Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DGS Nedir, Nasıl Halledilir

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DGS Nedir, Nasıl Halledilir"— Sunum transkripti:

1 DGS Nedir, Nasıl Halledilir
Birol DURAK

2 Amaç Burdaki amacımız siz MYO öğrencisi/mezunu kardeşlerimizde
Bir farkındalık oluşturmak Harekete geçirmek Şuracıkta duran bu fırsatı yakalamanıza vesile olabilmek O kontenjanları birileri dolduracak, neden sen olmayasın bu ikinci şansı değerlendiren???

3 Başlıklar Önlisans Nedir Lisans Nedir DGS Nedir Neden DGS
Sınav Kapsamı (Konular, soru sayıları) Puan Hesaplama Kontenjanlar Hangi Bölüm Hangi Bölüme DGS-YGS-LYS Kıyası Neden DGS Başarı Hikayeleri Nasıl Başarılır (Okul puanı, Sayısal, Sözel)

4 Önlisans Nedir Meslek yüksekokulu, üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumlarıdır İki yıl süreli eğitim verilmektedir Mezun olma hakkı kazanan öğrencilere, bağlı bulunduğu üniversiteden ön lisans derecesinde diploma verilir Teknik bölümlerden mezun olan öğrenciler tekniker unvanı kazanır Not: Yüksekokulla karıştırılmamalıdır, yüksekokullar fakülte statüsündedir, 4 yıllıktır

5 Lisans Nedir Dört yıllık üniversite ya da yüksekokul öğrenimi
Dçrt yıllık öğrenim sonunda elde edilen ve diplomayla belgelendirilen akademik derece Mühendis, Mimar, İşletmeci, Avukat vb şeklinde adlandırılır Yüksek lisans ve ötesiyle akademik kariyere devam edilebilir Askerliği kısa dönem veya subay olarak yaparlar!!!

6 DGS Nedir İki yıllık önlisans mezunu veya son sınıf öğrencilerinin 4 yıllık lisans bölümlerine geçme sınavıdır Detaylar için:

7 Sınav Kapsamı Sınavda adaylara sayısal (60) ve sözel (60) bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

8 Puan Hesaplama Sayısal ve sözel standart puanların hesaplanması
Sayısal ve sözel testlerden doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılmasıyla hesaplanır (netler bulunur) Önlisans başarı puanı Okul ders notlarına göre hesaplanan ve 50 ile 80 arasında değişen başarı puanı DGS Puanı hesaplanması Sayısal, sözel ve eşit ağırlıklı olarak hesaplanan netler ve başarı puanının karışımından oluşur

9 Puan Hesaplama Puan Katsayıları: Puan hesaplama:
Not: Önceki yıl yerleşen adayların başarı puanları 0,8 yerine 0, 45 ile çarpılır (yani 100*0,8=80 yerine, 100*0,45=45 olur)

10 DGS Kontenjan ve Öğrenci Sayısı
Kontenjanlar fakültelerdeki bölümlerin %10’u kadardır 2016 Yılı DGS sınav bilgileri: Görüldüğü gibi 1 yer için yaklaşık 2 kişi yarışıyor; çok da yoğun bir rekabet yok gibi

11 LYS Kontenjanı ve Öğrenci Sayısı
YGS puanlarına göre 1 yere 4 kişiden fazla kişi, TM puanlarına göre 1 yere 3,5 kişi, MF paunlarına göre 1 yere 1,7 kişi yarışıyor Burda asıl gözden kaçırılmaması gereken LYS konu kapsamı ile DGS konu kapsamı!

12 DGS-YGS-LYS Kıyası DGS Sayısal ve Sözel soru konu dağılımı: KONULAR
2010 2011 2012 2013 2014 TEMEL KAVRAMLAR 2 3 4 6 SAYI SİSTEMLERİ 12 8 BÖLÜNEBİLMEKURALLARI 1 *** BASİT EŞİTSİZLİKLER MUTLAK DEĞER RASYONEL SAYILA ONDALIK SAYILAR KÖKLÜ SAYILAR ÜSLÜ SAYILAR ORAN – ORANTI DENKLEM ÇÖZME- ÖZDEŞLİK Ç ARPANLARA AYIRMA PROBLEMLER 15 14 13 10 İŞLEM MODÜLER ARİTMETİK GEOMETRİ 9 S 7 SAYISAL MANTIK 20 28 22 PERMÜTASYON-KOMBİNASYON-OLASILIK DOĞRUNUNANALİTİĞİ KONULAR 2010 2011 2012 2013 2014 SÖZCÜKTE ANLAM 3 5 4 2 ANLATIM BOZUKLUĞU 1 *** CÜMLEDE ANLAM Boşluk Tamamlama Ant. Büt. Bozan Cümle Kesin Çıkarılacak Yargı 6 Yer Değiştirme Cümle Oluşturma 7 Cümle Genel 12 15 18 9 PARAGRAF Paragraf Genel 32 16 11 8 Çok Sorulu Parçalar 10 19 SÖZEL MANTIK

13 DGS-YGS-LYS Kıyası YGS Sayısal ve Sözel soru konu dağılımı
Matematik Fen Bilimleri Türkçe Sosyal Bilimler DGS’de sadece Matematik ve Türkçe var neyse ki, yani YGS’den bile kolay bu sınav!

14 DGS-YGS-LYS Kıyası LYS Sayısal ve Sözel soru konu dağılımı:
Matematik: YGS konularına ek olarak, Parabol, Diziler, Seriler, Limit, Türev, İntegral vs vs vs Fen Bilimleri: Optik, Elektrik, Dalga, Kimyasal Bağlar, Organik Kimya, Kalıtım, Evrim vs vs vs Türkçe: Halk Edebiyatı, Divan Edebiyatı vs vs vs Sosyal Bilimler: Osmanlı Medeniyeti, Türkiye’de Tarım Hayvancılık, Sosyoloji, Ruh Sağlığı vs vsvs Ben yazmaktan yoruldum yahu! Bunların hiç biri olmadan, yani ruh sağlığınız tehlikeye girmeden 4 yıllığa geçme şansınız orda çok yakında duruyor!

15 Hangi Bölüm Hangi Bölüme
Önlisans Bölümü Tercih Edilebilecek Lisans Bölümü Ağırlama Hizmetleri İşletme Açıkhava Reklam Ürünleri ve Serigrafi İmalat Mühendisliği Adalet Meslek Yüksekokulu Hukuk Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anaokulu Öğretmenliği Okul Öncesi Öğretmenliği Antrenörlük ve Seyislik Veteriner Aşçılık Beslenme ve Diyetetik Bankacılık ve Sigortacılık İktisat İşletme Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Mühendisliği Bilgi Yönetimi Bilgisayar Destekli Muhasebe Bilgisayar Destekli Tasarım Makine Mühendisliği Biyokimya Teknikerliği Moleküler Biyoloji ve Genetik Biyokimya Biyomühendislik Çevre Temizlik Hizmetleri Kimya Mühendisliği Dış Ticaret İktisat Önlisans Bölümü Tercih Edilebilecek Lisans Bölümü Dış Ticaret İktisat Dış Ticaret ve Avrupa Birliği İşletme Elektrik-Elektronik Elektrik-Elektronik Mühendisliği Endüstriyel Otomasyon Endüstri Mühendisliği Enerji Makine Mühendisliği Eser Koruma Mimarlık Gıda Teknolojisi Gıda Mühendisliği Grafik ve Reklamcılık İletişim Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi Ulaştırma İnşaat Mühendisliği Uçak Elektriği Turizm Telekomünikasyon Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Personel Yönetimi Mimari Restorasyon Tamamı için:

16 Neden DGS Daha yakın geçmişte sınav sürecinden geçtin, sanırım hatalarından ders çıkardın değil mi? Kaçırdığın fırsat çok daha kolay şekilde karşında, bu sefer gol atmak çok daha kolay değil mi sence de? YGS, LYS tam bir baş belasıydı, oysa DGS sence de çok tatlı, çok şirin değil mi? Derslerin yarısını hallettiğin güzel bir lisans bölümüne devam etmek çok cazip gelmiyor mu gerçekten? MYO’dan fakülteye geçmenin yanında imkanları daha geniş bir şehre gitme fırsatı «Hadisene» demiyor mu? (Kızlar için geçerli değil ama) Sen delikanlı kardeşim, kısa dönem veya subay olarak askerlik yapsan güzel olmaz mı (askerlik yapmış biri olarak sadece bunun için bile değer bence! Hem konuların hem de rekabetin çok daha kolay DGS de kaçarsa üzülmez misin gerçekten???

17 Başarı Hikayeleri Gel Olayı Biraz Somutlaştıralım:
Memuriyetten Hukuk Fakültesine: Biyomedikal Mühendisliğine Geçiş Hikayem: DGS ile Boğaziçi Elektrik – Elektronik Mühendisliği: Dokuz Eylül Makine Mühendisliği: DGS 14.sünden: “Hayallerimden Vazgeçmedim”:

18 Nasıl Başarılır Başarılı olmanın temel birkaç gereği vardır;
Başarılı olunabilecek bir konuda uğraşıyor olmak... Başarılı olma niyetinde olmak... Neyi hedeflediğini ve bunun neye mal olacağının farkında olmak... Hedefin gerekliliklerini yerine getirmek... Başarının bir zamanı olduğunu bilmek... Tamamı için:

19 Teşekkürler, başarılar...


"DGS Nedir, Nasıl Halledilir" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları