Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK VE TASARIM FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİK YÖNETİMİ MERYEM ÖZEN DİLARA ÖZÜLKÜ BÜŞRA YALÇIN ÖZNUR ŞAHİN ECE KOŞAR

2 YÖNETİM VE LİDERLİK

3 Birine balık verirsen, bir gün karnını doyurursun.
Bir insanı oturduğu değil göz diktiği mevki ile ölçmek gerekir Tolstoy YÖNETİM VE LİDERLİK Bu bölümde nelerle karşılaşacağız? Yönetim nedir?(Kaliteli Yönetim) Yönetici kimdir? (Yönetici Düzeyleri) Liderlik nedir? (Liderlerin Özellikleri) Yönetici ve lider arasındaki farklar nelerdir? (Temel Fonksiyonları) Liderliğin Gelişimi (Bir Liderde Olması Gerekenler)

4 YÖNETİM NEDİR? Birine balık verirsen, bir gün karnını doyurursun Birine balık tutmasını öğretirsen, karnı her gün doyar Lao Tze Yönetim, bir grup insanı belirlenmiş amaçlara doğru yönlendirerek aralarındaki işbirliği ve koordinasyonu sağlama çabalarının bütünüdür. Bir işi çekip çevirmek, idare etmek sanatıdır. Yönetim, başkaları vasıtasıyla iş görmektir.

5 KALİTELİ YÖNETİM Müşteri tatminidir Verimliliktir Tedbirdir
Başarısızlık, yeniden ve daha zekice başlayabilme fırsatından başka bir şey değildir Henry FORD Müşteri tatminidir Verimliliktir Tedbirdir Esnekliktir Bir programa uymaktır İnsana yapılan yatırımdır Bitmeyen bir süreçtir Gelecektir Amaca kullanıma ve koşullara uygunluktur İyi yönetim, kusursuzluk arayışına sistemli bir yaklaşımdır.

6 İstatistik ne derse desin, her durumda başarıya giden bir yol vardır
İstatistik ne derse desin, her durumda başarıya giden bir yol vardır Bernard Segel YÖNETİCİ KİMDİR? Yönetici; işletmenin amaçları doğrultusunda ortaya çıkarılması planlanan mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerini bir araya getiren ve işletmeyi çalıştırma sorumluluğu olan kişidir. Yöneticinin görevlerinden bazıları şunlardır: Amaçlara hangi kaynaklardan ulaşılabileceğini belirleyip bu kaynakları sağlar. İşletme çalışanlarının görevlerini belirler. Yapılacak işlerle ilgili işlemleri başlatır. Hedeflere yeterince ulaşılması için gerekli önlemleri alır. Yöneticinin, çalışmalarından sorumlu olduğu kişiler vardır. Yönetici bu kişilerin “üst”ü, çalışmalarından sorumlu olduğu kişiler ise yöneticinin “ast”ıdır. Yöneticilerin başarılı olabilmeleri için astları ile iyi ilişkiler kurmaları gerekir. Astlarına kendilerini ilgilendiren konularda bilgi vermek ve görüşlerini almak, yöneticinin gücünü etkisini artırır.

7 İYİ BİR YÖNETİCİ OLMAK İÇİN 10 ADIM
1. Objektif Olmak 2. Analitik düşünme 3. Doğru ifade yeteneği 4. Kontrolü kaybetmemek 5. Öngörü yeteneği ve B Planı 6.Kendi hatalarını açıklıkla üstlenebilmeli 7. Ekibinin başarılarını ödüllendirmeli 8. Ekibin birlik ve devamlılığını korumalı 9.Yeniliklere açık olmalı 10. İşleri takip ve kontrol etmeli

8

9 LİDERLİK NEDİR? Tek bir şeye ihtiyacımız var: çok çalışkan olmak! Atatürk Ortak amaçlar için birleşen insanları, amaçları gerçekleştirmek için etkileme sürecidir ve sanatıdır. Liderlik bir grup insanı belirli amaçlar etrafında toplayabilme ve bu amaçları gerçekleştirmek için onları harekete geçirme yetenek ve bilgilerinin toplamıdır. Liderliğin amacı bireylerin hatalarını bulmak ve kaydetmek değil, hataların nedenlerini ortadan kaldırmaktır.

10 LİDERLERİN ÖZELLİKLERİ
Değişim mühendisidir ve yeniliklere daima açıktır. Vizyon ve misyon oluşturan kişidir. Geleceği ön görebilme yeteneğine sahiptir. Organizasyondaki enformasyon ve bilgileri anlama ve yorumlama yeteneğine sahiptir. Mücadelecidir, çalışkanlık ve atılım gücüne sahiptir. Organizasyonu başarıya doğru sürükleyen kişidir. Örgüt içinde gelişmeyi teşvik ve motive edici bir hava yaratır. İletişim yeteneği çok gelişmiştir. Entelektüel ve sorgulayıcıdır. Çalışanlara örnek olacak şekilde davranışlarında açık ve tutarlıdır. Güçlü ve zayıf yönleri iyi bilen ve hatalarından ders çıkaran kişidir. Piyasadaki gelişmeleri ve trendi, tüketicinin ihtiyaçlarındaki değişmeleri ve gelişmeleri analiz etme yeteneğine sahiptir. Değişen şartlara kolayca uyum gösterebilme yeteneğine sahiptir. Takım ruhu felsefesine inanır. Paylaşımcıdır. Başarının tüm çalışanlara ait olduğuna inanır.

11 YÖNETİCİLİĞİN VE LİDERLİĞİN FARKLARI
Kuşku yok ki, yönetici ve liderlik kelimeleri sıkça karıştırılan iki kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak, görünürde birbirine çok benzeyen bu iki kavram arasında bir takım farklılıklar söz konusudur. Öncelikle, yönetici; üretim faktörlerini bir araya getiren ve işletmeyi çalıştırma sorumluluğu olan kişidir. Yönetici bu çalışmasının karşılığında herhangi bir kâr elde etmez veya riski üstlenmez. İşin içerisine kâr elde etme ve riski üstlenme söz konusu da dahil olursa buna “girişimci” adı verilir.  Lider ise, belirlenmiş olan hedefi bireylere benimsetir ardından bireyleri benimsenmiş olan hedeflere yönlendirir, arzu edilen hedef gerçekleşmesi için gerekli olan unsurları bir araya getirir ve en nihayetinde bu unsurlarla hedefi gerçekleştirecek bireyler arasında köprü vazifesi görür. Her yönetici aynı zamanda lider olarak nitelendirilmez. Ama her lider aynı zamanda yöneticidir.

12 YÖNETİCİLİĞİN VE LİDERLİĞİN TEMEL FONKSİYONLARI
1- PLANLAMA 2- ORGANİZE ETME 3- YÜRÜTME 4- KOORDİNASYON 5- DENETİM

13 BİR LİDERDE OLMASI GEREKENLER:
Özgüven Bir örgütteki işçiler liderlerinin davranışlarının aynasıdır. Dürüstlük Bir araştırmada dürüstlüğün işçilerin liderlerinde aradığı en önemli özellik olduğu saptanmıştır. Kararlılık Kararlı olun. Olayların seyrinin karar vermesini beklemeyin. Bazen yanlış bile olsa bir karar vermek, hiç karar vermemekten daha iyidir. Motivasyon Çalışanları motive etmenin iki yolu vardır: Ödüllendirme 2- Cezalandırma

14 DÜNYA’NIN EN ÖNEMLİ YÖNETİM İLKESİ
NE KADAR ÖDÜL VERİRSEN, KARŞILIĞINI O KADAR ALIRSIN.

15 Öz Eleştiri Yapabilmek İletişim Yeterlilik Beceri Bilgi Başarı İnancı
‘’Aerodinamik yasalarına göre tombul ve tüylü martının uçamaması gerekiyordu. Herhalde bunu ona kimse söylemedi ki uçuyor.’’ Bir Anne  Öz Eleştiri Yapabilmek İletişim Yeterlilik Beceri Bilgi Başarı İnancı İyimserlik Misyon ve Vizyon Sahibidir. Sorumluluk Sahibidir. Öncülük Güdüsüne Sahiptir.

16

17

18 ‘’Kaptan olmama gerek yok
‘’Kaptan olmama gerek yok Başka bir oyuncu kaptansa oyunda iki lider olur.’’

19 KAYNAKÇA: http://tr.wikipedia.org/wiki/Liderlik
sunu/366.pps kisi.deu.edu.tr Harward Business Review Yöneticilik For Dummies

20 TEŞEKKÜR EDERİZ.


"T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları