Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Küba Küba Karayipler’deki en kalabalık ülkedir. Halkı, kültürü ve gelenekleri bölge yerlileri Taino ve Ciboney ulusları, İspanyol sömürgeciliği, Afrikalı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Küba Küba Karayipler’deki en kalabalık ülkedir. Halkı, kültürü ve gelenekleri bölge yerlileri Taino ve Ciboney ulusları, İspanyol sömürgeciliği, Afrikalı."— Sunum transkripti:

1

2 Küba Küba Karayipler’deki en kalabalık ülkedir. Halkı, kültürü ve gelenekleri bölge yerlileri Taino ve Ciboney ulusları, İspanyol sömürgeciliği, Afrikalı kölelerin gelişi ve Amerika Birleşik Devletleri'yle ilişkileri gibi pek çok değişik kaynaktan gelir. Ada, etrafındaki sular tarafından ılıklaştırılmış bir tropikal iklime sahiptir. Aynı zamanda Karayip Denizi'nin sıcak suları ve adanın Meksika Körfezi'nin karşısında olması adayı kasırgalara açık hale getirmiştir km uzunluğundaki Küba Adası yeryüzündeki en büyük 17. adadır.

3 Küba’nın Coğrafyası Yengeç Dönencesi'nin hemen başında ve Meksika Körfezi'nin girişinde yer alır.Aynı adı taşıyan asıl büyük adanın yanı sıra 3,715'ten fazla ada ve adacığı kapsar.Önce doğuya, daha sonra güneye yönelerek bir yay biçiminde Antil Denizi'ni çevreleyen Antiller ada zincirinin önemli bir parçasını oluşturur.En yakın komşusu olan Haiti'ye 77, Bahamalar'a 140, Jamaika'ya 146, Amerika Birleşik Devletleri'ne 180, Meksika'ya 210 ve Cayman Adaları'na 240 km uzaklıktadır.Ülkenin ikinci büyük adası Juventud adasıdır.En yüksek noktası Turquino Doruğu'dur (2005 m).Toplam kara yüzölçümü 110,861 km²‘dir.Yıllık ortalama sıcaklık 26 C'dir.İki mevsimle belirlenen yarı tropikal bir iklime sahiptir.Eylül - Ekim ayları arasında görülen kasırgalar bazen büyük yıkımlara yol açmaktadır.Kıyılarının toplam uzunluğu 3735 km olup, Guantanamo Koyu'ndaki Amerika Birleşik Devletleri deniz üssüyle 29 km'lik kara sınırı vardır.

4 Küba’nın Nüfusu Küba'nın oldukça karmaşık bir yapı gösteren nüfusu, geçmiş yüzyıllarda adaya değişik etnik toplulukların yerleşmesinin ürünüdür.Kristof Kolomb öncesi dönemde sayıları bin arası olan ada yerlilerinden, günümüzde yalnızca adanın doğu ucunda yaşayan birkaç aile kalmıştır.Küba nüfusunun % 51'i Mulattolar (Avrupalı ve Afrikalıların karışımı), % 37'si beyazlar, % 11'i siyahlar ve % 1'i de Çinlilerden oluşur.Çinli nüfus 19. yüzyılda demiryolu ve maden işleri için adaya getirilen Çinlilerin torunlarıdır.Doğum oranı 11.6/1000'dir.

5 Küba’da Yönetim Küba'nın tek parti egemenliğine dayalı sosyalist bir devlet yapısı vardır.Küba Komünist Partisi'nin (PCC) devlet yönetimindeki ağırlığı 1976 Anayasası'nda açıkça belli edilmiştir. 1965'te hazırlanmaya başlanan ve 1976'da halkoyuna sunularak yürürlüğe giren anayasaya göre yaşama yetkisini Halk İktidarı Ulusal Meclisi kullanır. Devlet ve hükümet başkanı konumunda olan Devlet Konseyi başkanı Bakanlar Kurulu'na başkanlık eder.

6 Küba’nın Kültürü Küba kültürü köken bakımından İspanyol ve Afrika etkisinin belirgin izlerini taşır. Amerika Birleşik Devletleri ile olan tarihi bağları nedeniyle Kuzey Amerika sporları halk arasında yoğun ilgi görmektedir. Başta beyzbol olmak üzere basketbol,voleybol, atletizm ve boks Küba'da yaygın olarak oynanan ve uluslararası müsabakalarda başarılı olunan sporlardandır. Küba mutfağı; genel olarak ispanyol-karayip karışımıdır. Domuz eti, deniz mahsulleri, mısır ve siyah fasulye çok tüketilir. Küba edebiyatının özellikle şiir alanında zengin ve nitelikli bir mirası vardır. 19. yy'da yaşamış şair Jose Marti ile 20. yy'da yaşamış olan Nicolás Guillén önemli Kübalı edebiyatçılardandır. Ünlü şarkı Guantanamera Küba'nın devrimci kahramanı Jose Marti'nin eseridir. Aynı zamanda Bolivya ordusuna ve Che'ye yazılan ünlü Soldatido Boliviano (Bolivyalı Küçük asker) şarkısı Nicholas Guillen'in dir.

7 Küba’nın İletişim Bilgileri
Kullanılan telefon hatları: 849,900 (2005) Telefon kodu: 53 Radyo yayın istasyonları: AM 169, FM 55, kısa dalga 1 (1998) Radyolar: 3.9 milyon (1997) Televizyon yayını yapan istasyonlar: 58 (1997) Televizyonlar: 2.64 milyon (1997) Internet kısaltması: cu Internet servis sağlayıcıları: 4 (2001) Internet kullanıcıları: 190,000 (2005)

8 Küba’nın Ulaşım Bilgileri
Demiryolları: 4,226 km (2006) Karayolları: 60,858 km (1999) Su yolları: 240 km (2005) Limanları: Cienfuegos, Havana, Manzanillo, Mariel, Matanzas, Nuevitas, Santiago de Cuba Hava alanları: 170 (2006 verileri)

9 Küba’nın Bölgeleri On dört eyaleti ve iki özel belediyesi vardır. Bu eyaletler eskiden 6 geniş eyaletin parçalarıydı: Pinar del Río, Habana, Matanzas, Las Villas, Camagüey and Oriente. İki özel belediyeden biri adadır, biri de ABD tarafından işgal edilen ABD Guantanamo Temel Deniz Körfezi'dir. Bu belediye haritada gösterilememektedir, Guantanamo'da yer alır.

10 RESİMLER

11 Küba Bayrağı

12 Kübalı Bir Kadın

13 Küba’da 1 Mayıs Kutlaması

14 Kübalı Bir Sokak Berberi

15 Küba Sahilinden Bir Fotoğraf

16 Küba

17 Küba’nın Genel Görünüşü

18 Küba Meydanı

19 Gün Batımı

20 Küba’nın Doğası

21 Küba Haritası

22 Küba Havana’dan Genel Görünüm

23 İzlediğiniz İçin Teşekkür Ederim…


"Küba Küba Karayipler’deki en kalabalık ülkedir. Halkı, kültürü ve gelenekleri bölge yerlileri Taino ve Ciboney ulusları, İspanyol sömürgeciliği, Afrikalı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları