Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TOPRAKSIZ KÜLTÜR YETİŞTİRİCİLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TOPRAKSIZ KÜLTÜR YETİŞTİRİCİLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 TOPRAKSIZ KÜLTÜR YETİŞTİRİCİLİĞİ
HAZIRLAYAN Zir. Müh. Mehmet AKBABA

2 TOPRAKSIZ KÜLTÜR Toprak dışında yapılan yetiştiricilik tekniğidir.
Bitkiye destek olacak ortam, üretim yatağı içindedir. Besin elementleri bitki ihtiyaçlarına göre sağlanır. Bitki kök bölgesine sulama sistemi aracılığı ile besin solüsyonu iletilir.

3 TOPRAKSIZ KÜLTÜR Topraksız kültür hidroponik kelimesinden türemiştir.
Hidro: Su Ponos: Çalışan Hidroponik: Çalışan Su

4 TARİHİ Babil’in asma bahçeleri, Aztek’lerin yüzen bitkileri,
Mısır hiyeroglifleri,

5 TARİHİ 1930’ lu yıllarda günümüz topraksız tarımı denenmeye başlamış ve olumlu sonuçlar almışlardır, Toprağın sadece bitkiye destek olduğunu, geri kalan faaliyetler için gerek olmadığını bilim adamları tespit etmişlerdir.

6 KÜLTÜR ORTAMLARI

7 KÜLTÜR ORTAMLARI AEROPONİK KÜLTÜR YETİŞTİRİCİLİĞİ

8 KÜLTÜR ORTAMLARI AKAN SU KÜLTÜR ( NTF ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

9 KÜLTÜR ORTAMLARI DURGUN SU KÜLTÜRÜ YETİŞTİRİCİLİĞİ

10 KÜLTÜR ORTAMLARI İNORGANİK MATERYALLER DOĞAL ORTAM
Kum, çakıl, vermukulit, perlit, pomza vb. tabii materyalleri içermektedir.

11 PERLİT FELDİSPATLAR AİLESİNDEN, SUYU AZ, KÜÇÜK İNCİLER HALİNDE KATILAŞAN YANARDAĞ KAYNAKLI CAM. PERLİT BAŞLICA ALİMİNYUM ( AL ), SODYUM ( NA ) VE POTASYUM ( K ) SİLİKATLARINDAN OLUŞMUŞ VOLKANİK BİR CAM KÖPÜĞÜDÜR. ÇÜRÜMEZ VE BOZULMAZ. ANCAK FİZİKSEL OLARAK BOZULABİLİR.

12 KUM EN UCUZ MATERYAL GİBİ GÖZÜKSE DE DENİZ KUMU AŞIRI TUZLULUKTAN DOLAYI CİDDİ ZARARLAR VEREBİLİR. ONUN İÇİN ÇOK DİKKATLİ OLUNMALIDIR.

13 VERMİKULİT MİKA GURUBUNDAN FLOGOBİT BİR İNORGANİK MADDEDİR. VERMİKULİTİN SU ABSORBE ETME ÖZELLİĞİ ÇOK YÜKSEKTİR. TAMAMEN STERİLDİR, 1082 DERECEDE FIRINLANIR. HAVA TUTMA KAPASİTESİ KISMEN DÜŞÜKTÜR. KULLANILDIKTAN SONRA STERİLİZE EDİLMESİ GÜÇTÜR.

14 KÜLTÜR ORTAMLARI İNORGANİK MATERYALLER YAPAY ORTAM
Kaya yünü, cam yünü, poliüretan, polistiren vb. materyalleri içermektedir.

15 KAYA YÜNÜ % 60 DİABASE VE % 20 KİREÇ TAŞI KARIŞIMINDAN YAPILIR. % 20 KÖMÜR TOZU İLAVE EDİLDİKTEN SONRA ‘C SICAKLIKTA ERİTİLEREK SIKIŞTIRILMIŞ LİF’ TİR. ÖZELLİKLE HOLLANDA VE BELÇİKA GİBİ ÜLKELERDE GENİŞ ŞEKİLDE KULLANILMAKTADIR.

16 STRAFOR BESİN İÇERMEZ VE ORTAMI ETKİLEMEZ. ENDÜSTRİYEL OLARAK ÜRETİLİR, KOLAY VE UCUZA TEMİN EDİLEBİLİR. HAVA BOŞLUKLARI ÇOK FAZLA OLDUĞU İÇİN KÖKLERİN HAVALANMASI KOLAY OLMAKTADIR. SU TUTMA GÜCÜ ÇOK AZDIR.

17 KÜLTÜR ORTAMLARI ORGANİK MATERYALLER
Torf, cocopeat, talaş, saman vb. materyalleri içermektedir.

18 TORF GÖL YATAKLARINDAKİ SU SEVİYESİNİN DÜŞMESİYLE, BİTKİ FAALİYETLERİNİN ÖN PLANA ÇIKMASI, KIŞIN SU SEVİYESİNDEKİ ARTIŞ İLE BİTKİNİN ÖLÜMÜ, VE BU DOĞA OLAYININ SÜREKLİ TEKRARLANMASI, BİTKİ KÖK VE GÖVDELERİNİN BİNLERCE YIL SÜREN DÖNÜŞÜM VE BİRİKİMLERİ SONUCUNDA OLUŞAN ORGANİK TOPRAK TÜRÜDÜR

19 COCO-PEAT HİNDİSTAN CEVİZİ LİFLERİNDEN ÜRETİLİR. HİNDİSTAN CEVİZİ KABUKLARININ DOĞRUDAN KULLANIMI YANINDA İŞLENİP, SIKIŞTIRILDIKTAN SONRA FARKLI BOYUTLARDA BLOKLAR HALİNDE KULLANIMI DA SÖZ KONUSUDUR.

20 KOMPOST ÇELTİK VE YER FISTIĞI KAVUZU, BUĞDAY, ARPA, MANTAR, TAHIL SAMANLARI, MISIR GİBİ BİTKİLERİN KURUTULMUŞ, İŞLENMİŞ VE DEZENFEKTE EDİLMİŞ ARTIKLARI BU AMAÇ İÇİN KULLANILABİLİR. BİTKİ ARTIKLARI ÖNCE FERMANTASYONA ALINARAK ÇÜRÜTÜLMELİ ONDAN SONRA KULLANILMALIDIR.

21 TERCİH NEDENİ Topraklı üretimin uygun olmadığı yerlerde uygulanabilir olması Daha yüksek verim / karlılık Daha az su israfı / ekonomiklik Daha az çevre kirliliği - Pestisit - Gübre

22 TERCİH NEDENİ YÜKSEK VERİM VE KARLILIĞI ARTTIRMAK;
TAMAMEN KONTROLLÜ ŞARTLARI GEREKTİREN BU SİSTEMLERDE BİTKİNİN İSTEDİĞİ TÜM ŞARTLAR KOLAYLIKLA SAĞLANIR. SONUÇ OLARAK YÜKSEK KALİTELİ ÜRÜN, YÜKSEK FİYATTAN PAZAR BULUR.

23 TERCİH NEDENİ DAHA AZ SU TÜKETİMİ VE EKONOMİKLİK;
BİTKİ KÖK BÖLGESİNE DİREK VERİLEN SU, BİTKİ TARAFINDAN HIZLA ALINIR VE KULLANILIR. TOPRAK TARAFINDAN EMİLİM VE BUHARLAŞMA ELEMİNE EDİLİR.

24 TERCİH NEDENİ DAHA AZ ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE DOĞAYA DOSTLUK;
GÜBRE: BİTKİNİN O DÖNEMDE GEREKSİNİMİ OLAN BESİN ELEMENTLERİ İHTİYACI KADAR HESAPLANARAK BİTKİYE VERİLİR VE BİTKİ BU GÜBRENİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNU ALIR. DRENAJ SULARIDA TOPLANARAK TEKRAR DEĞERLENDİRİLE BİLİR.

25 TERCİH NEDENİ DAHA AZ ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE DOĞAYA DOSTLUK;
PESTİSİT: KONTROLLÜ ŞARTLARIN SAĞLANMASI İLE PATOJEN VE ZARARLI GİRİŞLERİ ENGELLENİR. BU SEBEPLE DAHA AZ KİMYASAL TÜKETİMİ SAĞLANIR, ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞI KORUNMUŞ OLUR.

26 AMAÇ Toprak kökenli hastalık ve zararlıların elemine edilmesi,
Topraklı kültür yetiştiriciliğine göre en az 2 kat yüksek verim sağlaması, Toprak şartlarının uygun olmadığı bölgelerde alternatif olması, Erkencilik sağlaması, Sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştirilmesi,

27

28

29

30 SONUÇ Bozulan topraklı tarım alanlarının bu yetiştiricilik metodu ile tekrar tarıma kazandırılması ve bozulmamış tarım alanlarının korunmasını sağlamak. Üretim maliyetlerini düşürmek, sağlıklı ve kaliteli ürün üreterek Türk Tarımını ulusal ve evrensel boyutta en ileriye taşımak…

31 TEŞEKKÜRLER


"TOPRAKSIZ KÜLTÜR YETİŞTİRİCİLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları