Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEOG 2016-2017.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEOG 2016-2017."— Sunum transkripti:

1 TEOG

2 Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) Temel Esasları

3 Merkezi Ortak Sınav (TEOG) Nedir?
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı, Milli Eğitim Bakanlığının temel eğitimden ortaöğretime yani ortaokuldan liseye geçiş için yaptığı sınavın adıdır. Bu sınav 8. sınıfın birinci ve ikinci döneminde olmak üzere iki kere olur ve öğrencilerin altı temel dersten bilgilerini ölçer.

4 Ortak Sınavlar Hangi Dersleri Kapsar?
Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden yapılır.

5 Ortak Sınavlar Uygulama Takvimi Nasıl?
Merkezi ortak sınavlar birinci ve ikinci dönemde olmak üzere iki kere yapılacaktır. DÖNEM SINAV TARİHİ MAZERET SINAVI SINAV SONUÇLARININ İLANI I. DÖNEM 23-24 Kasım 2016 17-18 Aralık 2016 Ocak 2017 II. DÖNEM 26-27 Nisan 2017 20-21 Mayıs 2017 Haziran 2017

6 Ortak Sınavlar Uygulama Biçimi Nasıl?
Ortak Sınavlar I. Gün Oturumu DERS ADI BAŞLAMA SAATİ SORU SAYISI SÜRESİ TÜRKÇE 09.00 20 40 Dakika MATEMATİK 10.10 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 11.20

7 Ortak Sınavlar Uygulama Biçimi Nasıl?
Ortak Sınavlar II. Gün Oturumu DERS ADI BAŞLAMA SAATİ SORU SAYISI SÜRESİ FEN BİLİMLERİ 09.00 20 40 Dakika T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 10.10 YABANCI DİL 11.20

8 Ortak Sınavlar Uygulama Biçimi Nasıl?
A, B, C, D şeklinde 4 kitapçık türü kullanılacaktır. İlk 20 dakika ve son 5 dakika sınav salonundan çıkma izni olmayacaktır. Sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde sınav salonuna girilebilecek ancak ek süre verilmeyecektir.

9 Sınav Yeri Neresi Olacak?
Ortak sınavlar, ülke genelinde olağanüstü haller dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarda yapılacaktır.

10 Öğrenci Sınava Hangi Salonda ve Sırada Gireceğini Nasıl Öğrenecek?
Öğrencinin sınava gireceği sınıf/salon ve sıra bilgisi e-Okul ve Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden yayımlanacaktır. Okul yöneticileri e-Okul Sisteminden, öğrenci velisi ise Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrencinin hangi sınıf/salon ve sırada sınava gireceğini görebilecektir. Yurtdışında olan öğrenciler bulundukları ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği veya Konsolosluk aracılığı ile öğrenebileceklerdir.

11 Sınava Girmek İçin Başvuru Yapılıyor Mu?
E-Okul Sistemi’ne kayıtlı 8. sınıf öğrencileri ortak sınavlara girmek için başvuru yapmayacaklardır.

12 Ayrıca Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Olacak Mı?
8’inci sınıf öğrencileri 2017 yılı PYBS’ye ayrıca girmeyeceklerdir. Parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencilerinin başvuruları, 2016 yılı PYBS kılavuzunda belirtilen tarihlerde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlükleri tarafından e-Okul Sistemi üzerinden yapılacaktır.

13 Öğrencilerden Başvuru Ücreti Alınacak Mı?
8’inci sınıf öğrencileri ortak sınavlara girmek için ücret yatırmayacaklardır.

14 Ortak Sınav Olan Günlerde Ders Yapılacak Mı?
Sınavın olacağı okullarda sınav günleri ders yapılmayacaktır. Yani tüm ortaokul kademesindeki 5, 6, ve 7. sınıflar için sınavın olacağı iki gün ders yapılmayacak ve tatil olacaktır.

15 Öğrenci Sınava Çeşitli Nedenlerle Giremezse Ne Olur?
Ortak sınav/sınavlara girmeyen öğrencilerden mazeretleri okul müdürlüğünce uygun görülenlerin mazeret sınavları, sınav takviminde belirtilen tarihlerde yapılacaktır. Mazeretlerini ortak sınavlardan önce bildiren ve sınav günü mazeretli/mazeretsiz olarak ortak sınavlara girmeyen öğrencilerin bilgileri sınavların yapıldığı gün her bir ders yazılısından sonra veya son ders yazılısının ardından e-Okul Sistemine okul müdürlüğü tarafından işlenecektir.

16 Öğrenci Sınava Çeşitli Nedenlerle Giremezse Ne Olur?
Geçerli mazereti olmadan ortak sınav/sınavlara katılmayan öğrencilerin, o derse ait sınav puanı 0 (sıfır) olarak değerlendirilecek, e-Okul Sisteminde ortak sınav sonuç hanesinde (G) olarak gösterilecek ve ortalamaya dahil edilecektir. Veli, öğrencisinin ortak sınava katılamama sebebini, en geç sınavın tamamlandığı tarihten itibaren 5 (beş) iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak bildirecektir. Mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgileri sınavlar tamamlandıktan sonra e-Okul Sistemine 5 (beş) takvim günü içerisinde girilecektir. Bu süre tamamlandıktan sonra gelen talepler işleme alınmayacak olup, sorumluluk okul müdürlüğüne ait olacaktır.

17 Merkezi Ortak Sınavda Öğrenciden Uyması Beklenen Kurallar Nelerdir?
Öğrenciler, kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar hariç sınava; çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş ve benzeri eşyalar ile her türlü elektronik ve/veya mekanik cihazlarla alınmayacaklardır. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle sınav salonundaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacaktır. Öğrenciler, sınıf öğrenci yoklama listesinde belirtilen sınıf ve sıra numarasında oturacaktır. Gerektiğinde öğrencinin yerini değiştirme yetkisi sınıflarda salon görevlisi öğretmenlere ait olacaktır.

18 Merkezi Ortak Sınavda Öğrenciden Uyması Beklenen Kurallar Nelerdir?
Öğrenci, cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı bilgilerini kontrol edecek, hata varsa sınav görevlilerine söyleyecek, sınav görevlileri bu durumu tutanak altına alacaktır. Öğrencinin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya kullanılamayacak durumdaysa yeni bir cevap kâğıdına öğrenci, kimlik bilgilerini sınavda görevli öğretmenin açıklamalarına göre yazacak ve kodlayacaktır. Sınav görevlileri, dağıtılan sınav evrakında yer alan bilgilerin öğrenciye ait olup olmadığını kontrol edecektir. Öğrenciler sınav öncesinde soru kitapçıklarını kontrol ederek eksik sayfa veya baskı hatası tespit ederse kitapçığın değiştirilmesini isteyecektir.

19 Sınav Sonuçları Ne Zaman ve Nereden Öğrenilecek?
Ortak sınavların sonuçları MEB tarafından, birincisi Ocak 2017 ikincisi ise Haziran 2017’de açıklanıp e-Okul sistemine işlenecektir. Öğrenciler e-Okuldan sonuçları öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi ayrıca gönderilmeyecektir.

20 Ortak Sınavlara İtiraz Süreci Nasıl Olacak?
Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının Bakanlıkça yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) takvim günü içinde ÖDSGM resmi internet sayfasından yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak ÖDSGM’ye yapılabilecektir. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 20/B maddesi uyarınca, sorulara ve cevap anahtarına yapılacak itirazlar, soruların ve cevap anahtarlarının internet adresinden yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on) günlük dava açma süresini durdurmamaktadır.

21 Ortak Sınavlara İtiraz Süreci Nasıl Olacak?
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 20/B maddesi uyarınca, sonuçlara yapılacak itirazlar, sonuçların e-Okul Sistemi ve internet adresinden yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on) günlük dava açma süresini durdurmamaktadır. Elektronik ortamda yapılan itirazların incelenebilmesi için T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığıyla 20 TL (KDV dâhil) yatırılması gerekmektedir.

22 Ortak Sınavlara İtiraz Süreci Nasıl Olacak?
Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile öğrencinin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu eklenmemiş, imza ve adres bilgisi olmayan dilekçeler dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır. Faksla ve e-posta yoluyla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak ve cevaplanmayacaktır.

23 Sınavın Değerlendirilmesi

24 Sınavın Değerlendirilmesi
Her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır. Her adayın cevap kâğıdı, optik okuyucuyla okutulacaktır. Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar hesaplanacaktır. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanları ve 8.sınıf ortak sınav puanı ortalaması toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünecek ve 500 üzerinden öğrencinin alacağı ortaöğretime yerleştirme puanına ulaşılacaktır.

25 Bir Örnek Üzerinden Yerleştirmeye Esas Puan (YEP)
Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) = ( YBP8 + YBP7 + YBP6 + AOSP ) /2 Ayşe’nin 8.Sınıf Yılsonu Başarı Puanı YBP8 = 78,22 Ayşe’nin 7.Sınıf Yılsonu Başarı Puanı YBP7 = 68,97 Ayşe’nin 6.Sınıf Yılsonu Başarı Puanı YBP6 = 75,87 Ayşe’nin Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı AOSP = 519,16 YEP = ( YBP8 + YBP7 + YBP6 + AOSP ) /2 YEP = (78, , , ,16 ) / 2 YEP = 742 ,22 / 2 YEP = 371,11 Ayşe’nin Yerleştirmeye Esas Puanı= 371,11’dir. Yani Ayşe’nin sınav sonuç belgesinde açıklanacak puan burada hesaplamasını yaptığımız puandır.

26 Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile Yüzdelik Dilim Arasındaki Bağlantı
Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Sınav sonuç belgesinde il ve ülke geneli yüzdelik dilim açıklanır. İl genelinde açıklanan yüzdelik dilim öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puanla o ilde sınava giren öğrenciler içindeki başarı sıralamasını gösterir. Türkiye geneli yüzdelik dilimi ise öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puanla tüm ülkede sınava giren öğrenciler içinde ülke genelindeki başarı sıralamasını gösterir. Tercihler puana göre değil yüzdelik dilime göre yapılır.

27 EBEVEYN YAKLAŞIM ÖNERİLERİ

28 ANNE-BABALARIN SINAVA YÜKLEDİĞİ ANLAMLAR
Benim sunabileceğim olanaklar sınırlı, kendisini mutlaka kurtarması gerekiyor Ben fabrikatör değilim, “Ona bırakabileceğim evim, arabam yok ne yaparsa kendisi yapacak” Benim yapmak isteyip de yapamadıklarımı çocuğum yapmalı, “Ben doktor olamadım çocuğum olmalı", "Ben okuyamadım, çocuğum okumalı". Arkadaşlarımızın, akrabalarımızın, komşularımızın çocukları istedikleri okulları kazandılar, benim çocuğum da kazanmalı, “Diğerlerinden ne eksiği var”

29 ANNE-BABALARIN SINAVA YÜKLEDİĞİ ANLAMLAR
Bütün imkânlarımızı çocuğumuzun başarılı olması için kullandık, “Saçımızı süpürge ettik”, “Varımızı yoğumuzu harcadık”……….vb. Sevgili Veliler; Çocuğunuzun sınavdan düşük puan alması, dünyanın sonu değildir. İlgi, yetenek ve becerileri doğrultusunda, okulun ilgili öğretmenlerinden (rehber öğretmen, sınıf ve branş öğretmenleri) destek alarak doğru yönlendirmeler yapabilirsiniz.

30 SINAV ÖNCESİNDE ANNE-BABALAR NE YAPMALI?
Önceliğin, çocuğun fiziksel ihtiyaçlarını (hastalık, beslenme, uyku, vb.) karşılamak olduğunu unutmayın. Çocuğun ders çalışabilmesi için uygun ortamlar hazırlayın. Çocuğunuz için yaptıklarınızı, sürekli hatırlatarak onun yüzüne vurmayın. Çocuğunuza farklı konularda sorumluluklar verin. Çocuğunuzun ders çalışması konusunda gözlemci, gerektiğinde de destekçi olun. Sınavda sorumlu oldukları konuları/kazanımları takip edin. Çocuğunuzun dinlenmesine ve diğer etkinliklere (sinema, spor, tiyatro) zaman ayırmalarını destekleyin.

31 SINAV SONRASINDA ANNE-BABALAR NE YAPMALI?
Çocuk zorlu bir sürecin üstesinden geldiği için onu kutlayın. Çocuk konuşmaya hazır olduğunda sınavın bir değerlendirmesini yapın ve yeni planlar oluşturmasını destekleyin. Çocuğa ne yapmak istediğini sorun ve imkânlarınız ölçüsünde ona rahatlayabileceği bir ortam sağlayın. Çocuğunuz sınav ile ilgili konuşmaya istekli değilse sorularınızı daha sonraya bırakın. Sınav süreci yorucu bir süreçtir dolayısıyla çocuğun dinlenmesini sağlayın.

32 Dinlediğiniz için teşekkürler

33 Kaynaklar Öğretim Yılı Ortak Sınavlar e-Kılavuzu, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü TEOG Veli Bilgilendirme Kılavuzu,


"TEOG 2016-2017." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları