Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnternet Nedir? İnternet: Dünya üzerinde bulunan birbirinden farklı büyüklükteki yerel bilgisayar ağlarını birbirine bağlayan bilgisayar ağıdır. Kısaca.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnternet Nedir? İnternet: Dünya üzerinde bulunan birbirinden farklı büyüklükteki yerel bilgisayar ağlarını birbirine bağlayan bilgisayar ağıdır. Kısaca."— Sunum transkripti:

1 İNTERNET KULLANIMI WEB SİTESİ YAPIMI E-MAİL İNTERNET PROGRAMLARI KULLANIM VE   UYGULAMALARI

2 İnternet Nedir? İnternet: Dünya üzerinde bulunan birbirinden farklı büyüklükteki yerel bilgisayar ağlarını birbirine bağlayan bilgisayar ağıdır. Kısaca ağların ağı olarak tanımlanmaktadır. İnternet dünyadaki bilgisayarların telefon kabloları aracılığıyla birbirine bağlandığı ağdır.  İşlevi, üretilen her türlü bilginin saklanması, paylaşılması ve kolay erişimidir. İnternet teknolojisi yardımıyla bilgiler insanlara kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmektedir. Dünya çapında bir kütüphanedir. Büyük bir bilgisayar ve iletişim ağıdır. Fikirlerin paylaşıldığı bir demokrasi platformudur. İnsan hayatını kolaylaştırıcı (banka, alışveriş, dergi, gazete, TV hizmetleri) yönleri vardır. Çift yönlü bilgi aktarımı yapılabilmektedir. İnternet birbirinden çok farklı donanım (PC, Macintosh,…) ve yazılım (İşletim Sistemleri: UNIX, LINUX, DOS, WINDOWS, MOS, OS/2… ) özelliklerine sahip olan bilgisayarların birbiriyle iletişim içinde bulunmasını sağlamaktadır.

3 İnternetin Tarihçesi 1970 yılında Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından, araştırma kuruluşları ve üniversiteler arasındaki bilgi alışverişlerini sağlamak amacıyla kuruldu. O zamanki adı ile ARPANET kurumlar arasındaki haberleşmeyi ve dosya transferlerini sağladı. 1980 yılının başlarında Amerikan Ulusal Bilim Vakfı (NSF), beş üniversitenin bünyesinde bulunan süper bilgisayarları birbirine bağlamak amacıyla, aralarında 56 Kbps hızında ve TCP/IP protokolüyle konuşacak bir ağı devreye soktu. 1989 yılının başlarında, NSF giderek artan yükü kaldırmak amacıyla ağın 45 Mbps hızına yükseltilmesi gündeme geldi. (Bu bağlantıya ise T3 adı verildi) 1991 yılının Kasım ayında omurga T1 'den T3 'e, merkez sayısı 16 'ya, merkeze bağlı ağ sayısı ise 3500 'e çıkartıldı. İşte bu omurga bugün İnternet dediğimiz yapıdır.

4 Türkiye’de İnternet Türkiye İnternet’e Nisan 1993'ten beri bağlıdır. İlk bağlantı ODTÜ'den gerçekleştirilmiştir. 64kbit/san hızında olan bu 2 hat, çok uzun bir süre, tüm ülkenin tek çıkışı olmuştur; Ege Üniversitesi'nden olan bağlantı ise, 1994 başlarında, 64kbit/san. hızı ile gerçekleştirilmiştir. Ardından sırayla, Bilkent Ün.(1995 Eylül), Boğaziçi Üniv. (1995 Kasım) ve İTÜ (1996 Şubat) bağlantıları gerçekleşmiştir. İnternet'in avantajları aşağıdaki biçimde sıralanabilir. Fiyat açısından uygundur. Yerel ya da uluslararası kullanıma açıktır. Özel yazılım veya donanıma fazla masraf yapılmasına gerek yoktur. Basit bir network olmamakta, buna karşın farklı network gruplarının birleşimi olmaktadır. Sadece akademisyenler, işadamları veya askeri amaçlı değil, özel ya da ticari amaçlarla da kullanılabilir. Mustafa YAVAŞ - Rize MYO

5 Network (Ağ Bağlantıları)
Farklı mekanlardaki bilgisayarların özel hatlar ya da telefon şebekesi aracılığıyla birbirlerine bağlanmaları. Network yapıları ikiye ayrılmaktadır : LAN (Local Area Network) :Yakın mesafelerde (en fazla bin metre) iletişim sağlanan network türüdür. WAN (Wide Area Network) : LAN ‘ların birleşmesinden oluşan, yüzlerce veya binlerce kilometre mesafeler arasındaki iletişimin sağlandığı networktür. TCP/IP Transmission Control Protocol/Internet Protocol kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Bilgisayarlar arası iletişimi sağlayan, veri aktarımını kontrol eden ve bilgisayarlar arası organizasyonu düzenleyen veri iletişim protokollerine verilen genel addır. Örnek olarak FTP, ve Telnet verilebilir. INTRANET İnternet ortamına bağlı olmayan, şirket içi kurumsal haberleşme ve dosya yazıcı paylaşımları için oluşturulmuş networklerdir. Temel olarak Intranet, dış ortama kapalı bir LAN (ya da WAN) şebekesi olarak düşünülebilir.

6 IP, DOMAİN, HOST , DNS? IP (Internet Protocol) Numarası
IP (Internet Protocol), bilgisayarların iletişim kurmasını sağlayan standart bir protokoldür. Bilgisayarın iletişim adresidir. Örn: İnternet Alanı (Domain) İnternete sürekli bağlı olan her bilgisayarın bir IP numarası vardır ( gibi). Bu numaraları akılda tutmak ve herhangi bir anda yazmak zor olduğundan, alan adı (domain name) sistemi adını verdiğimiz bir isimlendirme oluşturulmuştur. Herhangi bir bilgisayara (ve o bilgisayar üzerinde yayınlanan WEB sitelerine) bağlanmak için karmaşık IP numaralarını akılda tutmak yerine, hatırlanması ve yazılması kolay alan adlar kullanılmaktadır ( gibi). Host(Alan Yeri) Site dosyalarının tutulduğu yerdir. Her domain adresinin bir host alanı vardır. DNS (Domain Name System; Çözümleyici) İnternette bilgisayarları tanımlama amacıyla isimlerin organize edildiği ve dağıtıldığı sistemdir. Gelen istekleri DNS IP olarak çözümleyip Domaine ulaşmamızı sağlar.

7 İnternette Kullanılan Protokoller
TCP/IP İnternet üzerinde data iletişimi TCP/IP protokolüyle sağlanır. Bu protokolün temel mantığı kullanıcının network ortamından bağımsız haberleşme yapması ve iletişim kurmasına dayanmaktadır. HTTP HTTP sunucusu ile haberleşmenin, veri akışının sağlanmasında kullanılan HTTP (Hyper Text TWWW (Web) sayfalarının görüntülenmesinde kullanılan bir protokoldür. WWW ise HyperText tabanlı bilgi sistemidir, ve siteleri görmemizi sağlar. FTP FTP (File Transfer Protocol) İnternete bağlı bir bilgisayardan diğerine (her iki yönde de) dosya aktarımı yapmak için geliştirilen bir İnternet protokolü ve bu işi yapan uygulama programlarına verilen genel addır. (Cute FTP, Filezilla gibi ) SMTP/POP Elektronik Posta ( ) alışverişi için SMTP ( Simple Mail Transfer Protocol ) ve POP ( Post Office Protocol ) protokolleri kullanılır. SMTP, gönderilmesinde, POP ise gelen maillerin alınmasında kullanılır. TELNET/SSH Telnet, İnternet ağı üzerinde uzak bilgisayara bağlanmak için geliştirilmiş bir TCP/IP protokolü olup, aynı zamanda bu işi yapan programlara verilen genel addır.

8 İnternet Araçları Web Browserler; İnternette gezinmemizi sitelere giriş yapmamızı ve siteler arası gezintileri sağlar. Örn; İnternet Explorer, Firefox, Opera, Google Chrome, Netscape vs… İnternet adres grupları; gov: Hükümet kurumları (government) edu: Eğitim kurumları (education) org: Ticari olmayan kuruluşlar (organization) com: Ticari kuruluşlar (company) mil: Askeri kurumlar (military) net: Servis sunucular (network) ac: Akademik kuruluşlar (academic) int: Uluslararası kuruluşlar (international)  Bunun yanında kullanılan ülke kısaltmaları da vardır. Bazıları; tr:Türkiye, jp:Japonya, uk:İngiltere, it:İtalya, ch:Isviçre gibi.

9 Arama Motorları İnternet büyük miktarda bilgi içerir, ancak en büyük sorun ihtiyacınız olan bilginin yerini tespit etmektir. Arama motoru, WEB sitelerini dolaşarak içeriklerini inceleyen ve bu içerikleri sizin arama yapabilmeniz için uygun şekilde indeksleyen programlara verilen isimdir. Arama Motorlar; Google.com, Yahoo.com, Hotmail.com, Astalavista.com,Hemenbul.com, Arama.com, AdanZeye.com Arama Teknikleri "..." : Tırnak içine yazdığınız değerlerin aynı sayfada olduğu sonuçları gösterir. Örn: "araba kiralamak istiyorum“ ….. + ….. : yazılan kelimelerin 2 sininde listelenen sitelerde yer almasını sağlar. Örn: rize + yayla allintitle: bu kullanım ile site başlıklarında arama yapabilirsiniz. Örn: allintitle: araba kirala site: Bu operatörü kullanarak, herhangi bir web sitesi içerisinde arama yapabilirsiniz. Örn: [site: Niğde MYO] AND ve OR ile arama yapılabilir.

10 İnternet Araçları Bilgisayar Güvenliği
Yeni Hesabı Açma(hotmail, yahoo, gmail) Hesap Kullanımı Outlook Express kurulumu MSN kurulumu ve kullanımı Yahoo Messenger Facebook kullanımı Forum sitlerine üyelik Upload/Download yapma İnternet Explorer Kullanımı Bilgisayar Güvenliği İnternette çıkış yapan yada yapmayan her Pc de güvenlik sorunu mevcuttur. Güvenli olarak internette gezinmek için mutlaka PC ye anti-virüs programları yüklenmesi gerekmektedir. Bunlar, Nod32, Avira, Kaspersky, Norton gibi anti virüs ve anti spam yazılımlarıdır. Unutmayınki anti-virüs programları 100% güvenlik sağlamaz, bu yüzden kullanıcıların internette bilinçli gezinmeleri gerekir.

11 Bilgisayar Ağ Bağlantı Ayarları
1. Ağ bağlantılarım kısmından, ağ bağlatıları görüntüle simgesine sağ tıklanıp Özellikler sekmesine tıklanarak verilen sayfa açılır burada bilgisayarın internet durumu görüntülenir. Burada gelen ve gönderilen paketlerin istatistiği mevcuttur. 2. Ayrıntılara tıklanarak IP adreslerini görebiliriz. 3. Özelliklere tıklanarak IP değerleri atanabilir ve değiştirilebilir.

12 Şema olarak İnternet


"İnternet Nedir? İnternet: Dünya üzerinde bulunan birbirinden farklı büyüklükteki yerel bilgisayar ağlarını birbirine bağlayan bilgisayar ağıdır. Kısaca." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları