Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yük - İstif.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yük - İstif."— Sunum transkripti:

1 Yük - İstif

2 Balya Ve Dökme Yük Kapasiteleri ;
Gemi kapasite planlarında ambar kapasiteleri , balya kapasitesi ve dökme kapasite olarak ayrı ayrı verilmiştir. Bu kapasiteler yüklenecek yüke bağlı olarak ambarların hacmini göstermektedir . Eğer bir ambara dökme yük yüklenecek ise; o ambarın dökme yük kapasitesi , yüklenecek yükün stoveç faktörüne bölündüğünde , o ambara o dökme yükten kaç ton yükleyebileceğimizi bulabiliriz .

3 Örneğin ; Dökme yük kapasitesi 120
Örneğin ; Dökme yük kapasitesi cuft olan bir ambara stoveç faktörü 50 olan bit tahıl yükünden / 50 = ton yüklenebilir. Ambarın Balya kapasiteleri ise ambalajlı yükler için kullanılır .

4 Yine yukarıdaki gemiyi örnek olarak kullanacak olursak , bu sefer ambarın balya kapasitesinin cuft olduğunu görürüz . Bu ambara stoveç faktörü 80 olan pamuk balyaları yükleyecek olursak ; /80=1250 ton pamuk yükleyeceğimizi hesap ederiz .

5 Bu açıklamalardan anlaşılan , bu ambarın dökme yük kapasitesi , balya kapasitesinden daha büyük olduğudur . Bu fark daha önce de belirtildiği gibi hem postalar arası boşluklardan kaynaklanır hem de istiften dolayı yitik hacim ‘BrokenStowage’ kaybından ortaya çıkar .

6

7 Güverteye İstif ; Gemilerin detveytine göre tam yük alabilmek için bazen güverteye de yük yüklenir . Ancak güverteye yük yüklemek birtakım özel şartları gerektirir . Güverteye yüklenecek yükler hem kendisi risk altındadır hem de gemiye zarar verebilir.

8 Onun için , güverte yükleri taşıyan ile yükleyici arasında yapılan özel bir anlaşma ile yüklenir .
Bu anlaşmada yüke ait bütün risklerin yükleyiciye ait olduğu ve gemi emniyeti söz konusu olduğunda kaptanın bu yükler üzerinde her türlü tasarrufunun olacağı belirtilir .

9 Güverte yükünden kaynaklanan riskleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz ;
Güverte yüklerinin deniz suyu veya yağmurdan ıslanabileceği riski . Bu yükler gemi stabilitesine negatif etki yaparlar , yani güverte yükleri ‘GM’ in küçülmesine sebep olur . Stabilite ile ilgili olarak bazı güverte yükleri ıslandığı zaman ağırlıkları daha da artar ve ‘GM’ in daha da küçülmesine sebep olur .

10 Gemideki yük bağlama donanımları , yani mapalar uygun yerde olmayabilir. Bu durum geminin ve yükün emniyetini ters yönde etkiler. Eğer yükleyiciden güverteye yükleme müsaadesi alınmamışsa , bütün ticari sorumluluk armatöre ait olur .

11 Güvertesine yük yükleyen gemiler kötü havalardan kaçmak mecburiyetindedirler .

12 Bu durumlar da seferin uzamasına neden olur
Bu durumlar da seferin uzamasına neden olur. İşte güvertesinde yük yükleyecek gemi kaptanları yukarıdaki tehlikeleri göz önünde bulundurarak , planlarını yapmak ve kararlarını buna göre vermek durumundadır .

13 Yüke Ait Bilgiler ; Gemilere yüklenecek yük çok çeşitli olduğundan , bunlara ait bilgileri akılda tutmak imkansızdır . Onun için her bir yük yükleneceği zaman , o yük ile ilgili bilgileri elde etmeliyiz . Daha öncede belirtildiği gibi bu bilgiler çeşitli kitaplardan veya yükleyiciden temin edilebilir.

14 Aynı zamanda yüklenecek yüke ait ; Uluslararası kurallar , Yükleme limanı kuralları, Boşaltma limanı kuralları hatta transit uğranacak limanların kuralları dahi iyice öğrenilmelidir. Özellikle tehlikeli birtakım gecikmelere neden olabileceği ve bunun sonucu olarakda büyük zararlara uğranılacağı hiç akıldan çıkarılmamalıdır .

15 Örneğin ; Süveyş kanalından transit geçecek gemiler , tehlikeli yüklerini kanal idaresine bildirmeleri gerekir. Aksini yapan gemiler tespit edildiğinde kanal geçişi engelleneceği gibi ağır para cezalarına çarptırılır. Yüklere ait bilgiler , İstif , Ayrım , Bağlama ve havalandırma gibi konularda zabitlerine rehberlik yaparlar .

16 Aşağıdaki listede yüklerin üzerine yapıştırılan işaretlerin ne anlama geldiği belirtilmiştir.

17 Ayrıca yüklere ait çeşitli bilgileri içeren kitaplarda ; yükün adı özelliği istif faktörü ve ambalaj şekli ile o yükün taşınmasında özen gösterilmesi gereken hususlar belirtilmiştir. Gemi zabitleri bir yükü yüklemeden evvel bu bilgileri öğrenip gerekli tedbirleri almalıdırlar .

18 Aksi durumda yükleme – taşıma – boşaltma esnasında yük hasar görebilir .
Bu hususun sorumluluğu ise geminin olacaktır. Bazı yüklere gerekli özen ve dikkat gösterilmez ise bu yükte ortaya çıkabilecek değişiklikler gemiye de hasar verebilir hatta gemiyi batırabilir .

19 Örneğin ; kendiliğinden sulanan dökme yükler, eğer uygun yüklenmemiş ise veya tavsiye edildiği gibi taşınmıyorsa , sulanıp kaygan hale gelebilir . Bu durum saç yırtılması sonucu geminin batmasına neden olabilir .

20 İşte 1970 li yıllarda rutubetli konsantre çinko yükleyen ve Deniz Nakliyat Şirketi’ne ait Amasya gemisi Biscay Körfezinde bu sebepten dolayı battı ve 9 denizcimiz bu yüzden hayatını kaybetti …

21 Stoveç kitaplarında yüklere ait bilgiler alfabetik sıraya göre verilmiştir . Aşağıda Thomas’a ait Stoveç kitabından alınan örnekler bilgi için verilmiştir .

22 YÜK KOMPARTIMANLARI Yük Bölümleri ;
Kuru yük gemilerinde yüklerin yüklendiği yerlere yük bölmeleri denir. Bunlar ; Dip Ambarlar Gladoralar Lokerler ‘ den oluşmaktadır .

23 Bu bölmelere yüklenen yüklerin hasar görmeden ; istif edilmesi , Taşınması , Boşaltılması ve teslim edilmesi için gemi kaptan ve zabitlerine düşen birçok görev vardır. Eski gemilerde dip ambarların tabanı yani tank toplar , kalın tahtalar ile döşenmişti .

24 Bundan amaç yükün gemi bünyesi ile temas ederek hasar görmesini önlemekti .
Yine bu tip gemilerde ambar ve gladoraların alabandalarına tahtalar yerleştirilmiştir . Böylece yükün soğuk ve rutubetli yüzeylere teması önlenmiş olmaktadır .

25 Ayrıca dip ambar ve gladoraların çeşitli yerlerine yükü bağlamak için mapalar kaynatılmıştır .
Bütün bu tedbirler yükün hasar görmesine engel olmak içindir .

26

27


"Yük - İstif." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları