Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Alibaba Nasıl Kuruldu?. Alibaba Nasıl Kuruldu?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Alibaba Nasıl Kuruldu?. Alibaba Nasıl Kuruldu?"— Sunum transkripti:

1

2 Alibaba Nasıl Kuruldu?

3

4 İlk başlarda finansman bulmakta zorlandığı, çoğu kimsenin inanmadığı bu şirket geçtiğimiz yıl Amerika’da borsaya açıldı ve dünyanın en büyük halka arzını gerçekleştirdi. Kendisi de bu halka arzdan sonra Çin’in en zengin, dünyanın ise en zengin 18. adamı oldu. Jack Ma’nın hayatının bu noktaya gelmesinde ülkesine gelen turistlerin çok büyük bir önemi var.

5

6 Jack Ma, daha ilkokul sınavlarında 2 defa, ortaokul sınavında ise 3 defa başarısız oluyor. Üniversite sınavlarında ise 2 defa başarısız olduktan sonra 3. denemede İngilizce Öğretmenliği bölümüne girmeyi başarıyor.

7 Okuldaki başarısızlıkları iş hayatında da yakasını bırakmıyor
Okuldaki başarısızlıkları iş hayatında da yakasını bırakmıyor. Üniversite sınavı ile boğuştuğu o yıllarda 30 defa iş başvurusundan ret cevabı alıyor. Polis olmak için başvuruyor. 5 kişinin başvurduğu pozisyona 4 kişi alınıyor. Reddedilen o oluyor. KFC Çin pazarına girdiğinde iş için 25 kişi başvuruyor. Bunlardan biri de Jack Ma. 24 kişi alınıyor, Jack Ma yine reddediliyor. Ayrıca hayatı boyunca 10 kez Harvard Üniversitesi’ne başvuruyor. 10 defasında da reddediliyor.

8 Jack Ma, Alibaba.com’u kurduktan sonra da birçok Çinli banka, yatırımcı ona finansman yardımı yapmayı kabul etmiyor. Tüm yaşadığı reddedilmelere rağmen yılmayan Jack Ma, bunu normal karşılıyor.

9 Son Davos Zirvesi’nde Amerikalı talk showcu Charlie Rose’a verdiği röportajda, “Buna alışmamız lazım. O kadar da iyi değiliz. Bugün bile reddediliyoruz” diyecek kadar yılmayan bir kişilik kendisi. Nitekim bu yılmayışının ödülünü de almış durumda.

10 1972 yılında dönemin Amerikan Başkanı Richard Nixon Çin ziyareti esnasında Hangzhou’ya da uğruyor. Onun şehre gelmesi ile Hangzou’ya bir turist akını oluyor. O sırada çocuk yaşta İngilizce’ye hayran olan Jack Ma’nın şehirde İngilizce öğrenebileceği hiçbir yer yok. Ne bir okul, ne de İngilizce bir ders kitabı. O da İngilizce öğrenmenin bir yolunu buluyor.

11 O zamanlar şehirde yabancı turistleri ağırlamaya müsait tek bir otel var: Hangzhou Hotel. 9 yıl boyunca sabahları bu otele gidip, turistlere ücretsiz rehberlik yapıyor, karşılığında da onlar Ma’ya İngilizce öğretiyor. Jack Ma, aynı röportajda “Bu turistler hayatımı değiştirdiler. Çünkü 9 yıl boyunca bana anlattıkları herşey okulda ve ailemden öğrendiklerimden çok farklıydı. Artık bir alışkanlığım var. Her ne okur ya da duyarsam, aklımı kullanıyorum, 2 dakika üzerine düşünüyorum” diyor.

12 1999 yılında Alibaba.com’u kuran ekip ve Jack Ma

13 Turistler ona sadece vizyon değil isim bile vermiş...
Bir tenis öğretmeni olan turist kadın ile mektup arkadaşı oluyor. Yazışmaları esnasında turist kadın, Ya Moun’un telaffuzunun zor olduğunu ve başka İngilizce bir ismi olup olmadığını soruyor. O da yok, sen vermek ister misin diye soruyor. Kadın da “Tamam o zaman, benim babamın da kocamın da adı Jack, sen de Jack’e ne dersin?” diyor. O günden sonra adı Ma Youn yerine Jack Ma oluyor.

14 İnternetle İlk Karşılaşması
Jack Ma’nın hayatındaki bir diğer dönüm noktası da yine bir seyahatte gerçekleşiyor. 1995 yılında ilk defa Amerika’ya geliyor. Burada Seattle’de ilk defa internetle tanışıyor. Arkadaşı “Bak bu internet” dediğinde ilk başta neden bahsettiğini anlamıyor. Bunun üzerine arkadaşı gel burada ne istiyorsan ara diyor. İlk başta Jack bilgisayara dokunmak istemiyor. “Bilgisayar Çin’de çok pahalıydı, dokunup bozarsam onu ödeyemezdim” diyor. Ama arkadaşı ısrar edince, “bira” diye arıyor. Karşısına birçok ülkeden bira çıkıyor ama Çin’den çıkmıyor.

15 Sonra “Çin” diye aratıyor hiçbir şey çıkmıyor
Sonra “Çin” diye aratıyor hiçbir şey çıkmıyor. O zaman arkadaşlarına “Neden biz de Çin üzerine birşeyler yapmıyoruz” diyor. İlk başta İngilizce tercüme büro üzerine bir web sitesi açıyor. Gelen pozitif tepkiler üzerine bu işte ilerlemesi gerektiğini anlıyor.

16 E-Ticaret sitesinin adı nasıl Alibaba oldu?
Alibaba’yı kurmadan önce ona isim bulma süreci de yine bir Amerika seyahati esnasında şekilleniyor. İnternet global, o zaman biz de herkesin bileceği global bir isim bulmayız diyen Jack Ma’nın aklına Alibaba ismi geliyor. San Francisco’da öğle yemeği yediği restoranttaki garson kıza Alibaba’yı bilip bilmediğini soruyor. Kız da “Tabiî ki. Açıl susam açıl” diyor.

17 Yolda gördüğü 20 kadar kişiye de soruyor ve hepsi 40 haramilerden ve Alibaba’dan haberdar. O zaman doğru ismi bulduğuna karar veriyor. “Üstelik A ile başlıyordu, kim ne ararsa arasın ilk başta biz çıkacaktık” diyor.

18 Photo by Natalie Behring

19 Jack Ma’nın Alibaba’ya önemli bir aşama kaydettirmesinde de yine yaptığı bir başka seyahatin rolü büyük. Jack Ma Alibaba’yı ilk kurduğunda burası insanların ürünler hakkında bilgi aldıkları ama satışın dönmediği bir platform idi. Şirket ilk 3 yılda hiç para kazanmıyor. Hatta bir gün bir restoranta gittiğinde yediği yemeği ödeyeceği sırada garson hesabın ödendiğini ve bir not bırakıldığını söylüyor. Notta: “Ben sizin platformunuzun kullanıcısıyım. Sizin sayenizde çok para kazanıyorum. Sizin de hiç para kazanmadığınızı biliyorum. Bu yüzden yemeğiniz benden” yazıyor.

20 İşte o dönemde ödeme konusunda yasal prosedürler onların önünü tıkıyorken, yapacak birşey bulamıyor ve yeni bir vizyon kazanmak için Davos’a geliyor. Davos Zirvesi’nde bir Liderlik Oturumuna katılıyor. Bu paneli dinledikten sonra telefonla ofisindeki arkadaşlarını arayıp acilen aksiyon almalarını istiyor. İşte bu konuşma sonrası “Ali Pay” ödeme sisteminin temeli atılıyor. Bu ödeme sistemi hayata geçtiğinde çok aptalca bir fikir olduğunu söylüyorlar. Ama bugün bu sistemin 800 milyon üyesi var.

21 Jack Ma şirketine finansman ararken de birçok Amerikalı yatırım fonu, bu adam deli, bu model tutmaz diyor. Hatta ilk defa Times’da haber olduğunda ondan “Deli Jack” diye bahsediyorlar. O bundan memnun. “Delilik iyidir. Biz deliyiz ama aptal değiliz” diyor ve ekliyor: “Herkes benim fikirlerime katılsaydı zaten şansım olmazdı”. Kesinlikle de haklı. Bu yüzden de birşeyler başarmak isteyen insanların Jack Ma’nın ibretlik hayatını iyice inceleyip dersler çıkarması gerekiyor.

22 Alibaba’nın Hangzhou’daki Genel Merkezi

23 Geçtiğimiz yıl New York Borsası’nda işlem görmeye başladı
Dünya tarihinin en büyük halka arzını gerçekleştiren Alibaba’nın değeri 227 milyar dolara çıktı ve Facebook’u bile geride bıraktı. 2001 yılında Amerikalı Yatırım sermayelerinden 5 milyon dolar istediğinde reddedilen Jack Ma, bu halka arzda 21,8 milyar dolar gelir sağladı. Siteye günde 100 milyon kişi bir şeyler almak için giriyor. Çin’de direk ve indirekt olmak üzere 14 milyon kişiye iş imkanı sağlıyor. Jack Ma’nın apartmanında 18 kişi olarak başlayan ekip bugün 4 büyük kampüste 30 bin kişi olarak yoluna devam ediyor. Jack Ma, Çin’in en zengin adamı, dünyanın ise 18. en zengin adamı. Jack Ma, Forbes’a kapak olmuş ilk Çinli iş adamı.

24 Logo Bilgileri… Alibaba Grubu hisse senedi sembolü TAŞIYAN BABA olarak tasarlandı. Tasarımcısı: Lyan Liu

25 Merve Nur Üner


"Alibaba Nasıl Kuruldu?. Alibaba Nasıl Kuruldu?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları