Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ekonomik Bir Değer Olarak “TEKİRDAĞ BAĞCILIĞI VE ÜZÜM”

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ekonomik Bir Değer Olarak “TEKİRDAĞ BAĞCILIĞI VE ÜZÜM”"— Sunum transkripti:

1 Ekonomik Bir Değer Olarak “TEKİRDAĞ BAĞCILIĞI VE ÜZÜM”
Mehmet Ali KİRACI Ziraat Yüksek Mühendisi

2 ÜZÜM, En Değerli Meyve mi?

3

4 ŞARAP SOFRALIK TAZE ÜZÜM KURU ÜZÜM ÜZÜM SUYU PEKMEZ SALAMURA YAPRAK Bulama, Hardaliye, Pestil, vb. YÖRESEL ÜRÜNLER, Üzüm Çekirdeği Yağı, Çekirdek Ekstresi, vb. İNOVATİF ÜRÜNLER

5 Tekirdağ İçin ÜZÜM Ne Kadar Değerli???

6

7 1-TARIM 2-GIDA SANAYİ

8 TEKİRDAĞ’DA TARIM VE ÜZÜM
Faaliyet Dalı Tarımsal G.S.Ü.D. Payı(%) Bitkisel Üretim ( ¨) 72,4 Hayvansal Üretim 27,5 Su Ürünleri 0,1 TOPLAM 100,0 Toplam Tarımsal G.S.Ü.D. ~ 2 milyar ¨ Yaş Üzüm G.S.Ü.D. ~ 45,277 milyon ¨ * Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2013 Yılı Tarım Raporu

9 TEKİRDAĞ’DA TARIM VE ÜZÜM
Ürünler İşlenen Tarım Alanında Payı(%) Bitkisel G.S.Ü.D. Payı (%) Tarla Ürünleri 96,6 86,1 Üzüm 1,0 3,2 Zeytin 2,6 Sebzeler 0,9 5,1 Diğer Meyveler 0,5 3,0 TOPLAM 100,0 DEĞER 3,75 Milyon da 1,42 milyar ¨ * Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2013 Yılı Tarım Raporu

10 TEKİRDAĞ’DA MEYVE ALANLARI VE G.S.Ü.D.
Ürünler Meyve Alanlarında Payı(%) Meyveler G.S.Ü.D. Payı (%) Üzüm 40 37 Zeytin 41 30 Kiraz 2 6 Ceviz 10 8 Diğer Meyveler 19 TOPLAM 100 * Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2013 Yılı Tarım Raporu

11 TEKİRDAĞ BAĞCILIĞI 2013 yılı ÇKS Kayıtlarına göre;
İlimizde aile bağcılık yapmaktadır. da alan, ton üzüm üretimi

12 Tekirdağ Bağcılığında Önemli İlçeler

13 Üzüm Üretiminin Değerlendirme Şekline Göre Dağılımı

14 Önemli Üzüm Çeşitleri No Çeşit Adı Değ. Şekli Bağ Alanında Payı(%) Satış Yeri 1 Yapıncak Şaraplık 9,4 Şarap İşl. 2 Semillon 16,1 3 Cinsaut 14,0 4 Gamay 8,1 5 Cabernet S. 5,3 6 Merlot 2,7 7 Sauvignon B. 0,7 8 Diğer 1,2 9 Alphonse L. Sofralık 12,0 İst. Hal+Yer. Paz. 10 Cardinal 11 Yerel Pazarlar 12 Çavuş 0,5 13 Erenköy B. 0,1 14 15 Sumalık 9,9 İçki Fabrikası * Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü resmi olmayan kayıtları

15 Tekirdağ Bağcılığının Gelişimi(1990-2013)

16 Üzümün Hammadde Olduğu Gıda Sanayinin Durumu
İşletme Türü Adet Kurulu Kapasite Kapasite Kullanım Oranı Şarap 45 39,4 Milyon l/Yıl % 55,6 Sirke 10 7 Milyon l/Yıl % 100 Üzüm Suyu 1-1 150 Bin l/Yıl % 50 Pekmez 1 3 ton/Yıl * Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü resmi olmayan kayıtları Çalışan sayısı: Daimi 261, Kampanya döneminde 500’ e yaklaşmaktadır. Yöresel işletmelerin bulama, pekmez, salamuralık yaprak vb. üretimi ???

17 Üzüme Dayalı Sanayinin Türkiye’de Yeri
Türkiye şarap işletmelerinin ¼’ü ilimiz sınırlarında faaliyet göstermektedir. TAPDK kayıtlarına göre Türkiye’de üretilen şarabın (60,4 milyon litre) % 36,3’ü (21,9 milyon litre) ilimizdeki işletmelerde üretilmektedir.

18

19 GELİR

20 EKOLOJİ

21 EVET, ÜZÜM TEKİRDAĞ İÇİN BİR DEĞER.
DENEYİM BİYOÇEŞİTLİLİK KÜLTÜR

22 Bu Değer Yeterince Değerleniyor mu?
Bu değere değer katmak mümkün mü? Nasıl? Üzüm ile Bağı Olanlar KİMLER??? Bu bağ ne kadar güçlü??? Yeterince sahipleniliyor mu?

23 ORGANİZASYONEL BİR YAPI ÖRNEĞİ
TEKİRDAĞ BAĞCILIK PLATFORMU

24

25 1.Amacı 2.Platformun Faaliyetleri 3.Platformun Paydaşları

26 AMACI Tekirdağ Bağcılığı için dinamik ve etkin çalışan bir yapı oluşturmak.

27 FAALİYETLERİ Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları çalışmalarını koordine etmek, işbirliğini geliştirmek, Sektörde üzüm ve üzüm ürünleri üretim, araştırma, yayım, eğitim vb. konularda paydaşlar arasında iletişimi güçlendirmek, Üzüme dayalı olarak ilimizin tanıtım faaliyetlerinde bulunmak, Üzüm ve üzüm ürünlerinin coğrafi işaretlemesi yoluyla ilimizin markalaşmasına yardımcı olmak,

28 FAALİYETLER Çalışma konusunda ulusal ve uluslar arası; Festival, Bağ bozumu, Üzüm çeşit tanıtımı, Budama yarışması, Üzüm yarışması, Bağ, üzüm, ve ürünleri konulu resim, şiir vb. sergi, yarışma vb. etkinlikler, düzenlemek ve gelenekselleştirmek, bu konulardaki etkinliklere ilimizden katılımı sağlamak,

29 26 Mersin Tarsus Üzüm Bayramı Etkinliği 24-27 Temmuz 43 27 Nevşehir Nevşehir Üzüm Şenliği 28 Ağustos 28 Ürgüp Uluslararası Bağ Bozumu Festivali 4 Ekim

30 FAALİYETLER Bağcılık, üzüm ve üzüm ürünleri ile ilgili olarak; Konferans, Panel, Sempozyum, Kongre, Çalıştay vb. toplantılar düzenlemek,

31 FAALİYETLER İlimiz bağcılığı için rekolte çalışmaları yapmak ve teknik konularda tavsiye niteliğinde kararlar almak, vb…

32 PAYDAŞLAR Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tekirdağ ZMO Şubesi NKÜ Ziraat Fakültesi Tekirdağ ve Şarköy Ziraat Odaları Tekirdağ Turizm İşletmecileri Derneği NKÜ Şarköy Meslek Yüksek Okulu Tekirdağ Yaş Meyve Sebze Üretim, İşleme ve Pazarlama Koop. Mursallı ve Gaziköy Tarımsal Kalkınma Koop. Bağ ve üzüm ile çalışma konusu olan kooperatif, birlik, dernek, vb. STK’ların temsilcileri

33 Sununun hazırlanmasında gerekli bilgi temininde katkılarından dolayı;
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tekirdağ İl Müdürlüğü personelleri Abdurrrahman ERDOĞAN, İbrahim ONAT ve Ahmet ÇELİK’e, Katılımız için ve sabırla dinlediğiniz için; sizlere teşekkürlerimi, Üzümle bağı olanlara, bağcılığa gönül verenlere muhabbetlerimi iletirim. Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü


"Ekonomik Bir Değer Olarak “TEKİRDAĞ BAĞCILIĞI VE ÜZÜM”" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları