Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSLAMDA EVLİLİK VE DÜĞÜNLERİMİZ; İbrahim SUCUOĞLU HAZIRLAYAN;

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSLAMDA EVLİLİK VE DÜĞÜNLERİMİZ; İbrahim SUCUOĞLU HAZIRLAYAN;"— Sunum transkripti:

1 İSLAMDA EVLİLİK VE DÜĞÜNLERİMİZ; İbrahim SUCUOĞLU HAZIRLAYAN;
MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM HATİBİ /ERZİNCAN

2 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
وَأَنكِحُوا الْأَيَامَى مِنكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ إِن يَكُونُوا فُقَرَاء يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ “Allah’ ın haram kıldığı şeylerden korunmak için nikâhlanan kimseye, Allah’ ın yardımı hak olur.”   (Ramuz el-Ehadis: 276/2) “İçinizden bekârları ve kölelerinizden, cariyelerinizden iyileri evlendirin. Eğer yoksul iseler, Allah lutfiyle onları zengin eder. Allah geniş ve lütuf sahibidir, her şeyi bilendir.” (Nur/32)

3 “Nikâh benim sünnetimdir.
Kim benim sünnetimle amel etmezse benden değildir. Evleniniz zira ben diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim. Kimin imkanı varsa evlensin. İmkânı olmayan da oruç tutsun. Çünkü oruç koruyucudur”   (İbni Mace Nikah: 1).

4 Bediüzzaman Hazretleri, bu meseleye temas ederken şöyle der:
“Şer'an koca, karıya küfüv olmalı, yani, birbirine münasip olmalı. Bu küfüv ve denk olmak, en mühimi, diyanet noktasındadır.” (Lem'alar)

5 الدنيا متا عٌ ومتاعِهَا المراةُ الصالحَةُ
Hz.Peygamber (sav) şöyle açıklamıştır: تنكح النساءُ لاربع لمالها ولجمالها ولحسبها ولدينها فظفر بذات الدين تربت يداك “Kadın dört şey için nikâh edilir. Malı, soyu, güzelliği ve dini. Sen dindar olanını seç ki mutlu ve huzurlu olasın.” [ Buhari, nikah 15, VI,123] Saliha kadını, dünyanın en güzel nimeti sayan Hz. Peygamber (sav)şöyle buyurmuştur: الدنيا متا عٌ ومتاعِهَا المراةُ الصالحَةُ “Dünya bir geçimden ibarettir. Şu geçim dünyasının en güzel nimeti de saliha kadındır.” [Müslim, Rada,17]

6 Bir sahabi: “Hangi maldan edinelim?” diye sorunca peygamber (asv): “Zikreden dil, şükreden kalp, dini yaşamakta yardım eden mü’mine kadın:” .   (Seçme Hadisler: 176/69)

7 Düğünde harama girmeksizin meşrû çerçevede eğlenmeye imkân verilir.
.“Düğünlerinizi mescitlerde yapınız” hadis-i şerifi düğünlerde nelere dikkat edilmesi hususunda önemli bir ölçüyü vermektedir. Demek ki, mescidde yapılması yasak olan şeyler düğün merasimlerinde de yasaktır. “Gizli nikâhtan hoşlanmazdı def ile ilân edilmesini isterdi.” Age: 560/10) Düğünde harama girmeksizin meşrû çerçevede eğlenmeye imkân verilir. Resûlullah(SAV): “Gayr-i meşrû birleşme ile meşrû evliliği birbirinden ayıran şey, def çalmak ve ilân etmektir” buyurmuştur. (Tirmizî, Nikâh, 6;İbn-i Mâce, Nikâh, 1896;) 

8 Rubey binti Muavviz (RAhâ) anlatmıştır: Ben gelin olduğumun kuşluk vaktinde Resûlullah (SAV) evlenme törenime geldi. O sırada küçük kızlarımız deflerini çalmakta ve Bedir günü şehit düşen atalarının kahramanlıklarını nağme ile dile getirmekte idiler. Nihayet içlerinden biri: “Aramızda yarını bilen bir Peygamber vardır” dedi. Bunun üzerine Resûlullah (SAV): “Bu sözü bırak da, bundan önce söylediklerini söylemeye devam et” buyurdu. (Tirmizî, Nikâh, 1096;) 

9

10 Düğünde yemek vermek sünnettir
Düğünde yemek vermek sünnettir.  Resûlullah(sav) Abdurrahman bin Avf (ra)’ın üzerinde zâferân kokusu (düğünde sürülen koku) görünce sordu: “Bu ne hal?”  Abdurrahman bin Avf (ra): “Bir kadınla bir miktar altın mehir karşılığında evlendim” dedi.  Resûl-i Ekrem (sav):  “Allah mübârek eylesin. Fakat bir koyunla da olsa düğün ziyâfeti ver” buyurdu.(Nesâî, Nikâh, 74, 75; Müslim, Nikâh, 79, 80; Tirmizî, Nikâh, 10; )

11 Enes bin Mâlik radiyAllahü anh anlatmıştır: Resûlullah (ASV)’ın bir düğününde annem yemek hazırlamış, göndermişti. Resûlullah (ASV) bana: “Onu koy. Git filanı, filanı, filanı ve karşılaştığın herkesi çağır” buyurdu ve birçok adamın ismini söyledi. Gittim, Resûlullah (SAV)’ın adlarını söylediği kimseleri ve rastladığım herkesi çağırdım. Üç yüz kadar kişi geldiler.  Resûlullah Aleyhissalâtü Vesselâm: “Onar onar halka yapsınlar ve herkes yesin.” buyurdu. İlk gurup doyuncaya kadar yedi, kalktı. Sonra diğer gurup doyuncaya kadar yedi, sonra diğer gurup yedi. Herkes yedikten sonra Resûlullah Aleyhissalâtü Vesselâm:“Yâ Enes! Sofrayı kaldır!” buyurdu.  Ben de sofrayı kaldırdım. Fakat yemeği ilk koyduğumda mı daha fazlaydı, yoksa kaldırdığımda mı fazlaydı; bilemedim.”(Mektûbât, s. 114; Nesâî, Nikâh, 84; Müslim, Nikâh 94; Buhârî,4/234;) 

12 Sabit el-Buhânî (RA) anlatmıştır:
Hz. Enes’e: “Resûlullah (SAV) Zeyneb /RAhânın) düğün ziyafetini ne ile yaptı?” diye sordum. Hz. Enes (ra): “Resûlullah (SAV) sahabelerine doyup terk edinceye kadar ekmek ve et ziyâfeti verdi” dedi.(Müslim, Nikâh, 91; ) Düğün ziyâfetinde fakîrler ihmal edilmez, Hz. Peygamber (SAV): “Yemeğin en şerlisi fakirlerin çağırılmayıp, zenginlerin çağırıldığı düğün yemekleridir.” buyurmuştur. (Müslim, Nikâh, 110;) 

13 Evlenen çiftler tebrik edilir ve hayır duâ edilir.
Ebû Hüreyre (RA): Resûlullah (SAV): evlenen insanı tebrik edeceği vakit: “Allah mübârek etsin. Tebrik ederim. Allah sizi mutlu kılsın ve sizi hayırla bir araya getirsin” buyururdu. (Tirmizî, Nikâh, 7; )

14 HAZIRLAYAN; İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM HATİBİ /ERZİNCAN

15

16


"İSLAMDA EVLİLİK VE DÜĞÜNLERİMİZ; İbrahim SUCUOĞLU HAZIRLAYAN;" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları