Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ARAŞTIRMA TÜRLERİ Temel Araştırmalar: Olaylar arasındaki ilişkileri keşfetmek ve teori geliştirmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Bunlar daha çok bilim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ARAŞTIRMA TÜRLERİ Temel Araştırmalar: Olaylar arasındaki ilişkileri keşfetmek ve teori geliştirmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Bunlar daha çok bilim."— Sunum transkripti:

1 ARAŞTIRMA TÜRLERİ Temel Araştırmalar: Olaylar arasındaki ilişkileri keşfetmek ve teori geliştirmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Bunlar daha çok bilim adamları ve araştırma kurumları tarafından yapılır. Bu çalışmaların ana amacı bilime katkı sağlamaktır. Güncel sorunlara cevap vermek gibi bir kaygıyı ön plana almaz. Uygulamalı Araştırmalar, günlük pratik sorunlara çözüm aramak, çelişkili konularda doğru olanı savunmak, kamuoyunu aydınlatmak; ekonomik, sosyal ve siyasi konularda tahminlerde bulunmak gibi amaçlara hizmet eden araştırmalardır. Bunlar bazen bir teorinin test edilmesi gibi kurumsal konularla da ilgili olabilirler. Fakat asıl amaç, güncel yaşamın gerçek bir sorununa çözüm aramaktır.

2 ARAŞTIRMA TÜRLERİ Laboratuvar Araştırması, yapay biçimde oluşturulan bir çerçevede veya ortamda, denetimli şartlar altında, neden-sonuç ilişkilerinin keşfedilmesine yönelik bir çalışma türüdür. Bu tür araştırmalar daha çok doğal bilim alanları için uygundur. Sosyal bilimcinin alanına giren çoğu olay veya davranışları laboratuvar ortamında değiştirmeye, ayarlamaya veya denetlemeye imkan yoktur. Doğal Ortam Araştırması, laboratuvar araştırmalarının aksine olayları gerçekleştiği ortamda incelemektir. Daha çok gözlem ve bu gözlem sonucu elde edilen verilerin analizine dayanır. Doğal yaşama ilişkin araştırmalar, belgeseller, anketler, bu tür araştırmalardır. Araştırma alanı gerçek yaşam olduğu için yapaylık sözkonusu değildir.

3 ARAŞTIRMA TÜRLERİ Sosyal bilimlerde de labaratuar araştırması mümkündür, Etki Çalışmaları: Denekler üzerinde bir işlem uygulanır ve işlemin neden olduğu sonuçlar belirlenir. Yargı Çalışmaları: konularda Kişilerin düşünce, görüş ve değerlendirmelerinin araştırmasına dayanır. Gözlem Çalışmaları: konularda Labaratuvar ortamında ilgili değişkenlerin belirlenmesi, ayarlanması, değiştirilmesi veya değiştirilmemesi esasına dayanır.

4 Nedensellik Açısından
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Nedensellik Açısından Deneysel Araştırmalar: Neden-Sonuç İlişkisine Yönelik araştırmalardır. Deney yönteminde araştırmacı, araştırma ortamını kendisi oluşturur ve bu ortamda ilgilendiği olayın nedeni olarak tahmin ettiği değişkenleri veya etkenleri dikkate alır. Bu yöntemde amaç, incelenen olaydaki neden sonuç ilişkilerinin ortaya çıkartılmasıdır. Tanıtıcı Araştırmalar: Bu tür araştırmalarda amaç belli bir ana kitlenin, ilgi duyulan niteliklerini belirlemektir.Bu araştırmalar günümüzde toplumsal olayların incelenmesinde büyük bir yaygınlık kazanmıştır.Tanıtıcı araştırmalarda asıl amaç anket, gözlem ve örnekleme gibi araçlarla ana kitlenin ilgilenilen özelliklerinin ortaya konmasıdır. Hanehalkı Anketleri (TÜİK), Pazarlama Araştırmaları, Seçim Anketleri, Rayting ve Tiraj

5 Tanıtıcı Araştırmalar
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Tanıtıcı Araştırmalar MONOGRAFİ Monografiler bir olay, olgu, kurum veya kuruluşu olduğu gibi tanıtmaya yarayan çalışmalardır. Bunların toplumsal bilimlerde yaygın kullanım alanları bulunmaktadır. Farklı iki türü bulunmaktadır: a. Örnek olay monografileri (vak’a metodu): temsili niteliğe sahip tek bir kişi, kurum veya olayın ele alınarak ayrıntılı biçimde tanıtılmasına yönelik çalışmalar. b. Değişim monografileri: mevcut durumun tanıtılması yanında, olayların zaman içinde gösterdiği değişimleri izleme amacına yönelik çalışmalar.

6 Tanıtıcı Araştırmalar
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Tanıtıcı Araştırmalar TARİHSEL ARAŞTIRMALAR: Toplumsal olayların geçmişteki durumunu araştırmaya yönelik çalışmalardır. Yazılı belgeler ve kalıntılar üzerinde yürütülür. İSTATİSTİKSEL ARAŞTIRMALAR: Monografi çalışmalarına benzer ancak yoğun biçim istatistik kullanılır.

7 ARAŞTIRMA TÜRLERİ ALAN ARAŞTIRMASI: İncelenen kişilerin gerçek yaşamlarına katılarak yapılan araştırmalardır. Alan araştırmacıları insanların belirli kurum, toplum veya koşullar içinde nasıl davrandıklarını araştırırlar.

8 ARAŞTIRMA TÜRLERİ Amaçları Yönünden
DESTEKLEYİCİ ARAŞTIRMALAR: Mevcut bilgilerin yorumuna dayalı ve genellikle araştırmacının bir tezi destekleme veya çürütme amacıyla yaptığı çalışmalardır. KEŞFEDİCİ ARAŞTIRMALAR: Bir neden-sonuç ilişkisi kurma, bir durumun saptanması veya ilgiliye bilgi vermeyi amaçlayan çalışmalardır.

9 ARAŞTIRMA VERİLERİ VERİ: Araştırmalar veriler olmadan yürütülemez. Veri, araştırmayı sonuca götüren her türlü bilgi, belge, kayıt ve istatistiklerdir. VERİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ 1. Görüşme 2. Anket 3. Örnekleme (Tesadüfi ve Yargısal) 4. Gözlem 5. Belgesel Kaynak Derlemesi


"ARAŞTIRMA TÜRLERİ Temel Araştırmalar: Olaylar arasındaki ilişkileri keşfetmek ve teori geliştirmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Bunlar daha çok bilim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları