Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖRGÜN EĞİTİMLE BİRLİKTE HAFIZLIK SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖRGÜN EĞİTİMLE BİRLİKTE HAFIZLIK SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 ÖRGÜN EĞİTİMLE BİRLİKTE HAFIZLIK SİSTEMİ
Nazif YILMAZ Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü

2 GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE KUR’AN-I KERİM VE HAFIZLIK EĞİTİMİ ÇALIŞMALARI

3 Okullardaki Kur’an-ı Kerim derslerinin öğretim programlarının ve ders kitaplarının hazırlanması,
Bakanlığımız Eğitim Bilişim Ağına (EBA) öğretmen ve öğrencilerimizin yararlanması için İnteraktif “Kur’an Öğretim Materyali”nin hazırlanması,

4 Türkiye genelinde başta imam hatip okulları olmak üzere bütün okullarda Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma ve hafızlık yarışmalarının düzenlenmesi, Eğitim-öğretim yılı içerisinde ve yaz etkinlikleri kapsamında bu dersi okutan öğretmenler için Tashih-i Huruf kurslarının açılması,

5 Yaz etkinlikleri kapsamında hafız öğretmenler için “Hafızlık Pekiştirme Kursları”nın açılması
İmam hatip liseleri meslek dersleri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri için “Kur’an-ı Kerim Öğretim Yöntem ve Teknikleri” konusunda hizmetiçi eğitim kurslarının gerçekleştirilmesi,

6 Hafız öğrencilerin Ramazan aylarında hatimle teravih namazı kıldırmalarının ve mukabele okumalarının teşvik edilmesi, Resmi ve özel ortaokul ile imam hatip ortaokulu 5 inci, 6 ncı ve 7 nci sınıf öğrencilerine velilerinin talebi doğrultusunda hafızlık eğitimlerine devam etmeleri için bir (1) eğitim öğretim yılı izin verilmesi,

7 Okullarda Kur’an-ı Kerim dersleri için özgün tasarlanmış eğitim mekânlarının/sınıflarının teşvik edilmesi, Yaz etkinlikleri kapsamında hafızlık, ezan ve Kur’an okuma yarışmalarında dereceye giren öğrencilere “mesleki gelişim kursları” nın açılması,

8 Yaz etkinlikleri kapsamında hafız öğrenciler için “Hafızlık Takviye ve Mesleki Gelişim” çalışmalarının yapılması, İmam hatip ortaokullarında “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık” programı ve projesinin hayata geçirilmesi ve bu bağlamda çalışma yapan bazı okulların (17 okul) proje okulu yapılması gerçekleştirilmiştir.

9 Örgün eğitimle birlikte hafızlık programı/projesi uygulayan okullar için hazırlanan “Vizyon Belgesi” çerçevesinde çalışmalar yürütülmekte ve “Kalite Takip Sistemi” ile okulların başarısı, öğrencilerin durumlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi yapılabilmektedir.

10 ÖRGÜN EĞİTİMDE ORTAOKUL DÜZEYİNDE HAFIZLIK EĞİTİMİ

11 Millî Eğitim Bakanlığı “Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları yönetmeliği Madde 32/4” kapsamında ortaokul seviyesindeki öğrencilerimize Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur’an kurslarında hafızlık eğitiminden yararlanma hakkı tanınmasıyla hafızlık eğitimi ayrı bir boyut kazanmıştır. Çocuklarının erken yaşlarda hafızlık eğimi almalarını isteyen velilerin sayısı artmıştır.

12 Hafızlık eğitiminin “Hazırlık, Hafızlık ve Haslama (Pekiştirme)”  den ibaret olan üç aşamasının daha iyi gerçekleştirilmesi ve öğrencilerimizin akademik öğrenmelerden ve okul ortamından uzak kalmadan diğer akranlarıyla birlikte aynı ortamda bulunarak hafızlık yapmalarını sağlamak amacıyla “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Çalışmaları” başlatılmıştır. 

13 Örgün eğitimle birlikte hafızlık eğitim projesi/programı ilk olarak eğitim öğretim yılında Ankara ili, Pursaklar İlçe Müftülüğü ve Pursaklar Ehl-i Beyt Kur’an Kursu ile iş birliği yapılarak Ankara İli, Pursaklar İlçesi, Medine İmam Hatip Ortaokulunda başlatılmıştır. Konya, Düzce ve Kayseri illerimizdeki çalışmalarla yaygınlık kazanmaya başlayan bu proje, hâlen ülkemizin farklı bölgelerindeki 100’ü aşkın imam hatip ortaokulunda ve bir kaç özel ortaokulda uygulanmaktadır. Bu kapsamda 17 Proje İmam Hatip Ortaokulu bulunmaktadır.

14 NİÇİN ORTAOKUL DÜZEYİNDE HAFIZLIK EĞİTİMİ?
Sekiz yıllık kesintisiz eğitim öncesi ve sonrası hafızlık eğitiminin yaşının mukayesesi 2-3 yıl hafızlığa ara verilmesinin olumsuzlukları Akranları ile birlikte eğitim görmenin avantajları Pedagojik açıdan akranları ile eğitim görememenin değerlendirilmesi Psikolojik açıdan (hazır bulunuşlukları olmadığı için başarısız konuma düşmeleri) Zaman tasarrufu ve eğitim planlaması açısından

15 NİÇİN ORTAOKUL DÜZEYİNDE HAFIZLIK EĞİTİMİ?
Yaş grubunun olması Kur’an hıfzı için daha uygundur. Kız çocuklarının bu devrede hafızlık yapmaları daha kolaydır. Bu dönemde yapılan hafızlık daha çabuk, kolay ve sağlam olmaktadır. Akademik öğrenmeden uzak kalmadan, sene kaybı olmadan ve arkadaş grubundan farklı bir yaş seviyesinde olmadan hafızlık imkanı olmaktadır. 6. Sınıfın dersleri 7. sınıfa nazaran daha kolaydır. Öğrenci ayrıldığı süre içerisindeki eğitim açığını daha kolay kapatabilmektedir.

16 NİÇİN ORTAOKUL DÜZEYİNDE HAFIZLIK EĞİTİMİ?
Öğrencilerin TEOG başarısını olumsuz etkilemeyecektir. İlerleyen süreçte lise eğitiminde hazırbulunuşluk sorunu ile karşılaşmayacaklarından üniversite başarılarını olumsuz etkilemeyecektir.

17 ORTAOKUL VE İMAM HATİP ORTAOKULLARINDA HAFIZLIK EĞİTİMİ İÇİN BİR (1) YIL ARA VERİLMESİ

18 Hafızlıkta Üç Aşama HAZIRLIK (6-7 Ay) HAFIZLIK (1 Yıl)
HASLAMA (Ömür Boyu)

19 İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 32. Madde 4. Fıkra
(4) Ortaokul/İmam-hatip ortaokulu 5 inci, 6 ncı ve 7 nci sınıf öğrencilerine velisinin yazılı başvurusu üzerine bir eğitim ve öğretim yılı Diyanet İşleri Başkanlığının açmış olduğu hafızlık eğitimine devam etmelerine izin verilir.

20 İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 32. Madde 4. Fıkra
Hafızlık eğitimine devam ettiğini belgelendirenlerden o eğitim ve öğretim yılı için devam zorunluluğu aranmaz. Bu sürenin bitiminde öğrencilerin okula devamları sağlanır.

21 İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 32. Madde 4. Fıkra
Bu öğrenciler okula döndüklerinde, devam edemedikleri eğitim ve öğretim yılına ait derslerden okul müdürünün sorumluluğu ve koordinesinde, alan öğretmenlerinden oluşturulacak komisyonca sınava alınır. Başarılı olanlar bir üst sınıfa devam ettirilir.”

22 Sene Kaybı Olmadan Hafızlık İmkânı
Resmi Ortaokullarda Özel Ortaokullarda İmam Hatip Ortaokullarında hafızlık için eğitime bir (1) yıl ara verme imkânı

23 Hafızlık eğitimi için ilgi, istidat ve kabiliyeti olan öğrencilerin seçilmesi,
Erken yaşlardaki hafızlık eğitiminin daha kolay ve kalıcı olması gibi avantajlarından yararlanılması,

24 Öğrencilerin okul ortamından uzun süre uzak kalmalarının ve muhtemel sene kaybının önlenmesi,
Öğrencilerin hafızlık için izine ayrıldıkları bir yıl içerisinde akranları ile aynı fiziki ortamlarda ve sosyal mekanlarda bulunarak onların aldığı eğitim imkanlarından ve içeriklerinden azami düzeyde yararlanmalarının sağlanması,

25 Temel eğitimden ortaöğretime geçişte veli beklentisinin karşılanması ve öğrencilerin bir üst öğrenim kurumuna (liseye) akademik açıdan daha iyi hazırlanması, Hafızlık eğitiminin iki aşamasından “Hazırlık ve Haslama (Pekiştirme)” kısmını okulda gerçekleştirilmesi, diğer bir aşaması olan “Hafızlık” eğitiminin Diyanet İşleri Başkanlığının açmış olduğu veya desteklediği programlarla ilgili yönetmelikte belirtildiği şekilde bir (1) yılda tamamlanması amaçlanmıştır. 

26 hafızlık için 1 yıl ayrılmak mümkündür.
Buna göre; 5. sınıfta 6. sınıfta veya 7. sınıflarda hafızlık için 1 yıl ayrılmak mümkündür.

27 İmam Hatip Ortaokulları
HAZIRLIK EĞİTİMİ İmam Hatip Ortaokulları 5. Sınıfta Hafızlığın Hazırlık Eğitimini Alabilme İmam Hatip Ortaokulları Haftalık Ders Çizelgesi

28 6. veya 7. sınıfta haftada 9 saat Kur’an-ı Kerim dersi alabilme imkanı
6. veya 7. sınıfta haftada 9 saat Kur’an-ı Kerim dersi alabilme imkanı. Pekiştirme

29 İHO Haftalık Ders Çizelgesi Açıklamalar Madde 4:
Beşinci, altıncı ve yedinci sınıflarda Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, Kur’an-ı Kerim, Arapça, Hz. Muhammed’in hayatı ve temel dinî bilgiler derslerini (29 ders saati) almak kaydıyla, imkân ve şartları uygun olan okullarda isteğe bağlı ve zorunlu ders saatine ilave olarak haftada 7 ders saatine kadar yabancı dil veya Kur’an-ı Kerim dersi verilebilir.

30 İHO Haftalık Ders Çizelgesi Açıklamalar Madde 4:
Bu uygulamayı yapan okullarda, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri dikkate alınarak Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilmiş ve uygulanmakta olan yabancı dil ve Kur’an-ı Kerim dersi öğretim programlarına dayalı olarak dersin zümre öğretmenler kurulunca hazırlanan öğretim programları uygulanabilir.

31 İMAM HATİP ORTAOKULUNDA ÖRGÜN EĞİTİMLE BİRLİKTE HAFIZLIK EĞİTİMİNDE UYGULAMA ESASLARI

32 ÖRGÜN EĞİTİM İLE BİRLİKTE HAFIZLIK PROJESİNİN AŞAMALARI

33 6 AŞAMA Öğrenci Seçimi Hafızlık Ön Hazırlık Hafızlığa Hazırlık
Hafızlığa Başlama Hafızlık Pekiştirme (Haslama)

34 1. ÖĞRENCİ SEÇİMİ AŞAMASI
Hafız adayları, ilkokul 4. sınıfı bitiren ve hafızlığa kabiliyeti olan öğrenciler arasından proje imam hatip ortaokulu müdürünün başkanlığında oluşturulan komisyonca Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında seçilir. Seçim aşamasında öğrenciler, başta akademik düzey olmak üzere Kur’an-ı Kerim’i okuma, ezberleme ve genel yetenek düzeylerinden sınava tabi tutulur.

35 2. HAFIZLIK ÖN HAZIRLIK EĞİTİMİ AŞAMASI
Hafızlık eğitimi için seçilen öğrenciler, yaz döneminde gerçekleştirilen hafızlık ön eğitimi programında en az bir (1) ay yoğunlaştırılmış Kur’an eğitimi alırlar. Öğrenciler bu aşamada sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere de katılır.

36 3. HAFIZLIĞA HAZIRLIK AŞAMASI
Okulların başlamasıyla birlikte 5. sınıfa kaydolan öğrencilere İmam Hatip Ortaokulları Haftalık Ders Çizelgesi’nin 4. Maddesi gereğince haftada dokuz (9) saat Kur’an-ı Kerim dersi verilir. Bu derse “Kârî ve Mukrî / Okuyucu ve Okutucu” vasıflara sahip öğretmenler veya ücreti karşılığı Kur’an kursu öğreticileri girer. Hafızlığa hazırlık süreci en geç o yılın Aralık ayı sonuna kadar bitmelidir.

37 4. HAFIZLIK BAŞLANGICI AŞAMASI
Hafızlığa hazırlık sürecini tamamlayan öğrenciler 5. sınıfın Mayıs ayı sonunda her cüzün sonundan en az dört – beş (4-5) sayfayı tamamlar.

38 5. HAFIZLIK YAPMA AŞAMASI
5. sınıfta hafızlığa başlayan öğrenciler, 6. sınıfta Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları yönetmeliği Madde 32/4’e göre okula bir yıl ara verip, iş birliği yapılan Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur’an kursunda hafızlık sürecini tamamlar. Ya da D Grubu (İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursu) modeli ile okulda açılan Kur’an Kursu ile hafızlıklarını tamamlar. Bu öğrencilerin en fazla on beş aylık süre içinde hafızlığı tamamlamaları gerekir.

39 6. HAFIZLIK PEKİŞTİRME AŞAMASI:
Hafızlığını tamamlayan öğrenciler İmam Hatip Ortaokulları Haftalık Ders Çizelgesi’nde belirtildiği şekilde haftada 9 saat Kur’an-ı Kerim dersi alarak 7. sınıflarda ezberlerini pekiştirirler.

40 İmam Hatip Ortaokulunda Verimli Bir Hafızlık ve Hazırlık Eğitimi İçin
Hafızlık eğitimi alacak öğrenciler ilkokul 4. sınıfı bitiren öğrenciler arasından sınavla ve mülakatla seçilerek alınmalıdır. Seçilen öğrenciler okula başlamadan önce yaz aylarında en az bir (1) ay yoğunlaştırılmış Kur’an eğitimine alınmalıdır.

41 İmam Hatip Ortaokulunda Verimli Bir Hafızlık ve Hazırlık Eğitimi İçin
Hafızlık yapmak isteyen öğrenciler bu konuda uzmanlaşmış ve özgün bir imam hatip ortaokuluna kaydedilmelidir.

42 İmam Hatip Ortaokulunda Verimli Bir Hafızlık ve Hazırlık Eğitimi İçin
İmam Hatip Ortaokulu 5. sınıfta hafızlık eğitimi alacak öğrenciler aynı sınıfta olmalıdır. Kur’an-ı Kerim derslerini bu işte mâhir bir öğretmen ya da Kur’an kursu öğreticisi vermelidir.

43 İmam Hatip Ortaokulunda Verimli Bir Hafızlık ve Hazırlık Eğitimi İçin
Hafızlık eğitim desteği verilen imam hatip ortaokulu ile en yakın bir Kur’an kursu ortak hareket etmelidir. İl/ilçe Millî Eğitim Müdürlükleri ve İl/İlçe Müftülükleri arasında işbirliği protokolleri imzalanması irtibatları ve işleri kolaylaştıracaktır.

44 İmam Hatip Ortaokulunda Verimli Bir Hafızlık ve Hazırlık Eğitimi İçin
İmam hatip ortaokulu yatılı olmalı veya yatılı bir Kur’an kursu ile işbirliğine gidilmelidir. Okul derslerinin programlanması ve Kur’an kurslarının programları öğrencilerin hafızlık eğitimine uygun bir şekilde tasarlanmalıdır. Derslere başlama ve bitiş saatlerinde ortak bir çalışma yapılmalıdır.

45 İmam Hatip Ortaokulunda Verimli Bir Hafızlık ve Hazırlık Eğitimi İçin
Hafızlık çalışması için 6. sınıfta ara verilmelidir. Ara verilen süre içerisinde hafızlığın tamamlanması hedeflenmeli ve ona göre sayfa taksimi yapılmalıdır. En geç 6. Sınıfın sonundaki Temmuz ayında hafızlığın bitirilmesi hedeflenmeli ve öğrenci bir defa olsun haslama yapabilmelidir.

46 İmam Hatip Ortaokulunda Verimli Bir Hafızlık ve Hazırlık Eğitimi İçin
Öğrencilerin 6.sınıf derslerinde başarılı olmaları ve akademik öğrenmeden uzak kalmamaları için temel derslerde (Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler) eğitim desteği verilmelidir.

47 İmam Hatip Ortaokulunda Verimli Bir Hafızlık ve Hazırlık Eğitimi İçin
Öğrencilerin sosyal-kültürel etkinliklerine ve sportif faaliyetlerine imkan hazırlanmalı ve izin verilmelidir. Hafızlık takip komisyonları tarafından üç ayda bir takipler yapılıp hafızlık eğitimi alabileceklerin tespiti iyi yapılmalıdır.

48 İmam Hatip Ortaokulunda Verimli Bir Hafızlık ve Hazırlık Eğitimi İçin
Hafızlık yapmaya kabiliyeti olmayan öğrenciler hıfza zorlanmamalıdır. Her yatılı Kur’an kursunda değil fiziki ve sosyal imkanı olan Kur’an kurslarında hafızlık eğitimleri planlanmalıdır. Hafızlık eğitiminde işbirliği yapılan Kur’an kursu öğreticileri bu konuda mahareti ve yüreği olanlardan seçilmelidir.

49 İmam Hatip Ortaokulunda Verimli Bir Hafızlık ve Hazırlık Eğitimi İçin
Hafızlığını 6. sınıfta tamamlayan öğrenciye 7. sınıfta ve o yılın yaz ayında haslama yapması için mutlaka eğitim takviyesi yapılmalıdır. Hafızlık eğitimi çalışmasını yapan imam hatip ortaokulu ve Kur’an kursu yöneticileri özenle seçilmeli ve bu işe gönül vermelidir.

50 İMKANI OLAN OKULLARDA KUR’AN KURSU AÇILMASI
Hafızlık eğitimi sürecinin takibi ve öğrencilerin alıştığı okul ortamına devam ederek hafızlıklarını tamamlaması

51 Medine İmam Hatip Ortaokulu
ÖRNEK UYGULAMA Ankara Pursaklar Medine İmam Hatip Ortaokulu ÖZELLİKLERİ Yatılı İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerinin tamamı erkek öğrenci Hemen yanıbaşında Ehl-i Beyt Kur’an Kursu mevcuttur. Hafızlık eğitimi Kur’an Kursu ile ve Kurs Öğreticileri ile ortaklaşa yürütülmektedir. Okul haftalık ders programı ve Kur’an kursu programı iki kurumun işbirliği ile ortaklaşa hazırlanmıştır. Okulda sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler için özel çalışmalar vardır. (Okçuluk, Judo, Güreş, Eskrim…v.s.)

52 “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık” projesi/programı çalışmalarının geleneksel hafızlık eğitimi tecrübesi, eğitim bilimleri ve din eğitimi biliminin verileri doğrultusunda planlanması, uygulanması, süreklilik kazandırılması, izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla “Hafızlık Araştırma ve Uygulama Kütüphaneleri”nin kurulması

53 Bu kütüphanelerde, Ülkemizdeki ve İslam dünyasındaki hafızlık eğitimi ile ilgili uygulama örnekleri, hafızlık eğitimi ile ilgili akademik çalışmaları içeren yayımlanmış veya yayımlanmamış tezler, bu alanla ilgili kitaplar, dijital içerikler, dergi vb. yayınlar ile Genel Müdürlüğümüzce yapılan ve planlanan alan araştırmaları ve raporlar yer alacaktır.

54 “Hafızlık Araştırma ve Uygulama Kütüphaneleri”nin, “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Prpjesi” uygulayan Konya ili, Selçuklu ilçesi, Hafız Mustafa Büyükkaplan İmam Hatip Ortaokulu’nda ve İstanbul ili, Üsküdar ilçesi, Şehit Ragıp Ali Bilgen Anadolu İmam Hatip Lisesi (bünyesindeki imam hatip ortaokulu) bünyesinde  kurulması düşünülmektedir. 

55 HAFIZLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA KÜTÜPHANESİ

56 LİSE DÜZEYİNDE HAFIZLIK İMKANI

57 Ortaöğretim kurumları yönetmeliğinin 59/c maddesi;
“Özürleri nedeniyle; okula devam edemeyen, okula devam ettikleri hâlde iki dönem puanı alamayan öğrenciler, durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla, o yıla ait öğrenim haklarını kullanmamış sayılır. Öğrenim hakkının kullanılmamış sayılması hâli, öğrenim süresince iki eğitim ve öğretim yılıyla sınırlıdır.” denilmektedir.

58 Talim Terbiye Kurulu Başkanlığından alınan 12. 11
Talim Terbiye Kurulu Başkanlığından alınan tarih ve /200/ sayılı görüş yazısında hafızlık eğitiminin ilköğretim kurumları yönetmeliğinin 32. maddesinde özür sayıldığı gibi ortaöğretim öğrencileri için de özür sayılması kabul edilmiştir. Buna göre;

59 Orta Öğretim Kurumlarına devam eden ve hafızlık eğitimi yapan öğrenciler durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla, Orta Öğretim Kurumları yönetmeliğinin 59/c maddesine göre “Öğrenim hakkını kullanmamış sayılma” hakkından yararlandırılmaktadırlar.

60 Öğrencilerin okul dışı öğrenimlerine yönelik özürleri ile diğer özürlerini belgelendirmeleri halinde, o yıla ait “öğrenim haklarını kullanmamış sayılma” imkanı bulunmaktadır. Öğrenim hakkının kullanılmamış sayılması hâli, öğrenim süresince iki (2) eğitim ve öğretim yılıyla sınırlıdır.

61 YENİ UYGULAMA İsteyen öğrenciler, TEOG sistemiyle yerleştikleri okula kayıt yaptırdıktan sonra iki (2) yıl süreyle öğrenim haklarını kullanmayarak –döndüklerinde aynı sınıftan başlamak şartıyla- hafızlığa ayrılabildikleri gibi açık liseye geçiş yaparak da hafızlık eğitimlerini tamamlayabilirler. Özel Uygulama İle Kayıt Alındı TEOG PUANI İLE KAYIT ŞART

62 Sonuç olarak; Millî Eğitim sistemimiz içerisinde ortaokullarda, imam hatip ortaokullarında bir (1) yıl ara vererek, imam hatip ortaokulları 5. sınıflarda hafızlığın hazırlık eğitimini alıp eğitime 1 yıl ara vererek, imam hatip liselerinde ise eğitim hakkını iki (2) yıl kullanmayarak ya da açık öğretim lisesine geçiş yaparak öğrenciler hafızlık eğitiminden yararlanabilmektedirler.

63 ÖNERİ-TARTIŞMA-ÖRNEK UYGULAMA
ÖRGÜN EĞİTİMLE BİRLİKTE HİÇ ARA VERMEDEN HAFIZLIK EĞİTİMİ

64 Ortaokulda Örgün Eğitimle Birlikte 4 Yılda Hafızlık Eğitimi
4. sınıfın yaz tatili ve İmam hatip ortaokulunda 5. sınıfta hazırlık eğitimi ve ilk beş cüz 5. sınıfın yaz tatili ve 6. sınıf ikinci beş cüz 6. sınıfın yaz tatili ve 7. sınıf üçüncü beş cüz 7. sınıfın yaz tatili ve 8. sınıf dördüncü beş cüz Hafızların eğitim gördüğü İmam Hatip Liselerinde pekiştirme Örnek İslam Ülkeleri

65 Ortaokulda Örgün Eğitimle Birlikte 4 Yılda Hafızlık Eğitimi
Uygulanabilir Özel gayretlerle ve yetenekli öğrencilerle Bunun için uygun okullar oluşturulabilir (az sayıda ve belirli bölgelerde) ANCAK Öğrencilerin istekli olması Ders yükünün dengeli olması Fiziki ve sosyal imkanların olması gerekir.

66 Ortaokulda Örgün Eğitimle Birlikte 4 Yılda Hafızlık Eğitimi Olumsuz Yönler
Zorla olması nefreti doğurur TEOG başarısına yönelik çalışma yapılmazsa eksik olur Hafızlığın uzun yıllara yayılması sağlam olmasını olumsuz etkiler Uzun yıllara yayılması bıkkınlık doğurabilir Yaz tatillerinin alınması çocuklara olumsuz etki yapabilir.

67 Lisede Örgün Eğitimle Birlikte 4 Yılda Hafızlık Eğitimi
8. sınıfın yaz tatili ve İmam hatip lisesinde 9. sınıfta hazırlık eğitimi ve ilk beş cüz 9. sınıfın yaz tatili ve 10. sınıf ikinci beş cüz 10. sınıfın yaz tatili ve 11. sınıf üçüncü beş cüz 11. sınıfın yaz tatili ve 12. sınıf dördüncü beş cüz İmam Hatip Lisesi sonrası veya Üniversitede pekiştirme Örnek İslam Ülkeleri

68 HAFIZLARIN EĞİTİM GÖRDÜĞÜ ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ

69 HAFIZ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM GÖRDÜĞÜ ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ
Hafız öğrencilerin hafızlıklarının geliştirilmesi, ilahiyat bilimleri, din eğitimi ve din hizmetleri alanında nitelikli ilim ve hizmet adamlarının yetişmesi amacıyla hafız öğrencilerin öğrenim gördükleri proje Anadolu imam hatip liseleri açılmıştır. Türkiye Diyanet Vakfı ile ortak yürütülen bu projede hafız öğrencilerin mesleki, akademik ve sosyal-kültürel gelişimlerine yönelik özgün çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

70 Öncelikle İlahiyat İlimleri, Din Eğitimi ve Din Hizmetleri alanında nitelikli ilim ve hizmet adamlarının yetişmesi için amaçlanmıştır.

71 Türkiye Diyanet Vakfı ile ortak yürütülen bu projede Diyanet Vakfı tarafından hafız öğrencilere aylık burs imkânı olmakta ve Devlet Parasız Yatılılık fırsatından yararlanmaktadırlar.

72 HAFIZLARIN EĞİTİM GÖRDÜĞÜ OKULLARDA EĞİTİM İÇERİĞİ

73 Mesleki Gelişimlerine Yönelik Programlar
Öğrencilerin hafızlıklarının pekiştirilmesi için yapılan çalışmalar Arapça öğretimini desteklemek için gerçekleştirilen çalışmalar Kur’an-ı Kerim’in muhtevasının kavratılmasına yönelik yapılan çalışmalar Tashih-i Huruf çalışmaları Dînî Mûsikî ve ses eğitimi

74 Akademik Gelişimlerine Yönelik Programlar
Hafta içi ve hafta sonu destek kursları Üniversiteye yönelik hazırlık çalışmaları Kitap okuma programı Seminer ve konferanslar

75 Sosyal- Kültürel Aktiviteler
Sosyal-kültürel etkinlikler (Bakanlık, Diyanet, İl, İlçe, Okul) Sanat etkinlikleri (Bakanlık, İl, İlçe, Okul) Spor etkinlikleri (Bakanlık, İl, İlçe, Okul)

76

77 Ayrıca Okula uyum ve öğrenci rehberlik faaliyetleri
Öğretmen ve idarecilerin mesleki gelişimi Müftülüklerle ve ilgili kurumlarla işbirliği, müftülük personelinden yararlanılması Yaz dönemlerinde gerçekleştirilecek eğitim-kültür etkinlikleri / okul kampları Okul pansiyonları ve pansiyonlarda eğitim faaliyetleri Hafız Öğretmenler İçin Yaz Etkinlikleri Hafız Öğrenciler için Yaz Etkinlikleri

78 İLGİYLE DİNLEDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKÜR EDERİM… nazifyilmaz@gmail.com


"ÖRGÜN EĞİTİMLE BİRLİKTE HAFIZLIK SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları