Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KATLANABİLİR ELBİSE DOLABI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KATLANABİLİR ELBİSE DOLABI"— Sunum transkripti:

1 KATLANABİLİR ELBİSE DOLABI
SİSTEMATİK TASARIM II Prof.Dr H.Rıza BÖRKLÜ İLKER KAVİL 2011

2 Sembol olarak sigma (σ) Yunan alfabesinin harfidir.
ALTI SİGMA Sembol olarak sigma (σ) Yunan alfabesinin harfidir. Büyük harf sigma (Σ), toplama anlamına gelir. Küçük harf sigma (σ) , ölçü birimi olarak kullanılır.

3 Sigmalar üretimin denetliyicisidir. Sigmalar arttıkça üretimdeki hata
oranı azalır. Altı sigma ile bu hata sayısı oranı milyonda 3.4 Üretimdeki israfı önlemek. Şirketlere mali açıdan büyük kazançlar sağlamak.

4 Peki altı sigmayı uygulayan şirketlere ne gibi faydalar sağlar ?
Maliyetlerde azalma Hata oranında azalma Pazar payında artış Verim artar Müşteri memnuniyeti Çalışanların memnuniyeti Kurum kültüründe olumlu değişim

5 ALTI SİGMADA ÇALIŞMA DÜZENİ
Şampiyon Uzman Kara kuşak Kara kuşak Yeşil kuşak

6 ŞAMPİYON Grubun lideridir. Kıdemli yöneticidir. Takım çalışmasında çalışanlara yardım eder. Projeleri onaylar, kaynak sağlar. Sorumluluk sahibidirler.

7 ŞAMPİYON NASIL OLUNUR ? 12-15 yıllık iş tecrübesi olmalı. Şirkette en az 4-5 yıl çalışmış olmalı. Şirketin stratejik hedeflerini iyi bilmeli. Şirketin kritik süreçleri ve başarı faktörlerini çok iyi bilmeli.

8 UZMAN KARA KUŞAK Öğreticidir. Teknik uzmandır. Kara kuşakları denetleyip onlara rehberlik ederler. Altı sigma projelerinin danışmanı ve koçudur.

9 UZMAN KARA KUŞAK NASIL OLUNUR ?
Mühendislik alt yapısına sahip olmalıdırlar. Firmanın kara kuşakları arasından seçilir. Şampiyonun onayını almalıdırlar. 2 haftalık eğitimden geçerler. Eğitim sonunda sertifika almayı hak kazanmalıdırlar.

10 KARA KUŞAK İyileştirme takımının lideridir. Proje seçimi, yürütülmesi ve elde edilecek sonuçlardan 1.derecede sorumludurlar. Müşteri tatmini yada şirketin verimlilik artışını etkileyen ölçme, çözümleme, geliştirme ve kontrol etmeyle sorumludurlar. Tam zamanlı olarak çalışırlar.

11 KARA KUŞAK NASIL OLUNUR ?
4 aylık eğitime tabi tutulurlar. 1 hafta ders 3 hafta uygulama Şirkette en az 2-3 yıl tecrübeli olmalı. Teknik uzmanlar arasından seçilir.

12 YEŞİL KUŞAK İyileştirme takımıdır. Yarı zamanlı çalışırlar. Temel ölçüm ve analiz yöntemlerini iyi derecede bilirler. Kara kuşakların projelerine yardımcı olurlar.

13 YEŞİL KUŞAK NASIL OLUNUR?
2 haftalık eğitime tabi tutulurlar. Ölçüm araçlarını iyi derecede bilmelidirler. Diğer araçlar konusunda temel bilgilere sahip olmalıdırlar.

14 ALTI SİGMA İLKELERİ Müşteri odaklılık :Performans ölçümü müşteri ile başlayan altı sigma da iyileştirmeler müşteri ihtiyaçlarını karşılayıp, memnuniyeti sağlamak için yapılır. Verilere dayalı yönetim :İhtiyaç duyulan veriler kullanılarak max. düzeyde yarar sağlamak. Proses odağı :İyileştirmede başarının odağı süreçlerden geçer. Proje süreçleri altı sigma kalite kontrolünce sağlanmalıdır.

15 Proaktif yönetim :Proaktif, olayların gelecek
düşünülerek yapılmasıdır. Sorgu+hedeflerin gözden geçirilmesi+çözüme odaklanma bu yöntemin gereğidir. Altı sigmada bu yöntem ve uygulamaları içerir. Sınırsız işbirliği : Firma çalışanları+müşteriler+ tedarikçiler+yöneticilerin hedefe ulaşmak için işbirliğinde olmasıdır. Yukarıdan aşağıya eğitim :En üst düzeyden en alt düzeydekilere kadar tüm çalışanların eğitilmesidir.

16 ALTI SİGMA SÜRECİ ÖLÇME ANALİZ İYİLEŞTİRME KONTROL TANIMLAMA

17 TANIMLAMA İyileştirmek için gerekli olan ihtiyaç listesi oluşturulur. İhtiyaç listesini karşıladıktan sonra en çok fayda sağlayacak proje seçilir. Müşteri talepleri dikkate alınır. Hedefler, daha yüksek kalite, maliyetleri azaltma, müşteri memnuniyetini sağlamak.

18 TANIMLAMA AŞAMASINDA KULLANACAĞIMIZ ARAÇLAR NELERDİR ?
Matris diyagramı Beyin fırtınası Proje iyileştirme planı (TÖAİK aşamalar seçilir.) Proje beyanı (Problemler belirlenir.Takım üyeleri seçilir.) Müşterin sesi Ürün analizi

19 ÖLÇME Tüm yönleriyle açıklayıcı bilgiler toplanır. Hataların, ne zaman, nerede ve sıklıkla oluşacağını ve bunlara cevap verebilmesi veya çözümler bulmasına yardımcı olur. Mevcut durumun performansını ölçerek hangi verilerin hangi kaynaklardan elde edilebileceği belirlenir.

20 ÖLÇME AŞAMASINDA KULLANACAĞIMIZ ARAÇLAR NELERDİR ?
Veri toplama formu Kontrol kartları Pareto şeması Süreç yeterliliği Süreç sigması Önceliklendirme matrisi

21 ANALİZ Problem çözme teknikleri kullanılır. Sorunlarla ilgili hipotezler geliştirilir, araştırmalar yapılır. Analiz yapılırken her problemin işletme için karına, müşteri tatmini, performansına ve üretkenlik etkilerine bakılır. Eldeki verileri anlamlı hale getirerek problemin ana nedenini bulur.

22 ANALİZ AŞAMASINDA KULLANACAĞIMIZ ARAÇLAR NELERDİR ?
Hipotez testleri Histogram T testi F testi Ki- kare testi Güven aralıkları Korelasyon

23 İYİLEŞTİRME Fikirler geliştirilir ve çözümler uygulamaya konulur. Sorunlar en aza indirmek için çalışmalar yapılır. Daha iyi tahminler, daha iyi programlama, daha iyi prosedür daha iyi ekipmanlar oluşturulur.

24 İYİLEŞTİRME AŞAMASINDA KULLANACAĞIMIZ ARAÇLAR NELERDİR ?
Yaratıcılık Beyin fırtınası Yaratıcılık teknikleri Hipotez test Deney tasarımı Veri toplama Akış diyagramları

25 KONTROL Kazançların sürdürülmesi ve artırılması için yapılabilecekler kararlaştırılır. Başarının kalıcı olması için yeni sürecin dökümantasyonu yapılır. İyileştirmelerin 6 sigma düzeyinde kalıcı olması ve sürekliliğinin olmasına çalışılır.

26 KONTROL AŞAMASINDA KULLANACAĞIMIZ ARAÇLAR NELERDİR ?
Kontrol grafiği Akış diyagramı Veri toplama Kalite kontrol Standartizasyon

27 KATLANABİLİR, BÜYÜTÜLEBİLİR
ELBİSE DOLABI TASARIMI

28 Taşınabilir ve katlanabilir olmalı.
TASARIM ŞARTNAMESİ G.Ü.T.E.F A=Arzu İ=İstek Değişiklikler İhtiyaçlar Listesi Sorumlu GEOMETRİ İ Max. Yüksekliği : 2 m İ Min. Yüksekliği : 1 m İ Max. Genişliği : 1.5 m İ Min. Genişliği : 1 m MALİYET İ En düşük maliyetle üretilmelidir. MALZEME İ Kaliteli malzemeler kullanılmalı. ERGONOMİ İ Kolay kullanım İ Ergonomik tasarım İ Taşınabilir ve katlanabilir olmalı.

29 Kullanıcıya zarar vermemeli.
TASARIM ŞARTNAMESİ G.Ü.T.E.F A=Arzu İ=İstek Değişiklikler İhtiyaçlar Listesi Sorumlu EMNİYET İ Kullanıcıya zarar vermemeli.

30 İstediğimiz ebatda büyütebilir küçültübelir İç içe geçilebilir profil

31 Plastik malzemeden üretilmiş bağlantı elemanımız profili sıkıştırarak bağlama görevi yapar. İç içe geçilebilir profile delikler açarak profile istediğimiz boyuta ayarlayabiliriz.

32 Profilin içi boş olduğundan aşağıya doğru düşmemesi için karşılıklı somunlarla sıkarak profili sabitleme görevi yapar.

33 AMAÇ Elbise dolabının taşınabilir ve katlanabilir olması. Ergonomik tasarım elde etmek. İstenilen boyutta büyütülüp,küçültülmesi Düşük maliyetle ve kaliteli olması.

34 TASARIMDA ALTI SİGMANIN HANGİ YÖNTEMLERİ KULLANILDI?
Tanımlama : İhtiyaç listesi hazırlandı.Müşteri talepleri dikkate alındı. Ölçme : Açıklayıcı bilgiler toplandı. Analiz : Problemi çözücü teknikler kullanıldı. İyileştirme : Sorunlar en aza indirildi.


"KATLANABİLİR ELBİSE DOLABI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları