Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Barış Çalışmaları: Barış ve Medya

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Barış Çalışmaları: Barış ve Medya"— Sunum transkripti:

1 Barış Çalışmaları: Barış ve Medya
08 Barış Çalışmaları: Barış ve Medya (E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl Bu sunumda yer alan hususların tüm sorumluluğu yazara ait olup MSE ve üyelerini bağlamaz. Bu belgenin her hakkı , 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu esasları çerçevesinde MSE’ye aittir. Alıntılarda uzantısının verilmesi, belgenin tamamına ulaşılabilmesi için zorunlu tutulmuştur

2 Savaş/Şiddet–Barış Haberciliği
Savaş haberciliği I. Savaş/şiddete yönelmiştir. II. Propaganda içerir. III. Seçkin (1. track) odaklıdır. IV. Zafer/yenilgi etrafında döner. Barış haberciliği I. Barış/çatışma yönelimlidir. II. Gerçeği arar. III. İnsan/halk odaklıdır. IV. Çözüm arar.

3 Savaş ve Şiddet Haberciliği
I.Savaş/şiddet yönelimi; -Çatışma alanına bakış, iki taraf, tek hedef (kazanma/kayıp), -Sıfır toplamlılık, -İlk şiddeti kim başlattı? -Biz ve diğerleri haberciliği, propaganda-kamu diplomasisi, -Diğerleri sorun olarak görme, -Diğerini canavarlaştırma, -Reaktif: Haber yapmak için şiddeti bekleme, -Şiddetin görselliğine odaklanma, şiddeti görselleştirme, magazinleştirme. II. Propaganda yönelimi; -Onlarınkini gerçek dışı, bizimkini gerçeğin kendisi olarak hikayeleştirme .

4 Savaş ve Şiddet Haberciliği
III. Seçkin odaklılık; -Bizim acılarımıza odaklanma, -Elitlerin çabalarına, söylemelerine, tedbirlerine yer verme. IV. Zafer odaklılık; -Barış = zafer + ateşkes/silah bırakma-gömme-teslim olma, -Kök deneleri dışlama, -Toplumsal istekleri dikkate almama.

5 Barış Haberciliği I. Barış/çatışma yönelimi;
-Çatışma bağlamını ortaya çıkarma, çoklu taraflar, farklı-uyuşan hedefler, tüm konular, -Kazan kazan yönelimi, -Tarihsellik içerisinde nedenler ve sonuçlar, -Çatışmayı şeffaflaştırma, -Taraflara söz hakkı tanıma; Duygudaşlık, anlayış, -Çatışma ve savaşı sorun olarak görme, çatışma yaratıcılığına odaklanma, -Tarafları insanlaştırma , -Proaktif: Şiddet ortaya çıkmadan önleme-haberleştirme, -Şiddetin görülebilir etkisine odaklanma . II. Gerçek odaklılık; -Gerçek gerçeğe odaklanma, -Tarafların gerçek dışılığına da ortaya çıkarma.

6 Barış Haberciliği III. İnsan/halk odaklılık;
- Zarar görenlerin hepsine söz hakkı verme: Kadınlar, çocuklar, yaşlılar vb. - Halkın barış yapıcılığına, çağrılarına yer verme. IV. Çözüm odaklılık; -Barış; şiddetten kaçınma + çatışmayı çözme + yaratıcılık, -Barış girişimlerini öne çıkarma, -Barışçıl insan ve barışçıl topluma odaklanma.

7 İşte yılın fotoğrafı! ABD’nin en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Pulitzer ödülleri, sahiplerini buldu. 22 kategoride verilen Pulitzer ödülü, 1917 yılında Joseph Pulitzer adlı Macar asıllı ABD’li bir gazeteci tarafından kuruldu. (Milliyet 17 Nisan 2013)


"Barış Çalışmaları: Barış ve Medya" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları