Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

11.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "11."— Sunum transkripti:

1 11

2 ABDULLAH KAPLAN DKAB-2

3 İSLAMIN GÜZEL AHLAKI

4 1-DOĞRULUK. 2-DOSTLUK. 3-KARDEŞLİK. 4-SEVGİ VE BARIŞ. 5-ARKADAŞLIK. 6-ŞEFKAT VE MERH. 7-KOMŞULUK. 8-TEMİZLİK. 9-ÇALIŞKAN OLMA. 10-SEVGİ VE SAYGI

5 11-SABIRLI OLMAK 12-AFFETMEK 13-YETİM,YOKSUL HAKKI 14-İLİM ÖĞRENMEK 15-SÖZÜNDE DURMAK 16-SELAMLAŞMAK 17-CÖMERTLİK 18-GÜZEL AHLAK

6 ŞEFKAT VE MERHAMET Hadis:Merhamet etmeyene merhamet olunmaz
“Allah gökleri ve yeri yarattığı zaman, her biri gökler ve yer arası büyüklüğünde yüz rahmet yaratmıştır.”

7 D O Ğ R U L U K * İnsanın düşüncelerinde, sözlerinde, davranışlarında yalan hile ve sahtekarlıktan uzak olması, iyi, faydalı ve müspet düşünmesidir. * “Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve doğru söz söyleyin” Ahzap suresi 70. Ayet.

8 Doğruluk: Peygamberlerin sıfatı,güzel ahlakın sembolü
* Doğruluk: Peygamberlerin sıfatı,güzel ahlakın sembolü.Huzur ve mutluluğun, barış ve kardeşliğin kaynağıdır. * Doğruluk insanda şu hallerde bulunur: 1-Niyet ve düşüncede 2-Söz ve konuşmada 3-İş ve davranışta

9 * “Ya olduğun gibi ol yada göründüğün gibi ol” Mevlana
* Yalan, hile, sahtekarlık,aldatma, riyakarlık doğrulukla bağdaşmaz. * İnsanın özünde, sözünde bir olmasıdır. * İş ve meslek hayatında, ticaret ve sosyal hayatta vazgeçilmez niteliktir. * “Münafıkın alameti üçtür: Yalan söyler, sözünde durmaz, emanete ihanet eder. ( Hz. Muhammed S.A.V)

10 DOSTLUK İnsanlar arası sevgi, saygı ve samimiyete dayanan karşılıklı bağlılıktır. “Dost kara günde beli olur” Dost edineceğimiz kişiler iyi huylu, temiz, çalışkan kişiler olmalıdır.

11 KARDEŞLİK Anne baba kardeşliği yanında İslam bütün inananları kardeş ilan etmiştir. Kardeşler arasında kin nefret kavga ve geçimsizlik olmamalı. Sevgi saygı yardım ve dayanışma olmalıdır.

12 SEVGİ VE BARIŞ İslam sevgi ve barış dinidir.
“Müslüman Müslüman’a zarar vermeyen kişidir “Yaratılanı sev yaratan dan ötürü” Yurtta sulh cihanda sulh

13 ARKADAŞLIK Bir birine sevgi saygı hoşgörü bağı ile bağlanan kişilerdir. “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” * Arkadaşımızı iyi seçip kaba çirkin hareketler yapmamalıyız.

14 KOMŞULUK Bir hadis-i şerifde buyurulmuştur:"Şüphe yok ki, Allah yumuşak huylu, açık yüzlü kimseyi sever.“

15 KOMŞULUK Bir hadis-i şerifde buyurulmuştur:"Müslüman odur ki, dilinden ve elinden müslümanlar selamette bulunur."

16 TEMİZLİK Allah’ın kullarına emirlerinden biri olan “pislikten kaçınmak ve temiz olmak” (Müddessir Suresi, 5) da diğer tüm konular gibi müminlerin özen ve hassasiyet gösterdikleri konulardandır.

17 ÇALIŞKAN OLMA İslâm dîni mensuplarına çalışmayı emretmiş, tembelliği şiddetle yasaklamıştır Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de meâlen: “Hakîkaten insan için kendi çalıştığından başkası yoktur” (Sûre-i Necm 39) buyurularak dünyâ ve âhiret için çalışmanın ehemmiyetine işâret edilmiştir

18 Peygamber Efendimiz de: “Hakîkat size çalışmayı farz kıldı, o halde çalışınız!” (Feyzü’l Kadir, 2/245) buyurarak çalışmamızı emretmiştir

19 SEVGİ VE SAYGI Islâm dininde kardeslik, bütünüyle akide temeline dayanmaktadir.

20 Allah (c.c), Kur'ân-i Kerim'de söyle buyurmaktadir "Mü'minler ancak kardestirler.
Öyleyse kardeslerinizin arasini bulup-düzeltin ve Allah'tan korkup sakinin umulur ki esirgenirsiniz" (el-Hucurat 49/10).

21 SABIRLI OLMAK Ey iman edenler, sabredin ve sabırda yarışın... (Al- i İmran Suresi, 200)

22 SABIRLI OLMAK Kitabın bir diğer amacı da Allah'ın bu davetine karşılık verenlere "... Sabır gösterenleri müjdele." (Bakara Suresi, 155) ayetiyle bildirilen Allah'ın büyük müjdesini vermektir.

23 AFFETMEK Peygamber Efendimiz:
"Kim merhamet etmezse merhamet olunmaz " buyurmuşlardır

24 "Kötülüğün karşılığı onun misli olan kötülüktür Ama ki)m affeder ve ıslah ederse artık onun ecri Allah'a aittir " (Şura Suresi, 40)

25 Yetim Hakkı Hz. Muhammed (s.a.s.), yetimleri koruması altına alanlara cennet müjdesini vermiştir: “Kim Müslümanların arasında bulunan bir yetimi alarak, onu yedirip içirmek üzere evine götürürse, affedilmeyecek bir günah (şirk) işlemediği takdirde, Yüce Allah onu mutlaka cennete koyar.”

26 Sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar.
De ki: “Hayır olarak ne harcarsanız o, ana-baba, akraba, yetimler, fakirler ve yolda kalmışlar içindir. Hayır olarak ne yaparsanız, gerçekten Allah onu hakkıyla bilir.”(Bakara 215)

27 İLİM ÖĞRENME “Allah içinizde iman edenleri yüceltir; bunlardan kendilerine ilim verilmiş olanların kat kat derecelerle yükseltir.(Mücadele suresi 11)

28 Peygamberimiz (s.a.v) “Alimlerin Abid’e üstünlüğü, dolunay gecesindeki ayın yıldızlara üstünlüğü gibidir..” (Ebu Davud-ilim 12), “İlim öğrenmek her Müslüman farzdır.” (İbni Mace-İmam Ahmed)

29 SÖZÜNDE DURMAK Hadis-i şerifte,
“Sözünde durmamak münafıklık alametidir” buyuruldu.(İbni Neccar) Sözünde durmaya gücü yetmezse, münafıklık alameti olmaz

30 SELAMLAŞMAK Kur'an-ı Kerîm'de şöyle buyurulur: "Bir selam ile selamlandığınızda, siz de ondan daha güzeli ile selamlayın veya aynı île karşılık verin" (en-Nisa, 4/86.) Selam aynı zamanda Cenab-ı Hakkın doksan dokuz güzel isimlerinden birisidir.

31 CÖMERTLİK Allah'ın fazlü kereminden verdiği nimetlerde cimrilik edenler, bunun, kendileri için bir hayır olduğunu sanmasınlar Bilakis bu, onlar için bir şerdir Onların cimrilik ettikleri şey kıyamet günü boyunlarına dolanacaktır. Al-i İmran/180

32 GÜZEL AHLAK “Şüphesiz iman edip, salih ameller işleyenler var ya; işte onlar yaratılmışların en hayırlısıdırlar” (Beyyine suresi, 7 ayet )

33 Doğru davranış (salih amel) kulu, Allah katında manevi derecelere ve mutluluklara yükseltir.
“İnanıp da salih ameller işleyenler için devamlı bir mükâfat vardır” (Tin suresi, 6 ayet)

34 Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
"iman bakımından müminlerin en mükemmeli, ahlâkça en güzel olanlar ve ailesine en güzel davrananlardır" Aişe radıyallahu anha Tirmizî

35 SON TEŞEKKÜRLER...

36


"11." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları