleri birden fazla noktadan ayarlanabilir. Bu yüzden doğru yeri ayarladığınıza emin olun.

47 Yazıcı Ayarları Bir Windows yazıcı biriminde aynı tip ayarların yapılabildiği 3 farklı bölüm olabilir Geçerli yazdırma tercihleri, yazdırma varsayılanı ve aygıt ayarları Tüm ayarları aynı yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır Bir Windows yazıcı biriminde aynı tip ayarların yapılabildiği 3 farklı bölüm olabilir. Bir nokta Windows yazdırma varsayılanı, bir nokta aygıt varsayılanı, bir noktada geçerli yazdırma ayarları olabilir. Uygulamanızın hangi ayarları dikkat aldığını tam kestiremeyebilirsiniz. Benzer şekilde yazdırma sürücüsünde bazı ayar noktaları diğerler nokta ayarlarını bloke edebilir. Bu sebeple olası tüm ayar noktalarını aynı şekilde ayarlamanız işinizi kolaylaştıracaktır.

48 Yazdırma Sunucusu Özellikleri
Windows bir yazdırma sunucusu gibi davranır Bu uygulama ile tüm yazıcılar için geçerli olan kağıt boyutları, bağlantı noktaları, sürücüler ve biriktirici yönetilebilir Windows bir yazdırma sunucusu gibi davranır. Yazdırma sunucusuna yazıcılar klasörünün içerisine sağ tuşla tıklayarak erişebilirsiniz. Bu uygulama ile tüm yazıcılar için geçerli olan kağıt boyutlarını, bağlantı noktalarını, sürücüleri ve biriktiriciyi yönetebilirsiniz. Genellikle özel boyutlardaki kağıtlara çıktı alma ihtiyacınız olduğunda, kişisel tanımlamalarınızı yapmak için bu uygulamaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

49 Varsayılan Yazıcı Seçimi
Bir çok uygulamanın 2 tip yazıcı ayarı bulunur Birinci ayar hızlıca ön tanımlı olan yazıcıya varsayılan değerler ile çıktı göndermenizi sağlar İkinci seçenek ise hem yazıcı, hem de parametreleri değiştirme olanağı sunar Bir çok kullanıcı hızlı gönderme tuşunu kullanır Bunun için en sık kullanılacak yazıcının, varsayılan yani birincil durumda olması gerekir Varsayılan yazıcıların simgesi üzerinde bir kontrol işareti yer alır Bir çok uygulamanın 2 tip yazıcı ayarı bulunur. Bunun en pratik örneğini Word veya Excel gibi ofis uygulamalarında görebilirsiniz. Birinci ayar hızlıca ön tanımlı olan yazıcıya varsayılan değerler ile çıktı göndermenizi sağlar. İkinci seçenek ise hem yazıcı seçimi yapmanızı sağlar, hem de parametreleri değiştirme olanağı sunar. Bir çok kullanıcı yazdırma işlemi için hızlı gönderme tuşunu kullanır. Bunu için en sık kullanılacak yazıcının varsayılan yani birincil durumda olması gerekir. Varsayılan yazıcıların simgesi üzerinde bir kontrol işareti yer alır. Varsayılan olmayan bir yazıcıyı varsayılan olarak atamak için üzerine sağ tuşla tıklayın ve “varsayılan yazıcı olarak ata” menüsüne tıklayın.

50 Demo: Windows Yazıcı Ayarları

51 Problemli Baskılar Bazı durumlarda baskı üzerinden olmaması gereken bir çizgi, leke vb. izler bulunabilir veya renkler doğru olmayabilir Diğer bir problem de kağıda hiçbir baskı olmadan çıkmasıdır Tüm yazıcılarda ilk olarak toner veya kartuşun dolu, sağlam ve doğru şekilde takılı olup olmadığı kontrol edilmelidir Eğer burada sorun yok ise, her yazıcı türü için farklı belirti ve sorun giderme ipuçları gözden geçirilmelidir Bu tip bazı problemler fiziksel temizlik ile giderilebilirler Bazı durumlarda baskı üzerinden olmaması gereken bir çizgi, leke vb. izler bulunabilir veya renkler doğru olmayabilir. Bu durum yazıcılar hakkında duyacağınız en yaygın şikayetlerden birisidir aslında. Diğer bir problem de kağıda hiçbir baskı olmadan çıkmasıdır. Problemli baskılarda tüm yazıcılar için ilk olarak toner veya kartuş akla gelmelidir. Kartuşun dolu, sağlam ve doğru şekilde takılı olup olmadığı kontrol edin. Eğer burada sorun yok ise, her yazıcı türü için farklı belirti ve sorun giderme ipuçları gözden geçirilmelidir. Bu tip bazı problemler fiziksel temizlik ile giderilebilirler.

52 Dot Matris Yazıcılarda Problemli Baskı
Yazıcı kafası veya döner merdane kirli ve zarar görmüş olabilir Kafa temizlenmeli, sorun devam ediyorsa değiştirilmelidir Merdaneler de denatüre alkolle temizlenebilir Metin içindeki karakterler kâğıdın altından ya da üstünden taşıyor ise kafanın ayarlanması gerekiyordur Eğer çıktı soluksa ve şeridin dolu olduğundan eminseniz, yazıcı kafası merdaneye yaklaştırılmalıdır Eğer kâğıdın bir tarafındaki görüntü iyileştiği halde diğer taraf bozuk kalıyorsa merdanenin ayarlanması gerekir ve bunun teknik servis ortamında yapılması gerekir Dot matris yazıcılarda en olası sebep yazıcı kafası veya döner merdanenin kirli veya zarar görmüş olmasıdır. Kafa temizlenmeli, sorun devam ediyorsa değiştirilmelidir. Merdaneler de denatüre alkolle temizlenebilir. Eğer sorun metin içindeki karakterlerin kâğıdın altından ya da üstünden taşması şeklinde ise kafanın ayarlanması gerekiyordur. Eğer çıktı soluksa ve şeridin dolu olduğundan eminseniz, yazıcı kafası merdaneye yaklaştırılmalıdır. Tüm müdahalelere rağmen kâğıdın bir tarafındaki görüntü iyileştiği halde diğer taraf bozuk kalıyorsa merdanenin ayarlanması gerekir. Ancak ürünün garanti dışı kalmamsı için bu işlemin teknik servis ortamında yapılması gerekir.

53 Püskürtmeli Yazıcılarda Problemli Baskı
Bu yazıcılarda mürekkebi kâğıt yüzeyine fışkırtan ince tüplerin bir araya gelmesiyle oluşan “nozzle” adında bir parça vardır Uzun süre kullanılmayan yazıcılarda tüp içerisinde kalan mürekkep kurur ve arkadan gelen mürekkebi engeller Bu durum boş kağıt çıkmasına sebep olabileceği gibi, bazı renklerin olmamasına da sebep olabilir Ayrıca yazılım aracılığı ile yapılan bir kafa ayarı söz konusudur Özellikle yazıcının düşmesi, hareket ettirilmesi veya yazıcıya çarpılması gibi durumlarda kafanın tekrar ayarlanması gerekir Püskürtmeli yazıcılarda mürekkebi kâğıt yüzeyine fışkırtan ince tüplerin bir araya gelmesiyle oluşan ve “nozzle” adı verilen bir parça vardır. Uzun süre kullanılmayan yazıcılarda tüp içerisinde kalan mürekkep kurur ve arkadan gelen mürekkebi engeller. Bu durum boş kağıt çıkmasına sebep olabileceği gibi, bazı renklerin olmamasına da sebep olabilir. Ayrıca yazılım aracılığı ile yapılan bir kafa ayarı söz konusudur. Özellikle yazıcın düşmesi, hareket ettirilmesi veya yazıcıya çarpılması gibi durumlarda kafanın tekrar ayarlanması gerekir

54 Lazer Yazıcılarda Problemli Baskı
Lazer yazıcılar yapıları gereği bir çok farklı sebepten dolayı sorunlu baskılar üretebilir Sorunların çoğu toner kartuşu kaynaklıdır ve değiştirildiğinde ortadan kalkacaktır İlk refleksiniz farklı bir kartuş ile denemek olmalıdır Farklı kartuşlarla da aynı problemler yaşanıyorsa sorunu yazıcı üzerinde aramaya başlayın Lazer yazıcılar yapıları gereği bir çok farklı sebepten dolayı sorunlu baskılar üretebilir. Sorunların çoğu toner kartuşu kaynaklıdır ve değiştirildiğinde ortadan kalkacaktır. İlk refleksiniz farklı bir kartuş ile denemek olmalıdır. Farklı kartuşlarla da aynı problemler yaşanıyorsa sorunu yazıcı üzerinde aramaya başlayın.

55 Lazer Yazıcılarda Problemli Baskı İpuçları 1
Boş sayfa alınması Yazıcı içine bakıldığında görüntü tamburda yer alıyorsa, transfer korona veya yüksek voltaj kaynağı bozulmuştur Kağıt üstünde toner parçacıkları var Yazıcı fiziksel olarak temizlenmelidir Kağıt üzerinde gölgeleme şeklide önceki baskının yer alması Tamburun tam olarak boşaltılması sağlanamıyor Toner kaynağı dengesiz seviyede toner yüklemesi yapıyor Aşırı nem veya düşük sıcaklıklarda baskı alınıyor Dikey beyaz çizgiler Tamburu korumak için toner parçacıkları engelleniyordur Kartuş çıkarılıp bir süre sallanmalı veya yeni bir kartuş alınmalıdır Boş sayfalar genelde yazıcıdaki tonerin bittiğinin göstergesidir. Eğer yazıcınızda toner varsa sınama sayfası yazdırmayı deneyin. Sınama sayfası boş çıkarsa toneri çıkarıp görüntü tamburumun içine bakınız. Eğer görüntü hala ordaysa, ya transfer korona, yada yüksek voltaj kaynağı bozulmuştur. Eğer çıktılarınızda toner parçacıkları görüyorsanız yazıcınızın temizlenmesi gerekmektedir. Yazıcının kaynaştırma mekanizması kirlendiyse, çıktının özellikle arka tarafında toner parçacıklarının ışıkla meydana getirdiği bir takım izler kalacaktır. Gölgeleme problemi ise tamburun tamamıyla boşalmamasından ya da bir önceki görüntünün fazlaca toner kullanmasından kaynaklanır. Yüklenmiş toner kaynağının yeterli olmaması ya da tonerin istenilen seviyede yüklenmemesi fazlaca toner kullanılmasının sebebidir. Aşırı nem veya düşük sıcaklıklarda baskı alınması da gölgelenmeye sebebiyet verebilir. Çevre ile ilgili tavsiyeler için kullanıcı kılavuzunu kontrol edin. Dikey beyaz çizgiler, saçılan toner parçacıklarından tamburu korumak için tonerin engellenmesinden oluşur. Toner kartuşu çıkartıp bir müddet sallarsanız problemin gittiğini görebilirsiniz. Eğer problem halen devam ediyorsa toner kartuşu değiştirin.

56 Lazer Yazıcılarda Problemli Baskı İpuçları 2
Mürekkep lekeli veya benekli çıktılar Toner parçacıklarının düzensiz bir şekilde dağılmasından kaynaklanır Genellikle toner bitmek üzere iken ortaya çıkar Yazıcının düzgün bir zeminde olmaması da sebep olabilir Lekeler düzgün sıralı ise yazıcı yabancı bir cisim bulunuyor olabilir Kabartma etkisi görülen çıktılar Silindir üzerinde yabancı bir madde bulunuyor olabilir Buruşuk sayfalar Lazer yazıcılarda dört adet silindir bulunur Kullanılan kağıt türü değiştirilmelidir Mürekkep lekeli veya benekli çıktılar, toner parçacıklarının düzensiz bir şekilde dağılmasından kaynaklanır. Özellikle toner azaldığı durumlarda ortaya çıkar. Bir de yazıcının yere düzgün olarak oturtulduğunu kontrol ediniz. Eğer lekeler düzenli olarak sıralanmışsa kaynaştırma silindirini ve tamburu yabancı madde var mı yok mu diye kontrol ediniz. Bir parça kâğıdın altına bozuk para koyup üzerinden kurşun kalemle giderseniz kabartma etkisini görebilirsiniz. Eğer çıktınızda böyle bir etki görüyorsanız silindir üzerinde yabancı bir maddenin varlığından şüphe edebilirsiniz. Eğer yabancı madde ışığa duyarlı tamburun üzerinde ise toner kartuşunu yenisiyle değiştirmek zorundasınız. Lazer yazıcılarda dört adet silindir bulunmaktadır. Kaynaştırma kısmında yer alan ısı ve basınç silindirlerine ek olarak, diğer silindirler kâğıdın tabladan alınmasında ve dışarı verilmesinde görev alırlar. Bu silindirler kâğıdın hareket sırasında buruşup sıkışmasına engel olabilirler. Eğer yazıcınızda kâğıt sıkışmasıyla sıkça karşılaşıyorsanız kullandığınız kâğıdı değiştirmeniz gerekebilir. Yapısında pamuk bağı bulunduran kâğıtlar diğerlerine göre daha fazla oranda sıkışmaya neden olmaktadırlar.

57 Kağıt Sıkışması veya Fazla Kağıt Çekme
Bu sorun püskürtmeli ve lazer yazıcılarda daha çok oluşur Nemlenen kâğıtların birbirine yapışmasından kaynaklanır Yazıcının fazlaca ısınması aynı probleme sebebiyet verebileceği için çıktı alırken arada bir yazıcının soğuması için ara veriniz Kağıtları tablaya koymadan önce topluca karıştırırsanız bir ölçüde problemin önüne geçebilirsiniz Lazer yazıcılardaki kağıt ayırma pedi de hasar görmüş olabilir Sıkışan kağıdı çıkarmak için çekiştirmeyin, bu şekilde yazıcıya zarar verebilirsiniz Yazıcıların çoğunda kâğıt sıkışması problemiyle karşılaşabilirsiniz. Ancak bu sorun püskürtmeli ve lazer yazıcılarda daha çok oluşur. İlk olarak, kâğıt tablasındaki kâğıtları, yeni bir kutudan çıkarttığınız kâğıtlarla değiştirip deneyiniz. Çünkü bu problem çoğunlukla yazıcının kendisinden kaynaklanmayıp nemlenen kâğıtların birbirine yapışmasından kaynaklanmaktadır. Yazıcının fazlaca ısınması aynı probleme sebebiyet verebileceği için çıktı alırken arada bir yazıcının soğuması için ara veriniz. Kağıtları tablaya koymadan önce topluca karıştırırsanız bir ölçüde problemin önüne geçebilirsiniz. Ayırma pedi, lazer yazıcılarda kauçuk ya da mantardan yapılmış olup kâğıt besleme tablasından kâğıt çekilirken çekilen kâğıdı diğerlerinden ayıran parçadır. Ayırma pedi zaman geçtikçe aşınarak görevini yerine getiremez olabilir. Bunu, yüzeyinde oluşan parlaklıklardan anlayabilirsiniz. Aşınan pedler kolaylıkla değiştirilebilirler. Yazıcıda sıkışan bir kâğıdı sakın çekerek yazıcıdan çıkarmaya çalışmayınız. Bu şekilde yazıcıya zarar verebilirsiniz. Kullanım kılavuzunda yer alan çıkarma yöntemini uygulayarak kâğıdı çıkartınız. Eğer yazıcı "Kâğıt Sıkıştı" hatasını veriyorsa, fakat siz makine içerisinde sıkışmış bir kâğıt göremiyorsanız büyük ihtimalle ilgili sensörleriniz de bir hata oluşmuştur.

58 Hatalı / Bozuk Çıktılar
Hatalı çıktılar, bozuk ya da yanlış sürücülerin göstergesidir Bu durumda sürücüyü kaldırıp tekrar yükleyin PostScript bir yazıcıyla PCL sürücüsü kullanma gibi, yazıcının yapamayacağı bir işi ondan yapmasını istemeyi deneyin Bu şekilde yazıcı için yanlış sürücüyü yükleyip yüklemediğinizi kontrol etmiş olursunuz Hatalı çıktılar, bozuk ya da yanlış sürücüyle çalışıldığının göstergesidir. Doğru sürücünün yüklü olduğunu kontrol ederek gerekir. Sürücüyü kaldırıp tekrar yükleyin. Devamında PostScript bir yazıcıyla PCL sürücüsü kullanma gibi, yazıcının yapamayacağı bir işi ondan yapmasının istemeyi deneyin. Bu şekilde yazıcı için yanlış sürücüyü yükleyip yüklemediğinizi kontrol etmiş olursunuz.

59 Demo: Lazer Yazıcıda Kartuş Değiştirme

60 Sarf Malzemesi Atıkları
Yazıcılar çöp olarak birçok artık bırakırlar Vuruşlu yazıcılar kâğıt ve şerit, mürekkep püskürtmeli yazıcılar kâğıt ve mürekkep ve lazer yazıcılar kâğıt ve toner kartuşu kullanırlar Yazıcı bileşenlerinin çevreye zarar verilmeden ortadan kaldırılmaları ile ilgili birçok yasa düzenlenmiştir Herhangi bir yazıcı bileşenini atmadan önce ilgili departmanı ya da servis firmasını bilgilendirerek kontrol etmelerini sağlayın Bazı firmalar atık bileşenleri satın almaktadır Yazıcılar çöp olarak birçok artık bırakırlar. Vuruşlu yazıcılar kâğıt ve şerit, mürekkep püskürtmeli yazıcılar kâğıt ve mürekkep ve lazer yazıcılar kâğıt ve toner kartuşu kullanırlar. Yazıcı bileşenlerinin çevreye zarar verilmeden ortadan kaldırılmaları ile ilgili birçok yasa düzenlenmiştir. Herhangi bir yazıcı bileşenini atmadan önce ilgili departmanı ya da servis firmasını bilgilendirerek kontrol etmelerini sağlayın. Bazı firmalar atık bileşenleri satın almaktadır.

61 Enerji Problemleri Yazıcılar, ilk açılışta yüksek miktarda güç çekerler Özellikle lazer yazıcılar aşırı güç tüketen yazıcılardır HP firması her zaman için ilk önce lazer yazıcının, ardından bilgisayarın açılmasını önerir Eğer UPS gibi bir kesintisiz güç kaynağı kullanıyorsanız lazer yazıcınızı bu kaynağına bağlamayın Hem bilgisayar hem de yazıcı açılış sırasında normal çalışma durumundan daha fazla güç çekerler. Özellikle lazer yazıcılar ısınırken çok güç harcarlar. Bu yüzden HP firması önce yazıcının açılarak ısınma işlemi bitene kadar beklenilmesini ve ardından bilgisayarın açılmasının tavsiye etmektedir. Eğer UPS gibi bir kesintisiz güç kaynağı kullanıyorsanız lazer yazıcınızı bu kaynağına bağlamayın.

62 Nokta Vuruşlu Yazıcıların Bakımı
Diğer yazıcılara göre daha fazla bakım gerektirir Döner merdaneyi ve yazıcı kafasını denatüre alkol kullanarak sürekli temiz tutun İçerdeki makara ve dişli yapıyı üreticinin bildirmiş olduğu şekilde yazıcı kafasına değdirmeden aralıklarla yağlayın Koruma kapaklarını mümkün olduğu kadar kapalı tutun Sürekli formların kolayca kopan kılavuzlarının yazıcı içerisine düşmemesine özen gösterin Nokta vuruşlu yazıcılar, diğer yazıcılara göre daha fazla bakım gerektirir. Döner merdaneyi ve yazıcı kafasını denatüre alkol kullanarak sürekli temiz tutun. İçerdeki makara ve dişli yapıyı üreticinin bildirmiş olduğu şekilde yazıcı kafasına değdirmeden aralıklarla yağlayın. Koruma kapaklarını mümkün olduğu kadar kapalı tutun. Bir çok muhasebe ofisinde fatura yazıcıların üst koruma kapaklarının takılı olmadığını görürsünüz. Ayrıca sürekli formların kolayca kopan kılavuzlarının yazıcı içersine düşmemesine özen gösterin.

63 Püskürtmeli Yazıcıların Bakımı
Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, lazer yazıcılar gibi çokça kirlenmedikleri için sıkça temizleme işlemi gerektirmezler Üretici firma açıkça önermedikçe mürekkep püskürtmeli yazıcıyı vakum işlemine tabi tutmayın Çoğu bakım amaçlı yazımlarla birlikte gelirler Mürekkep kurumasına karşı uzun süre atıl durumda tutmayın Nozzle’ın temizlenmesi için her yazıcının donanımsal veya yazılımsal bir yönergesi vardır Yazıcı kafasında bulunan fazla mürekkebin içine dolmuş olduğu tankı kontrol edin ve aşırı dolu ise bir kağıt havlu ile boşaltın Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, lazer yazıcılar gibi çokça kirlenmedikleri için sıkça temizleme işlemi yapmak tavsiye edilmemektedir. Üretici firma açıkça önermedikçe mürekkep püskürtmeli yazıcıyı vakum işlemine tabi tutmayın. Bu yazıcılar, genelde bakım yapılacak alet çantasıyla gelmezler. Sadece bazı bakım amaçlı yazımlarla birlikte gelirler. Bu yazıcıları mürekkep kurumasına karşı uzun süre atıl durumda tutmayın. Belirli aralıklarla ihtiyacınız olmasa da 1 sayfa çıktı alın. Nozzle’ın temizlenmesi için her yazıcının donanımsal veya yazılımsal bir yönergesi vardır. Eski yazıcılar, yazıcı üzerindeki bir butona basıldığında temizleme işlemine başlamaktaydı. Günümüzde ise Windows'tan ulaşılan temizleme programı çalıştırılarak temizleme işlemi yapılır. Bakım sırasında son olarak, yazıcı kafasında bulunan fazla mürekkebin içine dolmuş olduğu tankı kontrol ediniz. Eğer bu tank içersindeki mürekkep taşarsa anakart veya güç kartı kısmına dökülebileceği için yazıcınızın yanmasında sebebiyet verebilir. Tankın dolduğunu görürseniz içerisine kâğıt havlu değdirerek mürekkebin bir kısmını çekip boşaltabilirsiniz.

64 Lazer Yazıcıların Bakımı
Lazer yazıcılar, bilgisayarlarda olmayan oldukça güzel tanımlanmış bir bakım sürecine sahiptirler Lazer yazıcılar toner artıkları ve kağıt tozları olmak üzere iki şekilde kirlenirler Siyah toner artıklarına nazaran kâğıt tozlarının varlığı temizliğin gerekli olduğunun göstergesidir Toner ve kâğıt tozlarını temizlemenin en iyi yöntemi basınçlı hava püskürtmek veya vakumlamaktır Ayrıca ozon filtresi gibi bazı parçalar periyodik olarak değiştirilmelidir Temizleme işlemlerinde her yazıcının kendi kullanım kılavuzuna göre hareket edilmelidir Lazer yazıcılar, bilgisayarlarda olmayan oldukça güzel tanımlanmış bir bakım sürecine sahiptirler. Lazer yazıcılar toner artıkları ve kağıt tozları olmak üzere iki şekilde kirlenirler. Siyah toner artıklarına nazaran kâğıt tozlarının varlığı temizliğin gerekli olduğunun göstergesidir. Toner ve kâğıt tozlarını temizlemenin en iyi yöntemi basınçlı hava püskürtmek veya vakumlamaktır. Ayrıca ozon filtresi gibi bazı parçalar periyodik olarak değiştirilmelidir. Temizleme işlemlerinde her yazıcının kendi kullanım kılavuzuna göre hareket edilmelidir.

65 Mürekkep Seviyesini Öğrenmek
Püskürtmeli ve lazer yazıcılarda mürekkep ve toner kartuşlarının seviyeleri izlenmelidir Her üreticinin farklı bir izleme yöntemi vardır Çoğunlukla sürücü ile yüklenen yazılımlar aracılığı ile izlenebilir Ayrıca bir çok lazer yazıcının LCD menüleri üzerinden de öğrenilebilir Özellikle kritik çıktılar alınacağı zaman kartuşun bitmesi gibi problemlerin önüne geçmek için gereklidir Püskürtmeli ve lazer yazıcıları da mürekkep ve toner kartuşlarının seviyeleri izlenmelidir. Her üreticinin farklı bir izleme yöntemi vardır. Çoğunlukla sürücü ile yüklenen yazılımlar aracılığı ile izlenebilir. Ayrıca bir çok lazer yazıcının LCD menüleri üzerinden de öğrenilebilir. Özellikle kritik çıktılar alınacağı zaman kartuşun bitmesi gibi problemlerin önüne geçmek için bu izleme gereklidir.

66 Plotter Plotter’ın Türkçe karşılığı olarak çizici kelimesi kullanılabilir Kalemler yardımı ile düz resimler oluşturur Genellikle mühendislik alanında ve mimari projelerde büyük boyutlu çıktılar için kullanılır A Plus kapsamında olmamakla birlikte gelişmiş bir tür yazıcı olan plotter’dan da kısaca bahsedelim. Plotter’ın Türkçe karşılığı olarak çizici kelimesi kullanılabilir. Kalemler yardımı ile düz resimler oluşturur. Genellikle mühendislik alanında ve mimari projelerde büyük boyutlu çıktılar için kullanılır. Bu cihazlar kişisel ve hata ofis kullanımları için oldukça pahalı ve büyük hacimlere sahiptir. Bunları daha çok kopyalama ve dijital çıktı merkezlerinde görebilirsiniz. Bu merkezlerde aynı zamanda mürekkep püskürtmeli, katı mürekkepli, boyu uçunmalı veya lazer yazıcıların hacimsel açıdan çok büyük türlerini görebilirsiniz. Bu cihazlar yüksek adetler ve ebatlarda baskı almak için geliştirilmiş olup, bu amaçlarına yönelik gelişmiş özelliklere sahiptirler.

67 Seslendirme Metinleri
Bölüm Sonu Göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz… Niyazi Saral Genel Koordinatör Eğitim İçerikleri Erman Üret Seslendirme Eğitim Videoları Hüseyin Yiğit Görsel Tasarım Seslendirme Metinleri Video Montaj Gülnaz Kocatepe Fatma Yılmaz Yiğit Ses Montaj Betül Bayrakdar Slayt Senkronizasyon Kontrol Fon müziği


"Yazıcılar Printers Fon müziği." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları