Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARİYER VE LİYAKAT SİSTEMİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞTİRME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARİYER VE LİYAKAT SİSTEMİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞTİRME"— Sunum transkripti:

1 KARİYER VE LİYAKAT SİSTEMİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞTİRME
Devlet Personel Uzmanı Mehmet SAYDAM

2 KARİYER SİSTEMİ

3 GENİŞ ANLAMI Fransızca kökenli bir sözcük olan “kariyer”, etimolojik olarak “taş ocağı, koşu yeri, arena” anlamlarına gelmektedir. Bir insanın “benim toplumda bir kariyerim var” ifadesi, sadece işiyle ilgili boyutu değil, eğitim, güvenilirlik, ekonomik düzey, saygınlık gibi iş dışı yaşamı ve bu yaşamdaki rolleri de kapsamaktadır. Toplumda bireyin oynadığı rollerle ilgili hedeflerin hepsi kariyer olarak ifade edilebilir.

4 İŞ HAYATINDA KARİYER Kariyer, “Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık” anlamına gelmektedir. İşgörenin; haklarını, yükümlülüklerini, terfisini, güvenliğini ve hizmet koşullarını düzenleyen statüler içinde sürekli çalışarak yetişmesi ve idari sıra dizininde yükselerek kamu hizmetini yürütmesidir.

5 MEVZUATIMIZDA KARİYER
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 3/B maddesinde ise kariyer, “Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktır.” biçiminde tanımlanmıştır.

6 KARİYER VE KADRO SİSTEMİ
Personel sistemlerinin kuruluşu bakımından iki farklı model öne çıkmaktadır. Bunlardan biri “kariyer (rütbe) sistemi”, diğeri ise “kadro (iş sınıflama) sistemi”dir. Kariyer sistemi, 19. yüzyıldan beri Avrupa’da geliştirilmiş bir sistemdir. Kadro sistemi ise daha çok Kuzey Amerika’da kabul gören personel sistemidir. Kariyer sistemi “kişi odaklı sınıflandırma” olarak nitelendirilirken, kadro sistemi “iş odaklı sınıflandırma” olarak kavramsallaştırılmıştır.

7 KADRO SİSTEMİ Kadro sisteminde, sınıflandırma işin niteliklerine göre yapılmakta, personelin taşıması gereken özellikler buna göre belirlenmektedir. İşin tanımı, karmaşıklığı, güçlüğü, niteliği, personelde aranan özellikleri ve personele sağlanacak getiriyi belirlemede temel sayılmaktadır. Sınıflandırmanın personelden tümüyle bağımsız tutulmasıyla, personele genel hukuksal güvenceler sağlanması gereksiz sayılmaktadır. Eğer personel için güvence gerekiyorsa, bunun yalnızca personelin performansına bağlanabileceği kabul edilmektedir. Kadro sisteminde, kişi açısından yaşam boyu bir mesleğe giriş söz konusu değildir. Sistemin yegane ölçütü tanımlanan iş, yani kadrodur ve yöntemi de iş analizidir.

8 KARİYER SİSTEMİ Kariyer sistemi ise kişi ya da personel odaklı sınıflandırmaya dayanmaktadır. Böylece kamu hizmetlerinde süreklilik ve kamu örgütlerinde deneyime dayalı bilgi birikimi sağlanır. Sistem, hizmete girişten başlayarak kurallara bağlı ilerleme ve yükselme ilkesiyle dikey bütünleşme üzerine kurulmuş; personelin kariyer haritası örgütün tanımı haline gelmiştir.

9 Kariyer sisteminin özellikleri
Hizmete giriş, yeterli bilgi ile donanmış olmanın göstergesi kabul edilen “diploma” aracılığıyla başlar. Terfide kıdem önemli bir unsurdur. Ücreti belirleyen unsur, görevin konumu ya da mevkiidir. Emeklilik aylığı, son bulunulan görev mevkiine göre belirlenir. Sistem, tek tek görevlerin değil, devlet hizmetlerinin genel sınıflandırması üzerine kuruludur.

10 Kariyer sisteminin temel ilkeleri
Hayat boyu meslek ilkesi: Haklar, ödevler ve yasaklar; memurla hizmetin ve hatta Devletin bütünleşmesi; yüksek iş güvencesi ve eşitlik; hiyerarşi esası. Eğitim durumuna göre en alt dereceden hizmete girme. İçeriden yükselme: Kapalı kariyer sistemi; kıdeme bağlı terfi. Üst görevlere hizmet içinde yetişme (hizmet içi eğitim). Sosyal ödeme ilkesi Aileyi de kapsayan sosyal güvenlik ilkesi

11 LİYAKAT SİSTEMİ

12 TANIMI Liyakat, Arapça kökenli bir sözcük olup, “Bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu, değim” anlamını taşımaktadır.

13 GENİŞ ANLAMI Kamu görevlerine girişin ve hizmet içinde yükselişin “işe uygunluk” ya da “başarı” ölçütüne bağlandığı, uygulanan ücret ve diğer çalışma koşullarının hizmetin etkinliğine ve sürekliliğine katkıda bulunduğu bir personel sistemidir.

14 Doktrinde liyakat sistemi, “merit sistem” olarak da adlandırılmakta ve “kayırma sistemi”nin (ganimet sistemi, spoils sistem) alternatifi olarak değerlendirilmektedir.

15 Kayırma sistemi Kayırma sistemi, kamu görevlerinin hem hizmete giriş hem de hizmette kalış bakımından belli bir sosyoekonomik zümreye, belli bir ideolojiye, siyasal partiye, etnik-mezhebi alt kültüre aidiyet ya da bağlılık ölçütüne göre dağıtılması sistemini ifade etmektedir.

16 LİYAKAT SİSTEMİ Liyakat sistemi ise, kamu hizmetine girişin, hizmet içinde her türlü ilerleme ve yükselişin, tüm yurttaşlara açık olduğu ve bu süreçlerin yalnızca göreve uygunluk, yeterlik ve başarı ölçütüne dayandırıldığı sistemdir.

17 MEVZUATIMIZDA LİYAKAT
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 3/C maddesinde ise liyakat, “Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır.” olarak tanımlanmaktadır.

18 1789 tarihli “İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi”nde liyakat sistemi “Bütün yurttaşlar, genel iradenin önünde birbirleriyle eşit olduklarından, her türlü kamu rütbe, mevki, görev ve işine, aralarında erdem ve yeteneklerinden başka bir fark gözetilmeksizin, yeterliklerine göre eşit olarak kabul edilirler.” şeklinde tarif edilmektedir.

19 LİYAKAT SİSTEMİNİN KURALLARI
1- Tarafsızlık: Kamu hizmetinin kişi, kurum, grup ve sınıfların çıkarlarından bağımsız olarak, yalnızca kamu yararı amacına bağlı olarak ele alınmasıdır. Hizmet görmede bağımsızlık, memurun hem siyaset ve idareye hem de üçüncü kişilere karşı korunması ile sağlanabilir.

20 2- Uygunluk: Kamu hizmetine girmede nesnel bir sınav ve değerlendirme sisteminin uygulanması; kamu görevlerinde ilerleme ve yükselmede nesnel başarı ölçütlerinin esas alınmasıdır. Kamu personel sisteminde kariyer sisteminin uygulanması, bu ilkenin hayata geçirilmesi için çok önemlidir.

21 TARAFSIZLIK İLKESİNİN UYGULANMASI:
Güvence Sistemi: Yasa Güvencesi Statü Güvencesi Görev ve Görev Yeri Güvencesi Yargıya Başvurma Güvencesi Üçüncü Kişilere Karşı Korunma

22 UYGUNLUK İLKESİNİN UYGULANMASI
Göreve Alınma: Devlet memurluğuna ve 399 sayılı KHK’ya tabi KİT’lerin I ve II sayılı cetvellerine dahil kadro ve pozisyonlara girmek isteyen adayların Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) girmesi şarttır. Sınav A grubu ve B grubu olmak üzere iki kategoride yapılmaktadır.

23 A GRUBU KATEGORİSİ (A) grubu için yapılan KPSS’lere, kamu kurumlarının (A) grubu kadroları (Özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere alınan müfettiş yardımcısı, uzman yardımcısı, kaymakam adayı gibi personele ait kadro ve görevler) ile öğretmen kadrolarına başvurmak isteyen adaylar girmektedirler. (A) grubuna sadece lisans mezunları girebilmektedir.

24 B GRUBU KATEGORİSİ (B) grubuna, (A) grubu dışında kalan tüm memuriyetler için (memur, mühendis, avukat,hemşire vs.) girilmektedir. (B) grubuna lise, önlisans ve lisans mezunu adaylar girmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak personel istihdam etmek isteyen kurumlar da, B grubu için yapılan KPSS puan ve sonuçlarını kullanmak zorundadırlar.

25 İSTİSNALAR - Hakim-Savcılar - Muvazzaf askerler
- Tabip, Diş Tabibi ve Eczacılar - Terör Mağduru-Şehit Yakını Olanlar (Kurumların memur kadroları ile sözleşmeli personel ve sürekli işçi kadrolarının binde beşi oranındaki kısmına, açıktan atama izni ve sınav şartı aranmaksızın) - Eski Hükümlüler - İstisnai Memuriyet kadroları - Özürlü Memur kadroları - SHÇEK Genel Müdürlüğü tarafından bakılan ve korunan çocukların istihdamı (Kurumların serbest kadro mevcutlarının binde biri oranındaki kısmına, kendi aralarında girecekleri sınav sonucuna göre)

26 GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞTİRME

27 AMAÇ Liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadî teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

28 KAPSAM 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kadrolarda, İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelere ait memur kadrolarında, Düzenleyici ve denetleyici kurumlara ait memur kadrolarında, Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarına  ait memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarında,

29 İSTİSNALAR DMK’nın değişik 59 uncu maddesinde belirtilen istisnai memurluklar Mülki İdare Amirliği ve Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolar Kariyer meslekler Dışişleri Bakanlığı uzmanlıkları Anayasa Mahkemesi Başkanlığına ait DMK’ya tabi kadrolara, Adalet Bakanlığı icra müdür ve yardımcısı kadroları ile Diyanet İşleri Bakanlığında protokol işlerini yürütmekle görevli şube müdürü kadrosu Doktora öğrenimini bitiren personel Başmüdür, işletme, müessese, fabrika, kombina ve meydan müdürlüklerine, taşra teşkilatı bölge ve il müdürü ile doğrudan merkeze bağlı taşra kuruluşlarının müdür kadroları ve bunların yardımcılıkları

30 ÖĞRENİM ŞARTI Müdür, şube müdürü, başmühendis, araştırmacı, eğitim uzmanı, uzman, müdür yardımcısı, çözümleyici ve bu düzeyde bulunan görevler ile daha üstü görevler için en az dört yıllık yüksek öğrenim, Programcı, şef, amir ve bu düzeyde görevler için en az iki yıllık yüksek öğrenim, Memur, muhasebeci, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, şoför ve bu düzeydeki görevlere atanabilmeleri için en az orta öğrenim görmüş olmak şarttır.

31 BİR ALT ÖĞRENİM Ancak, 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler. Ayrıca kurumlar, özel yönetmelikleriyle 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan personeli bakımından, bu Yönetmelikle öngörülen öğrenim düzeyinin altında bir öğrenim düzeyi de belirleyebilirler.

32 HİZMET SÜRELERİ Kurumlar atanılacak görevin niteliği itibariyle aranacak hizmet sürelerini, DMK’nın 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen süreleri dikkate alarak belirler. Bu sürelerin en az iki yılının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması şartı aranır. Ancak, yeni kurulan kurum ve kuruluşlar ile görevde yükselmeyle ilgili ilanlara başvuru olmaması halinde atamanın yapılacağı kurumda en az iki yıl çalışmış olmak şartı aranmaz.

33 DERS SAATİ Söz konusu Yönetmelik kapsamında bulunan personelin görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla, atama yapılacak görevler için en az yetmiş beş saat olmak üzere, düzenlenecek görevde yükselme eğitimi programına katılmaları gerekir.

34 AYLIKSIZ İZİN İlgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler süresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile öngörülen toplam sürenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda düzenlenecek görevde yükselme sınavına girebilirler. Bu izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hâllerde, eğitim süresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.

35 DUYURU Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadro veya pozisyonlar sınavlardan en az kırk beş gün önce kurum personeline duyurulur. Başvuru süresi en az beş iş günü olarak belirlenir. İlan edilen kadro veya pozisyonlar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, duyuruda belirtilen şekilde kurumuna başvuruda bulunabilir.

36 BAŞVURUDA İZİNLERİN KULLANIMI
Aylıksız izinde bulunanlar da dâhil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan kurum personelinin, görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmaları mümkündür. Ancak, başvuru tarihinin son günü ile sınav tarihi arasındaki sürede yıllık izin kullanılamaz. Duyurudan önce yıllık izinde bulunanlar, en geç eğitimin başlangıç tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla, başvuruda bulunabilirler.

37 BAŞVURU Görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısı, duyurulan boş kadro veya pozisyon sayısının üç katını geçemez. Üç katından az istekli bulunması hâlinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tüm personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro veya pozisyon sayısının üç katından fazla personelin başvurması hâlinde, Personel Değerlendirme Formunda belirtilen şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlayarak, kadro/pozisyon sayısının üç katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır.

38 EŞİTLİK HALİNDE Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hâlinde, sırasıyla; Hizmet süresi fazla olanlara, Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara öncelik verilir.

39 MÜŞTEREK GÖREVDE YÜKSELME EĞİTİMİ
Görevde yükselme eğitimi programları, kurumlar tarafından sadece kendi personeli için düzenlenebileceği gibi, bir ay önceden DPB’ye başvurulması hâlinde DPB veya anılan Başkanlıkça uygun bulunacak kamu kurum ve kuruluşları tarafından müşterek görevde yükselme eğitimi programları da düzenlenebilir.

40 GÖREVDE YÜKSELME KONULARI
T.C. Anayasası Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi ile Ulusal  güvenlik Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat, DMK ve ilgili mevzuat ya da 399 sayılı KHK ve ilgili mevzuat, Türkçe dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar, Halkla ilişkiler, Etik davranış ilkeleri, Kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konular. (Bu konular eğitimin en az yüzde altmışını oluşturacaktır.)

41 SINAVI KAZANANLARIN ATANMASI
Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda başarılı olanlar arasından, üç ay içinde başarı sıralamasına göre duyurulan boş kadro veya pozisyon sayısı kadar atama yapılır. Puanların eşit olması hâlinde, Yönetmeliğin ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en yüksek olandan başlamak üzere atama yapılır.

42 EŞİTLİK HALİNDE Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması durumunda, sırasıyla; Görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konulara ilişkin puanı yüksek olanlara, Hizmet süresi fazla olanlara, Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara öncelik verilir.

43 SINAVI KAZANIP DA ATANMAYANLARIN DURUMU
Aylıksız izinde olanlar dâhil, atanmaya hak kazandıkları kadro veya pozisyona ilişkin görevlerine mevzuatla öngörülen süre içinde başlamayanların söz konusu atanma hakları sona erer.

44 YEDEKLERİN ATANMASI Duyurulan kadro veya pozisyonlardan;
- Atanma şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi, - Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadro veya pozisyonlara ya da başka bir kuruma naklen atanma, sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadro veya pozisyonlar için yapılacak müteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hâlde ilan edilen kadro/pozisyon sayısı nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına göre atamaları yapılabilir.

45 GÖREVDE YÜKSELME SINAVI
Görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar, görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar. Görevde yükselme sınavı yazılı olarak yapılır. Bu sınavı kurum ve kuruluşlar ÖSYM, MEB, TODAİE veya yükseköğretim kurumlarından birine yaptırırlar. Bu Yönetmelik kapsamında bulunan il özel idareleri ve belediyeler tarafından talep edilmesi hâlinde, bu kurumların görevde yükselme eğitim ve sınavları ile unvan değişikliği sınavları İçişleri Bakanlığınca merkezî olarak yaptırılabilir. Ayrıca, yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarından talep gelmesi hâlinde, eğitim ve/veya sınavları YÖK Başkanlığınca merkezî olarak yaptırılabilir.

46 GÖREVDE YÜKSELME SINAVI
Görevde yükselme sınavında sorulacak sorular Yönetmelikte belirtilen konuların ağırlıklarına göre belirlenir. Sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır. Bu sınava herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olanlar aynı unvanla ilgili düzenlenecek eğitim ve sınava ilişkin bütün usul ve esaslara tabidir.

47 SINAV KURULU Kurumlarca yaptırılacak yazılı sınava ilişkin görevde yükselme işlemlerini yürütmek üzere beş kişiden oluşan sınav kurulu oluşturulur. Sınav kurulu, atamaya yetkili amir veya görevlendireceği kişinin başkanlığında personel birimi ve/veya eğitim birimi temsilcileri ile atamaya yetkili amirce belirlenecek diğer üyelerden teşekkül eder. Sınav kurulunu teşkil eden üyeler, görevde yükselme sınavına alınacak personelden, öğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibariyle daha düşük seviyede olamazlar ve bu personelle aralarında eş durumu veya ikinci dereceye kadar kan ve kayın hısımlığı bulunamaz.

48 SINAV KURULUNUN GÖREVLERİ
Sınav kurulu; Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarına katılacaklar için kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konuları ihtiva eden notların hazırlanması veya hazırlattırılması ve ilgili personele verilmesinin sağlanması, Sınav sonuçlarının ilanı, Yapılacak itirazların sonuçlandırılması, Sınavlara ilişkin diğer işleri yürütür.

49 BİLGİLENDİRME www.dpb.gov.tr
Kurumlar, gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için eğitim tarihinden en az iki ay önce sınav kurulunu bilgilendirirler. Sınav kurulu, sınav konularına ilişkin notların, görevde yükselme suretiyle atanacaklar için eğitimin başlayacağı tarihe kadar, unvan değişikliğine tâbi görevlere atanacaklar için ise sınav tarihinden en az bir ay önce, ilgili personele verilmesini sağlar. Ortak ders konularına ilişkin ders notları ise ilgili personel tarafından temin edilir.

50 SINAVA İTİRAZ Sınav kurulu, kendisine intikal ettiği tarihten itibaren beş iş günü içerisinde sınav sonuçlarını ilan eder ve ilgililere yazılı olarak bildirir. İlgililer, kendilerine yazılı olarak bildirilmesinden itibaren beş iş günü içerisinde sınav sonuçlarına itiraz edebilir. Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun tespit edilmesi hâlinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır.

51 UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ Söz konusu Yönetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir.

52 UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI
Unvan değişikliği sınavları, kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz. Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, sadece kurumun kendi personeli başvurabilir. Unvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.

53 İSTİSNA Bu Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle ihraz edilen görevlere atanabilirler.

54 SIK SORULAN SORULAR

55 1998 yılında başbakanlık basın ve halkla ilişkiler müşaviri olarak memuriyet görevine başlayan ve SGK Başkanlığında “bilgisayar işletmeni” kadrosunda görev yapan personel SGK’da “şube müdürlüğü” kadrosuna atanabilir mi?   Daha önce “basın ve halkla ilişkiler müşaviri” kadrosunda asaleten çalışmış olması ve mevzuatta aranan diğer şartları taşıması kaydıyla “şube müdürü” kadrosuna görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan atanması kurumun takdirindedir.

56 On iki yıl hizmeti bulunan ve iki yıllık yüksek okulu 06/10/2000 tarihinde bitiren şef kadrosundaki personelin müdür unvanlı kadroya atanması mümkün müdür? İlgili personelin, iki yıllık yüksek öğrenim mezuniyet tarihinin “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik” yayım tarihinden sonra olması sebebiyle, söz konusu kadroya atanması mümkün değildir.

57 Hukuk fakültesi mezunu ve Bakanlıkta şube müdürü olarak görev yapan personel görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan hukuk müşaviri kadrosuna atanabilir mi? Şube müdürü kadrosundan hukuk müşaviri kadrosuna yapılacak bir atamanın üst göreve atama şeklinde değerlendirilmemesi nedeniyle ilgilinin görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan hukuk müşaviri kadrosuna atanabileceği mütalaa edilmektedir.

58 Bakanlık taşra teşkilatında “araştırmacı” kadrosunda görev yapan personelin daha önce memur, teknik şef ve “fabrika müdür yardımcısı” pozisyonlarında çalıştığı dikkate alınmak suretiyle, “mühendis” kadrosuna atanabilir mi? Söz konusu personelin daha önce “fabrika müdür yardımcısı” pozisyonunda asaleten görev yapmış olması ve “mühendis” unvanını öğrenim durumu itibariyle ihraz etmiş bulunması halinde, mevzuatta aranan diğer şartları da taşıması kaydıyla, unvan değişikliği sınavına tabi tutulmadan “mühendis” kadrosuna ataması Kurumun takdirindedir.

59 Daha önce Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen olarak görev yapan personel, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi hangi kadrolara görevde yükselme sınavına tabi olmaksızın atanabilir? Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi özel yönetmeliklerinde “İdari Hizmetler Grubu”nda düzenlenmiş olan görevlere, bu görevlerle aynı düzeyde veya daha alt düzeyde gösterilen diğer görevlere; daha önce asaleten öğretmen olarak çalışmış olması ve mevzuatta belirtilen şartları taşıması kaydıyla, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi olmadan atanması ilgili kurumun takdirindedir.

60 Daha önce “araştırma görevlisi” kadrosunda görev yapmış olan ve halen üniversitede memur olarak çalışan personel, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan üniversitede yer alan “şef” kadrosuna atanabilir mi? Söz konusu personelin “araştırma görevlisi” kadrosunda en az iki yıl görev yapmış olması ve mevzuatta aranan diğer şartları taşıması kaydıyla görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan “şef” unvanlı kadroya atanması Kurumun takdirindedir.

61 Şef ve mühendis unvanlı kadrolar için düzenleneceği ilan edilen ve farklı tarihlerde gerçekleştirilecek olan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına aynı anda başvurulabilinir mi? İlgili yönetmeliklerde belirtilen usul ve esaslara uyulması kaydıyla mümkündür.

62 Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğünde açılması planlanan görevde yükselme eğitimine katılmak için başvurmuş olan bir personelin aylıksız izinde geçirdiği süreler, adı geçen Genel Müdürlüğün Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde yer alan “…toplam hizmetinin en az iki yılını Genel Müdürlükte geçirmiş olmak” hükmü çerçevesinde değerlendirilebilir mi? Hizmet süresinin hesabında aylıklı izinde geçen sürelerin dikkate alınması gerekmektedir.

63 Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde memur olarak çalışan ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programı mezunu olan personel Kurumunda yer alan “biyolog” unvanlı kadroya atanabilir mi? Memur unvanlı kadrodan biyolog unvanlı kadroya, bu unvanı ihraz etmiş olanların; mevzuatta aranan diğer şartları taşımaları ve unvan değişikliği sınavında başarılı olmaları halinde atanmaları mümkün olup, “biyolog” unvanını ihraz edip etmediği veya hangi unvanı ihraz ettiği hususunda YÖK’ten görüş almaları uygun olacaktır.

64 Hakkari İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinde işçi statüsünde çalışan ve Kocaeli Üniversitesi endüstri mühendisliği bölümü mezunu olan personel, mühendis kadrosuna atanabilmek için adı geçen kurumda unvan değişikliği sınavına katılabilir mi?   Memur unvanında olmayan personelin Kurumca açılacak unvan değişikliği sınavına katılması mümkün bulunmamaktadır.

65 Teknik Öğretmen unvanını ihraz etmiş olan personel, tekniker unvanlı kadro için açılan unvan değişikliği sınavına katılabilir mi? Tekniker unvanlı kadrolar için açılan unvan değişikliği sınavına, tekniker unvanını ihraz etmiş olanların katılması mümkündür.

66 Emniyet Genel Müdürlüğünde hizmetli olarak çalışan bir personel, daha sonra İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdiği takdirde eğitimine uygun kadroya atanabilir mi? Genel Yönetmelik kapsamında bulunan personel, hizmetli unvanlı kadrodan Genel İdari Hizmetleri Sınıfında bulunan kadroya görevde yükselme eğitimi sonunda yapılan sınavda başarılı olması halinde atanması mümkündür.

67 Kara Kuvvetleri Komutanlığında uzman çavuş olarak iki yıl görev yapan ve halen çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığında hizmetli unvanlı kadroda çalışan personel, görevde yükselme eğitimine tabi olmaksızın memur kadrosuna atanabilir mi? Daha önce uzman çavuş olarak görev yapan ve halen adı geçen bakanlıkta hizmetli unvanlı kadroda çalışan personel, mevzuatta aranan şartları taşıması kaydıyla memur unvanlı kadroya görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmadan atamasının yapılması Kurumun takdirindedir.

68 Daha önce Ziraat Bankası A. Ş
Daha önce Ziraat Bankası A.Ş.’de şube müdürü kadrosunda görev yapan ve daha sonra özelleştirme uygulamaları kapsamında araştırmacı kadrosunda Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne atanan personel, kendi kurumunda şube müdürü unvanlı kadroya atanabilir mi? Daha önce şube müdürü unvanlı kadroda asaleten görev yapan ve mevzuatta belirtilen diğer şartları taşıyan söz konusu personelin atamasının yapılması kurumun takdirindedir.

69 Tirebolu Belediye Başkanlığı bünyesinde “Belediye Başkan Yardımcısı” kadrosunda görev yapmakta olan personel, Belediye Başkanlığında yer alan “İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü” kadrosuna naklen atanabilir mi? Söz konusu personelin halen belediye başkan yardımcısı kadrosunda asaleten görev yapıyor olması ve mevzuatta aranan diğer şartları taşıması kaydıyla insan kaynakları ve eğitim müdürü kadrosuna görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan naklen atanması kurum takdirindedir.

70 Kastamonu Üniversitesi ve bağlı birimlerinde görev yapmakta olan aday memurlar, unvan değişikliği sınavına başvuruda bulunması halinde başvuruları değerlendirilir mi? Unvan değişikliği sınavına; temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj sonunda başarılı olarak asaleti tasdik edilen Devlet memurları başvurabilir.

71 Bir kurumda şef kadrosunda çalışan ve yazı işleri müdürü görevini tedviren yürüten personelin söz konusu unvanlı kadroya görevde yükselme sınavına tabi tutulmaksızın asaleten atanması mümkün müdür? İlgili personelin yazı işleri müdürü kadrosuna asaleten atanması, söz konusu unvanlı kadro için açılacak görevde yükselme sınavında başarılı olması ve öğrenim durumu da dâhil olmak üzere, bu unvanlı kadro için mevzuatla aranan diğer şartları taşıması kaydıyla mümkündür.

72 Bakanlıkta ayniyat saymanı unvanlı kadroda görev yapan ve şube müdürü kadrosuna vekâlet eden personel, şube müdürü unvanlı kadroya atanabilir mi? Ayniyat saymanı unvanlı karodan şube müdürü unvanlı kadroya yapılacak atamanın görevde yükselme mahiyetinde bir atama olması sebebiyle, ilgili personelin, şube müdürü unvanlı kadroya görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmaksızın atanması mümkün bulunmamaktadır.

73 Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanlığında topçu kıdemli üsteğmen olarak görev yapmakta iken Yüksek Askeri Şura Kararıyla görevinden ayrılan bir kişi görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmaksızın hangi kadrolara atanabilir? İlgili personelin daha önce kıdemli üsteğmen rütbesinde görev yapmış olması ve mevzuatla aranan diğer şartları taşıması kaydıyla, “Yönetim Hizmetleri Grubu”nda düzenlenmiş olan şef unvanlı görevler ile aynı düzeyde veya daha alt düzeyde gösterilen diğer görevlere, atanabilme hususu ilgili kurumun takdirindedir.

74 Rektörlükte okutman olarak görev yapan personel, müdür yardımcısı kadrosuna görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmaksızın atanabilir mi? Okutman olarak görev yapan personelin, en az iki yıl okutman olarak görev yapmış olması ve mevzuatla aranan öğrenim ile hizmetin yerine getirilmesi için gerekli sertifika, ehliyet ve benzeri belgelere sahip olma şartlarını taşıması kaydıyla, müdür yardımcısı unvanlı kadroya genel hükümlere göre atanmasının Kurumun takdirindedir.

75 İlginiz için çok teşekkür ederim… Devlet Personel Uzmanı
Mehmet SAYDAM Devlet Personel Uzmanı


"KARİYER VE LİYAKAT SİSTEMİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞTİRME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları