Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞİTİMDE ARAÇ-GEREÇ GELİŞTİRME ÖĞRENME VE ÖĞRETME TEKNİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞİTİMDE ARAÇ-GEREÇ GELİŞTİRME ÖĞRENME VE ÖĞRETME TEKNİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 EĞİTİMDE ARAÇ-GEREÇ GELİŞTİRME ÖĞRENME VE ÖĞRETME TEKNİKLERİ
EĞİTİM FAKÜLTESİ Doç. Dr. Sinan AYAN

2 Eğitim ve İlgili Konular
Eğitimin tarihçesi Eğitimin diğer bilim dalları ile ilişkisi Felsefe ve eğitim felsefesi Eğitimle ilgili temel kavramlar Öğrenme kuramları

3 Eğitimin Tarihçesi Eski Roma, Eski Yunan Sokrat, Platon, Aristotales
Ortaçağ Erasmus Comenius (Didaktica Magna) Locke (tabula rasa) Aydınlanma Çağı (18.yy) Rousseau Kant Pestalozzi

4 Eğitimin Tarihçesi 20. yüzyıl Watson Thorndike Skinner Dewey Piaget
Gagne Bloom Bandura Gardner ...

5 Türk Eğitim Tarihi Göçerlik dönemi Yerleşik dönem Askeri eğitim
Şaman öğretmenler Yazı ve yazı dili Yerleşik dönem Selçuklular Mesleki eğitim (Ahilik) Medrese eğitimi (eğitim dil önceleri Arapça ve Farsça)

6 Türk Eğitim Tarihi Osmanlı Dönemi (II. Mahmut’dan önce)
Medreseler Enderun Mektebi Sıbyan mektepleri Azınlık ve yabancı okulları Osmanlı Dönemi (II. Mahmut’dan sonra) Mühendishaneler (askeri okulların temeli) Zorunlu ilköğretim Rüştiye mektepleri Sultaniler

7 Türk Eğitim Tarihi Osmanlı Dönemi (Tanzimat)
İdadiler Kızlara ortaöğretim hakkı Darülfünun Osmanlı Dönemi (I. ve II.Meşrutiyet) Kızlara yüksek öğrerim hakkı Öğretmen okulları (Anadolu’da)

8 Türk Eğitim Tarihi Cumhuriyet Dönemi Tevhid-i Tedrisat Kanunu
Yabancı danışmalar Dewey Kühne Parker Millet mektepleri Halkevleri Köy Enstitüleri

9 Eğitim ve Diğer Bilimler
FELSEFE PSİKOLOJİ EĞİTİM EKONOMİ SOSYOLOJİ YÖNETİM

10 Eğitim ve Felsefe Felsefe ? Philosophie Philo (Sevgi)
Sophia (Bilgelik)

11 Varlıkbilim (ontoloji)
Eğitim ve Felsefe Felsefe insanoğlunun niteliğini, yaşadığımız dünyanın yapı ve işleyişini anlama çabasıdır. Konu Alanları Varlıkbilim (ontoloji) Bilgi Kuramı Değer kuramı

12 ? Eğitim Felsefesi Kimler eğitilmeli? Niçin eğitim gerekli?
Neler öğretilmeli? Nasıl eğitmeli? Önce ne öğretilmeli?

13 Eğitim Felsefesi Eğitim felsefesi, eğitime egemen yaşam anlayışında, dünya görüşünde çoğu kez üstü örtülü bulunan amaç ve varsayımları açığa çıkarma ve yorumlama etkinliğidir (Yıldırım). Eğitim felsefesi, eğitim temellerinin kuramsal yönden incelenmesi ya da yöntem, program, ortam ve eğitim hedefleri ile ilgili sorulara cevap arama girişimidir (Alkan).

14 Felsefi Akımlar İdealizm Gerçekçilik (Realism) Yararcılık (Pragmatism)
Varoluşçuluk (Existentilism)

15 Felsefi Akımlar İdealizm (Platon, Hegel) Gerçek maddi değil ruhsal
Duyu oranları aldatıcı, akıl işe koşulmalı Dış dünya duyum ve düşüncelerin yansıması Mutlak/gerçek olan (mükemmel olduğu için) değişmez Düşüncelerin gerçek dünyası sonsuz, düzenli, sürekli ve kurallıdır. Gerçek bilgi duyularla değil düşünerek elde edilir Her zaman gerçek doğru aranmalıdır.

16 Felsefi Akımlar Gerçekçilik İdealizmin tam tersi yönde
Nesneler algılanmasalar da vardır Dış dünya nesnel bir düzene sahiptir Bu düzen akıl yoluyla anlaşılabilir. Bilgiye nesnel yolla ulaşılabilir

17 Felsefi Akımlar Yararcılık Yararlı olan iyidir.
Bireyin yararı toplumun yararı ile uyuşmalıdır Gerçekler insanın çevreyle etkileşimi sonucu ortaya çıkar. Gerçekler, değerler değişir. Birey kendi gerçekliğini kendi yaratır. Görecelidir.

18 Eğitim Felsefeleri Varoluşçuluk
İnsan kendini nasıl oluşturursa öyle var olur. Hayat bireyin yaşamaya başlaması ile varolur. İnsan en önemli olandır. Her insan tamamen özgür olmalıdır. Her insan kendi değerlerine sahiptir.

19 Eğitim Felsefisi Akımları
Daimicilik (Perennialism) Esasicilik / Özcülük (Essentialism) İlericilik (Progressvism) Yeniden Kurmacılık (Reconstructionism)

20 Eğitim Felsefisi Akımları
Daimicilik Realizm’ e dayanır. Değişmeyen evrensel bir eğitimi savunur. Çünkü insan doğası değişmez. Entelektüel eğitim gereklidir. Eğitim hayata hazırlıktır. Genel geçer bilgiler öğretilmelidir. Klasik eserler öğretilmelidir.

21 Eğitim Felsefisi Akımları
Esasicilik Herhangi bir felsefeye doğrudan dayanmaz Tüm insanların bilmesi gereken esaslar vardır. Öğrenme çok sıkı ve disiplinli çalışma ile olur İnsiyatif öğretmende olmalıdır. Temel bilgiler (matematik, fen ve yabancı dil) mutlaka herkesçe öğrenilmelidir. Soyut bilgiler ancak soyut yöntemlerle öğretilebilir.

22 Eğitim Felsefisi Akımları
İlerlemecilik Pragmatik felsefeye dayanır. Eğitim bir süreçtir ve sürekli kendini yeniler. Öğrenin ilgilerine dönük ve aktif eğitim verilmelidir. “problem çözme” yöntemi kullanılmalıdır. Okul yaşamın ta kendisi olmalıdır. Öğretmen rehber olmalıdır. Öğrenciler işbirliği içinde olmalıdırlar, yarışma değil. Eğitim demokratik olmalıdır.

23 Eğitim Felsefisi Akımları
Yeniden Kurmacılık Pragmatik felsefeye dayanır. Eğitim sosyal reform için önemli bir araçtır. Okul ideal toplumu oluşturmak üzere geleceğe dönük olmalıdır. Toplum eğitilerek demokrasi köklü bir şekilde yerleştirilmelidir.

24 Eğitimle ilgili temel kavramlar
Öğrenme Öğretim Öğretme Öğrenme kuramı Öğretim ilkesi

25 Eğitim ?

26 Eğitim Eğitim bilimi; belirli amaçlara ulaşmak üzere insanların davranışlarının planlı olarak değiştirilmesi ve geliştirilmesinin yasa ve ilkelerini bulmaya ve bu amaçla teknikler geliştirmeye çalışır.

27 Yasa Doğa Yasaları Hukuk Yasaları Her zaman, her şart altında geçerli
(Örn:Arşimet Yasası) Hukuk Yasaları Her zaman, her şart altında geçerli Bileşenleri arasındaki ilişkiler ispatlanmış

28 İlke (prensip) Birbiriyle ilişkili önermeler veya kavramlar arası ilişkileri açıklar. Bir yasanın alt başlıklarını oluşturabilirler Sebep sonuç ilişkilerini açıklar

29 Eğitim Tanım 1: Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istendik değişme meydana getirme sürecidir. (Ertürk)

30 ? Diğerleri... Kültürleme Tıp Reklam Politika Endoktrinasyon ...
Eğitimin farkı ne ??? Kültürleme Tıp Reklam Politika Endoktrinasyon ... ?

31 Eğitim Tanım 2: Bireyin sosyalleşmesi, hemcinslerine benzer ve topluma faydalı bir üyenin hazırlanmasıdır (Leif ve Rustin).

32 Eğitim Tanım 3: Bireyin yaşadığı toplum içinde değeri olan, yetenek, tutum ve diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçlerin tümüdür (Good).

33 Eğitimde Sistem Yaklaşımı
Girdi Çıktı Süreç Değerçıktı> Değergirdi

34 Eğitimde Sistem Yaklaşımı
Eğitim SİSTEMİ Öğrenci Eğitim Yönetimi Program Geliştirme Öğretim Rehberlik Hizmetleri Planlama Ölçme Değerlendirme Öğretmen Yetiştirme YTU - BÖTE Öğr.Gör. M.Betül YILMAZ

35 Öğrenme Kendiliğinden Yönlendirilmiş Eğer
Davranışlarda değişiklik olmuşsa, Bu değişiklik olgunlaşma, büyüme, uyku, yorgunluk, ilaç gibi etkenlerle değil yaşantı ile sağlanmışsa, Belirli bir süre kalıcılık sağlanmışsa...

36 Öğrenme Beyinde meydana gelen biyo-kimyasal bir aktivitedir.
Davranışta meydana gelen kalıcı değişikliktir. Bilgiyi işlemedir. Hatırlama ve tekrar çağırmadır. Sosyal bir el sıkışma / anlaşmadır. Düşünme becerisidir. Bilgiyi yapılandırmaktır. Kavramsal değişimdir. Bağlamsal değişimdir.

37 Öğretim Öğrenmenin gerçekleşmesi ve bireyde istenen davranışların gelişmesi için uygulanan süreçlerin tümüdür. (Varış) Okullarda yapılan planlı kontrollü ve örgütlenmiş öğretme faaliyetleridir (Fidan ve Erden) Bireyin bir bilgi ya da beceriyi edinmesine yönelik öğretme faaliyetleridir. Okullarda yapılan planlı, kontrollü ve örgütlenmiş öğretme faaliyetleridir (Fidan ve Erden).

38 Öğretim Ortak noktalar Öğretim bir süreçtir Planlıdır Amaçlıdır
Etkinlikler içerir.

39 Öğretme ≠ Training = Teaching
Herhangi bir öğrenmeyi kılavuzlama faaliyetidir (Ertürk). Öğretim ve çalıştırma yoluyla bilgi ve becerileri kazandırmadır. Belirli bir öğrenmenin etkililiğini arttıracak yolların tümüdür.

40 Öğretme DİKKAT !!! Her öğretme mutlaka öğrenme ile sonuçlanmaz....
ANCAK ... Her öğretim mutlaka öğrenme ile sonlanmalıdır.


"EĞİTİMDE ARAÇ-GEREÇ GELİŞTİRME ÖĞRENME VE ÖĞRETME TEKNİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları