Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ

2 Barda hijyenin sağlanması neden önemlidir?

3 Bar Hijyeni Barda hijyenin sağlanması neden önemlidir?
Hijyen= Mikroorganizmaların uzaklaştırılması Hijyen sağlanmadığında ortaya çıkan sağlık problemleri çok ciddi boyutlara varabilir, insanlar zehirlenebilir. Daima önlemenin tedaviden daha kolay olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

4 Barın servis tezgahı varsa lavabolar temiz olmalı

5 İçkilerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmeli
Sahte olmadıklarından emin olunmalı Çeşitli içkilerin hazırlanmasında kullanılan meyveler taze ve temiz olmalı Meyve sularının bozulmadığından emin olunmalı

6 Mikrobiyal kontaminasyon
7 saat sonra 1 Bakteri Bakteri ZAMAN Besin Maddesi SICAKLIK Zaman NEM Sıcaklık Nem

7 Küf, toksin madde (aflatoksin, okratoksin, mikotoksin) üreten bir filamentli mantardır

8 Gıda Zehirlenmesi Üzerinde çok sayıda zararlı mikroorganizma bulunan gıdaların tüketilmesiyle insanda gıda zehirlenmesi meydana gelir. * Bulantı * Kusma * Karın ağrısı * İshal * Ateş * Titreme * Halüsinasyon görme Tipik belirtileri

9 Gıda Zehirlenmesi Kaç Saatte Ortaya Çıkar?
Belirtilerin ortaya çıkması kuluçka süresine göre değişir. Belirtiler genellikle saat içerisinde kendini gösterir. Bazı zehirlenmeler 30 dakika ila 1 saat arasında belirtilere yol açarken bir kısmında da 1 hafta geçmesi gerekebilir. 72 saat içinde alkol alınmaması gerekir

10 Ziyafet müdürlüğü tarafından çıkarılan emir formlarına göre ziyafet için gerekli tüm alkollü ve alkolsüz içkilerin depolardan çekilerek servise hazır hale getirilmesini sağlanmalı Tüm barların yedek içki stoğu ile servise hazır durumda tam teçhizat bulunmaları sağlanmalı

11 Bardaki yer temizliği ve toz alma işlerini yapmalı, çöpü boşaltmalı,boş şişeleri istif etmeli
Bardakları ve diğer bar araçlarını temizlemeli, şişeleri silerek dolaplara yerleştirmeli Yiyecek,malzeme ve içki depolarından malzeme servisi yapmalı

12 Bar Personeli Bar tezgahının hijyenini sağlamalı / kontrol etmeli
Çalışmaya başlamadan önce kişisel hijyeni sağlamış olmalı Bar personeli mutlaka forma kullanmalı. Bu formalar her gün ve kirlendiğinde yıkanmalı.

13 Öksürük ve hapşırma durumlarında peçete kullanılmalı,
Parmakla içkinin tadına bakılmamalı Çalışırken eller, saça, kulağa temas ettirilmemeli Kapalı alanda sigara içme yasağı - Sigara içtikten sonra el hijyeni tekrar sağlanmalı

14 Eğer elde yara var ise elle temas edilerek hazırlanan içkileri hazırlamamalı
İçki hazırlama sırasındaki gösterilerde mümkün olduğunca dikkatli ve titiz olmalı

15 Eller ne zaman yıkanmalı?
İçki servisine başlamadan önce İçkilerle temastan sonra Üst solunum yolu salgıları ile temastan sonra (hapşırma, öksürme v.b) Çöp ile temastan sonra Tuvaletten önce ve sonra Kendi sağlığı ve çevrenin sağlığı için bar personeli kişisel hijyenin her basamağında çok titiz davranmalıdır!!!

16 Zayıf Hijyenin Maliyeti Güçlü Hijyenin Faydaları
Memnun müşteriler reklam yaparlar İyi İmaj İş hacminin artması Kanunlara uyumluluk Daha uzun gıda raf ömrü İyi çalışma ortamı Yüksek çalışan morali Kar artışı Gıda Zehirlenmeleri & Ölüm Müşteri Şikayetleri Zararlı Bulaşması Ölüm İsrafı (Bozulmalar) İşletmenin Kapanması (İş Kaybı) Cezalar ve cezai ödemeler Mağdurların eylemleri Kar kaybı

17 Teşekkürler...


"BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları