Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN SUNUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN SUNUMU"— Sunum transkripti:

1 T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN SUNUMU
Köklü geçmiş, güçlü gelecek… T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN SUNUMU

2 MARMARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI
I. STRATEJİK PLANIN TANIMI VE GEREKLİLİK II. OLUŞUM EVRELERİ VE GERÇEKLEŞME III. İZLEME VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ

3 ÜNİVERSİTE STRATEJİK PLANI
STRATEJİK PLANIN TANIMI VE GEREKLİLİK

4 STRATEJİK PLAN NEDİR  “Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plan” olarak tanımlanmıştır. Kanunla, kamu idarelerine kalkınma planları, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler çerçevesinde geleceğe ilişkin misyon ve vizyonlarını oluşturmak, stratejik amaçlar ve ölçülebilir hedefler saptamak, performanslarını önceden belirlenmiş olan göstergeler doğrultusunda ölçmek ve uygulamanın izleme ve değerlendirmesini yapmak amacıyla katılımcı yöntemlerle stratejik plan hazırlama görevi verilmiştir.

5 STRATEJİK PLAN NEDİR  Stratejik planlama, kuruluşun bulunduğu nokta ile ulaşmayı arzu ettiği durum arasındaki yolu tarif eder. Kuruluşun amaçlarını, hedeflerini ve bunlara ulaşmayı mümkün kılacak yöntemleri belirlemesini gerektirir. Uzun vadeli ve geleceğe dönük bir bakış açısı taşır. Kuruluş bütçesinin stratejik planda ortaya konulan amaç ve hedefleri ifade edecek şekilde hazırlanmasına, kaynak tahsisinin önceliklere dayandırılmasına ve hesap verme sorumluluğuna rehberlik eder.

6 STRATEJİK PLAN NEDİR  Sonuçların planlanmasıdır: Girdilere değil, kamu hizmetleri ile elde edilecek sonuçlara odaklıdır. Değişimin planlanmasıdır: Değişimin istenilen yönde olabilmesini sağlamaya gayret eder ve değişimi destekler. Dinamiktir ve geleceği yönlendirir. Düzenli olarak gözden geçirilmesi ve değişen şartlara göre uyarlanması gerekir. Gerçekçidir: Arzu edilen ve ulaşılabilir bir geleceği resmeder. Kaliteli yönetimin aracıdır: Disiplinli ve sistemli bir şekilde, bir kuruluşun kendisini nasıl tanımladığını, neler yaptığını ve yaptığı şeyleri niçin yaptığını değerlendirmesi, şekillendirmesi ve bunlara rehberlik eden temel kararları ve eylemleri üretmesidir.

7 STRATEJİK PLAN NEDİR  Hesap verme sorumluluğuna temel oluşturur: Sonuçların nasıl ve ne ölçüde gerçekleştirildiğinin izlenmesine, değerlendirilmesine ve denetlenmesine temel oluşturur. Katılımcı bir yaklaşımdır: Stratejik planlama sürecinin kuruluşun en üst düzey yetkilisi tarafından tam olarak desteklenmesi şarttır. Bununla beraber, ilgili tarafların, diğer yetkililerin, idarecilerin ve her düzeydeki personelin katkısı, ortak çabası ve desteği olmaksızın, stratejik planlama başarıya ulaşamaz. Günü kurtarmaya yönelik değildir: Uzun vadeli bir yaklaşımdır. Bir şablon değildir: Kuruluşların farklı yapı ve ihtiyaçlarına uyarlanabilen esnek bir araçtır.

8 STRATEJİK PLAN NEDİR  Salt bir belge değildir: Stratejik planın hazırlanması, gerçekleştirilmesi için yeterli değildir. Planın sahiplenilmesi ve eyleme geçirilmesi gerekir. Asıl olan stratejik plan belgesi değil, stratejik planlama sürecidir. Sadece bütçeye dönük değildir: Stratejik planlama sürecinde kaynak kısıtları dikkate alınmakla beraber, yıllık bütçe ve kaynak taleplerinin stratejik planları şekillendirmemesi; stratejik planın, bütçeyi yönlendirmesi gerekir.

9 STRATEJİK PLAN NEDİR  Stratejik planlama, özetle, bir kuruluşun aşağıdaki dört temel soruyu cevaplandırmasına yardımcı olur: NEREDEYİZ ? NEREYE GİTMEK İSTİYORUZ ? GİTMEK İSTEDİĞİMİZ YERE NASIL ULAŞABİLİRİZ ? BAŞARIMIZI NASIL TAKİP EDER ve DEĞERLENDİRİRİZ ?

10 STRATEJİK PLAN NEDİR  Yukarıda belirtilen sorulara verilen cevaplar stratejik planlama sürecini oluşturur. “Neredeyiz?” sorusu, kuruluşun faaliyetini gerçekleştirdiği iç ve dış ortamın kapsamlı bir biçimde incelenmesini ve değerlendirilmesini içeren durum analizi yapılarak cevaplandırılır. “Nereye gitmek istiyoruz?” sorusunun cevabı ise; kuruluşun varoluş nedeninin öz bir biçimde ifade edilmesi anlamına gelen misyon; ulaşılması arzu edilen geleceğin kavramsal, gerçekçi ve öz bir ifadesi olan vizyon; kuruluşun faaliyetlerine yön veren ilkeler; ulaşılması için çaba ve eylemlerin yönlendirileceği genel kavramsal sonuçlar olarak tanımlanabilecek amaçlar ve amaçların elde edilebilmesi için ulaşılması gereken ölçülebilir sonuçlar anlamına gelen hedefler ortaya konularak verilir.

11 STRATEJİK PLAN NEDİR Amaçlar ve hedeflere ulaşmak için takip edilecek yollar ve kullanılacak yöntemler olan stratejiler “Gitmek istediğimiz yere nasıl ulaşabiliriz?” sorusunu cevaplandırır. Son olarak, yönetsel bilgilerin derlenmesi ve plan uygulamasının raporlanması anlamındaki izleme ve alınan sonuçların daha önce ortaya konulan misyon, vizyon, temel değerlerler, amaçlar ve hedeflerle ne ölçüde uyumlu olduğunun, kısaca performansın değerlendirilmesi ve buradan elde edilecek sonuçlarla planın gözden geçirilmesini ifade eden değerlendirme süreci ise “Başarımızı nasıl takip eder ve değerlendiririz?” sorusunu cevaplandırır.

12 STRATEJİK PLAN NEDİR Stratejik Planda Yer Alması Gereken Temel Unsurlar Durum analizi (özet) Katılımcılığın nasıl sağlandığına ilişkin açıklama Misyon, vizyon, temel değerler En az bir amaç Her amacın altında en az bir hedef Hedef ölçülebilir şekilde ifade edilememişse ölçüm kriter(ler)i Stratejiler Tüm amaç ve hedefleri içeren beş yıllık tahmini maliyet tablosu

13 GEREKLİLİK Üniversite olarak, ve de kendi birimimiz için, hem ülkemizde hem dünyada nasıl bir yer edinmek istediğimizi düşünmek, hedef belirlemek ve bu hedefe ulaşmak için atacağımız adımları, tüm aşamalarıyla, öngörmek, planlamak ve bunlara sadık kalarak adımlarımızı atmak gereği duyuldu. Başta Üniversitemiz Yönetimi olmak üzere tüm çalışanlarca planlama sürecinin sahiplenilmesinin sağlanması, organizasyonun oluşturulması, ihtiyaçların tespit edilmesi ve iş planının oluşturulması amacıyla bir hazırlık programı yapılması gerekli görüldü.

14 GEREKLİLİK Stratejik Planın oluşumuna Üniversitemiz hizmetinden yararlananların, çalışanlarının, sivil toplum kuruluşlarının, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili diğer tarafların katılımları sağlandı ve katkıları alındı. Bu bağlamda Üniversitemizin dünyamızda devamlı gelişen bilimsel ve teknolojik değişimlere uyum sağlaması, öncülük etmesi ve her alanda en önde gelen bir kurum olmasını sağlayacak, geleceğe ışık tutacak ve üniversitenin bunları yapabilecek yapıya kavuşmasını sağlayacak bir stratejik plan hazırlamamızın gerekli olduğu düşünüldü.

15 GEREKLİLİK Stratejik Planın hazırlanması sürecinde Üniversitemizin kurumsal stratejileri strateji araştırma proje ekiplerince bilimsel araştırma projeleri ile elde ettikleri veriler yoluyla, tamamen bilimsel olarak belirlendi, bilimsel araştırmalardan gelen veriler ayrıca Strateji Geliştirme Kurulu, Proje ekibi, moderatörlerimiz ve tüm birimlerimizden oluşturulan strateji geliştirme komisyonlarının yaptıkları çalıştay ve çalışmalarda değerlendirildi ve kurumsal stratejilere son şekli verilerek stratejik plan çalışması tamamlandı.

16 STRATEJİK PLAN NASIL BAŞARILI OLUR:
Hazırlanacak stratejik planın başarılı olabilmesi için; Durum analizi ile amaç ve hedeflerin bağlantısı açık bir şekilde gösterilmelidir. Dış paydaş katılımı yeterli düzeyde ve kalitede sağlanmalıdır, Hedeflerin sonuç odaklı ve Üniversitenin hizmet alanına uygun bir biçimde ifade edilmesi gerekmektedir Stratejik planların izlenmesinde ve performans programı hazırlıklarında güçlük yaratmayacak sayı ve nitelikte amaç ve hedef belirlenmelidir.

17 STRATEJİK PLAN NASIL BAŞARILI OLUR:
Hedeflere yönelik performans göstergelerinin, bu göstergelere ilişkin mevcut duruma ait değerin ve stratejik plan döneminde ulaşılması arzulanan seviyenin belirtilmesi gerekmektedir. Amaç ve hedeflere nasıl ulaşılacağını açıklayan stratejilerin planda yer alması, stratejilerin tercihen amaç düzeyinde ve az sayıda olacak bir biçimde belirlenmesi gerekmektedir. Amaç ve hedefler seviyesinde maliyetlendirme ve bunlara ilişkin kaynak tabloları yer almalıdır. Uygulamanın izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik sistem tasarımı yapılması gibi temel prensiplere stratejik planda yer verilmelidir.

18 ÜNİVERSİTE STRATEJİK PLANI
.II. OLUŞUM EVRELERİ VE GERÇEKLEŞME

19 STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ
Yasal mevzuat ile ilgili prosedürler tamamlanarak Stratejik Plan çalışmalarına başlanıldı. (İlgili Bakanlık izinleri ve bilgilendirme) Akademik ve idari birimlerimizin yönetici yardımcıları ve Strateji Geliştirme Komisyonu üyelerine - Birimlere Yönelik Stratejik Yönetim Süreci - Swot Analizi ve Strateji Belirleme - Pestle Analizi - Değer Zinciri Analizi - Yetkinlik Analizi konularında eğitim verildi.

20 STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ
Rektörlük Makamının görüşleri ve onayı alınarak Stratejik Planının amaç ve hedefleri belirlendi. Stratejik Planın son olarak İzleme ve Değerlendirme bölümü ile maliyetlendirme bölümü tamamlandı. Stratejik Plan taslağı hazırlanarak Strateji Geliştirme Koordinatörü başkanlığında strateji  ekibi tarafından son kez değerlendirildi ve Üniversitemiz Senatosuna sunulması benimsendi.

21 STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ
Stratejik Planı taslağı üzerinde yapılan son değerlendirmeler sonunda Üniversitemiz senatosuna sunuldu ve Stratejik Planın değerlendirilmek üzere Kalkınma Bakanlığına gönderilmesine karar verildi. Üniversitemiz Stratejik Planı değerlendirilmek üzere Kalkınma Bakanlığına gönderildi. Anılan Bakanlığın yazısı ekinde gönderilen Değerlendirme Raporunda belirtilen hususlar doğrultusunda Stratejik Plan üzerinde gerekli düzenlemeler yapılarak plana son şekli verildi.

22 STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ
Üniversitemiz Stratejik Planı yasal mevzuat gereğince Rektörlük Makamınca onaylanarak Maliye ve Kalkınma Bakanlığına, TBMM ve Sayıştay Başkanlığına gönderildi. Kamuoyuna duyurulması için Üniversitemiz web sayfasından yayınlanması sağlandı. Üniversitemiz Stratejik Planı uygulamaya başlanarak izleme ve değerlendirme sürecine geçildi.

23 SÜREÇTE GÖREV ALANLAR Strateji Geliştirme Kurulu: 55 kişiden oluşan söz konusu kurul üniversite üst düzey yöneticileri ile farklı fakülteler, yüksekokullar ve enstitülerin temsilcilerini içermektedir. Strateji Geliştirme Komisyonları: Üniversitenin tüm akademik ve idari birimlerince oluşturan komisyonlarda t0plam 677 üyenin yer alması sağlanmıştır. Strateji Proje Ekibi: Tüm strateji geliştirme sürecini yönetmek, gerekli koordinasyonu sağlamak ve sürecin sağlıklı işlemesinden sorumlu 7 kişiden oluşan bir strateji proje ekibi oluşturulmuştur.

24 SÜREÇTE GÖREV ALANLAR Moderatörler Grubu: Ayrıca ağırlıklı olarak araştırma projelerinde aktif bir şekilde rol almış çok çeşitli dallarda uzmanlaşmış çeşitli unvanlarda öğretim üyelerinden oluşan moderatörler grubu oluşturulmuştur. Bilimsel Araştırma Proje Ekipleri: Üniversitemiz stratejilerinin bilimsel yollarla ve verilere dayanılarak geliştirilmesi amacına yönelik olarak durum analizlerini gerçekleştirecek bilimsel araştırma proje ekipleri oluşturulmuştur. Öğrenci Asistan Ekibi: Sürecin tamamında gerek bilimsel proje araştırmalarında, gerek eğitim çalıştaylarında, gerekse yapılan toplantılarda her türlü desteği veren 10 kişilik öğrenci asistan ekibinden yararlanılmıştır.

25 VİZYON, MİSYON ve DEĞERLER
Vizyonumuz Eğitim ve araştırmadaki öncülüğüyle toplumsal gelişime yön veren uluslararası bir üniversite olmak. Misyonumuz Marmara Üniversitesi köklü geçmişinden gelen deneyimi ile toplumsal değerleri ön planda tutarak tüm paydaşları için bilim, kültür, sanat ve sporda değer üreten, yaşam boyu öğrenmeye verdiği önemle sürdürülebilirliği hedefleyen, çok dilli eğitimiyle öncü, uluslararası ve çağdaş bir üniversitedir.

26 VİZYON, MİSYON VE DEĞERLER
İlke ve Değerlerimiz Akademik Özgürlük Atatürk İlkelerine Bağlılık Çözüm Odaklılık Eleştirel Düşünce Etik Değerlere Bağlılık Evrensellik Farklılıklara Saygı Güvenilirlik Liyakat Paydaş Odaklılık Sürdürülebilirlik Bilinci ile Hareket Etme Temek Hak ve Özgürlüklere Saygı Yenilikçilik ve Yaratıcılık

27 ÜNİVERSİTEMİZ STRATEJİLERİ
STRATEJİ 1: Üniversitemiz yerleşkelerinin bütünleşik ve ekolojik bilinçle yeniden yapılandırılması STRATEJİ 2: Üniversite-Paydaş işbirliğiyle eğitim-öğretim ve araştırmanın bütünleştirilmesi STRATEJİ 3: Uluslararası düzeyde katma değeri yüksek araştırma-geliştirme çalışmalarının yapılması

28 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERİ
STRATEJİ 1: Üniversitemiz yerleşkelerinin bütünleşik ve ekolojik bilinçle yeniden yapılandırılması Amaç 1.1: Yerleşkeleri birimlerin etkileşimi göz önünde bulundurularak yapılandırmak HEDEFLER Maltepe Sağlık Yerleşkesinde Eczacılık Fakültesi, merkezi kütüphane ve yemekhane ile öğrenci sosyal merkezi binalarının, spor kompleksi alt yapısının kurulması ve olanaklarının 2018 yılı sonuna kadar hazırlanması

29 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERİ
yılı sonuna kadar Maltepe (Kenan Evren Kışlası) Kongre Merkezi, Spor Tesisleri ve Kulübü, Öğrenci Sosyal Merkezleri (öğrenci kulüp binaları dahil), Öğrenci Psikolojik Danışma Merkezi, Yurtlar ve Teknokentin master plana konulması yılı sonuna kadar Göztepe Yerleşkesine master plan çerçevesinde yer alan 5 birimin taşınması yılı sonuna kadar 5 birimin (Fen Edebiyat Fakültesinin Fen Bölümü- tüm uygulama ve araştırma laboratuvarları ile- dahil olmak üzere) Maltepe (Kenan Evren Kışlası) Yerleşkesine taşınması

30 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERI
yılı sonuna kadar Göztepe Yerleşkesinde Sosyal Bilimler Uygulamalı Eğitim Laboratuvarının, 2020 yılı sonuna kadar Maltepe (Kenan Evren Kışlası)Yerleşkesinde endüstriyel hizmet veren Teknik Bilimler Merkezi Araştırma Laboratuvarının ve 2021 yılı sonuna kadar Maltepe Sağlık Yerleşkesinde Sağlık Bilimleri Merkezi Araştırma Laboratuvarının kurulması ve donanımları ile birlikte çalışır hale getirilmesi taşınması Maltepe Sağlık Yerleşkesindeki hastanemizin 2018 yılında açılması

31 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERI
yılı sonuna kadar Maltepe (Kenan Evren Kışlası) yerleşkesine uygulama ve araştırma merkezlerini içeren bir binanın yapılması yılı sonuna kadar Maltepe (Kenan Evren Kışlası) ve Göztepe yerleşkelerinde yeni yapılanmada uygulama ve araştırma merkezleri için 20 adet ofis ayrılması yılı sonuna kadar Tüm Fakülte ve Yüksekokullarda 1 adet öğrenci çalışma odası ayrılması

32 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERI
Amaç 1.2: Yerleşkelerimizde enerji ve su tasarrufu sağlamak ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile üretimine yönelik çalışmalar yapmak HEDEFLER yılı sonuna kadar 2 yerleşkenin çevre aydınlatmasında güneş enerjili aydınlatma sistemlerinin kullanımını sağlamak yılı sonuna kadar 6 binada su tasarruflu armatürlerin kullanımını sağlamak Maltepe (Kenan Evren Kışlası) yerleşkesinin master planının, enerji tasarrufu sağlamak üzere 2017 yılı sonuna kadar tamamlanması

33 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERI
yılı sonuna kadar bir birim ve takip eden her yılda bir birim olmak üzere Maltepe (Kenan Evren Kışlası), Anadoluhisarı ve Maltepe Sağlık Yerleşkelerinin yeşil alanlarının sulamasında kullanılmak üzere 2021 yılı sonuna kadar yağmur sularını depolamaya yönelik altyapıyı oluşturmak arasında geçici kabulü yapılacak binaların A enerji kimlik belgeli (A enerji kimlik belgesi alınamamış olanlar hariç olmak üzere) olarak yapılması

34 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERI
Amaç 1.3: Yerleşkelerimizde açığa çıkan atıkların azaltılmasını ve doğru yönetimini sağlamak HEDEFLER Eğitim ve araştırma laboratuvarlarında ortaya çıkan tüm tehlikeli atıkların toplanabilmesi için yılı sonuna kadar Maltepe Sağlık, 2021 yılına kadar Maltepe (Kenan Evren Kışlası) Yerleşkelerinde geçici depolama alanlarının yapılması yılı sonuna kadar Üniversitemiz bünyesinde tehlikeli atıkların bertaraf edilmesi konusunda çalışma yapmak üzere Atık Yönetimi ile ilgili bir yönergenin oluşturulması

35 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERI
Amaç 1.4: Yeşil ve engelsiz yerleşke anlayışına yönelik gerekli altyapı çalışmalarını gerçekleştirmek HEDEFLER Maltepe (Kenan Evren Kışlası) Yerleşkesinde 2018 yılı sonuna kadar 250 metrekarelik bölümü tamamlanmak üzere, 2020 yılına kadar 1000 m² lik permakültür alanları (hobi bahçeleri) oluşturmak yılı sonuna kadar fidan olmak üzere 2021 yılı sonuna kadar fidan dikmek yılı sonuna kadar engelsiz yerleşkelere yönelik açık ve kapalı mekan çalışmalarının tamamlanması

36 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERI
yılı sonuna kadar 4 yerleşkeye ulaşımda bisiklet yollarının yapılmasına yönelik olarak yerel yönetimlerle işbirliklerinin yapılması yılı sonuna kadar Maltepe (Kenan Evren Kışlası) yerleşkesi master planına yürüyüş ve bisiklet yolları yapımının konulması yılı sonuna kadar mevcut ve yeni yerleşkeler için yerleşkelerde ulaşımı sağlayabilecek şekilde yürüyüş ve bisiklet yolları yapmak  yılı sonuna kadar, yeni yerleşkelerde yerleşke içi ulaşımda çevre dostu ulaşım araçlarının devreye girmesi ve bisiklet kiralama sisteminin uygulamaya konulması  

37 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERI
STRATEJİ 2: Üniversite-Paydaş işbirliğiyle eğitim-öğretim ve araştırmanın bütünleştirilmesi Amaç 2.1: Üniversitenin fiziki olanaklarının ve müfredatlarının uygulamalı ve proje destekli yaklaşımla yeniden düzenlenmesini sağlamak HEDEFLER yılı sonuna kadar her bir akademik birimin bir uygulamalı eğitim verecek donanıma sahip çalışma alanı oluşturmak Tüm akademik birimlerin her yıl bir adet Sektörel/teknik gezi düzenlemesi

38 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERİ
yılı sonuna kadar mesleki/sektörel uygulamalar dersini her lisans programına eklemek yılı sonuna kadar girişimcilik-yenilikçilik ve insan hakları derslerinin tüm lisans müfredat programlarına konulması Mevcut akredite lisans programlarına 2018 yılı sonuna kadar 2 adet olmak üzere, yılı sonuna kadar 10 yeni akredite Lisans programının eklenmesi yılı sonuna kadar 10 lisansüstü uzaktan eğitim programı açılması.

39 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERİ
Amaç 2.2: Üniversite-Paydaş işbirliğini arttırmak HEDEFLER yılı sonuna kadar Üniversitemiz araştırmalarının sektör ile koordinasyonunu sağlayacak sağlık, sosyal, fen alanında birer sektörel danışmanlık kurulunun oluşturulması yılı itibariyle Özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetimlerle birlikte yılda 20 projenin tamamlanması Her bir akademik birimin paydaşları ile yılda 1 bilimsel/kültürel/sanatsal/sportif etkinlik düzenlemek

40 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERİ
Tüm Lisans ve Önlisans eğitimi veren birimlerin paydaşlarıyla birlikte yılda 1 sosyal sorumluluk projelerinin oluşturulması yılı sonuna kadar 5 adet patent, tasarım, marka vb. almak Her yıl öğrencilere “girişimcilik fikir yarışması” yapılması yılı sonuna kadar özel sektör ve proje fikirlerinin 7/24 buluşabileceği açık proje alanlarının (Project Space) oluşturulması

41 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERİ
yılı sonuna kadar veri tabanına kayıtlı mezunlar sayısını 'e ulaştırmak STRATEJİ 3: Uluslararası düzeyde katma değeri yüksek araştırma-geliştirme çalışmalarının yapılması Amaç 3.1: Uluslararası akademik/idari personel ve öğrenci eğitim, öğretim hareketliliği, araştırma ve işbirliğinin arttırılması HEDEFLER yılı sonuna kadar 8 adet olmak üzere 2021 yılı sonuna kadar 11 lisans-yüksek lisans programının çift diploma verecek şekilde anlaşma yapılmasını sağlamak ve 2021 yılı sonuna kadar 15 çift diplomalı lisans/yüksek lisans programına sahip olmak

42 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERI
yılı sonuna kadar yurtdışında yapılan araştırmalarının arttırılması ve öğretim elemanlarının eğitim/araştırma sürelerini düzenleyen bir yönergenin hazırlanması Uluslararası birincil endekslerce (SCI/SSCI vb.) taranan dergilerde basılan yayın sayısının 2017 yılında 1200 olmak üzere her yıl %25 artırılması Uluslararası proje sayısını arttırmayı teşvik etmeye yönelik, yılı sonuna kadar Atama Yükseltme Kriterlerinde düzenleme yapmak Her yıl 10 uluslararası destekli proje başlatmak

43 ÜNİVERSİTEMİZ AMAÇLARI VE HEDEFLERI
Amaç 3.2: Öğretim üyelerine yönelik araştırma projeleri konusunda teknik desteğin verilmesi HEDEFLER yılı sonuna kadar yayın sayısı artmasına yönelik 1 adet editing/proofreading ofisinin açılması Proje yazım ve destek ofisinin 2018 yılı sonuna kadar hayata geçirilmesi

44 ÜNİVERSİTE STRATEJİK PLANI
.III. İZLEME VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ

45 STRATEJİK PLANI İZLEME VE DEĞERLENDİRME MODELİ
İzleme ve değerlendirme sürecinde temel sorumluluk Rektöre ait olup hedeflerin ve ilgili performans göstergeleri ile risklerin takibi, ilgili hedeften sorumlu birimin harcama yetkilisinin, harcama birimlerinden hedeflere ilişkin alınan gerçekleşme değerlerinin toplulaştırılması ve Rektörlük Makamına sunulması Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının sorumluluğundadır.

46 STRATEJİK PLANI İZLEME VE DEĞERLENDİRME MODELİ
Performans göstergeleri aracılığı ile amaç ve hedeflerin gerçekleşme sonuçlarının belirli bir sıklıkta izlenmesi ve belirlenen dönemler itibarıyla raporlanarak yöneticilerin değerlendirmesine sunulması izleme faaliyetlerini oluşturmaktadır. Değerlendirme ise devam eden veya tamamlanmış olan faaliyetlerin amaç ve hedeflere ne ölçüde ulaşıldığını ve karar alma sürecine ne ölçüde katkı sağladığını belirlemek amacı ile ayrıntılı bir incelemedir.

47 STRATEJİK PLANI İZLEME VE DEĞERLENDİRME MODELİ
Değerlendirme ile stratejik plandaki amaç, hedef ve performans göstergelerinin ilgililik, etkililik, etki ve sürdürülebilirliği analiz edilmektedir. İzleme ve değerlendirme faaliyetleri yöneticilere bilgiye dayalı kararlar ile amaç ve hedeflerden sapma olması halinde iyileştirme kararları almaları imkânını sağlar. Bu bağlamda Stratejik Plan ilgili birimler tarafından sürekli olarak izlenecek ve 3 er aylık dönemsel olarak raporlanacaktır.

48 STRATEJİK PLANI İZLEME VE DEĞERLENDİRME MODELİ
Bu birimler ilgili stratejinin uygulanabilmesi için somut uygulama plan ve programlarını hazırlayacak, yetkili mercilerden gerekli onayları alacak, uygulamayı izleyecek ve destekleyeceklerdir. Uygulayıcı birimler, hazırlanan uygulama plan ve programlarını hayata geçirecek yetki ve sorumluluğa sahip akademik ve idari birimlerden oluşmaktadır. Birimler, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ile ortak ve koordineli bir şekilde çalışırlar.

49 STRATEJİK PLANI İZLEME VE DEĞERLENDİRME MODELİ
Üçer aylık değerlendirmeler çerçevesinde; öncelikle stratejik planda yer alan performans göstergeleri sorgulanmak suretiyle ölçülecek; hedef değerleri ile ölçülen değerlerin karşılaştırılması yapılacaktır. Bu değerlendirme yapılırken çalışmanın ekinde yer alan İzleme ve Değerlendirme tabloları doldurulacaktır.

50 STRATEJİK PLANI İZLEME VE DEĞERLENDİRME MODELİ
Üniversite bünyesindeki akademik ve idarî birimler tarafından doldurulacak olan tablolar, performans programının 3’er aylık dilimler halinde takip edilmesine imkân verdiği gibi, stratejik planın da 6 ay ve yıllık olarak takip edilmesini mümkün kılacak şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca, bu değerlendirmenin bilgisayar ortamında yapılabilmesini mümkün kılacak bir otomasyon programının temin edilmesi de sağlanacaktır.

51 STRATEJİK PLANI İZLEME VE DEĞERLENDİRME MODELİ
Raporda yer verilecek düzenleme önerileri, performans hedeflerine ulaşılamayan alanların incelenerek bunların nedenlerinin ortaya konulmasından sonra oluşturulacaktır. Performans hedeflerine ulaşılamayan alanlarda öncelikli olarak iyileştirilmesi gerekli olan konular belirlenerek, bu alanlarda yapılacak olan iyileştirme eylem planları hazırlanacaktır.

52 STRATEJİK PLANI İZLEME VE DEĞERLENDİRME MODELİ
Sorumlu birimler üçer aylık dönemler itibariyle, strateji uygulamalarındaki gerçekleştirme oranlarını, sorunlarını ve gerekli düzenleme önerilerini içeren raporlarını ve iyileştirme eylem planlarını oluşturarak İzleme ve Değerlendirme Tabloları ile birlikte Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına ileteceklerdir. Raporlar ve eki eylem planları Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından birleştirilerek, uygulama hakkındaki değerlendirmeleri ve gerekli düzenlemelere ilişkin önerileri ile birlikte Rektörlük Makamına sunulacaktır.

53 STRATEJİK PLANI İZLEME VE DEĞERLENDİRME MODELİ
Yapılan iyileştirme çalışmaları sürekli olarak izlenecek ve iyileştirme eylem planlarının etkinlikleri altı aylık periyotlarla sistematik ve düzenli olarak değerlendirilecek; gerekli görüldüğü takdirde ve ihtiyaç duyulan bölümlerde güncellemeler yapılabilecektir. İyileştirme eylem planlarının uygulanması süreci Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından eylem planlarında belirtilen tarihler itibariyle sistematik ve düzenli bir şekilde takip ve kontrol edilecek; buna ilişkin sonuçlar raporlanarak Rektörlük Makamına sunulacaktır.


"T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN SUNUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları