Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜLFET HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜLFET HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ"— Sunum transkripti:

1 ÜLFET HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ
İMAM-HATİBİ ERZİNCAN MÜFTÜLÜĞÜ ÜLFET AİLE FERTLERİ ARASI İLİŞKİLER

2 ÜLFET AİLE FERTLERİ ARASI İLİŞKİLER HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU
MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM-HATİBİ ERZİNCAN MÜFTÜLÜĞÜ

3 وَمِنْ اٰيَاتِه۪ٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجاً لِتَسْكُـنُٓوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةًۜ اِنَّ ف۪ي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ ﴿٢١﴾

4 görüşüp konuşmak demektir.
ÜLFET: Münasip kimseler ile güzel bir şekilde görüşüp konuşmak demektir. Güzel ahlak sahibi olan bir kimse, herkes ile güzel görüşür, herkesin sevgisini kazanır. Bu hale “ünsiyet” de denir. Zıttı uzlet, nefret, inzivadır ki, kimse ile görüşmeyip kendi başına bir yerde yaşamak, herkesten uzaklaşmaktır.

5 Bir hadis-i şerifte:” Mümin ülfet eder ve ülfet olunur
Bir hadis-i şerifte:” Mümin ülfet eder ve ülfet olunur. Ülfet etmeyen, ülfet olunmayan kimsede ise hayır yoktur. İnsanların hayırlısı da, insanlara en faydalı olanıdır” buyurulmuştur. Büyük İslam İlmihali / Ömer Nasuhi Bilmen (r.a)

6 Aile cemiyetin temelidir.
Mutlu ve huzurlu ailelerden oluşan cemiyet de mutlu ve huzurlu olur. 

7 Ulaşılabilir, konuşulabilir, kendisiyle ünsiyet edilen,şeffaf Aile bireyi olabilmek.

8 Ailede ülfet ve muhabbeti yok eden sebepler
1 *Lüks ve özentiiden kacınmalı. 2*Daha Kötü Durumda Olanlara Bakmalı 3*Eşler Nankör Olmamalı 4*Eşler Birbirini İbadete ve Hayra Teşvik Etmeli 5*Eşler Mutluluğu Yuvasında Aramalı ve Haklarına Riayet Etmeli 6*Sevgi Saygı  Karşılıklı Rıza

9 وَاَنَّهُ هُوَ اَغْنى وَاَقْنى “İnsana zenginlik
1*Lüks ve Özentiden Kaçınmalı   وَاَنَّهُ هُوَ اَغْنى وَاَقْنى “İnsana zenginlik veren de gözünü doyuran da O'dur.”   (Necm, 53/48)

10 وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا اِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفينَ
“Yiyin, için, fakat israf etmeyin, Çünkü Allah israf edenleri sevmez.”(A’raf, 7/31)

11 وَمِنْ اٰيَاتِه۪ٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجاً لِتَسْكُـنُٓوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةًۜ اِنَّ ف۪ي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ ﴿٢١﴾ İçinizden kendileri ile huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda sevgi ve rahmet var etmesi, O'nun varlığının belgelerindendir. Bunda düşünenler için dersler vardır. (Rum, 30/21)

12

13 Ben onun sevgisiyle rızıklandırıldım` Hz. Peygamber (sav), ilk eşi Hz. Hatice validemizi vefatından sonrada sık sık hatırlamış ve hayırla yâd etmiştir. Hz. Aişe, bir gün sebebini sormuştu.

14 Efendimiz: `Allah bana ondan daha
hayırlısını vermemiştir. Çünkü insanlar benim peygamberliğimi inkâr ederken, o bana inandı. Herkes beni yalanlarken o beni tasdik etti. Çevremdekiler benden mallarını esirgerken, o benim için bütün malını feda etti. Ayrıca o, çocuklarımın da annesiydi... Doğrusu ben onun sevgisiyle rızıklandırıldım!` buyurmuştu وَوَجَدَكَ عَٓائِلاً فَاَغْنٰىۜ ﴿٨﴾

15 2*Daha Kötü Durumda Olanlara Bakmalı

16 وَلَا تَجْعَلْ يَدَكَ مَغْلُولَةً اِلى عُنُقِكَ وَلَا تَبْسُطْهَا كُلَّ الْبَسْطِ فَتَقْعُدَ مَلُومًا مَحْسُورًا “Hem elini bağlayıp boynuna asma (cimrilik etme), hem de büsbütün açıp saçma (israf etme) ki, pişman olur, açıkta kalırsın”  (İsra, 17/29)

17

18 3*Eşler Nankör Olmamalı
وعن جابر رَضِىَ اللّهُ عَنْه قال: ]شَهِدْتُ الِْعِيدَ مَعَ رسول اللّهِ  فَبَدأ بِالصَّلاَةِ قَبْلَ الخُطْبَةِ بِلاَ أذَان وَلاَ إقَامَةٍ. ثُمَّ قَامَ مُتَوَكِّئاً عَلى بَِلالٍ رَضِىَ اللّهُ عَنْه فَأمَرَ بِتَقْوى اللّهِ وَحَثَّ عَلى طَاعَتِهِ وَوَعَظَ النَّاسَ وَذَكِّرهُمْ. ثُمَّ أتَى النِّسَاءَ فَوَعَظَهُنَّ وَذَكَّرَهُنَّ وَقَالَ: تَصَدَّقْنَ. فإنَّ أكْثَرَكُنَّ حَطَبُ جَهَنَّمَ. فَقَامَتِ امْرَأةٌ مِنْ سِطَةِ النِّسَاءِ عَفْعَاءُ الحَدَّيْنِ. فَقَالَتْ: لِمَ يَا رَسُولَ اللّهِ؟ قَالَ: لانَّكُنَّ تُكْثِرْنَ الشّكاةَ وَتَكْفُرْنَ الْعِشِيرَ. فَجَعَلْنَ يَتَصَدَّقْنَ مِنْ حُلِيِّهِنَّ يُلْقِينَ في ثَوْبِ بَِلالِ[. أخرجه الخمسة إلا الترمذي.»سِطَةُ النساءِ« أوساطهن حَسَباً ونسباً.»وَالسُّفعةُ« سواد في اللون.»وَالشّكاةُ« بفتح الشين الشكوى.»والعشير« الزوج

19 Câbir (r.a) anlatıyor: "Resûlullah (a.s) ile birlikte bayrama
katıldım. Efendimiz hutbeden önce, ezansız ve ikâmetsiz namaz kılardı. Sonra Bilâl (r.a)'e dayanarak kalktı. Allah'tan korkmayı emretti ve O'na itâate teşvik etti. İnsanlara vaaz edip (ölümü,  âhireti) hatırlattı. Sonra kadınlar bölümüne geçti.Onlara da aynı şekilde vaaz etti, hatırlatmalarda bulundu. Ve: "Allah için tasadduk edin, zira sizin ekseriyetiniz cehennem odunusunuz!" buyurdu. Yanakları kararmış itibarlı kadınlardan biri kalkarak: "Niçin ey Allah'ın Resûlü? dedi " Resûlullah (sav):"Zira siz kadınlar çok şikâyette bulunuyor, kocalarınıza nankörlük ediyorsunuz.“ Bunun üzerine kadınlar takılarından tasadduk etmeye başladılar. Hz. Bilâl'in eteğine atıyorlardı."  (Buhârî, Müslim, Iydeyn7- 4, (885); Ebû Dâvud, Salât 248, (1141); Nesâî, Iydeyn 19, (3, 186,187)

20

21 4*Eşler Birbirini İbadete ve Hayra Teşvik Etmeli
Yüce Peygamberimiz kendisi böyle yapmış, ümmetini de buna teşvik etmiştir. وعن عائشة رَضِىَ اللّهُ عَنْها قالت: ]كَانَ رَسولُ اللّهِ # يَجْتَهِدُ في رَمَضَانَ مَالاَ يَجْتَهِدُ في غَيْرِهِ، وَفي الْعَشْرِ الاوَاخِرِ أشَدَّ، وَكَانَ يُحْيى لَيْلَهُ وَيُوقِظُ أهْلَهُ وَيَشُدُّ مِئْزَرَهُ[. أخرجه الخمسة. « شَدُّ المِئْزَرِ» كناية عن اجتناب النساء أو عن الجِدْ واجتهاد في العمل . Hz. Âişe (r. anhâ) anlatıyor: "Resûlullah (a.s) Ramazan ayında, diğer aylarda görülmeyen bir gayrete girerdi. Ramazanın son on gününde ise çok daha şiddetli bir gayrete geçerdi. Son on günde geceyi ihya eder, ailesini de (gecenin ihyası için) uyandırırdı, izarını da bağlardı." [Buhârî, Fadlu Leyleti'l-Kadir 5, Müslim, İ'tikâf 8, (1175); Ebû Dâvud, Salât 318, (1376); Tirmizî, Savm 73, (796); Nesâî, Kıyâmu'l-Leyl 17, (3, 218).]

22 Ebû Said ve Ebû Hüreyre (r. a
Ebû Said ve Ebû Hüreyre (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: "Bir kimse gecenin bir kısmında, kalkar, hanımını uyandırır, beraberce -yahut tek başına- iki rekat namaz kılarsa Allah'ı çok zikreden erkek ve kadınlar arasına kaydedilirler."  (Ebû Davud, Tatavvu', 18.)

23 . وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا
* Koca, karısına ve çocuklarına Kur’an’ı, farzları ve İslamiyet hakkında gereken bilgileri mutlaka öğretmelidir. . وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا Ailene namazı emret, kendin de ona devam et (Taha.132 )

24

25

26 "Allah o kimseye rahmetiyle muamele eder ki gece kalkıp namazını
Yine Ebû Hüreyre (r.a.)'dan rivayet te Peygamber efendimiz (sav): "Allah o kimseye rahmetiyle muamele eder ki gece kalkıp namazını kılar, hanımını da uyandırır, o da namaz kılar, eğer imtina ederse yüzüne su serperek uyandırır. Allah o kadına da rahmetiyle muamele eder ki gece kalkıp namazını kılar, kocasını da kaldırır, o da namazını kılar. Eğer imtina ederse yüzüne su serperek uyandırır.“ (Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 250, Ebû Davud, Tatavvu', 18.)   

27

28 Peygamber efendimiz bununla Ahzab  sûresinin 35'inci âyetine işaret etmektedir. Orada şöyle buyrulur:
اِنَّ الْمُسْلِمينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرينَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقينَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرينَ اللّهَ كَثيرًا وَالذَّاكِرَاتِ اَعَدَّ اللّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَاَجْرًا عَظيمًا "Müslüman erkekler ve müslüman kadınlar, mümin erkekler ve mümin kadınlar, taata devam eden erkekler ve taata devam eden kadınlar, doğru erkekler ve doğru kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, mütevazi erkekler ve mütevazi kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve ırzlarını koruyan kadınlar, Allah'ı çok zikreden erkekler ve çok zikreden kadınlar var ya; işte Allah bunlar için bir mağfiret ve büyük bir mükâfât hazırlamıştır." (Ahzab, 33/35)

29

30 Eşler Mutluluğu Yuvasında Aramalı ve Haklarına Riayet Etmeli
*BABANI ÖYLE KARŞILAKİ; Ömür boyu bir başka evlada imrenmesin. *ANNENİ ÖYLE KARŞILAKİ; Doğumdaki acıları, lezzetle takas etsin. *EŞİNİ ÖYLE KARŞILAKİ; Huzur ve mutluluk için başka kapı aramasın…

31 *ÇOCUĞUNU ÖYLE KARŞILAKİ;
Eve geldiği zaman, en güzel yere geldiğini hissetsin.

32 "Hayât-ı âile" isminde bir maîşet var;
Mehmet Akif Ersoy "Mahalle Kahvesi" isimli manzumesinde aile yuvasını bırakıp "Şarkın bakılmayan yarası" olarak tanımladığı kahveye giden aile reisine şöyle seslenir: "Hayât-ı âile" isminde bir maîşet var; Saadet ancak odur... Dense hangimiz anlar? Hayât-ı âile dünyada en safâlı hayat, Fakat o âlemi bizler tanır mıyız? Heyhat! Sabahleyin dolaşıp bir kazanca hizmetle; Karın, çocukların, annen, baban, kimin varsa, Dolaşsalar; seni kat kat bu hâleler sarsa;

33 Sarây-ı cenneti yurdunda görsen olmaz mı?
İçinde his taşıyan kalp için bu zevk az mı? Karın nedîme-i rûhun, çocukların rûhun Anan, baban birer âğûş-i ilticâ-yı masûn Sıkıldın öyle mi? Lâkin biraz alışsan eğer Feza kadar sana vasî' gelir bu dar çember. Ne var şu kahvede bilmem ki sığmıyorsun eve?

34 Her çocuk için ailesi ile
birlikte bir şeyler yapmak onun hayat boyunca unutamayacağı en güzel anılarını Oluşturur ve onu mutlu kılar.

35

36

37

38

39

40 Bak oğul! Ancak, Deh deyince gidiyorsa at,
Bir bardak su veriyorsa avrat, Birde hayırlı cıkmışsa evlat, Ne işin var düğün eveinde, Düğün senin evinde, Gir oyna çık oyna, Ancak, Deh deyince gitmiyorsa at, Bir bardak su vermiyorsa avrat, Hele birde hayırsız çıkmışsa evlat, Ne işin var ölü evinde, Ölü senin evinde, Gir ağla çık ağla,

41

42 ALLAH IM BİRİBİRİNİ SEVEN EŞLER OLABİLMEYİ BİZE NASİB ET.
AİLEMİZİ HZ. ADEMVE HAVA VALİDEMİZ, MUHAMMED (SAV )VE HZ. HATİCE VALİDEMİZ GİBİ Hz. ALİ (Ra) İLE FATIMA ANNEMİZ GİBİ SADAKATLİ VE FEDAKAR BERABERLİK NASİB ET.

43 ALLAH IM BU AİLELER GİBİ NESLİNE RIZA-İ HAL REHBERİ OLABİLMEYİ BİZLERE NASİB ET.
NESLİMİZİ HER TÜRLÜ FİTNEDEN, FESATTAN, DÜNYA GALEBESİNDEN, VE ZAMANIN ENTRİKALARINDAN MUHAFAZA EYLE. AMİN

44 HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM-HATİBİ ERZİNCAN MÜFTÜLÜĞÜ

45

46

47

48

49

50

51

52


"ÜLFET HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları