Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UYGULAMALI AFP (Ayrıntılı finansman programı)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UYGULAMALI AFP (Ayrıntılı finansman programı)"— Sunum transkripti:

1 UYGULAMALI AFP (Ayrıntılı finansman programı)
KURUM TEKLİFİ AŞAMASI

2 AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) dikkat edilmesi gereken Hususlar
AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) ocak ayının ilk haftasında «Kurum Teklifi» aşamasında Kurumsal ve Birimsel düzeyde gelir-gider dengesini sağlayarak 12 aya dağıtılmasıyla yapılan bir işlemdir. AFP(Ayrıntılı Finansman Programı)’nda dikkat edilmesi gereken husus ay ay gelir gider dengesini sağlayarak ödenekleri kurum ihtiyacına göre dağılımını sağlamaktır. AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) hazırlarken ödeneklerin son üç rakamının «000» olmasına özen gösterilmelidir. AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) hazırlanırken HYS Sisteminin ödenek üstü harcamaya izin vermediğinden Elektrik , Su , doğalgaz , Temizlik Hak edişleri ,Güvenlik Hak edişleri v.b zorunlu giderleri göz önünde bulundurarak dağılımı düzenlemeniz gereklidir..Aksi takdirde ödenek yetersizliğinden yıl içerisinde ya revize yada likit karşılığı ödenek kaydı işlemine maruz kalabilirsiniz. AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) hazırlarken Bütçe Uygulama Genelgesi çerçevesinde serbest bırakılıp ödeneği gönderilen ödeneklerin serbest oranına göre ilk 3 aylık dağılıma dikkat edilmesi gerekir. AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) hazırlarken ödeneklerin 12 aya dağılımını ya manuel kendiniz rakamları oranlayarak yaparsınız veya ilgili yılın kbö’süne göre E Bütçe’ de taslak aşamasında yaparsınız. Taslak aşamasında 01 Personel giderlerinden başlayarak yaparsanız sistem tarafından ödenek dağılımı genelde küsuratlı olur ve uğraşmak zorunda kalırsınız.Veya manuel olarak aylara ödenek dağılımını yaparsınız.(Hangisi Kolayınıza geliyorsa onu tercih edebilirsiniz) AFP Giriş :manuel ödeneklerin dağıtımının yapılacağı yer. AFP Taslak: Sistem tarafından ödeneklerin dağıtıldığı yer.

3 AFP(AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI) KURUM DÜZEYİNDE GELİR DAĞILIMI
E-BÜTÇE ÜNİVERSİTELER BÜTÇE UYGULAMASI KURUM DÜZEYİNDE AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI GELİR GİRİŞ

4 AFP gelir dağılımını yaparken giderleri göz önünde bulundurarak dağılım yapmamız gerekir.
Yıl:2017 Kurum Adı:Kurumunuzun adı Aşama :Kurum Teklif Gelir Ekonomik Kod: Kurumunuza ait olan hangi gelir kodu varsa dağılımını 12 aya orantılayarak yapmanız gereklidir.

5 Örnekte görüldüğü gibi 03/Teşebbüs ve Mülkiyet gelirlerinin altında
gelir kodları ve KBÖ ‘leri verilmiştir.Bize düşen KBÖ’leri 12 aya kullanışlı bir dağılım gerçekleştirmek olacaktır.Bu uygulamanın tamamını diğer gelir kodlarına da uygulamanız gerekir.(04-05 v.s)

6 AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) GİDER DAĞILIMI
E-BÜTÇE ÜNİVERSİTELER BÜTÇE UYGULAMASI KURUM DÜZEYİNDE AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI GİDER 1-AFP TASLAK (Sistem tarafından yapılan dağılım) 2-AFP GİRİŞ (Manuel yapılan dağılım) 3-AFP ONAY (Dağılım yapıldıktan sonra kontrol ve onay verme)

7 AFP(AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI)GİDER TASLAK ÖRNEĞİ
01/Personel Giderlerinden başlamak üzere 2017 Birim Detay AFP’sine (Veya AFP’sine )göre «oluştur» ve «kaydet» dedikten sonra sistem tarafından otomatik olarak 01 personel giderlerinin ödenekleri 12 aya dağıtılmış olur. Ve dağıtılan ödenekler küsüratlı karşınıza çıkar. Ödeneğin son 3 rakamı «000» olması için taslak tavsiye edilmez.Çünkü dağıtılan ödenekler silinip küsüratlar kaldırılması zaman alır. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra AFP GİRİŞ bölümüne girip ödenekleri sağlıklı bir şekilde dağılımı gerçekleştirmek gerekir. AFP taslak sadece AFP giriş bölümünde dağıtılacak ödenekleri sistem tarafından otomatik dağıtılmasına yardımcı olur.

8 AFP(AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI)GİDER
AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) E-bütçe AFP giriş bölümünden üst tabloda görüldüğü gibi gerekli butonlar doldurularak 01/ personel giderleri’nden başlanarak KBÖ’ DE bulunan miktar kadar 12 aya dağılım gerçekleştirilir. Daha sonra «kaydet» butonuna basılarak işlem sonlandırılır. Bu işlem sırasıyla diğer ekonomik kodlara uygulanır. 02-Sosyal Güvenlik Kurumuna Devlet Primi Giderleri 03-Mal ve Hizmet Alım Giderleri 05-Cari Transferler 06-Sermaye Giderleri v.s

9 E-Bütçe AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) giriş bölümünde tüm ekonomik kod ( v.s) 12 aya ödenek dağılımları yapıldıktan AFP RAPORLARI menüsünden «harcama programı cetvelleri» menüsünden AFP (İcmal Kurum) Ek 2-a cetvelini açarak ay ay gelir gider dengesini kontrol etmemiz lazım. Eğer gelir ve gider dağılımları aylar itibariyle eşit dağıtılmışsa sıkıntı yok demektir. Yok gelir gider arasında eşitsizlik varsa varolan eşitsizliği ya gelir veya giderde oynama yapılarak eşitlememiz gerekir.Örneğin ocak ayı tüm gider dağılımları toplamı: ocak ayı tüm gelir ( )dağılımları toplamı : varsayalım.bu durumda giderlerden herhangi bir kalemde veya birkaç kalemde azalma yapmamız gerekir ki ocak ayı gelir gider dengesi sağlanmış olsun.Veya tam tersini düşünelim. Ocak ayı gelir dağılım toplamı: ocak ayı gider dağılım toplamı: bu durumda gelir kodlarından ocak ayından birini veya birkaçını azaltmamız gerekir gelir gider dağılımı eşitlensin. Tüm bu gelir gider dağılım eşitliğini tüm aylar için uyguluyoruz. E bütçede afp raporları görseli aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.Tabloya ulaşmak için; Üniversite Bütçe Uygulama Ayrıntılı Finansman Programı AFP Raporları Harcama Programı Cetvelleri AFP(İcmal Kurum) ek 2-a Rapor Hazırla NOT: Hazırlanan raporda gelir ve gider dengesini göstermektedir.Eğer aylar bazında gelir gider dengesi aralarında FARK olumluysa gelir fazla gider az demektir. Eğer aralarındaki fark olumsuz (-) ise gelir az gider fazla demektir.Eğer aralarındaki FARK sıfır (0) ise gelir gider dengesi eşittir demektir.Gelir gider dengesinde eşitsizlik durumlarında gelir fazla gider az ise gelir azaltılacak veya gider artırılacaktır.veya gider fazla ise gelir artırılacak veya gider azaltılacaktır.AFP GÖRSEL RAPORU AŞAĞIDA VERİLMİŞTİR.

10 AFP(icmal Kurum) Ek- 2a seçilip «rapor hazırla» butonuna tıklanıp rapor hazırlanır.

11 Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi «GELİR-GİDER DENGE FARKI» aylar bazında hepsi dengelenmiştir.örneğin ocak ayı gelirler toplamı iken gelirler toplamı da olmuştur. Sırasıyla diğer aylara baktığımız zaman gelir ve gider dengesi birbirini eşitlemektedir. Sonuç olarak kurum düzeyi yaptığımız gider ve gelir dağlımlarının aylar bazında eşit olduğudur.Tüm bu işlemlerden sonra kurum düzeyi aylar bazında yapılan dağılımları birim düzeyinde dağıtmaya başlayacağız.

12 AFP(AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI)BİRİM DÜZEYİ GELİR GİRİŞİ
E-BÜTÇE ÜNİVERSİTELER BÜTÇE UYGULAMASI BİRİM DÜZEYİNDE AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI GELİR GİRİŞ

13 AFP(AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI)BİRİM DÜZEYİ GELİR DAĞILIMI
Kurum Düzeyi Gelir dağılımının aynısını birim düzeyinde aylara dağılımı gerçekleştiriyoruz.

14 AFP(AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI)BİRİM DÜZEYİ GİDER DAĞILIMI
BÜTÇE UYGULAMA BİRİM DÜZEYİ AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI AFP (TASLAK) AFP(GİRİŞ) AFP(ONAY) NOT:Birim düzeyi AFP gider dağılımı KBÖ’deki miktarı 12 aya kurum ihtiyacına göre v.s ekonomik kodlar dağıtıldıktan sonra AFP( onay) aşamasına gelip kontrol raporu alıyoruz.Kurum düzeyi dağıtılan giderin aynı rakamı birim düzeyi dağıtılan giderin rakamı olması gereklidir.Örneğin ocak ayı Kurum Düzeyi 01/personel giderleri dağılım toplamı ise birim düzeyi ocak ayı dağıtılacak 01/personel giderleri toplamı olması lazım. Eğer eşit değilse afp(onay) aşamasında aldığımız kontrol raporunda KIRMIZI işaretli rakamlar karşımıza çıkar. Kırmızı işaretli rakamlar ya gider kurum düzeyine göre fazla dağıtılmış , azaltılması gerekir.veya gider kurum düzeyine göre az dağıtılmış artırılması gerekir anlamını taşır.Örneğin Birim düzeyi alınan raporda 01/personel giderleri ocak ayında dağıtılmış fakat KIRMIZI işaretli rakam gösteriyor.bu şu demektir ; ocak ayında dağıtılan 01/personel giderlerini herhangi bir birimden artır ki gelir gider dengesi sağlanmış olsun. Artırılan hangi birimden artırıldıysa diğer aylarda eksik olan gider tertibi azaltılacak ki kbö’ de değişiklik olmasın. Tüm bu işlemleri 12 ayın giderlerini kontrol raporu ala ala (KIRMIZI olan rakamları) düzeltiyoruz.RAPOR ÖRNEĞİ AŞAĞIDA VERİLMİŞTİR.

15 Kontrol Raporu: Tüm gider dağılımları 12 aya dağıtıldıktan sonra dağıtılan giderlerin kurum düzeyi ile aylar itibariyle eşit olup olmadığını kontrol etmek için gereklidir.

16

17 Yukarıdaki raporun bir kısmında kırmızı yazılı rakamlar mevcut
Yukarıdaki raporun bir kısmında kırmızı yazılı rakamlar mevcut.Bu şu demektir; ekonomik kod’un ocak ayı dağılımı toplamı şubat ayının mart ayının olması gerekir.Biz dağılım yaparken ocak ayı ’nin toplamına şubat mart olarak dağılım yapmışız.Ocak ayına 3 tl şubat ayına 3 tl mart ayına 2 tl dağıtılan 5 birimden herhangi birine eklememiz gerekir.Eklediğimiz miktarları fazla olan diğer aylardan düşmemiz gerekir.Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra KIRMIZI rakamlar siyah halini alacak ve gider dağılımları eşitlenecektir. Tüm (01/02/03/05/06 ) giderler dağıtıldıktan sonra kurum düzeyi Ayrıntılı Finansman programı-Gider-AFP aşamasına gelip birim ve kurum düzeyi icmal detay karşılaştırması yapıyoruz.icmal ve detay karşılaştırması eşitse kurum düzeyi onay işlemini gerçekleştirip AFP KURUM TEKLİFİ AŞAMASINI BİTİRİYORUZ. KURUM İCMAL VE DETAY TÜM KODLAR EŞİTLENDİKTEN SONRA ONAYLA BUTONUNA BASIP KURUM TEKLİFİ AŞAMASINI TAMAMLIYORUZ. KURUM İCMAL VE DETAYLAR EŞİT OLMALI

18 Önemli Not:AFP Kurum Teklifi OCAK ayının ilk 10 gününde yapılır
Önemli Not:AFP Kurum Teklifi OCAK ayının ilk 10 gününde yapılır.Yapıldıktan sonra bakanlık tarafından revize edilerek ya aynı şekilde onaylanır. Ya da KURUM DÜZEYİ gelir ve gider dağılımlarını değiştirerek «ONAY AŞAMASI» olarak onaylanır.(Bakanlık tarafından onaylanır) Şayet Bakanlık tarafından kurum düzeyi yapılan gelir ve giderler teklif aşamasından farklı olarak «onay aşaması» olarak değiştilerek onaylanmışsa , onaylanan değişiklikleri birim düzeyinde dağılım tıpkı kurum teklifindeki aşamalar gibi gider dengesini sağlayarak birim aşamasında aylar itibariyle gider dağılımları eşitlendikten sonra onaylamamız gerekir.onaylanan «onay aşaması» afp ödenekleri 3 gün içinde serbest bırakılarak ödenek gönderme belgesi ile ödenekler birimlere gönderilir.böylece AFP DÖNEMİ bitmiş olur.

19 TEŞEKKÜRLER


"UYGULAMALI AFP (Ayrıntılı finansman programı)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları