Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Eğitimde Ölçülen Özellikler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Eğitimde Ölçülen Özellikler"— Sunum transkripti:

1 Eğitimde Ölçülen Özellikler
Eğitim-öğretim çalışmalarında hedef yeni davranışlar kazandırmaktır.

2 Eğitim-Öğretimde ölçülecek en küçük birim Davranış tır.

3 Bazı eğitimciler eğitim hedeflerini sınıflama girişiminde bulunmuşlardır.
Bloom ve arkadaşları eğitim sonucu oluşabilecek davranışları üç ana alanda sınıflamışlardır.

4 Eğitim sonucu oluşabilecek davranışlar
Duyuşsal Bilişsel Affective Cognitive Devimsel Psychomotor

5 Bilgiyi ve bilgiden doğan zihinsel yeteneklerle becerileri içerir.
Bilişsel Alan Bilgiyi ve bilgiden doğan zihinsel yeteneklerle becerileri içerir.

6 Bilişsel davranışların ölçülmesi
Genel yaklaşım - Davranışların ölçülmesinde genel olarak, cevaplayıcının gözlenecek davranışını ortaya çıkaracak bir uyarıcı durum sunulur. - Bilişsel davranışlar doğrudan gözleme açık olmadıklarından, bu davranışların belli düzeylerde kazanılmış olup olmadığı, bu davranışların işaretçileri (tepkiler) aracılığıyla belirlenir.

7 Bilişsel davranışların ölçülmesi
Bilişsel davranışların öğrenilme derecesini belirlemek için, bu davranışların varlığını belli etme gücü yüksek, gözlenecek işaretçiler (tepkiler) belirlenir. Bu işaretçileri (tepkileri) ortaya çıkaracak test maddeleri, sorular veya sınama durumları (uyarıcılar) düzenlenir. - Eğitimdeki ölçme etkinliklerinde, sınavlarda kapsanan maddeler gözlenecek davranışı ortaya çıkaracak bir uyarıcı olarak iş görür.

8 Bilişsel Davranışlar Hangi Düzeyde Kazanılabilir
1- Bilgi 2-Kavrama 3- Uygulama 4- Analiz 5- Sentez 6- Değerlendirme

9 Bilişsel Alanın Hedeflerine Uygun Soru Örnekleri
1. BİLGİ BASAMAĞI Aklın hataya düşmeksizin hakikate ulaşabileceğini kabul eden görüşe ne ad verilir?

10 2. KAVRAMA Soru: Durkheim, “toplumsal olaylar tıpkı bir eşya gibi ele alınmalıdır” demekle aşağıdakilerden hangisini belirtmek istemiştir. A. Ortaya çıkışları bakımından fiziksel olaylar ile toplumsal olaylar arasında fark yoktur. B. Toplumsal olaylarla fiziksel olaylar sonuçları itibariyle aynıdır. C. Toplumsal olayların gözlemi ile fiziksel olayların gözlemi aynıdır. D. Toplumsal olayların fiziksel nedenlere bağlı olduğu unutulmamalıdır. E. Toplumsal olayların gözlenmesinde ön yargılardan arınık olunmalıdır.

11 3. UYGULAMA Soru: Bir çocuğun takvim yaşı sekiz yıl dört ay, zeka yaşı ise dokuz yıl dört aydır. Bu çocuğun zeka bölümü nedir?

12 4. ANALİZ Soru: “Yapanın imzası yoktur, lakin meçhul sanatkarını hayırla anarım. Boş bir yer kalmış, kitabı süsleyen oraya çiçeklerden bir buket yapmıştır.” Bu paragraftaki ikinci cümlenin öznesi nedir?

13 5. SENTEZ Soru: Dil ve düşünce bütünlüğü bakımından anlamlı bir paragraf oluşturabilmek için aşağıdaki cümleler nasıl sıralanmalıdır. I. O zamanki koşullar içinde pek çoklarımızca, hatta olacak işte değildi, bir ütopya idi. II. Kurulu düzeni tümüyle gökten inmiş bir değişmez bir bütün olarak bilen ve ona karşı gelmeyi rüyasında görmeyi rüyasında görse hayra yormayan kişilerden her iki dünyanın sorunları üzerinde düşünebilen özgür insanlar yaratmak kolay iş değildir. III. Biliyordu ki onun eksikleri, sefaleti, acizliği, kişilikten yoksunluğu kulaktan dolam bilgilerine körü körüne bağlılığından ileri geliyordu. IV. Ulusuna güveni vardı ve bu güveni sarsılmamıştı. V. Oysa Atatürk insan aklının zaferine inanıyordu.

14 6. DEĞERLENDİRME Soru: Hal eki olan –de bitişik, bağlaç olan ise ayrı yazılacağına göre aşağıdakilerden hangisinde –de yanlış yazılmıştır. A. Evde insan var. B. Ali bahçede oynuyor. C. Akılda insanda var.

15 İlgi tutum ve değer verme ile ilgili davranışları kapsar.
Duyuşsal Alan İlgi tutum ve değer verme ile ilgili davranışları kapsar.

16 Duyuşsal Alandaki Hedefler
1-Alma 2- Tepkide Bulunma 3- Değer Verme 4- Bir Değerler Bütünü İle Nitelenmişlik

17 Duyuşsal Davranışların Ölçülmesi
-Genellikle, bireyin kendi duyuşlarını bildirmesi esasına dayanır. -Cevaplayıcılar, samimi cevaplar vermeye güdülenmelidir. -Kasıtlı ve çarpıtılmış cevaplama olmaması için önlem alınmalıdır. -Ölçme sonuçlarının rehberlik amaçları dışında kullanılmasına olanak verilmemelidir.

18 Duyuşsal Alanın Hedeflerine Uygun Soru Örnekleri
Yönerge: Aşağıda okuma etkinliği ile ilgili sorular vardır. Soruların doğru veya yanlış cevabı diye bir şey söz konusu değildir. Sizden istenen, soruda istenen etkinliği yapıyorsanız E , yapmıyorsanız H harfini boşluğa yazınız Okumaya ayırdığınız zamanınızın daha çok olmasını ister misiniz? (Alma) Geceleri uyumadan önce düzenlice okur musunuz? (Tepkide Bulunma) Gazete ve dergilerin kitap tanıtma kısımlarını oldukça düzenli okur musunuz? (Değer Verme) Okuduğunuz kitaplarda kendi yaşam felsefenizi alabileceğiniz görüş ve düşünceler bulduğunuz olur mu? (Örgütleme)

19 Psiko-motor Alan Bu alan koşma yazma konuşma bir müzik aleti çalma gibi vücut organlarının birisi tarafından yapılan ya da yapılması birden çok organın koordinasyonunu gerektiren hareketlerle becerileri kapsar.

20 Psikomotor Alandaki Hedefler
1-Kaba Vücut Hareketleri 2- İyice Koordine Edilmiş Hareketler 3- Sözsüz İletişim davranışları 4- Konuşma Davranışları

21 Psikomotor Alanın Hedeflerine Uygun Örnekler
Performans Testleri Şoför adaylarının pistte girdikleri direksiyon sınavı gibi...

22 Kontrol Testi EVET HAYIR 1.Marşa basmadan önce vitesi boşa alıyor mu?
2.Marşa basarak motoru çalıştırıyor mu? 3. Arabayı birinci vitese takıyor mu? 4. Kalkışta işaret veriyor mu?

23 Örnek Hedef:Sahne korkusuna düşmeksizin bir topluluk önünde belli bir konuda beş dakikalık özgün bir konuşma yapabilme.. Bilişsel alan:Bilgiyi hatırlayıp seçme ve örgütlenmiş bir bütün halinde sunma davranışı Duyuşsal alan :Sahne korkusu göstermeme davranışı Psiko-motor: Sesli konuşma davranışı


"Eğitimde Ölçülen Özellikler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları